Dodaj do ulubionych

Jesienna refleksja

15.10.05, 10:50
"Jednym jest szkoda lata,
a mnie jesiennych wspomnień,
które wracają do mnie
budząc tęsknotę, żal.
Czasami w myślach dodam
obraz widoków, wzniesień,
Równicę w złotą jesień,
wiele zielonych hal

Innym jest szkoda chwili ,
mnie czasu, co ucieka,
co płynie niczym rzeka
w zakolach gubiąc się.
Pragnę być znowu młoda,
ale czas nie chce wracać,
więc marząc się zatracam,
aby tam spotkać cię."
------

Ewa Willaume-Pielka
Obserwuj wątek
    • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 09:21
      Przeczytałam sobie i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że osoba, która napisała
      wiersz, stale patrzy za siebie. Nawet jej pragnienie bycia młodą nawiązuje do
      przeszłości, w której znów chciałaby spotkać kogoś tam. Powiem szczerze, że
      zupełnie to do mnie nie przemawia, bo nie bardzo rozumiem, po co tracić energię
      na marzenie o przeszłości?
      :)
      • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 09:51
        Losy i drogi zyczia sa b. zagmatwane;)
        trzeb probowac zrozumiec kazdego......:)
        • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 10:07
          Toż ja właśnie spróbowałam, tylko zupełnie nie wiem, co tej pani z tego
          przyjdzie i czy rzeczywiście zrobi się jej od tego lepiej? ;)
          • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 10:32
            Pani pisze jasno i czytelnie.
            Szkoda jej jesiennych wspomnien i uciekającego czasu.;)
            Nie wyszscy musze wielknie uniesienia przezywac wiosną,
            jej widocznie zdarzylo sie to jesienią.:)
            • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 10:55
              To fakt, uniesienia mogą przyjść w różnych porach roku, mnie się kiedyś zdarzyło
              latem. Najwyraźniej wiosną i jesienią jestem zbyt zmęczona, żeby się aż tak
              wysoko unosić ;)
              • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 15:40
                Myslę,ze jest to do wytlumaczenia;)
                Zle znosisz tzw. okresy przesileń
                wiosennych i jesiennych.;))
                • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 16:26
                  Właśnie tak jest. Natomiast w zimie hibernuję i wtedy moja ociężałość powoduje,
                  że nawet rano z łóżka unoszę się z wielkim trudem ;)
                  • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 16:45
                    Więc na wielkie uniesienia pozostaje Ci lato;))
                    • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 17:06
                      Myślisz, że warto by skrobnąć na ten temat jakiś poemat? ;)
                      • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 17:09
                        Poemat to moze nie....ale jakis
                        wierszyk warto byłoby;)
                        • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 17:15
                          Napisałam dotąd tylko jeden wiersz, który miał być z ambicjami, ale zaraz potem
                          wylądował w koszu na śmieci. Nie mam talentu by być poetką :)
                          • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 17:17
                            Tworczosć nie ocenia sam autor ale krytycy
                            i czytelnicy...:))
                            Więc zanurkuj do kosza......moze tam jescze
                            wiersz będzie:)
                            • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 17:19
                              Podejrzewam, że po dwudziestu latach nie ostał się po nim nawet marny ślad na
                              wysypisku. Fe, jako to mało romantyczne!
                              ;)
                              • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 17:22
                                To mozesz go z pamięci odtworzyc.;)0
                                • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 17:53
                                  To zdecydowanie niewykonalne już, naprawdę :) Poza tym wiersz był mierny, więc
                                  tym bardziej nie ma czego żałować.
                                  • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 18:00
                                    Skad wiesz,ze mierny..........moze sie
                                    niedoceniasz......
                                    :))
                                    • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 18:06
                                      Może czasem się nie doceniam, ale na na pewno nie wtedy, gdy chodzi o poezję. W
                                      tej dziedzinie nie dość, że brak mi talentu, to i jakiegokolwiek zapału do jej
                                      tworzenia, a przecież mówi się, że wszelka twórczość jest potrzebą duszy, więc
                                      najwyraźniej moja dusza ma całkiem inne potrzeby :)
                                      • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 18:14
                                        Nie zaprzeczam....znasz siebie samą
                                        najlepiej;))
                                        • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 18:17
                                          Owszem, i cieszy mnie, ze inni mają nieco odmienne potrzeby od moich, inaczej w
                                          ogóle nie byłoby czego czytać :)
                                          • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 18:18
                                            Oczywiscie.......kazdy stanowi pewnego
                                            rodzaju indywidulanosc......a roznorodnosc
                                            stylu i potrzeb zycie wzbogaca.;)0
                                            • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 18:42
                                              Jak najbardziej, i można sobie wtedy popodziwiać uzdolnienia innych :)
                                              • Gość: smutasek Re: Jesienna refleksja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 19:28
                                                I mnie też czasem bywa czegoś żal...Rześkości wiosny.zapachu lata,melancholii
                                                jesieni i cudownej zimy urody.Szkoda mi,tak bardzo mi żal,że powoli cichnie
                                                beztroski śmiech dzieci,którymi byliśmy...
                                                • trzpiot_1 Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 19:47
                                                  Jeśli bywaja takie momenty, kiedy śmiejemy się beztrosko, jak kiedyś, to nie
                                                  jest jeszcze tak źle, smutasku.
                                                  • caruzzo Re: Jesienna refleksja 16.10.05, 20:04
                                                    Tak...radość dziecka jest radoscią
                                                    nieskażoną;)0
                                                  • Gość: smutasek Re: Jesienna refleksja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 20:55
                                                    Jesień mimozami się zaczyna,złotawa,krucha i miła...Swiat wokół wyzłocił się
                                                    cudownie,poranki nurzają się w październikowych mgłach,ale wierzę,że znajdzie
                                                    się powód ,by na przekór jesieni śmiać się i śmiać do łez,nawet gdy nikt nas
                                                    nie "gilga" pod paszką:)))))))))))))))))))))))))))))
                                                  • caruzzo Re: Jesienna refleksja 17.10.05, 15:51
                                                    Gość portalu: smutasek napisał(a):

> Jesień mimozami się zaczyna,złotawa,krucha i miła...Swiat wokół wyzłocił się
                                                    > cudownie,poranki nurzają się w październikowych mgłach,ale wierzę,że znajdzie
                                                    > się powód ,by na przekór jesieni śmiać się i śmiać do łez,nawet gdy nikt nas
                                                    > nie "gilga" pod paszką:)))))))))))))))))))))))))))))
                                                    ------------
                                                    oczywiscie..........optymizm moze gory przesuwac.;))
    • kaya_ja Re: Jesienna refleksja 17.10.05, 08:14
      brakowało na FR wierszy caruzzo ale widać, że jesień znowu go odpowiednio
      nastoiła i są :)))))
      • caruzzo Re: Jesienna refleksja 17.10.05, 09:02
        Witaj kaya_ja, oj dawno Ciebie tu nie bylo.:))
        Pomyslnosci zyczę;)0
        • kaya_ja Re: Jesienna refleksja 17.10.05, 09:57
          witaj :) bywam ale więcej czytam, mało piszę
          Miłego dzionka :)
          • caruzzo Re: Jesienna refleksja 17.10.05, 13:19
            JA ostatnio tez tak czynilem.......nie mialem
            polotu........;)
            Ale upaly sie skonczyly ,myslę ze bede bardziej aktywny;))
            Wzajemnie..wszystkiego dobrego.;)
    • Gość: Ewa W-P Re: Jesienna refleksja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:46
      Było i jest mi niezmiernie miło odnaleźć się w gąszczu intrnetwych treści z
      własnym imieniem i nazwiskiem. (Inne doświadczenia mnie też spotkały, ale palec
      Bozy pozwolił mi to niemal natychmiast odkryć)
      Pięknie dziękuję za zamieszczenie mego wiersza.Jestem wzruszona faktem ,że moje
      rymowanie się KOMUŚ podoba. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie:
      ewajesienna.w.interia.pl/
      Ewa Willaume-Pielka
      • caruzzo Re: Jesienna refleksja 27.10.05, 14:04
        Ewo...dzięki serdeczne za zlozoną wizytę..;))
        Naprawdę nie spowiedziewałem sie takiego obrotu
        sprawy.;))
        jezeli pozwolisz ,skorzystam jeszcze raz z Twoich
        jesiennych zasobów;)
        ---------------
        • willpiel Re: Jesienna refleksja 28.10.05, 00:12
          Bardzo mi miło, proszę korzystać oraz zapraszam do mnie i mojej Księgi.Tutaj
          jednak nie potrafię się poruszać. Zdaje mi się, że jakieś błędy przy logowaniu
          popełniłam, a teraz nie wiem jak je usunąć. Niech mi to będzie wybaczone,
          proszę. Mimo wszystko z piaskownicy bardzo dawno wyrosłam, a tak naprawdę to
          nawet się w niej bawić nie mogłam... bo czasy były wtedy nie ku temu.
          Oba wiersze maja swoją historię... pierwszy powstał w ubiegłorocznym
          październiku, gdy byłam w sanatorium w Ustroniu (pod Równicą w Beskidzie
          Śląskim) a drugi - pod wpływem urzekająco dorodnych traw za Kluczami w
          Małopolsce. Tegoroczna jesień tez ma swoje "owoce", ale nie wszystkie są na
          mojej stronie
          Serdecznie pozdrawiam i proszę się odezwać do mnie - będzie mi niezmiernie miło.
          Ewa W-P
    • willpiel Re: Jesienna refleksja 27.10.05, 14:03
      Jeszcze tylko dodam, że po przeczytaniu całego wątku zrobiło mi się smutno i
      przykro. Dziękuję tym Osobom, które świat widzą z pozycji nie tylko "ja młody
      teraz", ale także "ja - po latach" Życzę miłych wrażeń i przyjemnje zabawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka