Dodaj do ulubionych

pytanie do ekspertow

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 15:55
moze scept89, nanai11 lub jakas inna obeznana osoba mi moze odpowiedziec, czy
istnieja jakies przepisy, normy okreslajace jakie warunki musza byc spelnione
by zapewnic bezpieczne warunki do cwiczen fitness i na silowni? chodzi mi o
okreslenie tego czym powinna byc polakierowana podloga, by nie byla sliska
oraz jaka powinna byc temperatura powietrza, jaka ilosc miejsca nalezy
przewidziec na jedna osobe itp.

z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • nanai11 Re: pytanie do ekspertow 16.12.05, 13:03
      Sa sepcjalne podłogi do fitness. Takie z atestem. Ale zm ojego doswiadczenia
      wynika że sanepid nie zwraca uwagi na atest przydatności do konkretnego
      fitnessu. Bardzo dobre sa panele drewniane. Nie ślizgaja sie za bardzo i łatwe
      sa do umycia .Co w fitnessie jest bardzo ważne. Mycie salu bardzo czeste,
      najlepiej zapachowym płynem. Hantle do ćwiczeń powinny byc dezynfekowane, i
      zawsze powinien blisko hantli i mat do cwiczeń lezęc płyn do dezynfekcji w
      sprayu po to aby kazda klientkam ogłą sobie umyc sprzet. co do bezpieczeństwa
      na sali... cóz nie ma konkretnych przepisów dotyczacych ilości metrów
      przypadająych na daną klientke.Najlepiej to zmierzyć samemu. Postaw step na
      sali i zrób 3 kroki w tył i 3 w bok. Tyle mniejwiecej potrzeba miejsca
      cwiczacej. Ale sanepid tego nie sprawdzi. Sprawdzi natomiast czy masz brodzik
      do mycia sprzetu do mycia podłogi, czy masz środki dezynfekujace sprzet, czy sa
      okna a jezeli nie ma to powie Ci ze nie może pracownik przebywać na sali wiecej
      niz 4 godziny w ciagu dnia. Wazen jest tez ustawinie luster ale nie wiem czy po
      porstu zakąłdać chcesz fitness??Napisz...
      • Gość: mandarynka Re: pytanie do ekspertow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 16:35
        nie. raczej 'wkopalam sie' w zajecia w klubie i nie jestem z nich zadowolona -
        z powodu tloku na sali (dziewczyny czasami az wpadaja na siebie), z powodu
        tego, ze podloga jest na tyle sliska, ze uniemozliwia wykonanie cwiczen na
        stepie np (step sie rusza i ciagle trzeba go ustawiac), a co najgorsze dla
        mnie - na sali albo jest na tyle zimno, ze marzniemy cwiczac nawet w dlugich
        spodniach i bluzie, albo znowu jest na tyle goraco, ze siodme poty sie wylewaja
        po zrobieniu 5 przysiadow. chcialabym wiedziec w zwiazku z tym jakie wymogi
        musi spelniac klub i do czego formalnie moge sie przyczepic reklamujac warunki.
        • nanai11 Re: pytanie do ekspertow 16.12.05, 20:39
          No jezeli jest zimno....to koszmar. Bo nie można nawet wykonać cwiczeń na
          macie...Zrób lepiej inaczej. Poszukaj innego klubu, który jestgdzies niedaleko
          i...pójdx powiedz ze masz juz klientki. I tam zaciagnij te kobiety. Musisz im
          sie podobać skoro ida na takie warunki...
          • Gość: mandarynka Re: pytanie do ekspertow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 09:49
            tylko wczesniej musze zerwac umowe i chce miec 'podkladke' pod rozmowe z
            wlascicielem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka