Dodaj do ulubionych

PKO a TP SA

17.02.13, 14:09
Jesli nasi zarzadzajacy nie uproszcza przepisow, nie zlikwiduja przerostow kadrowych na etatach pseudo managerskich ( na 1 sprzedawce nie moze przypadaj 1 przelozony ), nie uelastycznia oferty, nie odciaza nas od czynnosci poza sprzedazowych, skonczymy jak TP SA to tylko kwestia czasu.

Pod wzgledem pozycji rynkowej i modeluzarzadzania te firmy sa bardzo podobne do siebie.
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: PKO a TP SA 17.02.13, 14:22
      Fachowcy mają tu pole do dyskusji.
      Wg mnie porównanie to i prognoza jest nietrafna, nieprawdziwa.
      PKO BP i upadająca TP SA to dwa odległe światy.
      Miejsce na rynku, sytuacja finansowa, strategia rozwojowa
      i jej realizacja w tych dwóch spółkach są nieporównywalne.
      To tak jak by porównywać chorą szkapę (TP SA) z rączym rumakiem (PKO BP).

Mozna by przytaczać dowody konkretne na to, ale po co,
      wystarczy zapoznać się w sieci jakie te spólki są , jak funkcjonują
      jak były zarzadzane i jakim stanie znajdują się (tez na giełdzie).
      Porównanie organizacji zarzadzania też jest obraźliwe dla PKO BP.
      • optim.us.prime Re: PKO a TP SA 17.02.13, 14:41
        Czas pokaze, czas pokaze.

Nic nie jest obrazliwe, to proste porownanie. Obie firmy startowaly z ogromna baza przyzwyczajonych klientow, o obu firmach widac brak elastycznosci na rynku, obie firmy traca udzialy w rynku no i obie firmy maja kulture i specyfike dzialania zaczerpniete z poprzedniej epoki.

Tak jak mowie, czas pokaze, obym sie mylil.
      • auris1234 Re: PKO a TP SA 17.02.13, 16:19
        po dłuższym czasie braku wpisów jednak należy się odezwać bo wpisy cenzora są bardzo ciekawe
        Skuterze rączy rumak?! ja bym pko bp sa nazwał chabetą po przejściach z właścicielem z pejczem.
        Skuterze czy my aby napewno w jednej insytucji pracujemy?
        • skuter44 Re: PKO a TP SA 17.02.13, 16:26
          Nie prowadzę dyskusji jako moderator. Nie cenzuruję żadnych dyskusji merytorycznych.
          Nazywasz bank chabetą to Twoje zdanie. Nie pozwalasz mi mieć swego zdania ?
          • optim.us.prime Re: PKO a TP SA 17.02.13, 16:49
            Kazdy ma prawo do wlasnego zdania i nikt nie powinien z tego powodu czuc sie kims gorszym na forum.
      • ciuciubabka78 Re: PKO a TP SA 18.02.13, 08:26
        skuter44 napisał:

> Wg mnie porównanie to i prognoza jest nietrafna, nieprawdziwa.
        > PKO BP i upadająca TP SA to dwa odległe światy.

TP SA to nie jest upadająca firma. Porównania są uzasadnione dlatego, że TP SA byla wczesniej jedyna firma telekomunikacyjna w Polsce, a PKO BP byl wczesniej jednym z nelicznych banków dla klienta detalicznego.

> Miejsce na rynku, sytuacja finansowa, strategia rozwojowa
        > i jej realizacja w tych dwóch spółkach są nieporównywalne.

Nie znam sie na rynku telekomunikacyjnym, ale pozycja rynkowa TP SA jest mocna. Skoro tak to musiala do tego doprowadzic strategia rozwojowa.

> To tak jak by porównywać chorą szkapę (TP SA) z rączym rumakiem (PKO BP).

Ja bym powiedziała, że obie firmy to ani chore szkapy, ani rącze rumaki. To po prostu solidne, konserwatywne firmy.

> Mozna by przytaczać dowody konkretne na to, ale po co,
        > wystarczy zapoznać się w sieci jakie te spólki są , jak funkcjonują
        > jak były zarzadzane i jakim stanie znajdują się (tez na giełdzie).

Zgadza się. Dlatego teza o upadającej TP SA jest mocno, mocno dyskusyjna.

> Porównanie organizacji zarzadzania też jest obraźliwe dla PKO BP.

Skąd takie twierdzenie?
      • racjonalny0880 Re: PKO a TP SA 18.02.13, 09:12
        Skuter Tepsa to nie jest firma upadająca. Za takie stwierdzenia przedstawiciele telekomu moga mieć do Ciebie uzasadnione pretensje, że deprecjonujesz swoją wypowiedzią wartość spółki w oczach rynku. W końcu to spółka giełdowa, która w dalszym ciągu generuje zyski. To, że zyski sa istotnie niższe niż w poprzednich okresach nie oznacza wcale, że firma upada. No a poza tym to co Ci ta Tepasa takiego zrobiła ;), że ja tak zjechałeś.
        • skuter44 Re: PKO a TP SA 18.02.13, 10:00
          Brałem pod uwagę ostatnie wielkie załamanie akcji TP SA na giełdzie ale głównie bardzo złą organizację obsługi i jakość obsługi na najniższym szczeblu, placówki bez kompetencji, narzekania b.pracowników, wszystko scentralizowane, totalny outscoring, zła jakość robót i brak modernizacji sieci (np. podłączono telefon do innego abonenta i wiele dni nie było mozliwości wyegzekwowania naprawy błędu, pracownicy serwisu twierdzil że jest okey, stacje telefoniczne wokół miasta nie modernizowane, przeciażone, uniemozliwiające podłączenie interenetu, istniejące przyłacza interenetu nie spełniają parametrów - a za usługę trzeba płacić, rekalmacje nie są uwzgledniane) . Znałem TP SA monopolistę w telekomunikacji , ale wtedy firma chodziła jak zegarek.
          Mało ?
          Chyba jesteś mało racjonalny w tej akurat ocenie mojego porownania, szczególnie kiedy ostrzegasz mnie (jak oponenci banku na forum) przed skutkami mojej wypowiedzi. -;). Ja tam nie martwię się bezprawnymi wypowiedziami innych na forum. Każdy z nas za takowe bierze odpowiedzialnośc od poczatku do końca.

Mnie obchodzi i oceniam TP SA na tle konkurencji i jakości obsługi, stale pogarszajacej się.
          Jedynie słowo "upadająca" było moze na wyrost (za wczesne) ale miałem na myśli perspektywę takiej jak dziś działalności TP SA.
          Proszę zwrócić uwagę, że otwierając wątek Pierwszy Najlepszy spisał TP SA na straty i ocenił przy okazji nieobiektywnie istniejącą w PKO BP i to mnie wkurzyło.

Pisał: "Jesli nasi zarzadzajacy nie uproszcza przepisow, nie zlikwiduja przerostow kadrowych na etatach pseudo managerskich ( na 1 sprzedawce nie moze przypadaj 1 przelozony ), nie uelastycznia oferty, nie odciaza nas od czynnosci poza sprzedazowych, [b]skonczymy jak TP SA to tylko kwestia czasu.[/b]

Rozumowanie moje jest takie. Wysoko oceniam PKO BP w polskim systemie bankowym i to
          pod kazdym względem. Jak więc w tej sytuacji mogę ocenić dobrze TP SA na tle innnych operatorów ?
          szczególnie tych
          • skuter44 erratka 18.02.13, 10:04

Jest - nieobiektywnie istniejącą w PKO BP i to mnie wkurzyło.
            Winno być - nieobiektywnie [b]sytuację[/b] istniejącą w PKO BP i to mnie wkurzyło.
            • skuter44 niepomyslne sygnały 18.02.13, 10:11
              Proszę pójść do placówki TP SA i Play i porównać ofertę oraz jakość obsługi.

Tu mamy sygnały upoważniające mnie do dyskredytowania porównania TP SA do PKO BP.

wyborcza.biz/biznes/1,106928,13391784,Fatalne_wyniki_TP_SA_za_2012_rok__Co_sie_dzieje_z.html
              • optim.us.prime Re: niepomyslne sygnały 18.02.13, 10:17
                To nie żaden argument skuterze bo ja nie piszę, że PKO jest w takiej sytuacji jak TP SA tylko o tym, że wg mnie do takiej zmierzamy. Proszę uważniej czytać wypowiedzi a i ich sens bo takie wklejanie czego popadnie to trochę spam.
              • mamo_kup_mi_wafla Re: niepomyslne sygnały 18.02.13, 10:20
                skuter44 napisał:

> Proszę pójść do placówki TP SA i Play i porównać ofertę oraz jakość obsługi

Akurat pojedynek na oferty wygrywa zdecydowanie TP ;)
          • racjonalny0880 Re: PKO a TP SA 18.02.13, 11:10
            skuter44 napisał:

> Brałem pod uwagę ostatnie wielkie załamanie akcji TP SA na giełdzie

Spólka pokazała kiepskie wyniki to i cena akcji spadła. Ale czy z jednorazowego wydarzenia mozna wyciągać wnioski o upadku spółki? Wątpie

>ale główni
            > e bardzo złą organizację obsługi i jakość obsługi na najniższym szczeblu, placó
            > wki bez kompetencji, narzekania b.pracowników, wszystko scentralizowane, totaln
            > y outscoring, zła jakość robót i brak modernizacji sieci (np. podłączono telefo
            > n do innego abonenta i wiele dni nie było mozliwości wyegzekwowania naprawy błę
            > du, pracownicy serwisu twierdzil że jest okey, stacje telefoniczne wokół miasta
            > nie modernizowane, przeciażone, uniemozliwiające podłączenie interenetu, istni
            > ejące przyłacza interenetu nie spełniają parametrów - a za usługę trzeba płacić
            > , rekalmacje nie są uwzgledniane) . Znałem TP SA monopolistę w telekomunikacji
            > , ale wtedy firma chodziła jak zegarek.

Mam podobne zdanie o kilku innych operatorach telekomunikacyjnych. Ale czy z tego można wyciągnąć wniosek o ich upadlości? Wątpię

> Mało ?
            > Chyba jesteś mało racjonalny w tej akurat ocenie mojego porownania

I Ty Brutusie przeciwko mnie? Mamy dyskutować o tematach a nie indywidualnie zaczepiac adwersarzy ;)

>, szczególnie
            > kiedy ostrzegasz mnie (jak oponenci banku na forum) przed skutkami mojej wypow
            > iedzi. -;). Ja tam nie martwię się bezprawnymi wypowiedziami innych na forum. K
            > ażdy z nas za takowe bierze odpowiedzialnośc od poczatku do końca.

A ja myślałem, że sie martwisz i jako administrator masz obowiązek uzuwania takich (bezprawnych) wypowiedzi z forum.

> Mnie obchodzi i oceniam TP SA na tle konkurencji i jakości obsługi, stale pogar
            > szajacej się.

To jest forum PKO BP, nie TP SA. Jesli tak to skupmy się na Banku, a ocene firmy telekomunikacyjnej zostawmy specjalistom z tej dziedziny.

> Jedynie słowo "upadająca" było moze na wyrost (za wczesne) ale miałem na myśli
            > perspektywę takiej jak dziś działalności TP SA.

Na wyrost. Bardzo na wyrost.

> Proszę zwrócić uwagę, że otwierając wątek Pierwszy Najlepszy spisał TP SA na st
            > raty i ocenił przy okazji nieobiektywnie istniejącą w PKO BP i to mnie wkurzyło
            > .

To pokaż i udowodnij, że w PKO BP jest inaczej, a nie skupiaj się na na innej firmie. Zwłaszcza, że to spółka giełdowa. Zwłaszcza, że twoje twierdzenie o firmie upadającej było zapewne dla Tepsy krzywdzące. Zwłaszcza, że tu na forum dbamy o to by nie krzywdzić PKO BP (jego wizerunku). Więc sami tego nie róbmy w stosunku do innych firm.

• skuter44 Re: PKO a TP SA 18.02.13, 14:11
              Jako forumowicz uważam, że w treści kazdego wpisu merytorycznego mogą być krótkie odniesienia do konkretnej osoby . Istotnie by wpis nie dotyczył wyłącznie oceny adwersarza , by koncentrował się na temacie merytorycznym wątku. Tak w większości jest i jako moderator takich wątków (spokojnych, rzeczowych , dotyczacych tematu wątku ) nie kasuję.

Racjonalny. Więcej, na temat poniższego fragmentu wymiany poglądów prywatnych , mozemy dyskutować na priv. (" Chyba jesteś mało racjonalny w tej akurat ocenie mojego porownania ".[u]I Ty Brutusie przeciwko mnie? Mamy dyskutować o tematach a nie indywidualnie zaczepiac adwersarzy, szczególnie kiedy ostrzegasz mnie (jak oponenci banku na forum) przed skutkami mojej wypowiedzi. -. [/u]Ja tam nie martwię się bezprawnymi wypowiedziami innych na forum. Każdy z nas za takowe bierze odpowiedzialnośc od poczatku do końca. [u]A ja myślałem, że sie martwisz i jako administrator masz obowiązek usuwania takich (bezprawnych) wypowiedzi z forum.)[/u]

Dziękuję za odpowiedź na mój wpis i ważne dla mnie, pouczające opinie. Nie uważam za celowe bronić dalej swoich poglądów.
              • skuter44 bez komentarza 18.02.13, 16:13
                www.bankier.pl/wiadomosc/UBS-zaleca-sprzedaz-TPSA-2761566.html
                • racjonalny0880 Proponuję EOT 18.02.13, 16:25
                  Wiem, że pod tym [url=http://corp-gov.gpw.pl/assets/library/polish/publikacje/2011/przestepstwa_gieldowe.pdf] linkiem [/url] kryje się długi artykuł, ale proponuję znaleźć chwilę by go przyswoić i później zakończyć już dyskusje o przyszłości Tepsy na publicznym Forum Pracowników PKO BP :). Zajmijmy się naszymi, bankowymi problemami.
                  • skuter44 Re: Proponuję EOT 18.02.13, 16:39
                    Liczę więc na inicjatywę i otwarcie na forum bankowych wątków problemowych.

• racjonalny0880 Re: Proponuję EOT 18.02.13, 16:45
                      skuter44 napisał:

> Liczę więc na inicjatywę i otwarcie na forum bankowych wątków problemowych.
                      >
                      Mamy tu całą masę specjalistów od tego. Ja jestem tylko skromny racjonalny i wypowiadam się gdy mam coś racjonalnego do powiedzenia ;) w wątkach już otwartych.
                      • skuter44 Re: Proponuję EOT 18.02.13, 17:00
                        A więc potwierdzam moje EOT.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka