sloneczko1 29.08.09, 22:28 mi sie zdo ,że niy je to samo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bratjakuba Re: kłaki i ćwikiel 29.08.09, 23:33 sloneczko1 napisała: > > mi sie zdo ,że niy je to samo I dobrze Ci sie zdo słoneczko. Kwaki abo kłaki to som rzepy a cwikle to buraki.Po nimiecku też Rettich und Ruebe. I pewnie sie zdziwisz,ale te kwaki to nawet nie som spokrewnione z ćwiklom.Kwaki-rzepa to jest rodzaj kapusty-Krzyzowe.Polska botaniczna nazwa rzepy, to:kapusta właściwa zwyczajna. Odpowiedz Link
1fatum Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 08:58 bratjakuba napisał: > sloneczko1 napisała: > > > > > mi sie zdo ,że niy je to samo > > > I dobrze Ci sie zdo słoneczko. > > Kwaki abo kłaki to som rzepy a cwikle to buraki.Po nimiecku > też Rettich und Ruebe. > I pewnie sie zdziwisz,ale te kwaki to nawet nie som spokrewnione > z ćwiklom.Kwaki-rzepa to jest rodzaj kapusty-Krzyzowe.Polska botaniczna nazwa > rzepy, to:kapusta właściwa zwyczajna. ********************************************** Dobry jesteś. Zdobyłeś wykształcenie o szerokich horyzontach, nie to co młodym wbijają w głowy obecnie. Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 09:58 Suoneczko Tys jest ze wsi a nie znosz roznicy miedzy kuakami a cwiklom!??? Nie wierzam! Jak yno na liscie wejrzysz, to to widzisz a klaki na dole bioue som a cwikel rozowou, do tego klaki se miedzy kartofle sadziouo a Cwikel extra.- Odpowiedz Link
gryfny Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 13:50 te piewsze ,to lecom jak sie psy gryzom, te drugie nie znom to ci nie powia Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 14:38 dziynkuja żeście mie w tym upewniyli bo kłaki to jusz jadłach ale ćwikli to raczyj niy;) i naprowdy niy wiym jak sie co sadzi co mi sam sugeruje Ballest boch tego niy robiyła a Brat Jakuba mo naprowdy wielko wiedza Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 20:13 Suoneczko, zeby cwikel uot kuaka uodroznic to nie trzeba wiedzy, to wiy kazdy co na wsi miyszkou, to je tak samo jak mlyko uot wody uodroznic! Dziwiam sie, ze Ty tego nie wiysz! Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 20:23 Widzam, ze se Bratjakuba pomylou, bo to co uon podou, co najmni to co jest na zdjeciu w wikipedii, to nioe jest KLAK, na 100% niy, albo zescie jeszcze w zyciu zodyn klaka nie widzieli pl.wikipedia.org/wiki/Rzepa Niy bracie to nioe jest klak, albo polskou wikipedia szpinuje, to jest pryndzy burak! czytej cwikel Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 20:35 to w końcu je to to samo a jak ja to czymu mo 2 nazwy u nos? Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 20:53 Klak jest klak, jest na dole biouy i mou stozkowaty wyglond! a cwikel jest rozowou na dole i bardzi uokronglou. Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 21:04 glondou cwikel upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Zuckerr%C3%BCbe.jpg/288px-Zuckerr%C3%BCbe.jpgtakwy Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 21:05 tak wyglondou cwikel http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Zuckerr%C3%BCbe.jpg/288px-Zuckerr%C3%BCbe.jpg Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 21:06 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Zuckerr%C3%BCbe.jpg/288px-Zuckerr%C3%BCbe.jpg Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 22:06 Popatrzcie jak wyglada quak, kwak, klak, brukiew, Steckrübe http://kicior99.blox.pl/resource/swede_brora_2.jpg de.wikipedia.org/wiki/Steckr%C3%BCbe Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 22:33 de.wikipedia.org/wiki/Futterr%C3%BCbe Ja Hans-Jürgen to je Cwikel! Odpowiedz Link
seppel Re: kłaki i ćwikiel 30.08.09, 22:39 do tego cza eine Runkelroiweroppmaschin zeby to pozbjyrac;) Odpowiedz Link
bratjakuba Re: kłaki i ćwikiel 31.08.09, 10:25 ballest napisał: > > > de.wikipedia.org/wiki/Futterr%C3%BCbe > Ja Hans-Jürgen to je Cwikel! Ballest jak zwykle niereformowalny. To co Ty ballest pokazujesz to je cwikla-ćwikel-Rube-burak. A to co prezentuje hans-jurgen to kwak- Steckruebe -brukiew- rzepa Kwaki to: lat.-Brascia -rodzaj krzyżowe,tak jak kapust i raps-rzepak a ćwikla to:lat.Beta - rodzaj komosowate,od ćwikle czerwonej przez burak pastewny i cukrowy. Nazwa niemiecko Steckruebe jest w tym wypadku trocha mylonco. Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 31.08.09, 13:13 Bracie , jou wiem co jest cwilel, wierzmi de.wikipedia.org/wiki/Futterr%C3%BCbe To jest Cwikel! Odpowiedz Link
ballest Re: kłaki i ćwikiel 31.08.09, 13:56 a to jest klak, brukiew abo Karpioel po polsku Odpowiedz Link