Gość: jawa IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.07.03, 09:54 W jakich ilościach (np. ile razy dziennie) powinno się pić zieloną herbatę by przyniosła skutek? I jakie dodatki (zioła/przyprawy) można do niej dodać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.07.03, 21:14 Wiec ja to jest z ta herbata?? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Zielona herbata 04.07.03, 22:13 Ja ją piję dla zdrowia, nie dla skutków bezpośrednich :-). Moja mieszanka to 1:1 zielona i pu-erh, do tego plasterek imbiru i trochę cynamonu - lekko pikantna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.07.03, 18:35 Czy zdrownie nie jest wlasnie skutkiem bezposrednim ;) > pu-erh A coz to takiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Zielona herbata 06.07.03, 00:32 Gość portalu: jawa napisał(a): > Czy zdrownie nie jest wlasnie skutkiem bezposrednim ;) Odzyskanie zdrowia - tak, utrzymanie - nie, bo nie wiemy, czy niestosowanie spowodowałoby na pewno jego utratę :-) > > > pu-erh > > A coz to takiego :) Herbata czerwona, mająca rzekomo własności odchudzające :-) ale nie mnie, więc stosuję ją na wszelki wypadek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Zielona herbata IP: *.acn.pl 04.07.03, 23:01 Jaki skutek chcesz osiągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.07.03, 18:33 Skutek glowny - schudniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Zielona herbata 06.07.03, 00:41 Herbatę zieloną piłem zawsze ze względu na własności antyoksydacyjne, czyli zapobiegające nowotworom, przyśpieszające regenerację po wysiłku. Zawiera też składniki wspomagające spalanie i blokujące odkładanie tłuszczu, ale żeby to uzyskać, trzeba chyba ją pić litrami :-) (ktoś już na forum to uzyskał, ale przypuszczalnie mógł utracić sporo minerałów z organizmu ze względu na znaczne zwiększenie 'przepłukiwania' organizmu ;-) ). Dlatego wymyślono silnie skoncentrowany ekstrakt z zielonej herbaty, który stosuję przed ćwiczeniami z innymi spalaczami tłuszczu - rewelacja to nie jest, ale może komuś pomóc. Z tym że jako uzupełnienie diety i ćwiczeń, a nie zamiast :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.07.03, 12:54 > Zawiera też > składniki wspomagające spalanie i blokujące odkładanie tłuszczu, ale żeby to > uzyskać, trzeba chyba ją pić litrami :-) No i tu mam odpowiedz na moje pytanie ;B (Gdzies doczytalam ze nie powinno sie pic wiecej niz 5 - chyba - filizanek ze wzgledu na zawarta w herbacie pochodna kofeiny, w kazdym razie zdrowsza i skuteczniejsza - dluzej dzialajaca - niz ta "kawowa") > (ktoś już na forum to uzyskał, ale > przypuszczalnie mógł utracić sporo minerałów z organizmu ze względu na znaczne > zwiększenie 'przepłukiwania' organizmu ;-) ). Przy okazji wchlonal troche witamin i mineralow z herbatki ;) Mi chyba wyplukanie czegokolwiek nie zagraza bo, mimo wielkich checi, ta herbata jest zwyczajnie "niepijalna", juz po jednej mi niedobrze :) > Z tym że jako uzupełnienie diety i ćwiczeń, a nie zamiast :-) pewnie, pewnie, przeciez nikt tu nie mysli o odchudzaniu "lekkim, latwym i przyjemnym" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eressea Re: Zielona herbata IP: *.gorzow.mm.pl 06.07.03, 18:40 Gość portalu: jawa napisał(a): > Mi chyba wyplukanie czegokolwiek nie zagraza bo, mimo wielkich checi, ta > herbata jest zwyczajnie "niepijalna", juz po jednej mi niedobrze :) Zielona herbata niedobra? No co ty, pewnie pijesz taką bez dodatków czy aromatów. Ja piję miętową lipton, jest super jeśli chodzi o smak, koniecznie spróbuj. Także cytrynowa (najczęściej spotykana) jest niczego sobie. Co do czerwonej herbaty, nie próbuj jej pić w czystej postaci, ma smak ziemi (nigdy ziemi nie jadłam, ale jakoś tak mi się kojarzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.07.03, 12:06 Pilam juz zwyczjna i cytrynowa, pomimo aromatu pozostaje jednak ten specyficzny posmak niebardzo do mnie trafiajacy :) Trzeba jednak poprobowac z innymi aromatami, nie mozna przeciez dla zwyklego widzimisie rezygnowac z takiej zdrowej dobroci, trzeba sie przemoc, zatkac nos i chlu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kob2 Re: Zielona herbata 07.07.03, 19:21 Jeśli torebkowa, to tylko aromatyzowana opuncją figową - smak jest o niebo lepszy. pozdrowienia Kob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mon Re: Zielona herbata IP: 217.8.175.* 07.07.03, 21:30 ta z opuncją mi też najbardziej smakuje ze wszystkich inne mogę przełknąć tylko zimne mon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Zielona herbata IP: 80.51.255.* 08.07.03, 10:06 Ja właśnie popijam zieloną bez żadnych dodatków i mi smakuje:-) przyznaję początki były trudne ale teraz jestem wręcz uzależniona a czarna to dla mnie dopiero ochydztwo:-) Oczywiście zielona tylko bez cukru, uwierzcie jak odzwyczaicie organizm od cukru to i zielona herbata będzie smakować:-) Odpowiedz Link Zgłoś
xxero zielona, czerwona.... 13.07.03, 18:03 ostatnio odkrylem roznice pomiedzy herbatkami ze sklepow a takimi ze "specjalnych" sklepow typu Fiveoclock czy czas na herbate. Te drugie tanie nie sa bo po 15-20 zl za 100g ale ten smak i aromat :)))) Np. Pu-erh jablkowo- cynamonowy czy tez Pu-erh poziomkowy i wiele innych. albo zielony Gunpowder takze Gunpowder aromatyzowany...NIEBO W GEBIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recznik Re: Zielona herbata IP: 62.181.161.* 10.07.03, 15:25 Ja pijam zielona herbatke od kilku lat - na goraco i na zimno (jak mi wystygnie w pracy). Jesli liscie sa swieze (bo oczywiscie zielona herbata powinna byc lisciasta, a nie w torebkach, ani granulowana), to jest to jeden z najlepszych "ugaszaczy pragnienia". Zielona herbatke pijam i w lecie i zimie. Moim ulubionym dodatkiem jest kwiat jasminu, co do innych nie mam zdania. Na pewno nie radze dodawac cukru lub innych slodzikow - to profanacja ! Zaparzajac zielona herbatke, nalezy ja najpierw sparzyc wrzatkiem by wyplukac rozne brudy, a potem dopiero mozna ja zaparzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eris Re: Zielona herbata IP: *.icpnet.pl 10.07.03, 23:43 Gość portalu: recznik napisał(a): Zaparzajac zielona herbatke, nalezy ja najpierw sparzyc wrzatkiem by wyplukac rozne brudy,a potem dopiero mozna ja zaparzyc. Hmm..., czyli jak to zrobic? Prosilabym o obrazowy opis. I w jakiej temperaturze zaparzac (slyszalam, ze 70-80 st., ale w takiej temperaturze srednio mi sie parzy)? Probowalam wlasnie zielona z jasminem. Niezla. I jak dlugo ja parzyc? Pozdrawiam eris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yorick Re: Zielona herbata IP: *.torun.dialup.inetia.pl 11.07.03, 02:55 Koniecznie, ale to koniecznie trzeba najpierw zmrozić liście. Potem jescze trzeba schłodzić extrakt, a dopiero póxniej można rozcieńczać i zaprawiać aromatami. Mieszając należy nucić pradawną tybetańską mantrę, inaczej wszystkie wartości lecznicze wezmą w łeb... pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WMI Zapomniales o pelni ksiezyca ;) n/txt IP: 195.112.95.* 11.07.03, 15:34 Odpowiedz Link Zgłoś