Dodaj do ulubionych

SPIRULINA-co sądzicie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 18:23
Ma rzekomo oczyszczac organizm,dostarczać białka,neutralizować wolne rodniki
i poprawiać przemianę materii,wpływając tym samym na poprawę sylwetki.Brzmi
super,ale czy jest w tym choć ziarnko prawdy?
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: SPIRULINA-co sądzicie? 17.12.05, 19:44
      Spiruliną karmiłam rybki, to były suszone robaczki, ciekawe czy to to samo.
      • Gość: Ania Re: SPIRULINA-co sądzicie? IP: *.chello.pl 17.12.05, 22:17
        no wlasnie, tabletki spirulinowe sa pokarmem dla ryb przydennych...
    • jogger Re: SPIRULINA-co sądzicie? 19.12.05, 17:42
      Produkt z alg morskich (vide kelp) zawierają przyswajalny jod i mogą wspomagać
      przemianę materii (a dokładnie tarczycę)
    • taischa Re: SPIRULINA-co sądzicie? 25.12.05, 12:25
      Bralam spiruline przez okolo rok czasu, mialam spiruline w proszku w duzym
      sloju kupiona w Stanach, dziennie 1 lyzka stolowa w soku pomaranczowym lub
      jogurcie, nie zauwazylam zmian w sylwetce czy tez lepszej przemiany materii
      itd. ale ja bralam ze wzgledow zdrowotnych jestem weganka i chodzilo mi raczej
      o uzupelnienie mikroelementow w diecie.
    • Gość: scept89 organizmu "oczyszczanie" IP: *.ljcrf.edu 03.01.06, 21:04
      Gość portalu: andrea napisał(a):

> Ma rzekomo oczyszczac organizm,

zapewne zauwazylas ze wszystko od glebokich lewatyw poprzez wszelakie pokarmowe
      dodatki jest reklamowane jako "oczyszczajace organizm z toksyn". Problem w tym
      ze aby moc cos takiego napisac w/w reklamiarze winni napisac z jakichze to
      toksyn nasz organizm jest oczyszczany i jak oni to badali... Cicho o tym jakos.
      Nie aby cholerstwa wszelakie w sladowych ilosciach sie nam nie odkladaly
      (zapewne nosimy w sobie np DDT) ale takie rozmyte stwierdzenia nie maja znaczenia.

Spirulina jako taka zawiera ciekawe skladniki
      en.wikipedia.org/wiki/Spirulina
      www.kallipolis.com/diet/food.php?id=11667
      ale nie ma co pakowac jej na oltarze jako super-pokarmu.
    • ziyi Re: SPIRULINA-co sądzicie? 04.01.06, 14:15
      Owszem, spirulina jest bogata w aminokwasy, mikroelementy i witaminy, mozna wiec mowic o jej wysokich wlasciwosciach odzywczych i zdrowotnych. Problem tkwi w tym ze 1 tabletka zawiera zbyt malo skladnikow zeby moznabylo czerpac z wielkie korzysci, musialabys wlaczyc ja do swojego menu w duzych ilosciach, a to jest przeciez niemozliwe.
      • Gość: Mila Re: SPIRULINA-co sądzicie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.01.06, 20:51
        Mam wątpliwości, czy spirulina=kelp.
        Czytałam, że owszem, są to algi, ale z jakichś jezior, nie morskie, więc jodu
        nie mają za dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka