Dodaj do ulubionych

UWAGA NA KREDYTY

01.06.13, 17:51
Witam:) opiszę sytuacje która się odbyła w 100% spróbuję nagłośnić sytuacje na wszystkich platformach związane z wyzyskiem klientów. BANK PKO BP

Młody człowiek po znajomościach zabrał kredyt w wysokości 20,000 zł prowizja za kredyt 8,000 zł oprocentowanie około zmienne 17% rzeczywiste oprocentowanie 31% (przyjmuje że to to ubezpieczenie) końcowa spłata na ponad 45,000 zł ... de facto ponad 100% odsetek za kredyt ... oszczekam przed tymi oszustami !!! bo kto widział kredyt z takimi odsetkami ! teraz już można mieć kredyt za 10% ... miejscowość Małopolska (mniejsze miasto) BANK PKO BP
Obserwuj wątek
    • ukryty_wafel Re: UWAGA NA KREDYTY 01.06.13, 17:55
      Tak z ciekawości, gdzie mozna miec kredyt za 10%? Cos mi sie w tej opowieści procenty nie zgadzaja. Majątki okres spłaty Kolega wziął kredyt? A oprocentowanie kredytu 17% było w skali roku, prawda?
      • 1uwaga1 Re: UWAGA NA KREDYTY 01.06.13, 18:00
        była taka promocja w MBANKU te 10% dla klientów stałych
        Kolega skapnął się dopiero wczoraj związane z tym oprocentowaniem 31% w PKO BP hehe ale minęło już ponad miesiąc ...
        -okres spłaty 8 lat (ponieważ znajomy tak zaproponował) z myślą o wcześniejsza spłatą
        -17% tak w skali roku a rzeczywista 31% to gdzie są te 14% ? ubezpieczenie ?
      • tujejekscelencja Re: UWAGA NA KREDYTY 03.06.13, 22:13
        Witam Cię serdecznie Ukryty Waflu!
        Już spieszę z odpowiedzią: są, są takie kredyty gotówkowe! Sprawdź sobie ofertę kredytów gotówkowych dedykowaną dla pracowników instytucji finansowych w Banku BZ WBK S.A. Możesz taki kredyt zaciągnąć w dówch opcjach: operocenowanie: 7,99% (z ubezpieczeniem) i 9,99% (bez ubezpieczenia). Prowizja - jedynie 1%.
        Oczywiście gratulujemy takiej oferty naszej konkurencji! Sami będziemy pracowali nad poprawieniem i dostosowaniem naszej oferty do realiów rynkowych.
        Pozdrawiam
        Wasza Jej Ekscelencja.
        • skuter44 Re: UWAGA NA KREDYTY 04.06.13, 07:03
          A jak to się ma do przepisów państwowych. Pamiętam, że przed laty zabroniono bankom udzielania preferencyjnych kredytów dla pracowników. Chodziło o równość wszystkich klientów
          wobec prawa.
          To na jakiej podstawie teraz WZ WBK ma produkt preferencyjnych dla pracowników instytucji
          państwowych ?
          • szar_amysz Re: UWAGA NA KREDYTY 04.06.13, 21:10
            Witaj Skuterze :)

skuter44 napisał:

> A jak to się ma do przepisów państwowych. Pamiętam, że przed laty zabroniono ba
            > nkom udzielania preferencyjnych kredytów dla pracowników. Chodziło o równość ws
            > zystkich klientów
            > wobec prawa.
            > To na jakiej podstawie teraz WZ WBK ma produkt preferencyjnych dla pracowników
            > instytucji
            > państwowych ?

Banki profiluja swoich klientow .. rowniez pod wzgledem roznych zawodow. Podany przez Jejekselencje - to jeden z przykladow takiej segmentacji. Jest jak najbardziej "legalny" :)

Pozdrawiam :)

• szar_amysz Re: UWAGA NA KREDYTY 04.06.13, 21:30
          Witaj Jejekselencjo :)

> > Już spieszę z odpowiedzią: są, są takie kredyty gotówkowe! Sprawdź sobie ofertę
          > kredytów gotówkowych dedykowaną dla pracowników instytucji finansowych w Banku
          > BZ WBK S.A. Możesz taki kredyt zaciągnąć w dówch opcjach: operocenowanie: 7,99
          > % (z ubezpieczeniem) i 9,99% (bez ubezpieczenia). Prowizja - jedynie 1%.

Ja sprawdzilam :) Sa rzeczywiscie dla niektorych grup klientow takie preferencyjne kredyty. Ale (nie bede tu sie rozpisywac ze szczegolami) trzeba spelniac warunki - oprocz w/w sprofilowanego zawodu - doczytalam sie ze musi tez byc to odpowiednia kwota. No i okres splaty nie jest taki dlugi jak w przypadku naszych "gotowek". A i oprocentowanie poza preferencyjne juz tez zalezy od zdolności kredytowej i oceny ryzyka kredytowego klienta. Dochodzi nawet do 17,99% a RRS0 przy porownywalnych parametrach dochodzi do 32,90% .

Tak wiec to jest to plynne i zalezy od tak wielu czynnikow...

> Oczywiście gratulujemy takiej oferty naszej konkurencji! Sami będziemy pracowal
          > i nad poprawieniem i dostosowaniem naszej oferty do realiów rynkowych.

Hmm... Ja bym rzekla " Cudze chwalicie - swego nie znacie" :)

Niemniej jednak tez jestem za stala obserwacja konkurencji i elastycznym reagowaniem na na zapotrzebowanie w tym zakresie:)

• szar_amysz Re: UWAGA NA KREDYTY 02.06.13, 05:34
      Witam,

> Młody człowiek po znajomościach zabrał kredyt w wysokości 20,000 zł prowizja za
      > kredyt 8,000

Prowizja 8 000 PLN od 20 000 PLN? Niemozliwe :)

oprocentowanie około zmienne 17% rzeczywiste oprocentowanie 31
      > % (przyjmuje że to to ubezpieczenie)

Tak - ale nie tylko. Rzeczywiste oprocentowanie RRS0 - to wszystkie koszty zwiazane z kredytem: prowizja, oplaty i ubezpieczenie.
      Przypuszczam, ze jest to kredyt na dowolny cel rozlozony na maksymalna ilosc rat , a raty sa zapewne rowne - nie malejace.
      To wszystko tez wpywa na wysokosc rzeczywistego oprocentowania.

końcowa spłata na ponad 45,000 zł .

Po 8 latach zapewne tyle bedzie. 17% - to roczne nominalne oprocentowanie kredytu.

> oszczekam przed tymi oszustami

Nie ma tu oszustwa zadnego :) Kredyty oscyluja w tych granicach procentowych. W niektorych bankach sa nawet wyzsze.

bo kto
      > widział kredyt z takimi odsetkami ! teraz już można mieć kredyt za 10% .

Byc moze - ale jesli jest tak niskie oprocentowanie - to koszty musza znajdowac sie "gdzies indziej" - oplaty za udzielenie kredytu sa wieksze, a moze okres splaty nie jest taki korzystny i rata bedzie automatycznie wieksza. Byc moze trzeba tez spelniac dodatkowe warunki - posiadanie konta lub nienaganna historie kredytowa.
      Za malo danych podales zeby o tym porozmawiac :)

A i tak to jest nominalne oprocentowanie -a rzeczywiste bedzie znacznie wieksze.

Przypuszczam, ze wiecej informacji - i dokladniejsze - uzyskalbys od naszych doradcow. Moze sie ktorys wypowie?
      • 1uwaga1 Re: UWAGA NA KREDYTY 02.06.13, 09:05
        Dzień Dobry, to nie jest jakaś prowokacja z mojej strony tylko faktycznie można przedstawić ten dokument.
        -Prowizja 8000 tyś True, na czarno na białym jest zapisane
        -głupota jest wciskać klientom ubezpieczenie kredytu (przy kredycie) 20tyś (czyli podwójna prowizja dla punktu PKO BP) gdyż nie bank ubezpiecza, mogę się mylić.
        -Pytanie ważne, 45,0000 tyś kiedy się go spłaci nawet po 3 latach ? (wszystkie wypowiedzi się zgadzają powyzej)
        -Panie, jak to nie ma ''oszustwa'' no jest ponad 110% odsetek ja czegoś takiego nie widziałem:) nawet jak skrócisz kredyt ... ale nie wiem jak wygląda sytuacja jak się go spłaci w pełni, ile będzie zwrotu za ubezpieczenie etc...

Jestem świadom że mało informacji jest nie dam radę przepisać całą umowę :)
        Ale sytuacja jak jak najbardziej prawdziwa, ze wszystkimi konsekwencjami jakie ja mogę ponieść, wolę oszczekać ludzi aby uważali na kredyty z odsetkami na 110% ponieważ to jest nie poważne z strony banku PKO BP ... oczywiście trzeba czytać co się podpisuje, kredyt po ''znajomościach'' to się słuchało na ''Gębę'' i się zaufało... Gatka była taka - jeśli spłacisz kredyt do 3 lat będą małe odsetki i się bardziej opłaca rozłożyć kredyt na parę lat i go spłacić wcześniej...
        • szar_amysz Re: UWAGA NA KREDYTY 02.06.13, 10:11
          1uwaga1 napisał(a):
          > Dzień Dobry,

Dzien dobry :)

to nie jest jakaś prowokacja z mojej strony tylko faktycznie można
          > przedstawić ten dokument.

Nie odebralam tego jako prowokacje :) ale kilka dziwnych rzeczy piszesz (jak dla mnie)...
          Uwazam, ze przy tylu pytaniach, powinienes porozmawiac z doradca ktory kredytu udzielal w Oddziale Banku. On napewno wszystko Ci wyjasni :)

> -Prowizja 8000 tyś True, na czarno na białym jest zapisane

Nie wiedzialam takiej prowizji przy kredycie gotowkowym na 20 000 PLN. Naprawde.

> -głupota jest wciskać klientom ubezpieczenie kredytu (przy kredycie) 20tyś (czy
          > li podwójna prowizja dla punktu PKO BP) gdyż nie bank ubezpiecza, mogę się myli
          > ć.

Ta watpliwosc nalezalo wyjasnic od razu przy udzielaniu kredytu - z doradca.

> -Pytanie ważne, 45,0000 tyś kiedy się go spłaci nawet po 3 latach ? (wszystkie
          > wypowiedzi się zgadzają powyzej)

Oczywiscie ze nie. Z umowa kredytowa otrzymales plan splaty kredytu. Z chwila wczesniejszej splaty kredytu - odsetki sa naliczane do dnia poprzedzajacego calkowita jego splate.

> -Panie, jak to nie ma ''oszustwa'' no jest ponad 110% odsetek ja czegoś takiego
          > nie widziałem:) nawet jak skrócisz kredyt ...

Jak skrocisz okres kredytowania - to patrz wyzej. Oprocentowanie ktore przedstawiasz - to za 8 lat splacania kredytu.

. ale nie wiem jak wygląda sytuacj
          > a jak się go spłaci w pełni, ile będzie zwrotu za ubezpieczenie etc...
          >

A ubezpieczenie placisz co miesiac z rata? Jesli tak - toz chwila calkowitej splaty - po prostu zaprzestajesz placic ubezpieczenia. I tu nie ma zwrotu. To wszystko na pewno wyjasnial doradca udzielajacy kredytu.

szczekać ludzi aby uważali na kredyty z odsetkami na 110
          > % ponieważ to jest nie poważne z strony banku PKO BP

To jest jak najbardziej powazne - ze strony kazdego Banku - nie tylko PKO BP.

oczywiście trzeba czyt
          > ać co się podpisuje, kredyt po ''znajomościach'' to się słuchało na ''Gębę'' i
          > się zaufało...

A tego juz wogole nie kumam. Albo masz zdolnosc i kredyt dostajesz - albo jej nie masz i nie dostajesz. O jakich "znajomosciach" mowisz??

Gatka była taka - jeśli spłacisz kredyt do 3 lat będą małe odset
          > ki i się bardziej opłaca rozłożyć kredyt na parę lat i go spłacić wcześniej...

Jesli masz rozlozony kredyt na wiecej rat - to rate masz mniejsza - nie odsetki. I faktycznie czasem klienci wola placic mniesza miesieczna rate. Ale wiadomo - przy krotszym okresie kredytowania - sa mniejsze odsetki...

Czy wysluchales uwaznie co mowil Ci doradca przy udzielaniu kredytu? Bo mam wrazenie, ze nie do konca ... Idz jeszcze raz do Oddzialu z dokumentami kredytowymi i wyjasnij wszystkie swoje watpliwosci - szczegolnie ta z prowizja.

Zycze wszystkiego dobrego i pozdrawiam :)
        • 3.mila Re: UWAGA NA KREDYTY 04.06.13, 22:02
          1uwaga1 napisał(a):

"Prowizja 8000 tyś True, na czarno na białym jest zapisane "

Jak na moje oko ta kwota obejmuje ubezpieczenie na okres 96 miesięcy wraz ze prowizją będzie to kwota w okolicach 8 tys. Proponuję przeczytać dokładniej umowę. Jeszcze jedna myśl mi przyszła przy okazji - gratulacje dla znajomego udzielającego pożyczki, który wiedział co robi.
          • szar_amysz Re: UWAGA NA KREDYTY 04.06.13, 22:17
            3.mila napisał(a):

> 1uwaga1 napisał(a):
            >
            > "Prowizja 8000 tyś True, na czarno na białym jest zapisane "
            >
            > Jak na moje oko ta kwota obejmuje ubezpieczenie na okres 96 miesięcy wraz ze pr
            > owizją będzie to kwota w okolicach 8 tys

Bardzo trafna uwaga :) Bardzo :)
            Mialam nadzieje, ze odezwie sie fachowiec od produktow :) Bo kto sie na tym lepiej zna jak nie doradca??
            Pozdrawiam :) a przy okazji - pozdrawiam rowniez kolezanki i kolegow doradcow :)

• doradca.pl Re: UWAGA NA KREDYTY 25.07.14, 06:42
      jesli kredyt jest za drogi to zrezygnuj z ubezpieczenia i automatycznie zmieni się kwota do spłaty - na wiele niższą
    • aga.tekila Re: UWAGA NA KREDYTY 27.07.14, 09:28
      przed takimi postami proponowałabym sprawdzić dokładniej umowę,
      prowizja 8 tys jest po prostu niemożliwa, w zależności od sytuacji wynosi 0, 4 lub 6% wiec matematycznie odpada. To pewnie jest ubezpieczenia za całe 8 lat kredytu i jak kolega spłaci wcześniej to dostanie jego zwrot za niewykorzystane miesiące!
      A kredytu nie dostaje się po znajomości tylko co najwyżej u znajomego doradcy, który i tak musi zrobić wszystko zgodnie z procedurami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka