Dodaj do ulubionych

jogger - mam pytanka.

08.05.02, 09:02
Trzeci dzień kopenhaskiej i mam kilka znaków zapytania:
1. Czy ta grzanka to może być kromka jasnego chleba podsmażona na suchej
patelni czy to coś innego?
2. Nie jem mięsa więc zastępuję je tofu i soją bo okazało się że soja w czystej
postaci ma więcej białka. Ile tofu bądź soi odpowiada rybie, plastrowi szynki
czy tym porcjom mięsa przewidzianym w kopenhaskiej?
3. Nie znoszę kawy z cukrem, więc wypijam gorzką i zjadam łyżeczkę cukru, czy
to niedopuszczalny bład? A może cukier zastąpić miodem -jest zdrowszy.
4. Ten kompot oczywiście bez cukru, prawda?
Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
Nika (twoja wierna fanka:))
Obserwuj wątek
    • jogger Re: jogger - mam pytanka. 08.05.02, 12:09

> 1. Czy ta grzanka to może być kromka jasnego chleba podsmażona na suchej
      > patelni czy to coś innego?

Tak, podsmażone pieczywo ma mniejszy indeks glikemiczny.

> 2. Nie jem mięsa więc zastępuję je tofu i soją bo okazało się że soja w czystej
      >
      > postaci ma więcej białka. Ile tofu bądź soi odpowiada rybie, plastrowi szynki
      > czy tym porcjom mięsa przewidzianym w kopenhaskiej?

Z soją trzeba zachować umiar, bo zawiera jednak trochę węglowodanów. Sądzę, że
      ok. 60-70g

> 3. Nie znoszę kawy z cukrem, więc wypijam gorzką i zjadam łyżeczkę cukru, czy
      > to niedopuszczalny bład? A może cukier zastąpić miodem -jest zdrowszy.

Miód jest OK - zapewnia minimum glukozy dla pracy mózgu.

> 4. Ten kompot oczywiście bez cukru, prawda?

Jasne, fruktoza zupełnie wystarcza :-)
      • Gość: NIKA10 Re: jogger - mam pytanka. IP: 217.153.119.* 08.05.02, 12:58
        O cholercia - to wczoraj pojechalam - jako porcję mięsa przyjęłam 250 g. tofu,
        a jako plaster szynki - plaster tofu, dość gruby. Czy na miejscu byłoby żebym
        to jakoś odrobiła? Np. zmnmiejszając ilość tofu do 50 g. dziennie(tzn. tam
        gdzie jest przewidziane mięsko). I czy jest szansa na tej diecie na ketozę? Ma
        chrapkę na sprawdzenie tego tymi paseczkami. Ile to kosztuje? Co raz bardziej
        napalam się na Montigniaca po Kopenhaskiej - tam wchodzi się w ten upragniony
        stan, prawda?
        Dzięki za porady.
        Nika (j.w.)
        • Gość: Nika10 Re: jogger - mam pytanka. IP: 217.153.119.* 08.05.02, 13:09
          A i jeszcze jedno - jeśli chodzi o uczucie głodu to ja dopiero zaczynam być
          głodna po trzech-czterech dniach, a na początku wcale nie odczuwam ssania w
          żoładku - to odwrotnie niż opisywałeś. Czy to może być wina tych drożdży? Ile
          trwa kuracja?
          Dzięki
          pzdro
          • jogger Re: jogger - mam pytanka. 08.05.02, 14:23
            Gość portalu: Nika10 napisał(a):

> A i jeszcze jedno - jeśli chodzi o uczucie głodu to ja dopiero zaczynam być
            > głodna po trzech-czterech dniach, a na początku wcale nie odczuwam ssania w
            > żoładku - to odwrotnie niż opisywałeś.

Dopiero lekka ketoza powoduje spadek uczucia głodu. Przy diecie redukcyjnej, gdy
            spada poziom glikogenu w organiźmie, większa dawka węglowodanów jest upychana
            przez insulinę w mięśnie i wątrobę, powodując niedocukrzenie mózgu i co za tym
            idzie rosnacy apetyt. Przy małej ilości węglowodanów, i to takich o niskim
            indeksie glikemicznym, nie ma reakcji insulinowej i utrzymuje się stabilny poziom
            glukozy we krwi.
        • jogger Re: jogger - mam pytanka. 08.05.02, 14:16
          W ketozę większość ludzi wchodzi przy ograniczeniu węgli do 20g dziennie. Jako
          że tofu ma chyba 50% ww, zjadając 250g trudno nawet myśleć o ketozie. Na
          Montignacu też raczej trudno o uzyskanie ketozy, więc traci się wagę wolniej
          niż w diecie wprowadzającej Atkinsa. Ceny pasków nie pomnę, chyba ok. 20-30zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka