badencja 12.11.14, 16:15 Witam Was! :) Czy wiecie może jakie ćwiczenia są najlepsze dla kobiety po 40 roku życia na poprawę kodnycji i jędrności skóry? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: były kanapowiec Re: Fitness po 40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.14, 09:08 Siłowe :-) Co prawda jestem trochę młodsza ale po 30-tce zauważyłam znaczne pogorszenie jędrności skóry. W ogóle najwięcej zastrzeżeń miałam do swojego ciała od pasa w dół czyli cellulit, płaska dupa, jakieś zwisy etc. Machanie nóżkami w tzw. dywanówkach i na fitnessach nie przyniosło u mnie żadnej poprawy, ogromna różnica jest za to po ćwiczeniach z dodanym obciążeniem czyli robienie tych wszystkich przysiadów, wykroków i in. z hantlami w rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Fitness po 40 13.11.14, 11:26 nie ma jednych najlepszych najlepsze jest połączenie kilku dla mnie super jest mix nordic walkingu (świeże powietrze czyni cuda, korzyść dla figury od aerobów też tu jest), siłowo świetnie, jako wspomaganie mięśni, by nie ginęły przy aerobach i do tego joga. Elastyczność, rozciąganie to jest to. Więc moim zdaniem, najlepiej podzielić swój czas na kilka aktywności. Mozesz np. dużo spacerować albo (a najlepiej i) pływać, do tego joga, pilates czy streching. W ramach siłowego treningu to może być tzw trening obwodowy, nie przerażaj się koniecznością podnoszenia olbrzymich ciężarów, wbrew pozorom już Twoje ciało (np. przy pompkach) jest sporym obciążeniem i powoduje wzmacnianie mięśni :) A wzmocnione mięśnie lepiej rysują się pod skórą i wizualnie dają efekt oczekiwany... a ta kondycja to ma się poprawić u Ciebie, czy tylko chodzi o kondycję skóry? Bo u Ciebie to taki mix wszystko poprawi, a w przypadku wyłącznie skóry to możesz (a wręcz powinnaś) dołożyć masaże lb automasaże z jakimś środkiem ujędrniającym, dodatkowo warto korzystać z dobrodziejstw różnych kosmetyków i także sauny i krioterapii :) Czyli czasem sauna, czasem chłodzenie. Korzystnie na ujędrnianie skóry wpływa masaż lodem/śniegiem... w przypadku samej twarzy - dodatkowo jest coś takiego jak joga twarzy, też bardzo korzystnie na kondycje wpływa :) Odpowiedz Link Zgłoś