Dodaj do ulubionych

w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac...

23.12.08, 08:14
W dzisiejszym wydaniu Rzeczpospolitej - w dodatku "ekonomia&rynek"
na stronie 7 ukazał się wywiad z Prezesem Jerzym Pruskim w którym na
zakończenie Pan Prezes na pytanie: "Niektóre banki sygnalizują
zamiar zamrożenia płac pracowników, czy także PKO BP będzie
ograniczał poziom wynagrodzeń?" odpowiedział: "Nie podejmujemy
takich działań, będziemy podtrzymywać politykę stopniowego wzrostu
wynagrodzeń, na poziomie satysfakcjonującym pracowników i takim,
który pozwala maksymalizować zysk banku."

Obserwuj wątek
    • fight_till_death Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 23.12.08, 17:49
      ... i planów.
      • dragomir6 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 23.12.08, 20:27
        dziś rano na onecie była informacja że m.in. będą zwolnienia w PKO BP ale w
        Warszawie. Czyżby kroili centralę? to może z tego wygospodarują podwyżki?
        • antysz1313 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 23.12.08, 21:57
          Centrale ? wiecie ile nowych przychodzi do pracy ? A ilu jeszcze potrzeba ?
          Zmiany zmiany ale to rotacja w skali wzrastajacej a nei malejącej.

Pewnie wiecej osób poleci w regionie.
          • elmo2222 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 25.12.08, 21:11
            tja ..... podwyżki 2009 ...........
            20 zł......... brutto ........ jak co roku ........ od pięciu lat.

• ekspert2.0 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 30.12.08, 10:46
            Wiem, że całkiem spora grupa z Was oburzy się na to co napiszę, ale
            ja osobiście uważam, że bez Centrali nasz Bank, zresztą jak każdy
            inny i każda inna instytucja, nie mógłby dobrze funkcjonować. Zawsze
            i wszędzie jest tak, że mamy Centralę, w której odbywa się
            zarządzanie strategiczne i taktyczne oraz sieć placówek, które po
            prostu mają wykonywać to co im Centrala nakaże, zaplanuje, czy
            zorganizuje. Naprawdę nie ma co się obraąać - tak jest na całym
            świecie. Oczywiście wszędzie ludzie w oddziałach narzekają jacy to
            Ci ludzie z Centrali są głupi, jakie fatalne produkty, czy procedury
            przygotowyją, jak nie potrafią dobrze ustalić cen, itp. Warto jednak
            pamiętać, że osoby pracujące w oddziałach widzą tylko bardzo, bardzo
            mały wycinek tego co się dzieje w Banku. Natomiast osoby pracujące w
            Centrali widzą (i muszą widzieć) cały Bank i analizować wszystko co
            się w nim dzieje. Dlatego też, to co z punktu widzenia pracownika
            oddziału wydaje się głupie, zazwyczaj jest potrzebne i pożyteczne
            dla całego Banku. Przykładowo, nawet na tym forum można wyczytać
            jaką to mamy kiepską ofertę, jakie niskie ceny depozytów, jaką
            kiepską organizację, jak odchodzą od nas klienci. Tyle tylko, że to
            spojrzenie z punktu widzenia jednego oddziału. W skali całego PKO BP
            syutuacja wygląda przecież zupełnie inaczej. Od kilku lat mamy
            najwyższe wyniki w sektorze bankowym, w ostatnim czasie pozyskaliśmy
            kilkanaście miliardów depozytów (mimo utyskiwań, że nasze ceny są
            niekonkurencyjne ktoś jednak te pieniądze do Banku przyniósł), a
            klientow w skali całego Banku nam przybywa, a nie ubywa. Warto więc
            moim zdaniem, zanim napisze się komentarz o tym, jak to koniecznie
            trzeba zmniejszyć Centralę pomyśleć chwilę o PKO BP jako całości.
            Żaden organizm nie przetrwa bez głowy - a w przypadku organizacji
            sieciowych to Centrala jest taką głową i patrząc po wynikach, w
            przypadku PKO BP funkcjonującą całkiem sprawnie.
            • lukaj1953 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 30.12.08, 13:35
              co ja czytam-ciekawe jakim cudem centrala wypracowała takie zyski?!
              gdyby nie ciemiężenie tysięcy ciężko pracujących ludzi -byłoby
              zapewne dużo gorzej.A kto "SPRZEDAJE" te wytworzone przez centralę
              produkty?Kto wysłuchuje później narzekań niezadowolonych klientów?Ja
              w przeciwieństwie do Ciebie"ekspercie-pko"wiem coś o tym,ponieważ z
              jednej strony ciemiężę, a i sam jestem ciemiężony.
              • mloda_duchem54 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 30.12.08, 14:11
                A po drugie ,ekspercie-pko,czy tam u Was w centrali pominięto kogokolwiek przy
                rozdawaniu nagród rocznych ?Myślę,że nie ,przecież Wy tam na górze ciężko
                pracujecie nad wymyślaniem nowych produktów, widzicie wszystko.Tylko dlaczego
                nie widzicie,że gros placówek się sypie/nasza była remontowana ostatnio 16 lat
                temu/ .Mój Oddz.jest co kwartał przodującym w regionie i nie rzucono ochłapu ani
                jednej osobie,nie mówiąc o Dyrektorze.Życzę Ci,mimo wszystko dalej takiego
                dobrego samopoczucia w Nowym Roku.
                • antysz1313 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 30.12.08, 21:59
                  ja nie dostałem. ale mnie się nie należy bo nie sprzedaję :)
            • exspres Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 30.12.08, 20:03
              Wypociny typowego urzędasa który ma ludzi pracujących w oddziałach za maszyny które bez dyskusji i w milczeniu muszą wykonywać ROZKAZY centrali.Wykonywać je pod ogromna presja w ciągłym stresie za skandaliczne wynagrodzenie.Centrala nie ma takich problemów.Wcale nam nie żal was,niech poleca głowy.
              • ekspert2.0 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 02.01.09, 12:16
                Pokaż mi jakiś inny bank, w którym jest inaczej, tzn. w którym
                pracownicy oddziałów nie wykonują poleceń centrali tylko pracują tak
                jak im się podoba i jak sobie wyobrażają pracę w banku. Nie chcę
                nikogo obrazać i pomniejszać jego zaslug, ale przecież dobre wyniki
                naszego Banku pojawiły się odkąd Centrala wzięła struktury terenowe
                do galopu, narzuciła plany sprzedażowe, zaczęła na serio je
                monitorować i premiuje tylko za efekty, tj. osiągnięcie założeń
                planowych. Oczywiście, że duża zasługa w osiąganiu tak dobrych
                wyników jak nasze, leży po stronie pracowników oddziałów, ale Bank
                to jednak jedna firma, jeden organizm i zarówno Centrala bez
                oddziałów, jak i oddziały bez Centrali sobie nie poradzą. Nie można
                jednak zapominać, że Centrala kreuje pomysły strategiczne i wytycza
                kierunki, w których Bank powinien podążać. Podział jest zupełnie
                prosty - to w Centrali rodzą się pomysły , ktore mają być
                realizowane w oddziałach. Nie ma c się obrażać - tak jest na całym
                świecie. Bez tego bylibyśmy po prostu jak ślepy i głuchy. Jeśli
                pamiętasz to parę lat temu, nasz Bank bez takiego podejścia (które
                dla przypomnienia - stosują wszystkie banki) wlókł się w ogonie, raz
                miał nawet stratę, a potem przez kilka lat musiał realizować program
                naprawczy.
                • koza-1 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 07.01.09, 20:52
                  Co za bzdury !!!!!!!!!!!!!! Wiesz co szkoda
                  słów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • kosmitekkk Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 07.01.09, 21:13
                  Jakieś dziwności i śmieszności typu kalendarzy doradców tzn kiedy
                  chodzę kupę itp też w Centrali wymyślono???To musiał być ktoś bardzo
                  mądry, z kim się chętnie zamienię. I powiem tylko tyle ,że spraw
                  bieżących typu po co, czemu a dlaczego itp jest mnóstwo i niestety
                  nikt z nas w oddziale NIE LEŻY a tego akurat nikt nie ma na
                  uwadze!!!!!Poza tym każdy z nas wie co to jest PPI i o co w tym
                  biega.I zapamiętajcie to!!!!!!!
                • czuk1 Do eksperta-pko 08.01.09, 09:30

Na marginesie tego wątku - który już wcześniej zszedł na inny (tor) temat - mam
                  pytanie do eksperta-pko.
                  Czy prawdą jest, że dopiero teraz bankiem zarządza ekipa nie uwikłana
                  politycznie (nie z nadania PO) , czy Prezes banku i jego zastępcy "są na plus" w
                  porównaniu do poprzedników i czy kreślą trafną strategię banku ?

• tinusia.30 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 08.01.09, 21:44
                  Trafnie ekspert-pko określił, że Centrala kreuje pomysły strategiczne, bo
                  jeżeli chodzi o dobre procedury, to raczej z tego kreowania wychodzi klapa -
                  widać, że "kreowane" są one przez ludzi, którzy nie mają pojęcia o technicznej
                  pracy w oddziałach i możliwościach zastosowania tych pomysłów w powiązaniu z
                  systemem. Duży problem wystąpił np. w przypadku rejestrowania przez analityków
                  kredytów mieszkaniowych po wprowadzeniu w czerwcu (bez uprzedzenia
                  zainteresowanych)zmian w Infokredzie. Jeżeli zaś porównywać nas z innymi
                  bankami, to nie przyjmują one z powrotem - zwłaszcza na kierownicze stanowiska
                  do Centrali - ludzi, którzy odeszli z do innych banków, gdzie im podziękowano
                  za współpracę, bo się nie sprawdzili.
                  • venus8 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 12.01.09, 00:52
                    Kilka lat temu przyjemność rozmowy z jednym gościem pokazała, że
                    tworzący produkty nie mieli zielonego pojęcia o ZORBIE itd. - czy da
                    się je w tym systemie obsłużyć technicznie. Dostali natychmiast
                    sugestię, żeby zainteresować się tematem. Mam nadzieję, że zrobili w
                    tym kierunku przynajmniej tyle. Zastanawia mnie tylko, dlaczego
                    ludziom aż tak brakuje wyobraźni - że pomysł może nie zadziałać, bo
                    nie sprawdzili jednego z podstawowych uwarunkowań. Chyba jestem
                    dobrym materiałem na kierownika projektu.
    • pola_sylwia Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 09.01.09, 19:56
      kiedy będą podwyżki i jakie? (pracuję podan pol roku
      • mloda_duchem54 Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 09.01.09, 20:02
        Odkąd pamietam,podwyżki były w marcu,a jakie?W ubiegłym roku najwięcej zyskali/i
        myślę,że słusznie/,ci co najmniej zarabiali.Nie pamietam,jak sie to miało
        procentowo,ale najmniej było chyba 5%
    • fajnytymoteusz Re: w 2009 roku mimo kryzysu będą podwyżki płac.. 09.01.09, 20:49
      u nas w ubiegłym rkupodwyzki dostali tylko kasjerzy jako ci najmniej
      zarabiajacy ciekawe jak to bedzie w tym roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka