13.04.07, 19:03
Witam,
Czy wiecie moze jak to jest ze spalaniem kalorii podczas plywania? W koncu
styl stylowi nie rowny.. jezeli plyne stylem klasycznym ze srednia predkoscia
(27m/min - 1250m w 46 min) to ile spale kalorii?
Pozdrawiam
Mila
Obserwuj wątek
    • Gość: jackk3 Re: plywanie IP: *.ptr.terago.ca 13.04.07, 20:06
      Plywanie tez moze byc silowe: np. plywanie z 'wioslami' na rekach czy sprinty w
      pletwach! No i kto podaje predkosc przy plywaniu??? Pisze sie jakie miales
      tempo na dlugosc basenu/dystans.
      Pzdr
      • milusia79 Re: plywanie 13.04.07, 21:10
        zwykle plywanie zabka. A predkosc wyliczona arytmetycznie - 1250m/46min :)
        Mila
        • Gość: buee Re: plywanie IP: *.centertel.pl 14.04.07, 13:05
          zależy od stopnia wytrenowania. Im więcej będziesz pływać, tym mniej będziesz
          spalać.
          A drugi urok pływania jest taki, że nieproporcjonalnie do spalonych kcal
          zwiększa apetyt, więc jeżeli chcesz schudnąć to uważaj :)
    • Gość: bejrutek Re: plywanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 22:40
      cięzko odpowiedzieć na to pytanie... samo podanie dystansu i czasu w ktorym to
      przepłynąlaś nic nie mówi, bo nikt nie jest w stanie zobaczyc jaka technika
      płyniesz i ile siły w to wkładasz... im lepsza technika tym dłuzsze dystanse
      przy tej samej zużytej ilości kcal... 27m/min? przeciętny czas "sobotniego"
      pływaka, podejrzewam że pływasz po amatorsku żabka (najtrudniejszy styl
      pływacki, łatwo sie na poczatku tym pływa, ale za cene dużych błedow
      stylistycznych i słabej prędkości, przy dobrej technice żabka płynie sie 30-
      40sek sprintem na 50m) w takim tempie niewiele spalasz kcal, choc to zalezy, bo
      moze sie poprostu sie męczysz nawet w takim tempie, ja tez jestem amatorem
      przepływam ponad 2,5-3,0km/h rózne style, a ile trace kcal, wszystko zalezy w
      jakiej jestem predyspozycji, myśle że bieganie, gra w kosza więcej wyciągnie,
      ale w pływaniu nie chodzi tylko o spalane kcal, ale o sylwetke, wzmocnienie
      kręgosłupa, odprężające działanie wody, odnowe biologiczną, minusem pływania na
      obiekcie zamkniętym w "godzinach szczytu" jest zbyt wysoka temp powietrza no i
      niestety mało tlenu, ja sie czesto przegrzewam, bo tam gdzie chodze jest basen
      z sauna i brodzik rekreacyjny i w obiekcie temp powietrza to 30stC a temp w
      basenie sportowym to często 28stC, czyli lipa, za ciepło... jedynym
      rozwiązaniem jest kupienie pulsometru z opcja mierzenia zużytych kcal... pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka