antoni142 03.01.11, 11:25 Mam do Ciebie prośbę. Wytłumacz mi w oparciu o przepisy jak wyczyścić BIK. Nie koniecznie na tym Forum. Czytam i czytam i nadal nie wiem jak to robią. Wszystkiego najlepszego w Nowym 2011 roku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Do czuk 1 04.01.11, 00:27 Jutro odpowiem. Na Twoja pocztę antoni142@gazeta.pl Odpowiedz Link
czuk1 Re: Do czuk 1 04.01.11, 01:09 Kto może usunąć dane z bazy BIK? Dane – jeśli w ocenie banku lub SKOK-u zaistnieje do tego podstawa prawna lub faktyczna - mogą być usunięte tylko na pisemny wniosek tego banku lub SKOK-u – jako dysponenta danych i pierwotnego administratora. Również w przypadku jeśli dane są niepoprawne lub nieaktualne – na pisemny wniosek banku lub SKOK- u BIK zobowiązany jest do ich poprawienia. Czy BIK może usunąć dane jakie są w bazie? BIK nie usuwa żadnych informacji jakie zostały przekazane przez banki i SKOK-i do bazy. BIK posiada wyłącznie prawo do zbierania i udostępniania tych danych, nie posiada natomiast prawa jakiegokolwiek ich modyfikowania, ograniczając się wyłącznie do przekazywania zgromadzonych informacji w uzgodnionym formacie. Jak długo przechowywane są informacje w BIK? Informacje zgromadzone w BIK przechowywane są przez cały czas trwania umowy z bankiem lub SKOK oraz po wygaśnięciu zobowiązania: - przez okres wskazany w upoważnieniu udzielonym przez klienta (w przypadku klientów regularnie wywiązujących się ze swoich zobowiązań wobec banku lub SKOK), - przez okres nie dłuższy niż 5 lat bez zgody klienta (w przypadku gdy klient opóźniał się ponad 60 dni ze spłata zobowiązania wobec banku i upłynęło 30 dni od powiadomienia go przez bank z ostrzeżeniem o zamiarze przetwarzania danych bez jego zgody). W przypadku zapytań złożonych przez banki i SKOK-i, przez okres 1-go roku od momentu złożenia zapytania. Dodatkowo na mocy nowelizacji ustawy Prawo Bankowe dane dotyczące zobowiązań wszystkich Klientów mogą być przetwarzane w BIK przez okres 12 lat od dnia wygaśnięcia zobowiązania dla celów związanych ze stosowaniem przez banki metod statystycznych. Przetwarzanie danych w tym celu nie wymaga zgód klientów. ---------------------------------------------------------------------------------- Wniosek : Trzeba spłacić kredyt/pożyczkę/zobowiązanie pieniężne ... i wtedy prosić Bank lub SKOK o zawnioskowanie do BIK o wykreślenie Twojej osoby (firmy) z rejestru w BIK. Jeśli wpis do rejestru nastąpił przez pomyłkę to też nie będzie problemu z wykreśleniem. Odpowiedz Link
antoni142 Re: Do czuk 1 04.01.11, 10:10 Dziękuję.Mam dodatkowe pytanie.Jeżeli z raportu BIK wynika, że kredyt był obsługiwany nieregularnie ale wierzytelność została spłacona czy Bank musi wyrazić zgodę na wniosek Kredytobiorcy na wykreślenie osoby z BIK-u a jeżeli takiej zgody nie ma co ma zrobić Kredytobiorca. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Do czuk 1 04.01.11, 18:18 Przy tak delikatnej , małej (uważam) " przewinie", znajdziesz prawdopodobnie kilka banków które udzielą Ci kredytu widząc stan Twojego historycznego już (jedynego i skorygowanego) nie dotrzymania umowy kredytowej. Mogą to być banki : Żagiel, Lucas, Investbank, BPS,... ? Można sprawę - starać się - rozegrać tak: zaproponować bankowi by udzielił Ci kredytu i jednocześnie skierował wniosek do BIK o wykreślenie Cię z rejestru niesolidnych klientów. Nie poddawaj się. A swoją drogą to jest wielka asekuracja banków , takie zasłanianie się formalnymi informacjami BIK, a ściślej przyjmowanie ich w sposób szablonowy (bez badania okoliczności zaistniałych kredytów przeterminowanych). Przecież w wielu przypadkach taki czarny bilet ciągnący się latami za klientem eliminuje wielu aktualnie bardzo dobrych klientów banku a w skali makro (kiedy liczba klientów "drugiej kategorii" , odrzuconych ,będzie duża) stosowanie biurokratycznego reżimu w procedurach kredytowych banków może być hamulcem rozwoju małych firm. Do ograniczeń wynikających z zapisów w rejestrach BIK można dodać jeszcze dwa szablonowe ograniczenia : wiek (bez uwzględnienia stanu zdrowia klienta) i wysokość wynagrodzenia (bez uwzględnienia różnic regionalnych w dochodach ludności). Przecież bankowcy działają na rynku lokalnym i doskonale wiedzą - "kto jest kto" . Niestety szablonowe "centralne systemy scoringowe" eliminują wielu lojalnych , solidnych i wieloletnich klientów. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Do czuk 1 04.01.11, 21:33 Zapomniałem Ci podziękować za przekazane ( i mnie) życzenia. Ja życzę Ci dobrego zdrowia, wszelkiej pomyślności, więcej forsy ,.... i zadowolenia z obsługi bankowej. Dodatkowo wyjaśniam, że wprowadzenie BIK przyniosło bankom nieocenione korzyści. Informacje wiarygodne o klientach mamy "od ręki". W banku który nas (klientów ) obsługuje z bazy danych BIK otrzymujemy informacje nie tylko o zadłużeniu ale też wszelkich usługach świadczonych klientowi przez banki (np. karty płatnicze, konta bankowe,...). Dane o klientach w BIK tworzone są w drodze przekazywania bieżąco przez pracowników banków informacji o umowach z klientami i realizacji tych umów. Odpowiedz Link