Dodaj do ulubionych

odchudzanie na siłowni

IP: 217.8.186.* 28.04.03, 10:17
Jakie zasady/plan treningu na siłowni, jezeli zalezy mi w pierwszej
kolejnosci na zrzuceniu zbednego tłuszczu? Moge chodzic we wtorki srody
czwartki od 6,30 do 7,30 rano. Prosze o rady na forum, bo instruktor w
silowni ma urlop i bedzie dopiero za dwa tyg. a ja chce rozpoczac
jutro.Jestem na diecie niskoweglowodanowej - czy ona nie kłóci sie ze
zwiększoną aktywnością fizyczną? Bez zadnej przesady, ja tam Horpyna nie
jestem, i duzo na silowni z siebie wycisne.
Obserwuj wątek
    • jogger Re: odchudzanie na siłowni 02.05.03, 01:21
      System typowy dla rzeźby - małe obciążenia, duża liczba powtórzeń w serii,
      krótkie odpoczynki między seriami.
    • Gość: siłka Re: odchudzanie na siłowni IP: hades:* / 10.10.12.* 05.05.03, 14:12
      ile czasu potrzeba by zobaczyć efekty odchudzania na siłowni - mój trening 2
      razy w tygodniu, po ok 150 minut :) aeroby (cardio na początek, później program
      fat burning) przeplatane z planem na siłowni (2 serie po 12 powtórzeń).
      na koniec masaż na cellulit ;)
      długo czeka się na efekty? mam 170cm i 70kg wagi...
      • jogger Re: odchudzanie na siłowni 05.05.03, 18:02
        Gość portalu: siłka napisał(a):

> ile czasu potrzeba by zobaczyć efekty odchudzania na siłowni - mój trening 2
        > razy w tygodniu, po ok 150 minut :) aeroby (cardio na początek, później
        program
        >
        > fat burning) przeplatane z planem na siłowni (2 serie po 12 powtórzeń).
        > na koniec masaż na cellulit ;)
        > długo czeka się na efekty? mam 170cm i 70kg wagi...
        Ten program dobry jest na spalanie mięśni, a ne tłuszczu. Przede wszystkim
        cardio, typu np. tae-bo, jest zbyt intensywne, żeby dać efekt spalania
        tłuszczu - wprowadza mięśnie w stan katabolizmu i są one zużywane na paliwo
        podczas dalszych ćwiczeń. Nawet FatBurnery są przeważnie prowadzone ze zbyt
        wysoką intensywnością. Trening nastawiony na spalanie tłuszczu musi być
        naprawdę aerobowy, czyli tlenowy: trzeba ćwiczyć bez zadyszki, najlepiej mieć
        zapas tlenu pozwalający jeszcze na prowadzenie rozmowy. System na siłowni
        (2x12) jest też raczej na masę - lepiej 5x20 z mniejszym obciążeniem.
        Generalnie powinno się zaczynać od siłowni, potem aeroby, potem ew. dodatkowe
        ćwiczenia na siłowni na te części ciała, na odchudzeniu których najbardziej nam
        zależy :-) u mężczyzn z reguły jest to brzuch :-)
      • vendea Re: pytanie o masaż 08.05.03, 07:35
        jestem ciekawa jaki masaż na cellulit sobie aplikujesz? sama sobie, czy może
        profesjonalnie u masażysty "na wyposażeniu" siłowni? ja zaczynam miec z tym
        klopot, przy dobrej wadze 54 przy 173cm pojawily mi sie ostatnio gabeczki pod
        posladkami - musze cos na to zaradzic, a tabletek antykoncepcyjnych na pewno
        nie przestane brac... moze wlasnie masaże?
    • Gość: Anka Re: odchudzanie na siłowni IP: *.acn.waw.pl 06.05.03, 11:37
      ja też chodze na siłownie, nie mam idocznego problemu z nadwagą, chodziło mi
      przede wszystkim o wzmocnienie mięsni, ogólna poprawę kondycji, ale jesli
      chodzi o spalenie tłuszczyku, szczególnie na brzuchu (jest zdecydowanie za
      duzy, odstaje i oczywiście nogi - cellulitis)też jestem zainteresowana. Czy
      mozesz podac Jogger, bardziej szczegółowo kolejnosc ćwiczeń. Ja robie
      najczęściej tak:
      początek - mała rozgrzewka - steper, rower, bieżnia - około 10 min
      potem siłowe - na nogi, brzuszki - na takiej maszynie przypominającej kołyskę
      na siedząco i na stojąco - podciaganie nóg,
      i na recę - jakies ćwiczonka z hantlami
      nie wiem, czy powinnam coś zdecydowanie zmieniać, powiem tyle, że prz te pare
      mesięcy widzę poprawę kondycji, nie mam zadyszki, jak wchodzę z zakupami na 3
      pietro i ogólnie więcej siły, ale tłuszczyku nie ubywa szczegolnie na brzuchu,
      co więc robic?
      • jogger Re: odchudzanie na siłowni 07.05.03, 17:17
        Tak jak pisałem powyżej, musisz po części siłowej robić aeroby,bo to one
        spalają tłuszcz (rowerek, stepper), mp. 40 min i na zakończenie spięcia brzucha
        przez 10-20min. Na cellulit moze pomóc Ci dieta:
        www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=85666
        • Gość: nina jogger..mam pytanko IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 08.05.03, 07:00
          Jogger, oczywiscie jak kazda kobieta (no moze prawie kazda) jestem bardziej
          zainteresowana wyszczupleniem niz wyrobieniem sobie poteznych miesni. czytam
          Twoje wypowiedzi i chcialam sie tylko upewnic, czy dobrze rozumiem:
          1. najpierw rozgrzewka.. czy 30minut to dobry czas? Czy moze to byc rowerek,
          steper lub inne tego typu urzadzenia?
          2. potem ide na cwiczenia z obciazeniami.. jak juz wczesniej wyczytalam 2razy
          po 20 to nie jest dobra metoda(ja tez taka stosowalam).. czyli lepiej 5razy
          po20 z malym obciazeniem(czyli mniej wiecej jakim?..bo mozna przeciez w ogole
          nie wkladac bolca do obciaznikow i wtedy chyba nie bedzie w ogole obciazenia,
          czy to wtedy ma sens?czy jednak jakies obciazenie jest potrzebne?)
          3. czy potem (jesli chce sie wyszczuplic, spalic sadelko) powinno sie jeszcze
          wrocic na rowerek czy bieznie czy inne tego typu urzedzenie? Jesli tak to na
          jaki czas?
          dzieki za opowiedz.
          • Gość: gina Re: jogger..mam pytanko IP: *.ptr.net.pl 08.05.03, 08:32

moja droga Nino wyjełas mi te pyt. z ust......;) z grupsza o to samo chciałam
            zapytać! w takim razie dolaczam się....i czekam na odp. a tymczasem szykuję się
            na siłke!
            pozdr.
            • Gość: ania Re: jogger..mam pytanko IP: 217.8.186.* 08.05.03, 08:47
              WŁAŚNIE!!!!!!
              Te same pytania, tylko jeszcze jeden problem - ja mam na te ćwiczenia tylko
              1godz.. nijak nie wyskrobię więcej.Za to mogę 3 dni pod rząd.
              • jogger Re: jogger..mam pytanko 08.05.03, 18:59
                Mięśnie się nie rozbudują przy diecie.
                Rozgrzewka przed częścią siłową wystarczy i 5-minutowa.
                Obciążenie powinno sprawiać umiarkowany opór, żeby mięśnie się przegrzewały i
                zużywał glikogen, przerywamy serię gdy mięśnie 'wysiadają' albo zbliżamy się do
                zadyszki.
                Aeroby (rowerek, stepper) po części siłowej - jak pisałem, min. 40minut,może
                być więcej (np. po 2godz nieprzerwanego wysiłku tlenowego 80% zużywanej energii
                pochodzi z tłuszczu)
                Po tych aerobach ogólnych można 'domęczyć' na urządzeniach te okolice, na
                których najbardziej nam zależy.
                Aerobowo można ćwiczyć codziennie, trzeba odpuścić tylko ćwiczenie tych mięśni,
                które pobolewają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka