Dodaj do ulubionych

Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.....

07.01.12, 12:14
Taka mała ciekawostka dla zainteresowanych
Doskonale pasuje do naszego trolla forumowego,czyli „Wrednego pieroga”
Troll forumowy, w przeciwieństwie do innych, jest najczęściej spotykanym w obecnych czasach. Mimo tego, człowiek spotykający trolla nie zauważa tego i daje się wciągnąć w jego sidła. Dlatego warto uświadomić tym ,którzy jeszcze nie potrafią rozpoznać trolla forumowego, jakim niebezpiecznym i niemiłym stworzeniem on jest.
Zacznijmy może od samego początku. Skąd się wzięła sama nazwa trolla - trolla forumowego. Jak to bywa z określeniami używanymi w internecie tak i ta nazwa pochodzi z języka angielskiego. Termin troll-owanie po angielsku trolling ,pochodzi od terminu "Trolling for fish", czyli łowienie ryb na haczyk, błystkę,a poprzez wsteczną etymologię, osobnika zajmującego się trollingiem nazwano trollem (od legendarno-baśniowych stworów z mitologii nordyckich).
Wiedząc już skąd pochodzi nazwa tego zjawiska (bo można to tak nazwać), przejdźmy do jego genezy. Obecnie trollowanie, to zachowanie chuligańskie i patologiczne. Jednak na samym początku swojego istnienia miało na celu oczernienie, zdyskredytowanie innych uczestników dyskusji. Takie zachowanie z czasem przestało być akceptowane na forach dyskusyjnych, a wraz z rozpowszechnieniem się internetu zaczęło być nadużywane. W tym momencie nikt nie lubi trolli, a nawet są oni piętnowani.
A czym charakteryzuje się zachowanie trolli? Mianowicie, trolle próbują wzbudzić w użytkownikach negatywne emocje. Można przypuszczać, iż trolle karmią się negatywnymi emocjami i sporami innych. Im więcej osób wpadnie w jego sidła tym troll jest bardziej zadowolony. Znużenie dyskutantów przeważnie objawia się zakończeniem tematu lub wyrzuceniem tematu do śmietnika. Taką sytuację troll uważa za zakończenie bitwy, zakończenie zwycięskie. Trolle bardzo często zmieniają dane (np. adres e-mail, konto) aby ciągle móc wciągać niewinnych użytkowników w swoje sidła. Gdy dochodzi do konfrontacji z bardziej doświadczonym użytkownikiem, troll broniąc się może stosować śmieszną i bezsensowną argumentację. .
Ile jest trolli, tyle jest sposobów zachowań, jednak można wyróżnić kilka najczęściej spotykanych symptomów jakimi się charakteryzują trolle forumowe:
* Bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei - troll będzie jej bronić za wszelką cenę
* Nieumiejętność przyznania się do błędów - troll nigdy nie powie, że się pomylił, potrafi być agresywny, gdy wytknie się mu błąd
* Używa argumentów ad personam - atakuje osoby i ich cechy szczególne, może posunąć się do wyzwisk i gróźb
* Skrajny stosunek netykiety czy ortografii - albo wytyka najdrobniejsze błędy albo sam demonstracyjnie łamie zasady
* Pogardliwy ton i megalomania - troll skupia się na swojej doskonałości, czym zniechęca do siebie innych użytkowników
* Wprowadzanie zamieszania w stosunku do swojej osoby - przedstawianie się jako ofiary
atak moderatorów, innych dyskutantów
* Brak konsekwencji podczas dyskusji - częsta zmiana zdania, troll zaprzecza własnym zdaniom i teoriom
* Regularne odchodzenie z forum - ogłasza wszem i wobec, że odchodzi definitywnie, a po jakimś czasie powraca.
a
* Często nazywa innych trollami - przez takie działanie wprowadza zamęt przez co ukrywa swoją tożsamość.
A tak na marginesie,Wredny pieróg,tak samo jest kobietą ,jak Kopernik.
Za często na mój gust myli osoby. W jeden wieczór,aż 3 razy.
I to by było na tyle.
'
Obserwuj wątek
    • miecia14 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 07.01.12, 12:53
      Jak piszesz, tzn, że u Ciebie już dobrze. Super.Pozdrawiam Cię gorąco i w Nowym Roku życzę ZDROWIA!!!!!!!:)
      Ale wiesz co koleżanko tak napisać o naszej zakale:) Możesz być następna na tapecie:)
      Ją czy jego to nie wzruszy, zresztą nie przejmujmy się kimś takim, szkoda nerwów.
    • skuter44 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 07.01.12, 12:56
      Nadal jesteś ? Młoda duchem. Z zadowoleniem Cię czytam.
      Dziekuję za kawał dnia:

....."A tak na marginesie,Wredny pieróg,tak samo jest kobietą ,jak Kopernik.
      Za często na mój gust myli osoby. W jeden wieczór,aż 3 razy. "

Niezwykle potrzebna była (dla mnie, nas ...?) ta Twoja refleksja nt. sylwetki trolla.
      Mialem juz skrupuły , że w osobie Wrednego mamy urzędnika banku,
      a ci często niestety mają rację. Tak było z ekspertem. Który de facto przestraszył
      i skutecznie wygonił czuka1.
      Tu jednak wykazałaś, że z kilkunastu cech trolla Wredny ma wszystkie te cechy,
      z wyjatkiem 2-3-ech ostatnich.

Dla mnie oznacza to , Wredny zasłużył sobie w pełni na tytuł honorowego, bo jakoś
      nie usuwalnego trolla.
      Ale to już sprawa Założyciela forum, który dopuszcza tu o kliku juz lat (słusznie - wg mnie) do
      scierania się opinii i poglądów uczestników forum.
      • mloda_duchem54 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 07.01.12, 13:53
        Dziękuję za życzenia,życzę również wszystkim zdrowia i wszystkiego naj... w Nowym Roku.
        A tak,gwoli wyjaśnienia,ten tekst nie jest mojego autorstwa ,ale przytoczyłam go/po małych skrótach/bo idealnie pasuje do naszego adwersarza.
        Tylko sam koniec jest mojego autorstwa.
        Gdyby w/w chciał teraz zmienić obiekt ataku z Pana S.O-W na moją osobę,to z góry zaznaczam,szkoda czasu.Nie podejmę rękawicy.
        • alma590 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 07.01.12, 14:41
          ........
          * Bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei - troll będzie jej bronić za wszelką cenę
          * Nieumiejętność przyznania się do błędów - troll nigdy nie powie, że się pomylił, potrafi być agresywny, gdy wytknie się mu błąd
          * Używa argumentów ad personam - atakuje osoby i ich cechy szczególne, może posunąć się do wyzwisk i gróźb
          * Skrajny stosunek netykiety czy ortografii - albo wytyka najdrobniejsze błędy albo sam demonstracyjnie łamie zasady
          * Pogardliwy ton i megalomania - troll skupia się na swojej doskonałości, czym zniechęca do siebie innych użytkowników
          * Wprowadzanie zamieszania w stosunku do swojej osoby - przedstawianie się jako ofiary
          atak moderatorów, innych dyskutantów
          * Brak konsekwencji podczas dyskusji - częsta zmiana zdania, troll zaprzecza własnym zdaniom i teoriom
          * Regularne odchodzenie z forum - ogłasza wszem i wobec, że odchodzi definitywnie, a po jakimś czasie powraca.
          a
          * Często nazywa innych trollami - przez takie działanie wprowadza zamęt przez co ukrywa swoją tożsamość.

Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał....
          Tak Koleżanko pasuje jak ulał ...... do niemalże każdego uczestnika tego forum.
          "Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem".

Serdecznie pozdrawiam Wredną Koleżankę Pierożkę i bardzo Cię proszę , abyś nie porównywała ludzi do zwierząt, bo ubliżasz Bogu Ducha winnym naszym Mniejszym Braciom :D
          • skuter44 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 07.01.12, 15:47
            Almo wywłóczysz tu jakieś swoje spory (dawne) z Młodą Duchem ?
            Zgłaszasz do niej pretensję za jakoby porównanie Wrednej do zwierząt.
            Przecież Młoda Duchem wyprowadza tylko (przedkrukowując)
            pochodzernie słowa troll, co nie ma związku z osobą Wredna/Wredny.
            Poza tym Twoje twierdzenie, że prawie wszyscy uczestnicy tego forum
            to trole jest istotnym nadużyciem.
            • alma590 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 07.01.12, 16:37
              1/ Nie przypominam sobie żadnych strasznych sporów z Młodą , bo nie było takiej potrzeby. Tak więc niczego nie miałam zamiaru "wywłóczać".
              2/Ostatnie zdanie w moim poście skierowałam do Pierożka ( proszę czytaj uważnie co piszę)
              3/Tak podtrzymuję to co napisałam o trolowaniu. Z wypunktowanej charakterystyki trola , prawie każdemu uczestnikowi forumowych dyskusji można parę z tych punktów przypisać.
              I to tyle :)
              • skuter44 do almy590 07.01.12, 23:14
                ad.1 - to przepraszam...ale nie pisałem o "strasznych". Pamiętam o różnicach zdań między
                Paniami. Także o obronie banku.
                ad 2. Twój post był odpowiedzią dla Młodej i ona podała zwierzęce pochodzenie dla słowa troll. Nie doczytałem by Wredny/Wredna porównywali kogoś do młodszych braci.
                Masz rację pisałaś o Wrednym Pierogu.
                ad. 3 - parę punktów - to tak - ale nie aż tyle cech trolla , jakie prezentuje tu Wredna/Wredny.
      • max.q Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 31.12.12, 15:45
        skuter44 napisał:

> Dla mnie oznacza to , Wredny zasłużył sobie w pełni na tytuł honorowego, bo j
        > akoś
        > nie usuwalnego trolla.
        > Ale to już sprawa Założyciela forum, który dopuszcza tu o kliku juz lat (słuszn
        > ie - wg mnie) do
        > scierania się opinii i poglądów uczestników forum.

Skuterze dziękujemy. Zawsze dostrzegasz więcej od innych. Widać po prostu twoje doświadczenie życiowe.
        • skuter44 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 31.12.12, 16:27
          Jak czytasz opnię, tenże troll był pożyteczny. Nie narzucał swoich poglądów innym,prowadził dyskusje i polemiki w sposób kulturalny, nie naruszał celów forum jakie postawił Załozyciel. Stąd Założyciel go tolerował.
          • ukryty_wafel Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 31.12.12, 17:25
            Skuterze Maxiu zgodnie z linia Exworkera robi to co twierdził jako Exworker a teraz czyni jako Maxiu. Jego problemem jest to, ze teraz usiłuje dzielić wspominając watki, w ktorych to prawda mozna było mi przylepic łatkę trolla. Troll to Czlowiek, ktory dąży do skłócenia ludzi i tu tkwil blad w przypisywaniu mi tej roli. Jednak ja udowodnilem, ze trollem nie jestem i co oczywiste sprawiło zmianę poglądu. Exworker sam będąc trollem jest nim do dzisiaj. Teraz pod innymi nickami udowadnia, iz nim jest. Ja nie mam pretensji do tych, co o mnie myśleli źle. A takze do tych Co mysla źle nadal.
            Tak wiec Maxiu, podsumowując. Skuter sie mylił. Ty zas nie rozumiesz, ze ja nigdy tu nie byłem trollem. Ty jako Exworker nim wciaz jestes. :)
    • e-menda77 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 07.01.12, 17:28
      Wredny piróg jest na tym forum tępiony, chociaż wielokrotnie stawia słuszne pytania. Niestety forum zostało opanowane przez klakierów pana dwunazwiskowego. On zresztą też przywłaszczył sobie forum pracowników banku zmieniając je w forum swojego, jak na razie mało skutecznego, związku.
      • s.obuch-woszczatynski Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 07.01.12, 23:36
        e-mendo kolejny raz pan dwunazwiskowy złamię swoje zasady. Ostatni raz. Możesz pisać dla dobra pracodawcy swoje "milutkie" posty. Rozumiem, że ma wyglądać na to, że płacę zwykłym pracownikom PKO, którzy tu piszą albo są to ludzie, którzy gorliwie mi przytakują. Zapewne robią to z zapałem, zaciekle, entuzjastycznie i fanatycznie.
        Bo kto nie jest z nami ten przeciw nam. Więc trzeba go pojechać przynajmniej raz dziennie.
        Jeśli dokładnie czytasz posty W_P to powinieneś nie powielać jej oczywistych błędów. No chyba, że taki masz plan?! Raz jeden nick raz drugi i karuzela z trolami się kręci.
        To forum ma moderatora i ja nim nie jestem i nie będę. Nic sobie nie przywłaszczyłem i nie mam takiego zamiaru.
        A czym więcej pisze się tu o małej skuteczności, tym o dziwo jest ona większa. Przemyśl dlaczego Tobie i Ci podobnym tak bardzo zależy na zdyskredytowaniu mnie, związku i podejmowanych działań np. zmierzających do wyjaśnienia zasad sprzedaży OSW?!
        Wasza zaciekłość jest godna podziwu, ale kij ma dwa końce. Jak za bardzo się zamachniesz sam siebie możesz pogłaskać.

Dobrej nocy i niedzieli
        Sebastian
        • alma590 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 08.01.12, 00:20
          Za Wikipedią

"Termin "troll" bywa nadużywany na dyskusyjnych forach internetowych. Niektóre osoby mianem tym określają dyskutanta, który przedstawia zagadnienia dla kogoś niewygodne lub za trudne do merytorycznego, szerszego omówienia. Nie każda bowiem kontrowersyjna, poruszająca trudne zagadnienia i mogąca kogoś bulwersować wypowiedź jest zaraz formą trollingu."
          • skuter44 też za Wikipedią, choć to nie jedyne źródło wiedzy 08.01.12, 17:13
            Obrona przed trollowaniem[edytuj]

Wikipedia może być stosowana wybiórczo.
            Kilku trolli jest na forum, a było jeszcze więcej.
            Może więc posłuchajmy porad by nie karmić tu trolla(li),bo ///// ?

"...Najskuteczniejszą obroną przed trollowaniem jest całkowite zignorowanie wszelkich zaczepek trolla, w momencie gdy się zorientujemy, że mamy z nim do czynienia. O ile istnieje taka możliwość, administratorzy lub moderatorzy powinni blokować możliwość publikowania wiadomości, które można uznać za trollowanie i odpowiadania na nie. Kasowanie wiadomości już opublikowanych zwykle roznieca kłótnię, gdyż dostarcza zarzutu cenzurowania wypowiedzi jako dodatkowego argumentu.
            Zazwyczaj konsekwentne ignorowanie trolla skutkuje jego zniechęceniem i przeniesieniem się w inne miejsce lub całkowitym zaprzestaniem działalności. W praktyce jednak rzadko do tego dochodzi, ponieważ na forum bardzo często znajdą się jakieś osoby, które będą jednak z trollem dyskutowały i tym samym zachęcały do kontynuacji działalności. Dodatkowo niektóre trolle potrafią stworzyć wokół siebie krąg osób, które ich wspierają, chronią przed oponentami, podsycają dyskusję z udziałem trolla etc. – na szczęście jest to zjawisko czasowe, bo trolle swoim pogardliwym i nacechowanym wyższością zachowaniem w stosunku do tych osób, szybko je do siebie zniechęcają.
            W slangu internetowym często mówi się, że trolla nie należy "karmić" – czyli że nie należy z nim w ogóle wchodzić w jakąkolwiek polemikę..."

Wg mnie trolle są też pożyteczne bo dzięki nim forum "żyje".
    • ekspert2.0 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 09.01.12, 08:46
      Ciekawy temat. I jakże pasujący to teorii wyznawanej przez niektórych bywalców tego forum. Jak ktoś napisze o Banku coś pozytywnego, albo skrytykuje tych, którzy wypisują tu o nim niestworzone rzeczy, to najlepiej z nim nie dyskutować, nie podejmować polemiki. Oczywiście, przecież to troll, a przed takimi trzeba się bronić. Bank jest przecież zły i tylko tak można o nim pisać. Inne podejście nie pasuje do tej teorii, a jak ktoś je prezentuje to trzeba go zwalczać, bo psuje nam nasz scenariusz. Jakoś niektórym w głowach się nie mieści, że ktoś z pracowników może jednak myśleć o PKO BP pozytywnie, że Bank zwłaszcza na tle tego wszystkiego co obserwuje się w innych instytucjach, jest bardzo dobrym i łagodnym w wymaganiach pracodawcą. A jeśli ktoś tak myśli to ma pełne prawo do tego by takie opinie tu zamieszczać i polemizować z grupką pokrzywdzonych i niezadowolonych. Polemizować chociażby dlatego, że jak wielokrotnie o tym pisałem, to jest forum publiczne i każdy, absolutnie kazdy - konkurencja, klienci, może tu zaglądać i z niesmakiem czytać to co wypisuje garstka, bo garstka, ale jednak pracowników największego Banku w Polsce. Sfrustrowanych, niezadowolonych, często przedstawiających niesprawdzone informacje, cieszących się z tego, ze ktoś Bank obsmarowuje, szkalujących (czasami nawet wymieniając konkretne osoby z imienia i nazwiska) innych pracowników Banku. I co taki klient tu zobaczy - ano to, że JEGO pieniądze, które Bankowi powierzył najchętniej przeznaczylibyśmy na podwyżki, premie, bonusy, itp. Oczywiście, że każdy chce mieć w życiu lepiej, tyle tylko, że takich spraw nie wywleka się publicznie. Załatwia się je wewnętrznie. A jak nic sie nie da załatwić to się po prostu szuka innego miejsca pracy, bo tu w PKO BP warunki są właśnie takie, przy czym wiele pracujących tu osób jest z nich zadowolonych. Niestety garstka robi wrażenie, że my tu mamy jakąś kolonię, obóz karny! a każda próba sprostowania od razu wywołuje reakcję typu - uwaga troll - nie dyskutować. Pewnie, że nie przecież lubimy być nieszczęśliwi, więc jak tu przyznać, że wcale nie jest tak źle - to nie pasuje do naszej legendy.
      • mloda_duchem54 Re: Co o tym sądzicie?Wg mnie pasuje,jak ulał.... 09.01.12, 09:33
        Witaj Ekspercie.Zamieściłam tu tę charakterystykę trolla,nie dlatego,że Wredny pieróg chwali ten bank,ale dlatego,że z takim zacietrzewieniem atakuje Pana S.O-W.Ten Pan nie ukrywa tu swoich danych,ani tym bardziej płci,więc jak się jest pracownikiem PKO ,to można śmiało napisać do Niego na skrzynkę i zadać mu różne pytania.Dobrze wiesz,że ja ten bank również zawsze broniłam,kochałam,ale okazało się,że miłością nieodwzajemnioną.No cóż,życie.
        Wcale mnie nie szokuje,że ktoś stoi w obronie tego banku,ma prawo,ale to ,że poddaje w wątpliwość czyjąś chorobę i żąda tłumaczenia na co choruje.Wymaga się od Pana Sebastiana,żeby się tłumaczył,czego dokonał.Nie uważacie,że to trochę za krótki czas,aby coś zmienić.Tu trzeba,aby ludzie się zmienili,którzy traktują swoich podwładnych jak niewolników.
        Zero szacunku dla drugiego człowieka.Myślę,że za niedługo ,doskonale będzie pasowało do tego banku motto "Medalionów"Nałkowskiej - "Ludzie,ludziom zgotowali ten los."
        Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka