Dodaj do ulubionych

Ząb w dziąśle

03.12.12, 18:50
Witam,

Nie jestem specjalistą, nigdy w tematyce dentystycznej nie siedziałem.

Pragnę skierować zapytanie, bowiem po lewej stronie (góra) - ząb nr 7/8 na dziąśle wyrósł mi częściowo nowy ząb (częściowo, bowiem pół zęba nowego ostrego sąsiaduje z innym zębem przy dziąśle). Resztę czuję w dziąślę - od tygodnia czasu coraz więcej, w ostatnim czasie poczułem językiem, że przebija już dziąsło i wychodzi na wierzch. Co ciekawe ząb dwukrotnie lekko mi się już pokruszył (m. in. przy jedzeniu) - więc jest jak po bitwie wojennej.

Czy jest ktoś w stanie przewidzieć co może być dalej ? Mam 24 lata, czy to ząb mądrości, raczej nie. boli w szczególności po jedzeniu (nie w trakcie) jeśli wykonam rzecz jasna spore ruchy szczęką.

Póki co wizyta u dentysta nie była, nie planuje, lecz czy mogą być jakieś konsekwencje, czy po prostu ząb albo wyrośnie albo się skruszy ?
Obserwuj wątek
    • lidia_majewska Re: Ząb w dziąśle 06.12.12, 12:37
      Szanowny Panie,
      z opisanych przez Pana objawów wydaje się, że dotyczy to jednak wyrzynania się 8-ki (tzw. ząb mądrości), najlepiej oczywiście skontrolować na wizycie u denysty. Czasem może temu towarzyszyć miejscowy stan zapalny z objawami typu - ból, obrzęk, rozpulchnienie dziąsła. Proszę zadbać o b. dobrą higienę jamy ustnej (pasta, płukanka antybakteryjna) ze szczególnym uwzględnieniem tej okolicy. W razie nasilania się objawów bólowych musi Pan to skontrolować u dentysty. W każdym razie polecam wizyty u dentysty przynajmniej co pół roku, nie tylko w sytuacjach kiedy pojawi się ból.
      Z poważaniem,
      Lidia Majewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka