Dodaj do ulubionych

siłownia i dieta

IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 22:35
Chodzę na siłownię 3 razy w tygodniu po ok 2 godziny. Zajadan się białym serem
i jogurtami a moje cztery litery rosną!!!!Zaczynam się czuć jak słoń.Co
powinnam jeść, żeby spalić tłuszczyk?Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: atka Re: siłownia i dieta IP: *.acn.waw.pl 27.03.02, 13:28
      Mam ten sam problem. Muszę zrzucić "zimowe" 3-4kg.Zrzucałam co roku na wiosnę
      licząc kalorie, bez większego problemu, tylko poprzednio chodziłam na aerobik.
      W tym roku musiałam z niego zrezygnować z powodu urazu kolana, ale muszę
      chodzić na siłownię. Ćwiczenia na siłowni traktuję jako rehabilitację +
      wzmocnienie mięśni ud, robię je więc z niewielkim obciążeniem. Wszystko razem
      trwa ok. godziny, 2 lub 3 razy w tygodniu, a więc nie jest to intensywny
      wysiłek. Staram się nie przekraczać 700 kal. dziennie, prawie całkiem
      wykluczyłam węglowodany. A moja waga stoi w miejscu.
      • jogger Re: siłownia i dieta 27.03.02, 16:25
        Jeśli stosujecie dietę niskowęglowodanową, sprawdźcie, czy wchodzicie w ketozę
        (paski ketodiastix). Głodzenie się wiecej zaszkodzi niż pomoże, bo organizm
        sprytnie obniży metabolizm spoczynkowy. Siłownia jest b. dobra, żeby wzmocnić
        mięśnie, ale dużo kalorii nie przepala. Żeby spalać sadełko na siłowni, po
        zakończeniu ćwiczeń z żelazem trzeba brać się za rowerek lub stepper, ale w
        umiarkowanym tempie.
        • Gość: bladdie Re: siłownia i dieta IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 27.03.02, 19:01
          jogger, czy moglbys powiedziec cos o tych pasachch do diety
          niskoweglowodanowej! Prosze cie slicznie!
          • jogger Re: siłownia i dieta 28.03.02, 11:45
            To są paski dla cukrzyków, do sprawdzenia, czy nie mają kwasicy ketonowej
            (jednocześnie wysokiej glukozy i ciał ketonowych w moczu). W naszym przypadku
            szukamy tylko ciał ketonowych, więc jedna strona paska jest nam po prostu
            nieprzydatna, bo skąd niby miałaby być ta glukoza? W Stanach, gdzie Atkins jest
            popularny, są po prostu paski Ketosticks (wyłącznie do stwierdzenia ketozy).
            • Gość: klawesyn Re: siłownia i dieta IP: 213.77.2.* 28.03.02, 12:52
              a co oznaczają ciała ketonowe w moczu? Sorki za pytanie laika, ale nie mam
              pojęcia o czym mówisz....
              • Gość: pati Re: siłownia i dieta IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 12:58
                no tak, ale co beda oznaczac kolory ktore sie pokażą? Jesli np bedzie
                fioletowy (?? nie wiem jakie sa do wyboru :) to znaczy ze mamy zjesc wiecej
                warzywek, czy wlasnie mniej? Buziaki
                • jogger Re: siłownia i dieta 28.03.02, 13:27
                  Im ciemniejszy kolor, tym więcej ketonów, czyli więcej tłuszczu udało się
                  spalić i wszystko jest OK. Brak zabarwienia - brak ketozy, czyli węglowodanów
                  jest za dużo.
              • jogger Re: siłownia i dieta 28.03.02, 13:25
                Gość portalu: klawesyn napisał(a):

> a co oznaczają ciała ketonowe w moczu? Sorki za pytanie laika, ale nie mam
                > pojęcia o czym mówisz....

Chodzi tu o ketozę, a dokładnie o lipolizę/ketozę. Lipoliza oznacza, że spalasz
                tłuszcz zapasowy i zużywasz go jako źródło energii, którym jest z samej natury:-).
                Ketony (ciała ketonowe) są produktem ubocznym spalania tłuszczu, tak że ketoza
                jest wtórnym procesem w stosunku do lipolizy. Gdy ketony są wydalane w moczu,
                jest to chemicznym dowodem, że spalasz własny zmagazynowany tłuszcz. Im więcej
                ketonów wydalasz, tym więcej tłuszczu zostało spalonego. Gdy ograniczasz znacznie
                ilość węglowodanów w pożywieniu, Twoje ciało 'przełącza się' na tłuszcz jako
                zapasowe źródło energii. W rezultacie lipoliza/ketoza zastępuje standardowy
                proces spalania glukozy na potrzeby energetyczne.

• Gość: klawesyn Re: siłownia i dieta IP: 213.77.2.* 28.03.02, 14:11
                  Jogger, jesteś super, dzieki za wykładzik, pędze do apteki po paseczki.Pa pa
                • Gość: dan Re: siłownia i dieta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 23:37
                  Ketony w moczu nie oznaczaja ze organizm spala zmagazynowany tluszcz, a jedynie,
                  ze organizm przestawia sie na wykorzystanie wolnych kwasow tluszczowych jako
                  glowengo zrodla energetycznego. To czy pochodza one zapasow organizmu czy z
                  posilkow zalezy od bilansu energetycznego.
                  Poprzez bezposrednie wydalanie ketonow z moczu mozna spalic nie wiecej niz ok.
                  100 kalorii dziennie jest wiec to liczba malo istotna w calym procesie
                  odchudzania.
                  Nie ma zadnych dowodow, ze wieksza ilosc ketonow w moczu oznacza wieksze spalanie
                  tluszczu, a nawet mozna podac argumenty przeciwne tej tezie. Np., ze wysoki
                  poziom ketonow we krwi podnosi poziom insuliny i blokuje uwalnianie wolnych
                  kwasow tluszczowych z komorek tluszczowych, czyli obniza wykorzystanie tluszczy
                  jako zrodla energetycznego.
                  Poza tym w moczu moze w ogole nie byc ketonow, a mimo to organizm moze byc w
                  stanie ketozy. Liczy sie bowiem obecnosc ketonow we krwi, a nie ich nadmiar
                  wydalany z moczem. Tak wiec najbezpieczniej jest gdy paski wskazuja stan ketozy,
                  ale na najnizszym poziomie.
                  • agl Re: siłownia i dieta 11.04.02, 10:47
                    wszyscy skupiliście się na tej ketozie a co z dietą odpowiednią przy
                    ćwiczeniach siłowych!!??
                    • jogger Re: siłownia i dieta 11.04.02, 11:53
                      Jest już sezon na robienie rzeźby, więc większość jest zainteresowana dietą
                      bezpośrednio redukującą tłuszcz. Oczywiście, wcześniej należałoby pomyśleć o
                      zwiększeniu masy mięśniowej, co powoduje zmniejszenie proporcji tłuszczu do
                      całkowitej masy ciała, oraz podnosi spoczynkową przemianę materii, co ułatwi
                      później redukcję tkanki tłuszczowej. Typowa dieta na przyrost masy mięśniowej
                      to 2g białka i 4g węglowodanów dziennie na 1kg wagi ciała. Przykładowa
                      rozpiska:
                      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
                      dzial=0511&forum=342&wid=1480639&aut=+olala&aid=1480639
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka