hanys_hans 10.11.05, 22:13 schlesien.nwgw.de/board/viewtopic.php?t=30 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Goornos´loonske Nepomuki 10.11.05, 22:15 ale niespodzianka, bardzo przyjemna Moze powstanie tam kolekcja tych słynnych Nepomuków ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Goornos´loonske Nepomuki 09.12.05, 10:05 Powstaje film o św. Janie Nepomucenie Ewa Furtak 04-12-2005 , ostatnia aktualizacja 04-12-2005 18:21 Rzeźba świętego Jana Nepomucena stoi w wielu krajach Europy. - Obraz to za mało, żeby o tej postaci opowiedzieć - tłumaczy malarka Joanna Jędrusik. Napisała scenariusz i reżyseruje film. Joanna Jędrusik, mieszkanka Cieszyna, została zaproszona do udziału w międzynarodowym plenerze malarskim poświęconym postaci św. Jana Nepomucena. - Wiedziałam o nim tyle, że jest popularny i patronuje spowiednikom, więc postanowiłam dowiedzieć się czegoś więcej na jego temat - opowiada malarka. Zafascynowało ją, że postać św. Jana Nepomucena stała się natchnieniem dla wielu artystów, którzy poświęcili mu obrazy, rzeźby, wiersze i książki. Poza tym legenda, która narosła wokół świętego, różni się od faktów. Dlatego pani Joanna postanowiła zadebiutować jako scenarzysta i reżyser dokumentalnego filmu o świętym. Z polsko-czeską ekipą odwiedza miejsca związane z życiem i legendą Nepomucena. W lecie zdjęcia kręcono m.in. w Pradze, zaplanowana jest także sesja w Cieszynie. Nie będzie to obraz typowo religijny. W opowieści o wierze i duchowości pokazanej od strony codziennego życia będą wątki dotyczące historii i współczesności. Artystce udało się namówić na współpracę wiele znanych postaci. Operatorem jest Adam Sikora, znany m.in. jako autor pięknych, poetyckich zdjęć do serialu "Boża podszewka", postać Jana Nepomucena odtwarza Janusz Stolarski, aktor Teatru Ósmego Dnia i Teatru Polskiego w Poznaniu. Na ekranie zobaczymy także kilku aktorów z wielokrotnie nagradzanego, działającego od pięciu lat offowego Cieszyńskiego Studia Teatralnego. W pracach nad filmem bierze udział m.in. Bogusław Słupczyński, szef CST. Twórcy mają nadzieję, że premiera filmu odbędzie się w czerwcu w Krakowie podczas planowanej wizyty papieża Benedykta XVI. Jan Nepomucen żył w Czechach w XIV wieku, był notariuszem czeskiego arcybiskupa Jana Jensztejna, skonfliktowanego z królem Wacławem IV. Według legendy, będąc spowiednikiem królowej Zofii, mimo tortur nie wyjawił tajemnicy spowiedzi królowi podejrzewającemu żonę o niewierność. Wacław IV kazał utopić go w Wełtawie, co stało się w marcu 1393 roku. Już w 1729 roku Nepomucen został kanonizowany. Jest też inne wyjaśnienie tej śmierci: Nepomucen był przypadkową ofiarą nieporozumień pomiędzy królem i arcybiskupem. Wacław IV wszystkie swoje pretensje wyładował na bliskim współpracowniku Jensztejna. Zginął Nepomucen, ale na jego miejscu równie dobrze mógł się znaleźć ktoś inny. Odpowiedz Link
jaborygyn Goornouszloonzky Nepomuki 26.12.05, 15:04 Soom tyrz podle Jego Mjana couky Parafije: www.nepomucen.katowice.opoka.org.pl/ Toorz Ji ze toom filmowoom verajnoom niy uomin'cie! :-) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 20:50 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=43 Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:02 www.waw.net.pl/~wituszynski/nepomuk/gslask.htm www.waw.net.pl/~wituszynski/nepomuk/JN-GSlask-Toszek3.jpg www.waw.net.pl/~wituszynski/nepomuk/JN-GSlask-Sierakowice1.jpg Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:12 www.muzeum.gliwice.pl/kolekcje/kolekcje.php?id=17 www.muzeum.gliwice.pl/galeria_foto.php?foto_id=48 Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:13 www.kirchen.net/pfarren/auffach/stammseite1.htm Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:19 www.fahnen-jaeschke.de/reliquien.htm Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:20 www.brewiarz.katolik.pl/czytelnia/swieci/05-21a.php3 Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:22 www.heiligenlexikon.de/?BiographienJ/Johannes_Nepomuk.htm Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:26 Tyn sam je tysz blank piyknie knipsnyty! www.waw.net.pl/~wituszynski/nepomuk/JN-GSlask-Kijow_7-02-2004.jpg Sam je mapa co by trefic´ do tyj miejscowosci. Ciekawe jak sie tyn Kijów za starego piyrwy nazywou www.pilot.pl/index.php3?z_city_id=6700&max_katalog=n14_&katalog=n14_&x_obr=743&y_obr=1042&x_15=95014&y_15=66670&form_t=0&tool=3&info=〈=pl Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:27 www.grafschaft-glatz.de/bilder/neurode/eckers.htm Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Goornouszloonzky Nepomuki 09.05.06, 21:29 www.hospicja.pl/krajowe_duszpasterstwo/article/908/chapter_2.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Goornouszloonzky Nepomuki 10.05.06, 19:31 Niestety nie znalazłam. Rodzaje kapliczek opisane jak skrzynkowe, kolumnowe itd. Ale chodzi mi o samych Świętych. Po czym poznać Świętych i jakie są zazwyczaj ich atrybuty w tych kapliczkach. Ale to nic , może kiedyś ta stronka sama wpadnie w ręce. Odpowiedz Link
szwager_z_laband o Nepomucku do poczytania 02.07.06, 13:10 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=73&pos=13 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=73&pos=20 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=73&pos=26 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=73&pos=21 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=73&pos=22 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=73&pos=23 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=73&pos=24 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=73&pos=25 Odpowiedz Link
ballest Re: o Nepomucku do poczytania 02.07.06, 16:36 Szwager to je bardzo starty buch skond go mosz ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: o Nepomucku do poczytania 02.07.06, 18:15 ze Laband, ze "Rynku" - to je jeszcze od starych Poloczkow a richtik to od oumy od mojyj swiykry:) Odpowiedz Link
rita100 Re: o Nepomucku do poczytania 02.07.06, 20:08 dorzuce też coś do kolekcji - dziś wycieczka w poszukiwaniu Nepomucenów :) Wątek jak na zawołanie. Telepatyczne ? Odpowiedz Link
rita100 Re: o Nepomucku do poczytania 04.07.06, 00:04 Nie zdążyłam z albumem Nepomuków, ale zdążyłam przeczytać Laband Twoją bardzo starą ksiązke i rozdział o św.Nepomucenie. Pięknie jest tam napisane , w bardzo ładnej formie, szczegółowo każde wydarzenie z zycia. Warto bylo to przeczytać, taki stary tekst. Ksiązka jak widac bardzo stara. Ciekawe jak ją konserwujesz i chronisz ? Z ktorego roku ona jest ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: o Nepomucku do poczytania 04.07.06, 00:14 sprawdza jutro, ale kajs z przeuomu XIX i XX wieku chyba, a co do Niypomuckow to przeca tysz dauas dzisej jednego ze rajzy do Wisnicza:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: o Nepomucku do poczytania 05.07.06, 00:06 Podziwiam Nepomuka za wielki dar mówienia i nie mówienia, za to że potrafił zjednoczyć i przemawiać do rozsądku. Wielki miał dar. W najbardziej nieoczekiwanych miejscach zanlazłam kilka kapliczek z Nepomukiem i każda ma taki urok, że dech zapiera. Najczęściej są zadbane i pielęgnowane, a wokół pełno kwiatów. Zgadza sie i rację miała Meg_s, że Nepomuk jest przy wjeżdzie do zamku w Wiśniczu. Nie umieściłam go na zdjeciach zamku , bo sęk w tym , ze tych Nepomuków spotkałam więcej i chcę zrobić specjalny album. Pewnie głupio powiem , ale wielką radość, radośc wewnętrzą sprawia mi osobiste znalezienie takiej kapliczki i to w miejscach zaskakujących, przypadkowych. To frajda, a zdjecia tego tak nie oddają. Czy ta książka Laband to najstrszy egzemplarz w Twojej biblioteczce ? Zapomniałam podziekować za umożliwienie przeczytania takiego unikatu. A jednak galeria GGG jest Wielka. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: o Nepomucku do poczytania 05.07.06, 10:14 mosz recht ze robiyniym tych fotkow i ze odkrywaniym do nich obiektow - to moge faktycznie robic szpas:) Rita mom pora ksionzkow ze przeuomo wiekow XIX i XX ale starszych to niy, mom jeszcze ino jedyn stary cajtung ze kerego je ta geszichta o duchu we kosciele(starym) sw. Barbary Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 05.07.06, 11:00 oglondnouch tera te fotki ze kapliczkymi - fajne zes je wysznupaua i stare niykere richtik. Poleku nom sie galeria chyba niydugo zacznie robic galeriom- antykwariatym:) fajnie Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 05.07.06, 21:01 To jak dokończę album z Nepomukami i innymi kapliczkami to sie pochwalę. Nie ukrywam , że planuję jeszcze pojeździc za kapliczkami na Śląsku i to po wsiach, bo tam sie znajdują najpiekniejsze dzieła. Oj, taka książka co ją masz to skarb. Odpowiedz Link
rita100 Re: ps 06.07.06, 22:05 A tak na marginesie nie miał by problemu św. Nepomuk gdyby w na dworze w Pradze istniała sala spowiedzi taka jak w zamku w Wiśniczu gdzie .... tajemne sekrety architektów, ale o ptym po tym. Jak skończę album. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: ps 11.09.06, 19:52 web.uni-marburg.de/fpmr/html/fs/neposwitz/neposwitz.html Odpowiedz Link
rita100 Re: rekonstrukcja Nepomuka 11.09.06, 19:55 pieknie wygląda odnowiony postument. A gdzie to było ? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: rekonstrukcja Nepomuka 11.09.06, 20:33 rita100 napisała: > pieknie wygląda odnowiony postument. A gdzie to było ? Wroclaw-Osobowice Odpowiedz Link
rita100 Re: rekonstrukcja Nepomuka 11.09.06, 23:15 To Wrocław tak dba. Zresztą mozna zauwazyć , że wszystkie miasta teraz dopiero zabierają się do ogromnej dbalości o zabytki. Swiat nam coraz bardziej pieknieje dzięki tym renowacjom starości. Ale tez , nie wiem czy zauwazyliście nie powstają nowe. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: rekonstrukcja Nepomuka 14.09.06, 19:57 www.abcsvatych.com/images/j/jan_nepomucky.jpg Odpowiedz Link
rita100 Re: rekonstrukcja Nepomuka 14.09.06, 20:04 To jeden , którego poznać już z wielkiej odległości. Myslę , ze wszyscy już doskonale poznali tą postać. Nowych postaci Nepomuków pewnie juz nie tworzą artyści , abo ? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: rekonstrukcja Nepomuka 14.09.06, 21:11 Wykaz poomnikoow Św. Jana Nepomucena - zagranicoom 72.14.221.104/search?q=cache:Oi-owL9UZWUJ:www.jaktrafic.prv.pl/nepomuki/nepomuki_wykaz_zagranica.htm+Fr%C3%BDdek+sanktuarium&hl=de&gl=de&ct=clnk&cd=16&client=firefox-a Odpowiedz Link