lepeczek 13.10.06, 11:10 Podzielcie sie swoimi romantycznymi miejscami gdzie czas plynie wolniej :) tak jak mi na szczycie pałacu kultury :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
khinga Re: Romantyczne miejsca 13.10.06, 11:16 Może nie byłam w wielu miejscach,ale kocham nad morze:) Spacery brzegiem morza, obok las, piasek pod stopami:) Odpowiedz Link Zgłoś
diver_r Re: Romantyczne miejsca 13.10.06, 11:48 wg mnie , to pod zaglami , czas plynie jakos inaczej , niebo i gwiady jakies inne , te pogaduchy .............., i kedy spisz ten rozkolys - czasami nikt tak nie potrafi ullulac :) i pluk fal rozbijajacych sie , cudowna cisza........ Odpowiedz Link Zgłoś
tygryska_28 Re: Romantyczne miejsca 13.10.06, 11:51 Nie jest to miejsce romantyczne ale czas zdecydowanie płynie tu wolniej - praca :))) A tak poważnie - ostatnio góry, także Kazimierz Dolny... I wszędzie tam gdzie jest się z kimś bliskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuka4 Re: Romantyczne miejsca IP: 193.109.212.* 13.10.06, 11:52 w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą a zwłaszcza zimą - czas jakby zatrzymal się w miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Romantyczne miejsca 13.10.06, 11:53 Dla mnie góry a szczególnie Tatry.Byłem niedawno w Strbskim Plesie.Sam nie wiem czy lepiej siedzieć w Kolibie i pić piwo czy isć na Krywań i Hruby Wiwrch.A Chata Teriego,bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
tentatore Re: Romantyczne miejsca 13.10.06, 12:17 Park DEI MOSTRI w Bomarzo. Jak się tam dostać. Najpierw zjazd "Attigliano" ze słynnej Autostrady Słońca A1 łączącej Florencję z Rzymem. Przy poboczu odrapany drogowskaz z napisem "Bomarzo". Wąska droga łagodnymi łukami pnie się pod górę. Rozwidlenie i wreszcie wjazd do zaniedbanego miasteczka położonego na szczycie wzniesienia. Jadąc w prawo znajdziemy się na trasie do ogrodu strachów. Już wejście do Parco przez most i bramę przywodzą na myśl średniowieczne zamki. Owiana tajemnicą legenda Parco dei Mostri liczy sobie kilkaset lat. I nic dziwnego. W połowie XVI wieku renesansowe ogrody były ozdobą wielu rezydencji. Nikt jednak nie odważył się nigdy wybudować czegoś takiego! Złośliwi mówią nawet, że bardziej przypomina to wizję ze snu szaleńca niż jakikolwiek znany inny ogród. Według przekazów Parco zbudowali tureccy więźniowie wzięci do niewoli w bitwie pod Lepanto. Garbaty i brzydki książe Vicino Orsini postanowił zadziwić współczesnych. A może chciał również zadrwić ze znanych mu artystów ? Legenda głosi, że pierwszą osobą, która odwiedziła to miejsce była żona księcia. Przyjechała aby zobaczyć wspaniały ogród. Ale jej przerażenie rosło z każdym krokiem. Mijała posągi mogące służyć za dekorację do horroru albo ziemskiej wizji piekła. Tam gdzie normalnie powinny rosnąć rzędy pięknych kwiatów trafiała na tajemnicze grobowce. Koszmarna twarz Orcusa zdawała się pożerać ją wzrokiem. Kiedy wreszcie zobaczyła zbudowaną pod kątem kilkunastu stopni, "przewracającą się" świątynię... zemdlała i padła na ziemię. Zanim wyniesiono ją z parku już nie żyła.Inni twierdzą, że Orsini budował ogród, zwany Sacro Bosco - Święty Las, już po śmierci żony, aby w tak nietypowy sposób uczcić jej pamięć. To dlatego, ponoć teraz zobaczyć można tam jej ducha przechadzającego się wśród niesamowitych budowli tego ogrodu, którego nie zobaczyła za życia. Jednym z wielbicieli dzieła księcia Orsini był sam Salvador Dali, który często tutaj gościł ze swoją żoną Galą, to miejsce bardzo go inspirowało w jego niesamowitej twórczości. Na dokładne zwiedzenie całego Parco dei Mostri i wczucie się w atmosfere tego miejsca trzeba poświęcić minimum kilka godzin. Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka48 Re: Romantyczne miejsca 13.10.06, 12:16 nad Osowniczką- nikt nikogo,tak do końca nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
monisiam Re: Romantyczne miejsca 13.10.06, 14:38 Słowenia - jezioro Bohnijsko.. hmm.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kobietabezserca Re: Romantyczne miejsca 13.10.06, 17:04 laweczka z deseczki na gorce wsrod wrzosowisk i sosen ... obok dwie karpy starych debow tworza swoisty stolik na butle szampana (....:), widok z pagorka na laki, pastwisko i w oddali las. latem cieple, zacienione miejsce romantycznych potulan przy blasku ksiezyca, koncercie cykad i zab, jesienia otoczone smuga mgiel pachnacych lasem, wiosna ... wszystko tam budzi sie do zycia ... na tej laweczce!:))) uwielbiam to miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Romantyczne miejsca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 18:40 Bieszczady... Czas zwalnia, nawet w deszczu, a tydzień zdaje się miesiącem. Cudowne wrażenia, szczególnie w porze tzw. "poza sezonam". Nawet nie przeszkadza, że zakup żywności nieco utrudniony. Nie wiem jak na stałe zameldowanym, ale przybyszom w postaci mojego "stadła" jest tam bardzo dobrze. I nawet nie przeszkadza, że niedzwiedzica przenosi się z młodymi po pętli z rejonu połonim na Tarnicę. Tam jej lepiej, bezpieczniej, więc maszeruje tam gdzie jej będzie wygodniej dzieci w ciszy odchować. Tatry... ukochane, nie wiem czy tam wrócę. Jest jeszcze tyle miejsc, nie wiem czy czasu wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2m Re: Romantyczne miejsca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 00:55 Najbardziej romantyczne miejsce to Jego ramiona... Ostoja, azyl, przystań. Gdy mnie obejmuje czas staje w miejscu. I nie ma znaczenia otoczenie (nawet gdy jest to środek Marszałkowskiej w powszedni dzień...) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszk4 Romantyczne miejsca 15.10.06, 17:50 Brosalino przy Św Izaaku w Sankt Petersburgu. kocham to miejsce. nawet jak nie mogę tam byc to sobie wyobrażam jak siedzę i patrzę, po prostu patrzę Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazsercem42 Re: Romantyczne miejsca 15.10.06, 18:14 Mnie czas najwolniej płynie w ...pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia2233 Re: Romantyczne miejsca 15.10.06, 18:30 kobietazsercem42 napisała: > Mnie czas najwolniej płynie w > ...pracy! zgadzam się w 100% Odpowiedz Link Zgłoś