Dodaj do ulubionych

ciezar do ktorej reki?

08.07.07, 14:02
Kazdy ma jedna reke silniejsza, ale jezeli jedna reka jest wyraznie silniejsza
od drugiej? Chodzi mi o cwiczenia ktore wykonujemy osobno kazda reka. Jezeli
np. robie na plecy podciaganie sztangielki w opadzie i dobieram ciezar by
wykonac lewa reka 15-20 powtorzen to prawa reka wykonuje swobodnie kilka
powtorzen wiecej. Czy lepiej obciazenie w tym wypadku, dostosowac do
silniejszej czy do slabszej reki?
Obserwuj wątek
    • falafala PS 08.07.07, 14:31
      Moze powinnam uscislic. W moim przypadku wynika to z faktu ze mialam kiedys
      zlamany obojczyk i od tej pory wszystkie cwiczenia ktore angazuja bark mam
      "niesymetryczne". Obawiam sie, ze jezeli chcialabym dostosowywac ciezar do
      silniejszej strony to rozbuduje sobie niesymetrycznie miesnie. Moze nie
      wykonywac tego typu cwiczen sztangielkami tylko pozostac przy sztandze.
      • Gość: Aga Re: PS IP: 212.182.88.* 08.07.07, 16:25
        Zerknij na ten art:
        www.sfd.pl/%2E%3A%3ADYSPROPORCJA%2CDYSPROPORCJE%3A%3A%2E-t203706.html
        :)
        • falafala Re: PS 08.07.07, 18:25
          no tak dysproporcje. Wlasnie zastanawiam sie co robic by sie ich nie nabawic.
          Pewne rzeczy wychodza w zaleznosci od ilosc powtorzen, normalnie na silowni
          cwiczylam, z przerwami na dzieci, na wytrzymalosc, glownie na maszynach i
          sztanga. teraz cwicze od jakiegos czasu w domu glownie hantlami co mnie zmusza
          do wyboru okreslonych cwiczen. No i wlasnie zauwazylam, ze mam bardzo duza
          roznice w ilosci powtorzen przy niektorych cwiczeniach. albo "zanudzam" jedna
          reke, albo schodze na ilosc powtorzen na mase druga. Nie ma to wiekszego
          znaczenia przy cwiczeniu na wytrzymalosc. Chce teraz zaczac cwiczyc mase na
          gorna czesc ciala i zaczelam sie zastanawiac jak nie wyrobic sobie dysproporcji
          zwlaszcza, ze w gornej czesci ciala nie mam praktycznie tluszczu ;) i moje
          miesnie sie mocno i wyraznie sie rysuja i wszytskie roznice sa widoczne,
          przerabialam to juz kiedys przy bicepsie po dwoch tyg nauki windsurfingu. W
          przytoczonym przez ciebie artykule zwracane jest uwage by nie robic
          intensywniejszego treningu na slabsza strone, ale wyjdzie u mnie tak, w pewnych
          cwiczeniach, ze robiac 12 powtorzen na jedna strone, tym samym ciezarem, zrobie
          6 na druga i dostane skorczu barku. To zalezy niestety od ustawienia barku
          wzgledem ciala, najgorsze, ze nie mam ze sztangielkami wielkiego wyboru cwiczen
          i niektorych nie moge uniknac, dlatego zastanawiam sie jak zrobic by nie
          przedobrzyc.
          • i_inka Re: PS 09.07.07, 04:00
            Sądzę, że nie masz wyjścia: musisz przed wszystkim nadrobić dysproporcje siłowe,
            nawet ryzykując chwilowy nierównomierny rozwój mięśni. A właśnie ćwiczenia z
            hantlami są do tego idealne : zaczynasz od słabszej ręki i to do niej dobierasz
            ciężar; rób tyle samo powt. na każdą stronę, nie zwracając uwagi na to, że np.
            na prawą rękę dasz radę 2 razy tyle. Poza tym każdy z nas jest mniej lub
            bardziej asymetryczny, ale rzadko te różnice są naprawdę zauważalne :)
            • jogger Re: PS 09.07.07, 12:54
              OK, z tym że każde ćwiczenie poprzedzaj kilkoma seriami na słabszą rękę
              dochodząc do aktualnego maximum (1RepMax), wtedy dobierasz obciążenie na zakres
              masowy - tu już taki sam dla obu rąk. Żeby usunąć dysproporcję siły, trzeba
              zwiększyć siłę :-)
              • Gość: falafala Re: PS IP: *.adslplus.ch 09.07.07, 21:52
                dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka