Dodaj do ulubionych

tętno-aeroby

16.06.05, 08:51
witam, mam pytanko: jakie powinnam mieć tętno aby efektywnie ćwiczyć przy
aerobach?, mój wiek to 29 lat. Dodam że ostatno coraz mniej popularna jest
kalklacja 220-wiek.
Obserwuj wątek
    • Gość: scept89 Re: tętno-aeroby IP: *.ljcrf.edu 17.06.05, 05:38
      Najbardziej efektywne sa cwiczenia interwalowe:
      www.brianmac.demon.co.uk/conintrn.htm
      sportsmedicine.about.com/cs/conditioning/a/aa030802a.htm
      Jesli bawia Cie pomiary MHR (tetno maksymalne):
      MHR = 208 - 0.7 x age (dalej od 5-10 uderzen roznicy z rzeczywistym)

albo:
      www.training2run.com/html/mhr_test.html
      Prostym jezykiem: po 5-10 min rozgrzewce zwiekszaj obciazenie co 3 minuty dopoki
      nie bedziesz w stanie dalej biec/pedalowac/wioslowac/etc. To co uzyskasz w
      pomiarze tetna bliskie bedzie MHR.
    • jogger Re: tętno-aeroby 19.06.05, 13:01
      Tętno jest tylko przybliżeniem do tego o co chodzi: aeroby to wysiłek tlenowy,
      a utleniamy kwasy tłuszczowe :-). Gdy brak tlenu (wysiłek zbyt intensywny) w
      wyniku beztlenowego metabolizmu glukozy zaczyna powstawać kwas mlekowy i kończy
      się wysiłkowe spalanie tłuszczu. Próg kwasowości można ustalić tylko badając pH
      krwi (robi się to sportowcom wyczynowym). Ten próg W PRZYBLIŻENIU odpowiada 50%
      możliwości maksymalnego poboru tlenu, a ten z kolei W PRZYBLIŻENIU odpowiada
      80%HRmax, więc korzystanie z pomiaru tętna jest obarczone podwójnym błędem.
      Praktcznie najlepiej sprawdza się test rozmowy: jeśli w czasie aerobów maśz
      jeśzcze zapas tlenowy pozwalający (z trudem) na prowadzenie rozmoy, jesteś w
      strefie spalania tłuszczu.
      • Gość: fitter Re: tętno-aeroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 14:59
        prawda jest jednak taka ze choc przy zbyt wysokim tetnie i wysilku wprawdzie
        blokuje sie spalanie tluszczu, to jednak potem w czasie powysilkowym metabolizm
        i tak jest bardzo przyspieszony a organizm do regeneracji tak zmeczonych
        wysilkiem miesni zuzywa wiecej energii. Takze nie kierujmy sie "strefa spalania
        tkanki tluszczowej" bo to znaczaco myli i ktos jest w stanie pomyslec ze cieknac
        potem przy tetenie np. 170 nie spala tluszczu, bo byloby to bzdura. 2 lata temu
        schudelm drastycznie tylko i wylacznie biegajac pod gore (tetno 160-185) i
        jezdzac ostro na rowerze ok. 25-32 km/h, tetno podobne. Nawet jesli rzeczywiscie
        strefa palenia tluszczu jak dla mnie wynosi okolo 115-125 bpm, to prawde mowiac
        gdybym mial trzymac takie tetno na biezni w klubie umarlbym z nudow i niedosytu,
        ze jednak to nie jest to :)
        • jogger Re: tętno-aeroby 22.06.05, 16:25
          Przy wysiłku anaerobowym i negatywnym bilansie kalorycznym traci się i tłuszcz,
          i mięśnie. Fat burning zone oznacza, że tłuszcz jest wtedy podstawowym źródłem
          energii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka