Dodaj do ulubionych

głodówka a herbata

08.12.03, 12:42
czy będąc na głodówce moge wypić herbatę bez cukru?
czy jestem skazana na mineralną:-)
strasznie mi zimno :-)
Obserwuj wątek
    • jogger Re: głodówka a herbata 08.12.03, 17:42
      Herbata Cię nie uratuje :-) siadła Ci tarczyca z niedożywienia. Tyroksyna jest
      produkowana m.in. z tyrozyny, aminokwasu wyst. np. w mięsie. Wegetarianie mają
      b.często podobne objawy.
      • Gość: bubster Re: głodówka a herbata IP: *.zapora / 217.96.25.* 09.12.03, 08:53
        z jakiego niedożywienia?
        to była jednodniowa głodówka, celem oczyszczenia organizmu!
        po prostu oprócz wody piłam herbatę bez cukru, bo podczas głodówki jest zimniej
        niż zwykle
        • jogger Re: głodówka a herbata 10.12.03, 12:49
          Właśnie dlatego jest zimniej, że w wyniku głodu organizm obniża tempo
          metabolizmu, za które odpowiada tarczyca.
          • evia Re: głodówka a herbata 10.12.03, 23:34
            Jogger, a czy przy małej niedoczynności tarczycy można łykac guglesterrony.
            Słyszłam, że one podnoszą metabolizm?
            podrawiam
            evia
            • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 01:00
              evia napisała:

> Jogger, a czy przy małej niedoczynności tarczycy można łykac guglesterrony.
              > Słyszłam, że one podnoszą metabolizm?
              > podrawiam
              > evia
              tak, generalnie są stosowane do pobudzania tarczycy przy odchudzaniu, nawet bez
              niedoczynności :-)
          • Gość: Tigra Re: głodówka a herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 21:43
            czyli co mam robic jezeli podczas stosowania kopenhaskiej jest mi zimno i
            jestem oslabiona? ;( pomoż!
            • Gość: hp Re: głodówka a herbata IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.12.03, 22:14
              Weź: kelp (jod)+ miłorząb (ginkofar)+Vit E, wg receptury jogger'a.
              • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 01:05
                ...i - przy braku problemów żołądkowych - można wzmocnić termogenne działanie
                kawy aspiryną i/lub tussipectem w tabsach. Stosowanie citroseptu dodatkowo
                wydłuża działanie kawy.
                • Gość: Tigra Re: głodówka a herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 01:32
                  oj za pozno.. zdecydowalam przerwac diete i rozpoczac ja podczas ferii
                  zimowych, mysle ze w dni wolne od szkoly bedzie mi latwiej. a narazie zastosuje
                  jakas 1000kcal albo cos takiego.
                  chociaz w sumie nie chodzi o to ze ja za duzo waze
                  bo tak naprawde 50kilo teraz to jest wporzadku
                  ale tylko jako waga
                  bo odchudzam sie i odchudzam ale wkurzajaca faldka na brzuszku jest
                  co z tego ze robie brzuszki od bog wie jakiego czasu
                  miesnie mam tyle ze przez ta mala faldke ich nie widac to jest problem
                  i jeszcze te grube uda
                  bo tak to ja mam ladne nogi, nie jedna dziewczyna mi zazdroci,
                  mini moge zalozyc, ale bikini juz nie
                  ....i co ja mam zrobic?
                  no co ja moge zrobic bo ja juz powoli trace nadzieje
                  pracuje nad tym ciezko od poczatku wrzesnia
                  naprawd sie staram
                  nic z tego
                  • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 02:17
                    Jesteś w wieku, w którym szalejący estrogen powoduje obniżenie aktywności
                    tarczycy i stąd wszystkie problemy. Może pomóc siłownia: zwiększysz produkcję
                    testosteronu, który jest antagonistą estrogenu i wpływa na spalanie tłuszczu.
                    Ew. wzrost masy mięśniowej ciała zwiększy metabolizm spoczynkowy. 1000kcal z
                    reguły obniża metabolizm z powodu uczucia głodu, i w rezultacie nawet na 1000
                    można nieraz utyć.
                    • tenzinn Re: głodówka a herbata 14.12.03, 02:28
                      Herbata Cię nie uratuje :-) siadła Ci tarczyca z niedożywienia. Tyroksyna jest
                      produkowana m.in. z tyrozyny, aminokwasu wyst. np. w mięsie. Wegetarianie mają
                      b.często podobne objawy.

Jestem wege od 11 lat mozesz ten watek troche bardziej rozwinac.
                      • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 02:38
                        tenzinn napisał:

> Herbata Cię nie uratuje :-) siadła Ci tarczyca z niedożywienia. Tyroksyna jest
                        > produkowana m.in. z tyrozyny, aminokwasu wyst. np. w mięsie. Wegetarianie mają
                        > b.często podobne objawy.
                        >
                        >
                        > Jestem wege od 11 lat mozesz ten watek troche bardziej rozwinac.

Znam sporo puszystych wegetarian... funkcjonalna (nie mylić z kliniczną)
                        niedoczynność tarczycy jest u nich uwarunkowana na dwa sposoby: jeden to jw -
                        brak 'budulca', drugi - to białko sojowe, bogate w fitoestrogeny, które też
                        działają hamująco na tarczycę. Z kolei przewaga węglowodanów nad białkiem w
                        diecie też sprzyja odkładaniu tłuszczu w wyniku działania insuliny. Oczywiście
                        znam też szczupłych wegów, ale 'one man's food is another man's poison' :-)
                        • tenzinn Re: głodówka a herbata 14.12.03, 02:43
                          Jak pogodzic jedno z drugim?
                          I jescze jedno pytanie, od niedawna biore kelp. Mam po nim straszne uczucie glodu.
                          • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 03:00
                            Jeśli nie jesteś weganką, możesz zastąpić białko sojowe odżywkami
                            wysokobiałkowymi dla sportowców, produkowanymi z mleka i białek jaj. Stosuj
                            proporcje białko:węglowodany 1:1, dla uniknięcia problemów żołądkowych z
                            białkiem można brać trilac. Dla mnie najbezpieczniejszy dla brzuszka jest
                            izolat białka serwatki.
                            Co do kelpu, podkręca on działanie tarczycy, i zwiększa przez to zapotzebowanie
                            organizmu na energię. Twój organizm nie jest nastawiony na spalanie tłuszczu (w
                            komórkach ciała brak enzymów lipotropowych), więc nie potrafi zmobilizować
                            własnych zapasów tłuszczowych i wykorzystuje ulubioną glukozę, stąd
                            niedocukrzenie i uczucie głodu. Zacznij ćwiczyć aeroby, właśnie po kelpie, np.
                            lekkie bieganie, wtedy po 20-30min wysiłku organizm sam zacznie się przestawiać
                            na wykorzystywanie tłuszczu. Ale niezbędna jest cierpliwość, poprawa przemiany
                            tłuszczowej to są miesiące ćwiczeń.
                            • tenzinn Re: głodówka a herbata 14.12.03, 03:05
                              Dzieki, tylko ze nie jestem wegetarianka a wegetarianinem.
                              Problem jest taki ze pracuje dosc ciezko fizycznie, codziennie rano zazywam L
                              carnityne i kelp po kilku godzinach mam bardzo duze uczucie glodu.
                              • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 03:15
                                Jeśli wykonujesz ciężką pracę, to zużywasz glukozę, a nie tłuszcz, L-karnityna
                                tu raczej nie pomaga, no i kelp też działa j.w. Przy tym charakterze wysiłku
                                musisz się nastawić rano na węglowodany złożone i białko, np. płatki owsiane z
                                2-3 łyżkami odżywki wysokobiałkowej. Ja taki posiłek zwykle jem 2-3godz przed
                                siłownią :-). Poza tym można zrobić sobie np. 2 takie same porcje z jogurtem w
                                słoikach i jeść w przerwach w pracy, żewby utrzymać poziom glukozy we krwi. Za
                                to po pracy kelp może być OK - wspomoże spoczynkową przemianę materii w fazie
                                powysiłkowej regeneracji organizmu.
                                • tenzinn Re: głodówka a herbata 14.12.03, 03:18
                                  Ok, odstawic L-karnityne?
                                  • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 03:35
                                    Tak. L-karnityna wspomaga tylko wysiłek aerobowy, czyli na stałym, relatywnie
                                    niskim poziomie.
                                    • tenzinn Re: głodówka a herbata 14.12.03, 03:39
                                      Ok, ostatnie na dzis pytanie jak wtym wszystkim widzisz chrom organiczny,
                                      pomocny bedzie czy to tylko strata czasu?
                                      • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 21:42
                                        tenzinn napisał:

> Ok, ostatnie na dzis pytanie jak wtym wszystkim widzisz chrom organiczny,
                                        > pomocny bedzie czy to tylko strata czasu?

Ostatnio była na forum pozytywna wypowiedź nt. Biochromu. Przydaje się przy
                                        napadach apetytu na słodycze (zmniejsza skoki poziomu glukozy we krwi).
                    • Gość: Tigra Re: głodówka a herbata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 18:05
                      czyli.... co ja mam jesc? jaka diete mam zastosowac, albo ew. ulozyc?
                      • jogger Re: głodówka a herbata 14.12.03, 21:47
                        Weź na wzór kopenhaską, tylko nie 2, a 4 posiłki dziennie, z eliminacją
                        tłuszczu zwierzęcego: mięso chude, jogurt 0%, łyżeczka oleju lnianego do
                        posiłków (lub kapsułka tranu).
    • edytabart Re: głodówka a herbata 14.12.03, 11:51
      powiedzcie mi proszę, czy będąc na kopenchaskiej mogę pić herbatę z senesem
      (Regulavit 2)i w jakich ilościach, pozdrawiam
      • jogger Re: głodówka a herbata 15.12.03, 00:30
        edytabart napisała:

> powiedzcie mi proszę, czy będąc na kopenchaskiej mogę pić herbatę z senesem
        > (Regulavit 2)i w jakich ilościach, pozdrawiam
        Odradzam zdecydowanie, dieta jest tak niskokaloryczna, że dodatkowe środki
        przeczyszczające mogą 'zagłodzić' organizm, obniżając metabolizm i przez to
        likwidując efekt działania diety.
        • neja Re: głodówka a herbata 15.12.03, 18:55
          J aprzy mojej głodówce piłam tylko soki 3 x dziennie 0,33 naturalne !!!! i
          wodę. Teraz kontynuuję na pszenicy 3 x dziennie i mogę wypić do trzech herbat
          dwie zielone jedna czerwona. Dietę układała moja trenerka z klubu. Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka