Dodaj do ulubionych

nowy system premiowania

15.10.07, 17:31
Słyszałem że we Wrocławiu prowadzony jest pilotażowy program nowego motywowania i premiowania pracowników PKO BP jest może ktoś z tego regionu na tyle zorientowany żeby coś o nim powiedzieć ( jak się sprawdza? na co kładzie się w nim najważniejszą uwagę?) Pytam bo podobno jak się wyrobi plan to jest szansa na otrzymanie pożądnej (w innych bankach normalnej) jak na PKO BP premii kwartalnej tyle że trzeba koniecznie mieć conajmniej 80% planu - jeśli nie to się nic nie należy!!!! Więc się zastanwiam czy jest to szansa na wyższe zarobki czy też ktoś postanowił zmniejszyć nam nasze wspaniałe uposażenie!!!!!
Obserwuj wątek
    • tinusia.30 Re: nowy system premiowania 15.10.07, 19:01
      Nie jestem z wrocławskiego, ale słyszałam, że system premiowania ma
      być "celowy" tzn. kazdy pracownik ma jasno określone cele i jeżeli
      wykona 100% normy otrzyma 25% premii. Poniżej 70% wykonania premia
      się nie należy. Pytanie czy cele będą realne czy plan z tzw sufitu.
      • pkobpmaster Re: nowy system premiowania 15.10.07, 19:30
        A co z pracownikami wsparcia - analitykami biznesowymi i kredytowymi jakie oni mają mieć cele skoro nie są bezpośrednio związani planem sprzedażowym???? Czy ich premia będzie uzależniona od wyników jednostki organizacyjnej w której pracują a więc operatywności doradców????
        • woycek Re: nowy system premiowania 15.10.07, 20:01
          W zasadzie tak. Faktem jest,że obecnie nie ma mechanizmu rozliczania ich pracy i adekwatnego premiowania. Dlatego tez trwa pilotaż. W mojej ocenie powinno być tak,ze wsparcie sprzedaży tj. Analityk, jest bezposrednio zainteresowany jej domknięciem. A jak ostatecznie będzie... zobaczymy
          • piekna40 Re: nowy system premiowania 15.10.07, 20:20
            Dyrektor i analitycy będą musieli wykonać minimum 80 % planu, aby dostać premię,
            analityk będzie oceniany prawdopodobnie tak jak dyrektor ( za cały oddział)lub
            jak doradca, jeśli będzie przypisany do konkretnego doradcy, natomiast doradca
            minimum 70 %, górna granica to 150 % ( maksimum premii), tzn. jeśli zrobisz np.
            200 % planu, to i tak dostaniesz jak za 150 %. Wysokość premii kwartalnej ma być
            uzależniona od % wykonania planu , poszczególne zadania będą miały swoje %-owe wagi.
            • tinusia.30 Re: nowy system premiowania 23.10.07, 19:37
              Są przymiarki do stworzenia Centrum Analiz kredytowych, przynajmniej
              dla mieszkaniówki. Wtedy trudno bedzie przypisać analityka do
              dyrektora oddziału, a tym bardziej do doradcy. Na razie analitycy
              zasuwają na doradców, którzy dostają nagrody za sprzedaż i pilnują,
              żeby się to nie wydało(przynajmniej w naszym oddziale tak jest)
    • blabla3 Re: nowy system premiowania 15.10.07, 20:31
      Kochani, to nie tak. Realizacja do 70% to sero premii, między 70 -
      100 to jakieś 5% premii, zaś dopiero powyżej 100% realizacji planu o
      jakieś 21%. Żadnych rewelacji...
      • piekna40 Re: nowy system premiowania 16.10.07, 10:52
        O ile założenia nowego pilotażu zostaną przyjęte przy 70 % wykonania
        planu jest 5 % premii, przy wyższym wykonaniu planu odpowiednio
        wyżej, a jak się osiągnie 150 % to po prostu bajka, można ruszać na
        imprezę...
        • mau-rin Re: nowy system premiowania 17.10.07, 18:49
          Czytam Wasze informacje na temat nowego systemu "premiowania" i nie wiem czy ja
          dobrze rozumiem!? Jeżeli wykonam (teoretycznie) 100% planu to mogę liczy na
          jakieś 21-25% premii??? Przy tych nędznych ochłapach jakimi są nasze pensje, w
          moim przypadku będzie to jakieś 500zł brutto!!! Może nie mam wyobraźni, ale
          gdzie tutaj"motywacja"? Mam się użerać z klientami i z planami ( nienormalnymi
          planami!!) za 500 zł!!!!
          Proszę niech mi to ktoś wyjaśni, bo naprawdę nic nie kumam....
          • pkobpmaster Re: nowy system premiowania 18.10.07, 07:25
            mau-rin napisała:

> Czytam Wasze informacje na temat nowego systemu "premiowania" i nie wiem czy ja
            > dobrze rozumiem!? Jeżeli wykonam (teoretycznie) 100% planu to mogę liczy na
            > jakieś 21-25% premii??? Przy tych nędznych ochłapach jakimi są nasze pensje, w
            > moim przypadku będzie to jakieś 500zł brutto!!! Może nie mam wyobraźni, ale
            > gdzie tutaj"motywacja"? Mam się użerać z klientami i z planami ( nienormalnym
            > i
            > planami!!) za 500 zł!!!!
            > Proszę niech mi to ktoś wyjaśni, bo naprawdę nic nie kumam....
            25% twoich 3 miesięcznych wynagrodzeń = więc około 75% zasadniczej pensji tyle możesz dostać jak się sprężysz:)
            • bwozbea Re: nowy system premiowania 18.10.07, 11:23
              To i tak marne pieniądze;i to pod warunkiem, że wykonasz ponad 100%
              planu:(((((((((((( Gdzie realia!!!!!!!!!!!!! W małym mieście wręcz
              nie do wykonania.Od dawna zespół Nasz bardzo się stara i co? Jeszcze
              się nie zdażyło tak , aby wykonać przynajmniej 100%.
              A tak na marginesie...Kosztem naszego prywatnego czasu robiliśmy
              sprzedaż...za co ....200 zł lub 300 zł.????????????....
              Za takie pieniądze??? .... " Rodzina się od NAS odsuwa"!!!!!!
              Nie warto się ścigać - zbyt krótkie jest życie...........
              • drdrdr3 Re: nowy system premiowania 18.10.07, 20:51
                zgadzam sie życie nie jest po to by wyprówać flaki za pko .
                w życiu sa wazniejsze sprawy niz pochwała kierownika lub ta premiowa
                jałmuzna
                • seasons1 Re: nowy system premiowania 27.10.07, 21:18
                  wartości podawane 2 i 3 posty wyżej są dla"
                  DORADCÓW
                  kasjer - dysponent może (a nawet powinien) zapomnieć !!!!
                  • agus1974 Re: nowy system premiowania 30.10.07, 17:28
                    Te wszystkie plany, rozliczanie i naliczanie premii to gruszki na
                    wierzbie.
                    Cała ta sprzedaż to sztuka dla sztuki. Większość kart jest wydawana
                    na sztuke i nigdy nie uruchamiana. Jeden kredyt zamykamy i otwieramy
                    następny. I od czegu tu liczyc premię???
                    Cała ta sprzedaż to jakaś wirualna księgowość. Przelewanie z pustego
                    w próżne.
                    Kiedy wreszcie w detalu bedą liczyć opłacalność i wynik finansowy na
                    jednym kliencie?
                    Dopiero wtedy zacznie się prawdziwa sprzedaż i premiowanie
                    najlepszych a nie jak w tej chwili najwiekszych kombinatorów.
                    Ale to nie wina pracowników że jest jak jest tylko zasad jakie są.
                    To w sprzedaży już wiemy jak liczyć uczciwie premię. A jak nagradzać
                    pracowników SJO? Oni nie sprzedająale też ciężkoi pracują. Strasznie
                    żal mi moich kolegów informatyków. Maja po kilka Oddziałów do
                    obslużenia obsługi i czasmi lataja z językiem na brodzie. A jak się
                    kiedyś ich spytałam o premię to mi ręcę opadły. A naprawdę myślałam
                    że to dobrze opłacane zajęcie w PKO.
                    Koleżanki CRW niestety mają podobnie.
                    I gdzie tu sprawiedliwość?
                  • tinusia.30 Re: nowy system premiowania 30.10.07, 19:22
                    Czy ktoś się zastanawiał jakie będą cele dla pracowników Centrali,
                    która żywi się nanaszej pracy i ciągle rozrasta? Podobno cele ma
                    mieć kazdy pracownik.
                    • betka.777 Re: nowy system premiowania 03.11.07, 14:35
                      No i dobrze,każdy pracownik powinien mieć plany sprzedażowe
                      przydzielone,nieważne, czy to dyrektor,czy szary "robol"!Niechaj się
                      przekonają,jak zarabia się na chleb!!!!! D.....y tylko grzeją !!!!
                      Co jeden to lepszy do rządzenia!~Ja tez potrafię "udawać" ,że
                      pracuję. Szkoda,że swoich "pomysłów" nie realizują SAMI!!!
                      • mau-rin Re: nowy system premiowania 03.11.07, 17:44
                        Betka! Zgadzam się w 100% z Tobą. KAżDY powinien mieć plany sprzedażowe,żeby
                        zobaczył co to za "miód" i jak cudnie być "sprzedawcą". Z dyrektorem Oddziału na
                        czele!!!!!!!!!!!!!Z drugiej jednak strony wiem jakby to się skończyło...:-( Nasz
                        dyro dostał już raz zadanie sprzedażowe, a mianowicie miał pozyskać kliku
                        klientów do MSP. I co? Na koniec kwartału zawołał koleżankę i powiedział,że ma
                        mu podać "strategicznych" klientów, którzy brali jakieś kredyty i coś"znaczą"
                        dla banku. Sam d... nie ruszył!!! Po prostu wstyd!Ale wymagać od nas potrafi i
                        to w sposób,który pozostawia wiele do życzenia...
                        • betka.777 Re: nowy system premiowania 03.11.07, 18:03
                          Tak,po prostu WSTYD!!!!!!.......
                          Mam jednak ogromny żal,gdyż w stosunku do pracowników obsługi
                          ladowej tzw."roboli" odnoszą się w taki sposób,który pozostawia
                          wiele do życzenia...:((( Gdzie ta "wyuczona" kultura osobista..?
                          Niejeden jeszcze musi przejść odpowiednie szkolenia!
                          TO JEST DOPIERO WSTYD!!!
                          "RZĄDŹ TAK,BY NIKT PRZEZ CIEBIE NIE PŁAKAŁ........"
                          I właśnie to jest bolesne,że na co dzień w garniturach,żakietach,że
                          to niby pozycja i kultura....Z drugiej zaś strony wielkie D...N...O!

P.S. Oczywiście są też ludzie - wyjątki....
                    • piekna40 Re: nowy system premiowania 04.11.07, 18:07
                      Dziwię się ,że w innych placówkach dyrektor nie pozyskuje klientów, w naszym
                      zespole w korporacji dyrektor pozyskał wielu klientów i najwięcej z wszystkich
                      pracowników jeździ do nich, aby jak najbardziej uproduktowić każdego klienta , a
                      także do nowych potencjalnych klientów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka