Dodaj do ulubionych

Jak i kiedy brać kreatynę?

08.01.03, 22:43
Po pierwsze etykietka mówi, że 5g to łyżeczka do herbaty, ale jakoś mi nie
wygląda? Czy 5g monohydratu kreatyny to łyżeczka płaska czy może czubata?
Po drugie czy brać bezpośrednio po treningu, czy odczekać 0,5h (ale czy to
zapewni dobry transport?)? Czy brać do niej białko? Czy trawienie małych
ilości białka serwatkowego mogłoby wstrzymać proces uwalniania się hormonu
wzrostu po treningu?
pzdrv
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Jak i kiedy brać kreatynę? 09.01.03, 10:50
      yoric napisał:

> Po pierwsze etykietka mówi, że 5g to łyżeczka do herbaty, ale jakoś mi nie
      > wygląda? Czy 5g monohydratu kreatyny to łyżeczka płaska czy może czubata?
      Czubata
      > Po drugie czy brać bezpośrednio po treningu, czy odczekać 0,5h (ale czy to
      > zapewni dobry transport?)?
      Bezpośrednio po, ale razem z transportem (najlepsza glukoza spożywcza - ok. 4
      łyżeczek. Warto też dosypać 2 łyżeczki glutaminy, gdyż stwierdzono synergizm
      kreatyny i tgo aminokwasu.
      > Czy brać do niej białko?
      Nie, białko dopiero po 0,5h
      > Czy trawienie małych
      > ilości białka serwatkowego mogłoby wstrzymać proces uwalniania się hormonu
      > wzrostu po treningu?
      Hormon wzrostu uwalnia się w czasie pierwszych 30min treningu, dlatego warto
      zaczynać od mięśni na których nam szczególnie zależy. Dodatkowe uwalnianie hgh
      uzyskuje się właśnie przez spożywanie białka na pusty żołądek.
      • Gość: Yorick Re: Jak i kiedy brać kreatynę? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 09.01.03, 23:19
        hgh wzrasta od SAMEGO białka na pusty żoładek, czy mogę je łączyć z prostymi
        węglowodanami lub dwucukrami (glukoza, cukier)?

pzdrv i serdeczne dzięki za odpowiedzi
        • jogger Re: Jak i kiedy brać kreatynę? 13.01.03, 17:53
          Gość portalu: Yorick napisał(a):

> hgh wzrasta od SAMEGO białka na pusty żoładek, czy mogę je łączyć z prostymi
          > węglowodanami lub dwucukrami (glukoza, cukier)?
          >
          Obecność glukozy we krwi blokuje wydzielanie hgh
      • Gość: Yorick Jeszcze IP: *.torun.dialup.inetia.pl 09.01.03, 23:24
        Aha,
        czy pisząc, że białka nie brać z kreatyną masz na mysli jej gorsze wchłanianie?
        A co jęsli wezmę jednoczesnie glukozę, biako serwatkowe i więcej kreatyny,
        biorąc poprawkę na jej straty w żoładku? Czy wtedy OK?
        pzdrv
        • jogger Re: Jeszcze 13.01.03, 17:57

> Aha,
          > czy pisząc, że białka nie brać z kreatyną masz na mysli jej gorsze
          wchłanianie?
          Tak
          > A co jęsli wezmę jednoczesnie glukozę, biako serwatkowe i więcej kreatyny,
          > biorąc poprawkę na jej straty w żoładku? Czy wtedy OK?
          Tak, tylko szkoda kasy na kreatynę, no i wzrośnie poziom kreatyniny (produktu
          rozpadu kreatyny), obciążając nerki. Lepiej kreatyna z glukozą, a po 20min
          białko z mieszanką węglowodanów (nie bierzemy tu pod uwagę hgh, a max
          wchłanianie potreningowe).
    • Gość: Yorick Trening dzielony IP: *.torun.dialup.inetia.pl 11.01.03, 20:05
      Rozumiem,

że polecałeś trening dzielony jako maxymalizację wydzielania hormonu wzrostu
      (np. 3x30 min. to 3x więcej hgh niż przy 1x 1,5h), czy tak?
      Czy w takim razie ćwicząc np. 3x dziennie mozna ćwiczyć te same mięśnie poprzez
      te same ćwiczenia, czy też za każdym razem ma to być porcja innych ćwiczeń (a w
      dodatku na inne grupy mięśniowe)?
      pzdrv
      PS: trochę się tych pytań nazbierało, mam nadzieję, że odpowisz na wszystkie.
      • jogger Re: Trening dzielony 13.01.03, 18:19

> Rozumiem,
        >
        > że polecałeś trening dzielony jako maxymalizację wydzielania hormonu wzrostu
        > (np. 3x30 min. to 3x więcej hgh niż przy 1x 1,5h), czy tak?
        Tak
        > Czy w takim razie ćwicząc np. 3x dziennie mozna ćwiczyć te same mięśnie
        poprzez
        >
        > te same ćwiczenia, czy też za każdym razem ma to być porcja innych ćwiczeń (a
        w
        >
        > dodatku na inne grupy mięśniowe)?
        Ćwiczenia powinny być inne, mogą być na tą samą grupę lub zbliżoną (np klatka -
        triceps), jeśli nie aplikujemy ciężarów maksymalnych
        • Gość: Yorick Kolejne pytania IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 01:14
          Znów dzieki za bezcenne odpowiedzi.
          I kolejne pytanie:

1.podczas ćwiczeń boli mnie obojczyk od jakiegoś czasu (tj. ponad tydzień). To
          chyba od wyciskania sztangi. Powinienem się niepokoić?

2.zastanawiam się nad zmianą treningu. Przez miesiąc tylko pompki i podciąganie
          (+może bicepsik i barki). 2x dziennie, co 2 dzień. Brzmi OK?

3. czy łykanie aminokwasów w pastylkach miedzy posiłkami również wyzwala hgh?
          jesli tak, to od ilu gram starują one ten efekt?
          pzdrv
          • jogger Re: Kolejne pytania 19.01.03, 20:07

> Znów dzieki za bezcenne odpowiedzi.
            > I kolejne pytanie:
            >
            > 1.podczas ćwiczeń boli mnie obojczyk od jakiegoś czasu (tj. ponad tydzień).
            To
            > chyba od wyciskania sztangi. Powinienem się niepokoić?
            Możliwe że to od wyciskania dużych ciężarów w szerokim chwycie i rozpiętek. Po
            prostu kości się nieco 'rozłażą' na boki i uzyskuje się trwałe poszerzenie
            sylwetki.

>
            > 2.zastanawiam się nad zmianą treningu. Przez miesiąc tylko pompki i
            podciąganie
            >
            > (+może bicepsik i barki). 2x dziennie, co 2 dzień. Brzmi OK?
            Są to za małe obciążenia dla stymulacji masy mięśniowej. Do rzeźby są OK.

>
            > 3. czy łykanie aminokwasów w pastylkach miedzy posiłkami również wyzwala hgh?
            > jesli tak, to od ilu gram starują one ten efekt?
            HGH pobudzają głównie arginina, ornityna i lizyna. Powinno byc ich łącznie ok.
            2g w porcji. W pastylkach nie ma ich zbyt dużo i stąd raczej mizerny efekt.
            • yoric Re: Kolejne pytania 20.01.03, 16:57
              Ja wiem czy male?

Pompki i drazek - jezli robi sie bardzo dokladnie, z powolnym opuszczaniem, to
              wcale nie wydaje sie 'malym obciazeniem'... Cwicze na mase dopiero 3 miesiace,
              to chyba jeszcze ta faza, w ktorej pompki moga pomoc?
              pzdrv
              • jogger Re: Kolejne pytania 22.01.03, 20:13
                Jest to ćwiczenie metodą HIT - rzeczywiście b. dobre.
    • Gość: Yorick Jeszcze IP: *.torun.dialup.inetia.pl 22.01.03, 00:57
      Aha, ponoć właśnie drążek jest dobry na kształtowanie sylwetki?
      I druga sprawa - popatrzyłem na skład odżywki - lizyny i argininy mało, o
      ornitynie nic nie ma. W porcji jest ich w sumie poniżej 2g. Czy w związku z tym
      warto zastosować np. argininę jako dodatek?
      pzdrv
      • jogger Re: Jeszcze 22.01.03, 20:18

> Aha, ponoć właśnie drążek jest dobry na kształtowanie sylwetki?

Podciąganie się na drążku jest odpowiednikiem ściągania drążka wyciągu i
        potrafi rzeczywiście poszerzyć plecy ('rozłażą' się kości - trochę pobolewają
        ramiona z tyłu).

> I druga sprawa - popatrzyłem na skład odżywki - lizyny i argininy mało, o
        > ornitynie nic nie ma. W porcji jest ich w sumie poniżej 2g. Czy w związku z
        tym
        >
        > warto zastosować np. argininę jako dodatek?
        > pzdrv
        Tak, tyle że jest dosyć droga. Ja używałem mieszanki tych 3 aminokwasów (AOL
        Ultimate'a, ale ostatnio nikt tego nie sprowadza :-( ). Też tanie nie były,
        więc brałem je rano i przed snem.
        • Gość: Yorick Kreatyna a kawa IP: *.torun.dialup.inetia.pl 26.01.03, 19:32
          CYTACIK z forum kulturystyki.pl
          www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=26057&forum_id=12&Topic_Title=&forum_title=Suplementacja

..: KOFEINA WPŁYWA NIEKORZYSTNIE NA DZIAŁANIE KREATYNY :..

Naukowcy odkryli, że kofeina może całkowicie zniweczyć działanie kreatyny na
          przyrost siły. Nawet jeżeli spożycie kofeiny miało miejsce 20 godzin przed
          treningiem, nie stwierdzono wpływu kreatyny na przyrost siły mięśni. Jakkolwiek
          nie wiadomo dokładnie, dlaczego kofeina hamuje działanie kreatyny, podczas
          stosowania kuracji kreatynowej należy ograniczyć spożycie kawy i innych napojów
          zawierających kofeinę i guaranę.

Czy to prawda? Wydaje mi się to mocnop podejrzane. Po pierwsze kofeina jest
          wszechobecna (kawa, herbata, mnstwo leków, coca cola, energy drinki, itd.) i
          chyba trudno jest nie spożywć jej w tej czy innej formie. Po drugie chyba dość
          szybko (kilka godzin) zostaje 'przerobiona' przez organizm.

Jak to jest naprawdę, bo abstynencja od kawy strasznie mnie męczy?
          pzdrv
          • jogger Re: Kreatyna a kawa 28.01.03, 16:43
            Kofeina może wyeliminować działanie kreatyny przez swoje działanie moczopędne,
            więc pewien odstęp jest konieczny, ale raczej nie 20 godzin :-). Przychodzi
            kiedyś kolega na siłownię i mówi: 'Właśnie kupiłem kreatynkę! Wziąłem 20g na
            pierwszy cykl ładowania, wypiłem kawkę i czuję power!' Jak mu powiedzieliśmy,
            co najlepszego zrobił, to mu szczęka opadła :-).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka