Dodaj do ulubionych

Czy czujecie się patriotami?

11.11.03, 12:31
Ja czuję się patriotką, gdy tak jak dzisiaj oglądam zmianę warty przy Grobie
Nieznanego Żołnierza. Na co dzień różnie bywa... Trudno być teraz patriotą w
kraju, gdzie afera goni aferę, przestępczość rośnie, a pracy brakuje.

Gdy jestem za granicą, zawsze przyznaję, że jestem Polką. Z jednym wyjątkiem -
raz powiedziałam, że jestem Dunką. Ale to tylko dlatego, że miałam na sobie
sukienkę made in Denmark:)

Aha, moje pytanie kieruję raczej do tubylców. Ci na obczyźnie to zwykle
sentymentalni patrioci, którzy idealizują starą ojczyznę, z czystej tęsknoty.
A więc nie mogą być obiektywni:)
Obserwuj wątek
    • white.falcon Re: Czy czujecie się patriotami? 11.11.03, 12:50
      Ja czuję się patriotką. Mimo to odróżniam prawdziwy patriotyzm, właśnie taki,
      jak opisany prze Autorkę wątku, od sztucznego - na pokaz, często sprowadzanego
      do jakichś dziwnych haseł i sloganów, służących maskowaniu naszych fobii i
      strachów narodowych.

Kiedyś w rozmowie z małoobytym Amerykaninem, który przyjechał służbowo do
      Polski, usłyszałam "Holand". Najpierw sądziłam, że mówi o czymś, podając za
      przykład Holandię, ale nie pasowało mi to do tematyki rozmowy. Pomyślałam więc,
      że przesłyszałam się. Gdy jednak powtórzył kilka razy w rozmowie "Holand", nie
      wytrzymałam i powiedziałam, że chyba mówi o "Poland", a nie o "Holand". "A to
      nie wszystko jedno?" - zapytał się w dobrej wierze. Zdębiałam.

Pozdrv.:)
      • to_ja_obiekt pewna historia 11.11.03, 14:27
        Ehhhh, ignorancja Amerykanów to temat-rzeka. Ale i tak ich lubię:)

W temacie patriotyzmu, przypomniała mi się pewna historia: Pracowałam kiedyś z
        farbowanym Australijczykiem. Gość ten urodził i wychował się w Polsce,
        oczywiście odbył edukację za darmochę, po czym wyjechał do Australii (do
        Perth). Tam ZRZEKŁ się polskiego obywatelstwa, przybrał australijskie i po
        latach przyjechał zarabiać do Polski pieniążki, jako wieeeeelki specjalista z
        antypodów. Oczywiście jako "Australijczyk" potrzebował zezwolenia na pracę, i
        pracował jako expat, w związku z czym zarabiał ciężkie pieniądze w dolarach.
        Obłowił się nieźle, trzeba przyznać. Wszyscy w firmie uważali go za obrzydliwą
        gnidę. Jego też coś chyba w końcu ruszyło, bo po latach przypomniał sobie, że
        jest Polakiem i chyba nawet starał się o polskie obywatelstwo. Tak czy owak, na
        mdłości mi się zbiera, gdy sobie o nim przypomnę.
    • Gość: zahedan Re: Czy czujecie się patriotami? IP: *.protonet.pl 11.11.03, 13:25
      ja mówic poland a oni:o!!!!!!!!:-) holland?
      • white.falcon Re: Czy czujecie się patriotami? 11.11.03, 13:34
        Nawet nie "Holland" tylko "Holand" (krótko tak). I być im wszystko jedno. :(

Pozdrv.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka