melek0204 30.03.12, 19:52 Hej, szukam od pewnego czasu żelatyny wołowej w sklepach polskich. Bez powodzenia niestety. Czy można ja w ogóle kupić, czy po wściekłych krowach nie ma już takiej szansy? Może znacie jakąś markę konkretną? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosalingolec Re: żelatyna 30.03.12, 20:41 jeśli poprostu nie chcesz wieprzowej. Sa zamienniki dla wegetarian. mozna stosowac agar Agar-agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny[potrzebne źródło] środek żelujący przy produkcji słodyczy (np. ptasiego mleczka, galaretek, dżemów) i innych przemysłowych produktów spożywczych, w fotografii (przy produkcji światłoczułej emulsji), chemii (w kluczach elektrolitycznych, w ogniwach galwanicznych), farmacji (jako środek spęczniający, żelujący i powodujący rozpad tabletek), kosmetyce. Nie wiem tylko gdzie to kupić. Odpowiedz Link
emine2302 Re: żelatyna 30.03.12, 20:53 agar agar kupywalam przez internet na ebayu nie wiem czy na allegro jest zeluje tak jak zelatyna Odpowiedz Link
melek0204 Re: żelatyna 31.03.12, 09:00 Genialne! Dzięki dziewczyny Na allegro jest, ale sprawdzę też w sklepach ze zdrową żywnością. Chyba generalnie powinnam się bardziej wegetarianizmem zainteresować, pewnie jeszcze jakieś ciekawe pomysły można stamtąd zaczerpnąć. Odpowiedz Link
limonsuyu Re: żelatyna 03.04.12, 16:44 Och, jak ja kocham agar agar! Co prawda nie ze wzgledow religijnych, ale jak pomysle, ze zelatyna to cudowny efekt uboczny gotowania sciegien i chrzastek oraz innych resztek poubojowych, to mi sie jakos malo apetycznie robi A agar agar to same roslinki (glony konkretnie), w dodatku zdrowe Trzeba tylko pamietac, ze agar agar przyrzadza sie nieco inaczej niz zelatyne - nie wystarczy go rozpuscic, ale nalezy mieszanke (np. sok plus agar) doprowadzic do wrzenia i gotowac okolo 15 min., az zacznie leciutko gestniec (inaczej moze sie nie sciac albo pachniec morzem). W przypadku potraw podatnych na przypalenie (np. panna cotta, czyli wloski deser ze smietany) najlepiej jest gotowac agar razem z plynem/masa w kapieli wodnej (czyli naczyniu wsadzonym do garnka z gotujaca sie woda) a nie bezposrednio na ogniu Choc samo gotowanie agaru bywa, jak widac, upierdliwe, to ma on cuuuudna konsystencje (zwykla galaretka albo plywa, albo zmienia sie w gibajace sie jak rezus gumowate cos wchodzace miedzy zeby, podczas gdy agar jest zwarty na talerzu i delikatnie rozplywa sie w ustach ) Poniewaz deksteroza (czyli agar) to cukier, a nie bialko (jak zelatyna) to mozna do galaretki agarowej wkladac rozne owoce tradycyjnie uniemozliwiajace sciecie sie zwyklej galaretce - np. kiwi, ananasa czy papaje W sklepach eko agar agar jest do kupienia prawie zawsze Ja kupuje deksteroze produkcji niemieckiej w sklepach Organic, ale mysle, ze w wielu innych tez latwo mozna dostac ten specyfik Afiyet olsun! Odpowiedz Link
melek0204 Re: żelatyna 03.04.12, 21:58 Czytasz mi w myślach! Właśnie za panna cottę chcę się zabrać na Wielkanoc Rady bezcenne, bo ze mnie kucharka od wielkiego święta Odpowiedz Link