Dodaj do ulubionych

Zielona herbata

IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.07.03, 09:54
W jakich ilościach (np. ile razy dziennie) powinno się pić zieloną herbatę by
przyniosła skutek? I jakie dodatki (zioła/przyprawy) można do niej dodać?
Obserwuj wątek
    • Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.07.03, 21:14
      Wiec ja to jest z ta herbata??
      • jogger Re: Zielona herbata 04.07.03, 22:13
        Ja ją piję dla zdrowia, nie dla skutków bezpośrednich :-). Moja mieszanka to
        1:1 zielona i pu-erh, do tego plasterek imbiru i trochę cynamonu - lekko
        pikantna.
        • Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.07.03, 18:35
          Czy zdrownie nie jest wlasnie skutkiem bezposrednim ;)

> pu-erh

A coz to takiego :)
          • jogger Re: Zielona herbata 06.07.03, 00:32
            Gość portalu: jawa napisał(a):

> Czy zdrownie nie jest wlasnie skutkiem bezposrednim ;)
            Odzyskanie zdrowia - tak, utrzymanie - nie, bo nie wiemy, czy niestosowanie
            spowodowałoby na pewno jego utratę :-)

>
            > > pu-erh
            >
            > A coz to takiego :)
            Herbata czerwona, mająca rzekomo własności odchudzające :-) ale nie mnie, więc
            stosuję ją na wszelki wypadek :-)
    • Gość: agnieszka Re: Zielona herbata IP: *.acn.pl 04.07.03, 23:01
      Jaki skutek chcesz osiągnąć?
      • Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.07.03, 18:33
        Skutek glowny - schudniecie.
        • jogger Re: Zielona herbata 06.07.03, 00:41
          Herbatę zieloną piłem zawsze ze względu na własności antyoksydacyjne, czyli
          zapobiegające nowotworom, przyśpieszające regenerację po wysiłku. Zawiera też
          składniki wspomagające spalanie i blokujące odkładanie tłuszczu, ale żeby to
          uzyskać, trzeba chyba ją pić litrami :-) (ktoś już na forum to uzyskał, ale
          przypuszczalnie mógł utracić sporo minerałów z organizmu ze względu na znaczne
          zwiększenie 'przepłukiwania' organizmu ;-) ). Dlatego wymyślono silnie
          skoncentrowany ekstrakt z zielonej herbaty, który stosuję przed ćwiczeniami z
          innymi spalaczami tłuszczu - rewelacja to nie jest, ale może komuś pomóc. Z tym
          że jako uzupełnienie diety i ćwiczeń, a nie zamiast :-)
          • Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.07.03, 12:54
            > Zawiera też
            > składniki wspomagające spalanie i blokujące odkładanie tłuszczu, ale żeby to
            > uzyskać, trzeba chyba ją pić litrami :-)

No i tu mam odpowiedz na moje pytanie ;B
            (Gdzies doczytalam ze nie powinno sie pic wiecej niz 5 - chyba - filizanek ze
            wzgledu na zawarta w herbacie pochodna kofeiny, w kazdym razie zdrowsza i
            skuteczniejsza - dluzej dzialajaca - niz ta "kawowa")

> (ktoś już na forum to uzyskał, ale
            > przypuszczalnie mógł utracić sporo minerałów z organizmu ze względu na
            znaczne
            > zwiększenie 'przepłukiwania' organizmu ;-) ).

Przy okazji wchlonal troche witamin i mineralow z herbatki ;)
            Mi chyba wyplukanie czegokolwiek nie zagraza bo, mimo wielkich checi, ta
            herbata jest zwyczajnie "niepijalna", juz po jednej mi niedobrze :)

> Z tym że jako uzupełnienie diety i ćwiczeń, a nie zamiast :-)

pewnie, pewnie, przeciez nikt tu nie mysli o odchudzaniu "lekkim, latwym i
            przyjemnym" ;)))
            • Gość: eressea Re: Zielona herbata IP: *.gorzow.mm.pl 06.07.03, 18:40
              Gość portalu: jawa napisał(a):

> Mi chyba wyplukanie czegokolwiek nie zagraza bo, mimo wielkich checi, ta
              > herbata jest zwyczajnie "niepijalna", juz po jednej mi niedobrze :)

Zielona herbata niedobra? No co ty, pewnie pijesz taką bez dodatków czy
              aromatów. Ja piję miętową lipton, jest super jeśli chodzi o smak, koniecznie
              spróbuj. Także cytrynowa (najczęściej spotykana) jest niczego sobie.
              Co do czerwonej herbaty, nie próbuj jej pić w czystej postaci, ma smak ziemi
              (nigdy ziemi nie jadłam, ale jakoś tak mi się kojarzy:)
              • Gość: jawa Re: Zielona herbata IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.07.03, 12:06
                Pilam juz zwyczjna i cytrynowa, pomimo aromatu pozostaje jednak ten specyficzny
                posmak niebardzo do mnie trafiajacy :)
                Trzeba jednak poprobowac z innymi aromatami, nie mozna przeciez dla zwyklego
                widzimisie rezygnowac z takiej zdrowej dobroci, trzeba sie przemoc, zatkac nos
                i chlu ;)
                • kob2 Re: Zielona herbata 07.07.03, 19:21
                  Jeśli torebkowa, to tylko aromatyzowana opuncją figową - smak jest o niebo
                  lepszy.
                  pozdrowienia
                  Kob
                  • Gość: mon Re: Zielona herbata IP: 217.8.175.* 07.07.03, 21:30
                    ta z opuncją mi też najbardziej smakuje ze wszystkich
                    inne mogę przełknąć tylko zimne
                    mon
                    • Gość: Monika Re: Zielona herbata IP: 80.51.255.* 08.07.03, 10:06
                      Ja właśnie popijam zieloną bez żadnych dodatków i mi smakuje:-) przyznaję
                      początki były trudne ale teraz jestem wręcz uzależniona a czarna to dla mnie
                      dopiero ochydztwo:-)
                      Oczywiście zielona tylko bez cukru, uwierzcie jak odzwyczaicie organizm od
                      cukru to i zielona herbata będzie smakować:-)
                  • xxero zielona, czerwona.... 13.07.03, 18:03
                    ostatnio odkrylem roznice pomiedzy herbatkami ze sklepow a takimi
                    ze "specjalnych" sklepow typu Fiveoclock czy czas na herbate. Te drugie tanie
                    nie sa bo po 15-20 zl za 100g ale ten smak i aromat :)))) Np. Pu-erh jablkowo-
                    cynamonowy czy tez Pu-erh poziomkowy i wiele innych. albo zielony Gunpowder
                    takze Gunpowder aromatyzowany...NIEBO W GEBIE!
    • Gość: recznik Re: Zielona herbata IP: 62.181.161.* 10.07.03, 15:25
      Ja pijam zielona herbatke od kilku lat - na goraco i na zimno (jak mi wystygnie
      w pracy). Jesli liscie sa swieze (bo oczywiscie zielona herbata powinna byc
      lisciasta, a nie w torebkach, ani granulowana), to jest to jeden z
      najlepszych "ugaszaczy pragnienia". Zielona herbatke pijam i w lecie i zimie.
      Moim ulubionym dodatkiem jest kwiat jasminu, co do innych nie mam zdania. Na
      pewno nie radze dodawac cukru lub innych slodzikow - to profanacja ! Zaparzajac
      zielona herbatke, nalezy ja najpierw sparzyc wrzatkiem by wyplukac rozne brudy,
      a potem dopiero mozna ja zaparzyc.
      • Gość: eris Re: Zielona herbata IP: *.icpnet.pl 10.07.03, 23:43
        Gość portalu: recznik napisał(a):

Zaparzajac zielona herbatke, nalezy ja najpierw sparzyc wrzatkiem by wyplukac
        rozne brudy,a potem dopiero mozna ja zaparzyc.

Hmm..., czyli jak to zrobic? Prosilabym o obrazowy opis. I w jakiej
        temperaturze zaparzac (slyszalam, ze 70-80 st., ale w takiej temperaturze
        srednio mi sie parzy)? Probowalam wlasnie zielona z jasminem. Niezla. I jak
        dlugo ja parzyc?
        Pozdrawiam
        eris
        • Gość: Yorick Re: Zielona herbata IP: *.torun.dialup.inetia.pl 11.07.03, 02:55
          Koniecznie,

ale to koniecznie trzeba najpierw zmrozić liście. Potem jescze trzeba schłodzić
          extrakt, a dopiero póxniej można rozcieńczać i zaprawiać aromatami. Mieszając
          należy nucić pradawną tybetańską mantrę, inaczej wszystkie wartości lecznicze
          wezmą w łeb...
          pzdrv
          • Gość: WMI Zapomniales o pelni ksiezyca ;) n/txt IP: 195.112.95.* 11.07.03, 15:34
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka