Dodaj do ulubionych

Ambasada Śląska

16.09.11, 15:04
co o tym myslicie?

www.ambasadaslaska.org/
Obserwuj wątek
    • szwager_z_laband ps 16.09.11, 15:23
      "Fundacja Ambasada Śląska zbadała dokumenty, jakie znajdują się w Wielkiej Brytanii, w archiwum rządu londyńskiego. Wynika z nich, że Sejm Śląski nigdy nie został rozwiązany. Trwa do dzisiaj w zawieszeniu z powodu śmierci posłów. Nowych nie wybrano. Z kolei uzależniony od ZSRR Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego w 1944 roku za ważną uznawał konstytucję z 1921 roku zawierającą Statut Organiczny Województwa Śląskiego. Zgodnie z tym dokumentem sejmu lokalnego nie można było rozwiązać bez jego zgody. To zaś oznacza, że znosząc 6 maja 1945 roku autonomię naszego województwa Krajowa Rada Narodowa - zagarnęła władzę Sejmu Śląskiego!"

www.dziennikzachodni.pl/stronaglowna/450966,autonomie-odebrano-bezprawnie,id,t.html#material_1

• 1fatum Re: ps 16.09.11, 16:06
        Według mnie żyjemy w ciekawych czasach, bo na naszych oczach, a może i przy współudziale powstają zmiany.
        Obserwujemy zjawisko śniegowej kuli, która już się toczy na tyle długo, że jest wielka nie da się jej zatrzymać. Proponowałbym jak na ambasadę przystało wydawać (odpłatnie na cele statutowe) śląskie paszporty i śląskie wizy. Otrzymujący paszport podpisywałby zobowiązanie bycia godnym miana Ślązak i działania na rzecz Ślaska. Wiza nie nakładałaby takich obowiązków, ale wspomagałaby finansowo ruch i byłoby wiadomo ilu mamy przyjaciół.
        • artjomka Re: ps 16.09.11, 19:25
          Witom we szlustydziyn!
          Od lot istnieje jusz republika SAilesia ze rzondym ns obczyznie, kero tysz wydowaua - a moze wydowo do dzis - slonske paszporty. jusz od poru lot niy mom s niymi kontaktu - ale niyformalnie bouech ambasadorym Republiki Silesia.
          Tukej namiary - niy wjym eli aktualne.
          Pyrsk!

P.O. BOX 15823,CLEARWATER, FL 33763-5823, USA. TEL 1-312-543-2639 - Tadzik

Minister Spraw Zagranicznyh: msz@republikasilesia.com
          • 1fatum Re: ps 16.09.11, 20:21
            Nie wiedziałem. Jednak z tego wynika, że istnieje taka potrzeba, skoro są pomysły.
          • kubiss Re: ps 17.09.11, 06:50
            Mysle ze nalezy mi sie taki paszport .
            Kiedys mialem "Paszport Polsatu "
            Teraz chce miec Paszport Konsularny Slaska !
            Chce byc tak jak wy "Dwupaszportowcem" :-)
            Nalezy mi sie za wklad w rozwoj i promocje slaskich zabytkow .
            Majac konsularny paszport Slaska z pewnoscia by mnie wpuscili do USA .

Dajta jakies namiary gdzie mozna skladac podania o taki dokument oraz ile kosztuje
            wyrobienie paszportu konsularnego ?
            ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

• szwager_z_laband Re: ps 17.09.11, 07:02
            "Republika" od Tadzika tysz oczywiscie znom:)

co mie intryguje w tyj "Ambasadzie" ale to jedyn z tych odniyj "partnerow" ...
    • seppel Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 07:55
      szwager_z_laband napisał:

> co o tym myslicie?
      >
      > www.ambasadaslaska.org/

...........
      Quatsch, und nichts mehr!
      Kuknij sam

a tam stoji"...Podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości, rozwój świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej..."

• szwager_z_laband Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 07:59
        trocha wyzyj zech szkryfnou jaki odnich aspekt mie jeszcze irytuje(oprocz tego cos Ty tera szkryfnou)

Ale w tym je jedna nowo jakosc' = juz niy ino czyste Slonzoki sie upominajom o prziwrocynie slonskyj autonomi, - robiom to juz jak widac i jakes dziwolongi propolske.

Czymu o tym szkryflom???

Bo zdo mi sie ze sie walka o Slonsk zaczno stowac juzas terynym do roztomaityj masci gorolskich kabociorzy.

Abo mi sie ino tak zdowo ...?
        • seppel Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 08:14
          na klar doch !
          dyc wjysz
          jakby sie tyn Unfug udou (die Autonomie;))
          to bydzie duzo wolnych Sesslof do zasiedzynio
          -und tego "fundatora" to i we The Kosciuszo Fundation znojdziesz
          • szwager_z_laband Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 08:23
            sam powstowo juzas stary problym

jo by osobiscie ino Gorolom we tyn czas dou kwota niy wiynkszo we slonskim sejmie jak 5%

abo?
            • szwager_z_laband ps 17.09.11, 08:27
              "Unfug" padosz ...

a jako widzisz inkszo realno cesta ku tymu coby Slonsk bou slonzki?
              • seppel Re: ps 17.09.11, 08:39

> "Unfug" padosz ...
                >
                > a jako widzisz inkszo realno cesta ku tymu coby Slonsk bou slonzki?
                ...........
                Uabyndziouk :)
                Ich bin ein Realist zu deinem Slonsk
                und ein Träumer zu meiner Schlesien

jetzt muß i aber wech (Semmeln u bisschen Mett fürs Frühstück holn)
                bis dann denn;)

• szwager_z_laband Re: ps 17.09.11, 08:45
                  a jo starom sie coby tyn nasz Slonsk stou sie realny do wszyskich Slonzokow

stracic tak niy poradzymy nic, ale za to na zicher cos zyskomy

a ze to ino je jedna stacja (we moim zrozumiyniu) do wolnego i slonskego Slonska, to to je juz ino inkszo inkszosc

abo?
                  • 1fatum Re: ps 17.09.11, 08:51
                    Z tego nasuwa się wniosek, aby poprosić RAŚ o zajęcie stanowiska, bo faktycznie nie zwróciłem uwagi na to akurat zagadnienie. Może jednak taki, a nie inny zapis był podyktowany innymi względami.

Niezależnie od wszystkiego informacja z RAŚ jest niezbędna.
                    • szwager_z_laband Re: ps 17.09.11, 09:01
                      zastanawioech sie eli se z tego sprawa RASl juz zdowo, i mysla ze jak niy bydzie zodnyj reakcji to im dom link na tyn wontek i na wontek o pszimusoym zacionganiyu Slonzokow do wojska
                      • annak12 Re: ps 17.09.11, 13:47

> zastanawioech sie eli se z tego sprawa RASl juz zdowo, i mysla ze jak niy bydzi
                        > e zodnyj reakcji

Na poczontku wrzesnia prezes" Ambasady Slonskyj" meldowol se na facebooku RAS,podol linka na nia,uwazol parareferenda w sprawie autonomii za zbyndne,i zapewniol ize dzisiej 17 wrzesnia bydzie jakos "bomba" na ich stronce.Moze chodziolo o to co je we tyn artykule,cos go wczora wsadziol.

Myslam,ize to powstalo jako kontra do RAS,zmniejszyc im poparcie,jeszcze wiyksze poroznienie, bo juz sam ftos pisol,ize wiela majom wspolnych postulatow.Dzien Gornoslonzoka juz je(w dzien marszu we lipcu),to po co mieszac.
                        • szwager_z_laband Re: ps 17.09.11, 14:13
                          ostatnio w polskojynzycznyj prasie widziouech tysz inksze propolske, a udowajonce slonskosc, artykuy, kere miauy na cylu ukozac ze propolsko (niby)slonskosc je tom wuasciwom a wszysko inksze to wadzynie - mysla ze to cos w tym stylu.

abo?

czas pokoze co to je warte

ps

RASl narazie niymo godnego konkurynta, a te dziesiontki prob osuabiynia ekspansji tego ruchu swiadczom o strachu goroli przed ideom autonomii Slonska
              • hans-jurgen Re: ps 17.09.11, 10:02

> "Unfug" padosz ...
                >
                > a jako widzisz inkszo realno cesta ku tymu coby Slonsk bou slonzki?
                --------------------------------------------------------------------------------------------------------
                --------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Niy ma taki szansy, nawet jakby Slask stol sie samodzielnym panstwem
                ( takie co by bolo uznane przez ONZ ) to tych pora prawdziwych Slazokow bydzie
                mniyjszosciom narodowom we wlasnym panstwie.
                Powiym wiyncy, nawet jakby granice wrocily do stanu z 1937 roku, to goroli
                ze Slaska nikt niy wygoni, tylko zostaliby uznani za polsko mniyjszosc narodowo.
                • szwager_z_laband Re: ps 17.09.11, 10:45
                  ale zapominosz ze Slonzoki ze zzaganicy psziszli by tysz w jakyjs lizbie nazod

abo?
                  • hans-jurgen Re: ps 17.09.11, 11:08

> ale zapominosz ze Slonzoki ze zzaganicy psziszli by tysz w jakyjs lizbie nazod
                    >
                    > abo?
                    -------------------------------------------------------------------------------------------
                    -------------------------------------------------------------------------------------------
                    Byc moze.
                    Jo moga ino godac za siebie, a to wiym na pewno, ze tam niy puda.
                    • szwager_z_laband Re: ps 17.09.11, 14:15
                      pamiyntom jak w 80ych latach jedna Niymka mi padaua na moje ze "niydugo Niymcy sie pouonczom" ze to je onmyjglich ...
            • seppel Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 08:29
              Keine Ahnung Uabyndziok -dyc wjysz ze jo we TYCH sprawach niy je gerade deiner Meinung
              aber von mir aus , tobych wyciep wszystkich
              i tych co z nimi czimjom tysz
              • szwager_z_laband Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 08:31
                wiym i wiez mi ze sie sam wcale niy rozniymy wiela;)
          • hanys_hans Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 08:24
            Sejm Śląski nigdy nie został formalnie rozwiązany. Zaś w 1945 roku komuniści bezprawnie odebrali regionowi autonomię, bo powojenna Polska potrzebowała naszego węgla - tak historię regionu przedstawia Fundacja Ambasada Śląska z Bytomia. Domaga się też uznania, że doszło wtedy do zbrodni komunistycznej. Uważa, że Ślązakom należy się odszkodowanie. Sprawę bada już Instytut Pamięci Narodowej.

- Przekazaliśmy zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa złożone przez prezesa fundacji Marcina Brodę do Warszawy. Śmierć sprawców nie jest bowiem przeszkodą we wszczęciu postępowania. Jednak ze względu na miejsce, w którym dokonano czynu, nie miałam uprawnień do przeprowadzenia nawet wstępnej analizy - podkreśla prok. Ewa Koj, naczelnik Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu katowickiego Oddziału IPN.

Sprawę zawiadomienia bytomskiej fundacji przejęli więc warszawscy śledczy.

Fundacja Ambasada Śląska zbadała dokumenty, jakie znajdują się w Wielkiej Brytanii, w archiwum rządu londyńskiego. Wynika z nich, że Sejm Śląski nigdy nie został rozwiązany. Trwa do dzisiaj w zawieszeniu z powodu śmierci posłów. Nowych nie wybrano. Z kolei uzależniony od ZSRR Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego w 1944 roku za ważną uznawał konstytucję z 1921 roku zawierającą Statut Organiczny Województwa Śląskiego. Zgodnie z tym dokumentem sejmu lokalnego nie można było rozwiązać bez jego zgody. To zaś oznacza, że znosząc 6 maja 1945 roku autonomię naszego województwa Krajowa Rada Narodowa - zagarnęła władzę Sejmu Śląskiego!

Czy tak było naprawdę? Prof. Zygmunt Woźniczka z Uniwersytetu Śląskiego zgadza się z taką interpretacją faktów i dokumentów.

- Ten wywód jest logiczny. Komuniści podjęli decyzję niezgodną z prawem. Sprawę trzeba rozpatrywać także z innego punktu widzenia. PKWN nie był przedstawicielem narodu tylko komunistyczną agenturą - mówi historyk.

Jego zdaniem, Ambasada Śląska zgłaszając podejrzenie dokonania przestępstwa podważa tak naprawdę cały szereg bezprawnych decyzji, w tym np. reformę rolną i nacjonalizację.

- Ten krok fundacji to przede wszystkim zwrócenie uwagi na krzywdy, jakie po II wojnie światowej wyrządzono Ślązakom. Bo winnych ukarać już nie można. Oni nie żyją. Popieram te działania w całej rozciągłości - podkreśla prof. Woźniczka.

To jest czas, by mówić o krzywdach
            Marcin Broda, prezes Fundacji Ambasada Śląska:

Zająłem się tą sprawą, bo czuję, że mam dług wobec swoich przodków. Mój dziadek był powstańcem śląskim i walczył o polskość tych ziem. Musiał uciekać przed hitlerowcami do Generalnej Guberni. Potem jako były polski celnik cudem uniknął śmierci w Ostaszkowie z rąk komunistów.

Kilka lat temu zacząłem przeglądać archiwa, w tym te polskiego rządu w Londynie. Coraz bardziej wgłębiałem się w przepisy i fakty historyczne. Zrozumiałem, jak Ślązacy zostali skrzywdzeni i że to właśnie teraz jest czas, aby o tych krzywdach głośno mówić i domagać się sprawiedliwości. Wiem, że winni zagarnięcia autonomii Śląska już nie żyją, więc nie można ich ukarać. Chcę jednak uświadomić ludziom, że dokonano czynów bezprawnych. Chcę też by oddano nam status organiczny, bo tak naprawdę nikt nigdy legalnie nie rozwiązał Sejmu Śląskiego. Napisałem list do prezydenta Bronisława Komorowskiego, bo to on powinien rozpisać wybory do Sejmu Śląskiego.

rebelya.pl/discussion/35242/sejm-slaski-nigdy-nie-zostal-formalnie-rozwiazany/
            • szwager_z_laband Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 08:30
              mie sie zdo ze to je gorolsko zagrywka w zwionzku z tym ze zondania Ruchu Autonomii Slonska stowajom sie realne = w tyn sposob chcom Gorole po swojymu juzas ta rzecz kontrolowac

abo?

bo przeca to samo od dawna zondo RASl

mysla tysz ze RASl musi zareagowac sam wyraznie i jednoznacznie i niy wdowac sie w gorolske inicjatywy
              • berncik Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 11:42
                Autonomia tak jak Ty jom chcesz Szwager to je utopia.Dzisiej autonomi bez gorolow nie zrobisz.
                Tak jak seppel albo Hj.pisou ,Slonsoki byli by mniejszosciom we wlasnym landzie.Ze auslandu zodyn albo bardzo malo fto se zas pod gorolski pantofel chce dostac.Gorole som oportunisty
                i to we pierwszym zyndzie Oni bydom chcieli ta autonomia zrobic na swoj sposob.A Gorola po gorolsku nie oduczysz myslec.
                • szwager_z_laband Re: Ambasada Śląska 17.09.11, 14:17
                  Naroz na zicher niy, ale "wartosc" poczebuje czasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka