Dodaj do ulubionych

Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca

14.01.07, 16:09

Obserwuj wątek
    • skylaar Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 14.01.07, 16:11

oj przepraszam, pospieszyłam się.
      witam wszystkich

chcialabym tutaj wkleić wątek, który zadałam na forum o Turcji, ale czuję że zanim ktoś tam mi odpowie, zginie pod pytaniami o biura i hotele.
      a chodzi mi o Stambuł, do którego wybieram się za 2 tygodnie. po raz pierwszy smile

Nie mam jeszcze żadnych konkretnych planow, wiem tylko, ze chce poznac to
      Miasto, w ktorym jeszcze nigdy nie bylam smile

Prosze zorientowanych o przydatne wskazowki: cos ciekawego co szczegolnie polecacie do obejrzenia (oczywiscie poza taką
      obowiązkową listą typu Błękitny Meczet smile) - czyli wszelkie ciekawe miejsca (i od razu jak tam dojechac albo za ile wstęp).
      mile widziane tez podpowiedzi co do knajpek, barow, klubow - bezpiecznych, atmosferycznych i niedrogich miejsc smile

oraz - zakupy smile - bazarki z oryginalnymi tureckimi ciuchami, czy biżuterią i innymi drobiazgami, najlepiej takie najtańsze smile ale
      klimatyczne smile, sklepiki, itp.

poradźcie też czy są jakieś bilety np. tygodniowe na komunikację, żeby oplacalo sie przy intensywnym zwiedzaniu?

wszelkie oprocz tego wskazówki co zobaczyc, moze jakis festiwal, koncerty, warsztaty i inne ciekawe wydarzenia dzieja sie w
      Stambule na przelomie stycznia i lutego? w sumie bede 10 dni wiec chetnie obejrzalabym cos wyjatkowego smile
      jesli znacie tez jakies kulturalne informatory internetowe po angielsku - wszelkie info mile widziane.

z góry dziekuje wszystkim smile
      pozdrawiam
      • magdaod Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 14.01.07, 21:57
        Skylaar, chetnie sie podlacze pod te pytania. Rowniez po raz pierwszy wybieram
        sie do Istambulu, ale dopiero w kwietniu smile Tak samo interesuja mnie
        tzw. "typowo nieturystyczne" zakatki, restauracje i.t.p.
        Bedziesz wczesniej niz ja, wiec bede Ci wdzieczna za wszelkie wskazowki smile
        Pozdrawiam serdecznie
        Magda
        • angelikastanula Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 15.01.07, 16:26
          czesc dziewczyny,

polecam wam stronke www.mymerhaba.com
          znajdziecie tam tysiace informacji o turcji i zyciu tutaj widzianym i
          odczuwalnym przez obcokrajowcow

poza tym w zakladce Rhythm of Town w kolumnie po prawej stronie jest wiele
          informacji na temat zycia kulturalnego Istanbulu i tego co sie akurat dzieje w
          kinach, teatrach i innych eventow

tutaj znajdziecie troche ciekawych miejsc na zakupy:
          www.mymerhaba.com/en/main/content.asp_Q_id_E_302
          Na dole strony glownej w srodkowej kolumnie zaraz nad kursem walut jest
          zakladka Sightseeing - tam tez mozecie troche poczytac o tym co warto

Szczerze mowiac mozna tam znalesc chyba wszystko smile stronka jest bardzo
          rozbudowana i tworzona caly czas dla obockrajowcow przebywajacych w Turcji...

sa nawet fora tematyczne

co do samego Stanbulu tak bardziej prywatnie to ja uwielbiam Wyspy Ksiazece i
          sama wycieczke na nie promami (Marcin kiedys zostawil na forum link ze
          zdjeciami, ale nie umiem go teraz odnalesc) oraz MODA w czesci Azjatyckiej smile

no i oczywiscie obowiazkowo musicie sobie wpisac w kalendarz jakies spotkanie z
          nami smile

pozdr.
          a.

poza tym

• magdaod Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 15.01.07, 16:33
            Angelika, dzieki za te informacje. Poszperam sobie w wolniejszym czasie - do
            konca kwietnia mam jeszcze troche czasu wink Planuje wyjazd od 27.04 do 6.05 i
            jezeli bedziesz miala ochote to chetnie sie spotkam z Wami smile Jestem od
            niedawna na forum i nie mialam jeszcze okazji z nikim sie spotkac "na zywo" wink
            Pozdrawiam z Warszawy
            Magda
            • skylaar Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 15.01.07, 16:55
              dzięki wielkie smile
              co do spotkania to oczywiście bardzo chętnie, też jestem od niedawna na forum i nie miałam okazji nikogo poznać, chociaż parę osób znam z "innych źródeł" smile

ja będę 28.01 do 06.02

mam trochę tremę - niby w Turcji spędziłam trochę czasu ale na Riwierze, więc to jednak zupełnie inny świat smile
              jakieś porady?
              przestrogi? smile

(jadę z koleżanką, czyli 2 kobiety, troszke znające turecki)

z góry dzięki
              • yoannay skylaar 15.01.07, 17:29
                ooo,to lecisz tego samego dnia co moj brat(z zona i coreczka)do mnie w
                odwiedzinysmile
                mam nadzieje,ze sie spotkamy w tym tlocznym miesciesmile)
              • karolina_mat Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 15.01.07, 17:42
                Dziewczyny,

Ja wam polecam takze stronke: www.letsgoistanbul.com/. Sama z niej wiele
                razy korzystalam.
                Odezwijcie sie jak bedziecie w stambule, trzeba sie spotkac smile!Pozdrawiam,
                Karolina
                P.S. Ja osobiscie polecam moja dzielnice- Ortakoy z pieknym widokiem na Bosfor
                i most Bosforski, z najlepszym w miescie KUMPIRem (dla niewtajemncizonych to
                duzy ziemniak wypleniony roznym salatkami, oliwkami, kukurydza, ogorkami i czym
                sie tylko zapragnie) i z turystycznym, acz bardzo ciekawym bazarem w weekendy
                na nadbrzezu.
                • skylaar Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 15.01.07, 18:19
                  smile no pieknie. ależ ja lubię to forum smile

bezpośrednio przed wyjazdem pozbieram od Was namiary albo ustalimy jakieś wytyczne co do spotkania, ok? jeśli coś przywieźć z Polski - mówcie smile))

a... może znacie jakiś kąt do mieszkania przez ten czas - im taniej tym lepiej, byleby warunki były przyzwoite? teoretycznie mamy coś, ale poza Stambułem, więc będzie to nieco kłopotliwe, przy ambitnych planach zwiedzania smile

i co z biletami na komunikację? są jakieś bilety np. tygodniowe albo turystyczne, żeby było taniej?

tsk
                  • yoannay Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 15.01.07, 19:29
                    z tego co sie orientuje to biletow tygodniowych czy turystycznych nie masad
                    ja z rodzinka tez bede zwiedzac(bede probowac przy moim malym synkusmile)o ile
                    pogoda pozwolismile
                  • yoannay Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 15.01.07, 19:30
                    a spotkanko napewno zorganizujemysmile
                    skylaar wysylam na gazetowego namiarysmile)
                    • angelikastanula Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 16.01.07, 08:17
                      co do biletow to sa tak jak i w polsce bilety tygodniowe i miesieczne...
                      jest tez cos innego - taki akbil - ktory jest jakby systemem prepaid - placicie
                      sobie np 20 ytl dostajecie cos takiego co wyglada jak brylok do kluczy z
                      magnesem i za kazdym razem jak jedziecie to sie tym placi przez dotkniecie
                      odpowiedniego miejsca w srodku komunikacji - obowiazuje na wszystko: autobusy,
                      tramwaje, metro i promy - jezeli w ciagu chyba poltorej godziny (czy dwoch
                      godzin - nie jestem pewna) uzywacie dwoch srodkow transportu to drugi jest za
                      darmo, poza tym ceny placac tym sa nieco nizsze niz normalne bilety - a jak sie
                      pieniazki koncza to mozna sobie doladowac smile
                      tak sie zastanawiam czy ja to madrze wytlumaczylam smile mam nadzieje ze cos
                      zrozumialyscie smile jak nie to bede tlumaczyla na miejscu jak juz przyjedziecie
                      ale jest to proste do uzytku i latwe do kupienia smile
                      pozdr.
                      a.
                      • kiranna Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 16.01.07, 10:44
                        angelika, napisz wiecej o tych biletach tygodniowych i miesiecznych. na pewno
                        wielu osobom przydadza sie te informacje.

akbil jest bardzo wygodna forma i z tego co mi wiadomo, w ciagu 1,5h mozna
                        przesiasc sie do 2 razy bezplatnie w inne srodki lokomocji, co drugi raz jest
                        platny. jest jeszcze chyba taki kruczek, ze miedzy przesiadkami musi uplynac co
                        najmniej 10 min, zeby nastepna byla bezplatna. chodzi tu o akbil pomaranczowy
                        (bezterminowy). niestety, jesli wiecej osob jednoczesnie korzysta z akbila,
                        bezplatna przesiadka przysluguje tylko jednej, wiec warto by kazdy mial swoj.
                        znalezc zwykly (pomaranczowy) akbil w punktach sprzedazy graniczy z cudem, to
                        inna sprawa wink
                        jest tez niebieski akbil (mavi akbil) czasowy, tanszy, ale tu forma rozliczania
                        jest nieco inna i by skorzystac z niektorych srodkow transportu potrzebne jest
                        ekstra doladowanie. wiecej info (ang.):
                        www.iett.gov.tr/en/section.php?sid=4
                        troche to wszystko skomplikowanie brzmi, ale w uzyciu akbil jest naprawde
                        prosty i tanszy niz zwykle zetony czy bilety smile np autobus wodny IDO kosztuje
                        normalnie 4,5 YTL (linia Bakirkoy-Kadikoy-Bostanci), z akbilem placimy 3,2 YTL.
                • beduinka Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 20.01.07, 18:23
                  karolina_mat napisała:

> Dziewczyny,
                  >
                  > Ja wam polecam takze stronke: www.letsgoistanbul.com/. Sama z niej wiele
                  > razy korzystalam.
                  > Odezwijcie sie jak bedziecie w stambule, trzeba sie spotkac smile!Pozdrawiam,
                  > Karolina
                  > P.S. Ja osobiscie polecam moja dzielnice- Ortakoy z pieknym widokiem na
                  Bosfor
                  > i most Bosforski, z najlepszym w miescie KUMPIRem (dla niewtajemncizonych to
                  > duzy ziemniak wypleniony roznym salatkami, oliwkami, kukurydza, ogorkami i
                  czym
                  >
                  > sie tylko zapragnie) i z turystycznym, acz bardzo ciekawym bazarem w weekendy
                  > na nadbrzezu.

Karolinko - dzień przed wylotem byłam w Ortakoy i zajadałam się kumpirem...
                  pycha smile))
    • kiranna Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 16.01.07, 10:16
      moje ulubione miejsca w stambule opisalam wczesniej tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35082&w=42414997
      z tym, ze to bardziej sa propozycje na spedzenie wolnego czasu na swiezym
      powietrzu w cieplejsze dni, ale moze cos ci sie spodoba. szczegolnie polecam
      jeszcze malo znany turystom miniaturk i wzgorze pier loti.
      • angelikastanula Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 16.01.07, 11:17
        z checia opisalabym bilety tygodniowe i miesieczne, ale nigdy ich nie uzywalam
        wiec tak do konca nie wiem jak dzialaja smile ale jak bede nastepnym razem w
        autobusie to sie przyjze bo tam sa takie ladne rozpiski z ich cenami - postaram
        sie je przestudiowac z moim super poziomem tureckiego smile na szczescie wiem jak
        jest tydzien miesiac i bilet wiec mam nadzije i ceny roszyfruje smile
        na pewno sa te bilety na ogloszeniach ale jak dzialaja to nie wiem smile
        jak uda mi sie sprawdzic to dam wam znac smile
        • magdaod Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 16.01.07, 12:07
          Dziewczyny, to i tak bardzo duzo przydatnych informacji smile Jak widac, poza
          typowo turystycznymi miejscami jest wiele do zobaczenia. Aby tylko starczylo
          czasu... Ale musze tak zaplanowac wyjazd, aby nasycic sie jak najbardziej wink Na
          pewno bede miala jeszcze pytania, ale to pozniej - mam jeszcze troche czasu w
          przeciwienstwie do skyylar.
          Wielkie dzieki i pozdrowienia ze slonecznej Warszawy smile
          Magda
      • kiranna Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 16.01.07, 12:12
        wzorem innych panstw wprowadzono tez specjalny dwupietrowy autobus turystyczny
        (chyba nazywa sie sightseeing bus), ktory odjezdza spod hagia sofii. nigdy nie
        korzystalam z niego, wiem tylko, ze mozna wsiadac i wysiadac w specjalnie
        oznaczonych miejscach, jezdzi w okreslonych godzinach i kosztuje chyba 15 euro
        od osoby. moze ktos ma wiecej info?
      • chram7 Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 19.01.07, 21:04
        >Wyspy Ksiazece - oaza spokoju, przejazdzka dorozka, brak samochodow, a
        >wiec i spalin, piekne widoki, plaza

Czy byłaś na innych wyspach , niż Buyukada ?

Ciekawym adresów hoteli, możliwości podróżowania i (najważniejsze) wrażeń.
        Z góry dziekuję.
    • beduinka Re: Stambulskie dobre adresy i ciekawe miejsca 20.01.07, 18:33
      jeśli masz ochotę zażyć życia nocnego
      to polecam kluby, bary, kafejki i dyskoteki leżące wzdłuż ulicy Istiklal i
      uliczek od niej odchodzących

ciekawym miejscem jest wzgórze Piere Lotti w pobliżu meczetu Ayyuba
      (czy jak wy go tam po turecku zapisujecie - Eyup smile)
      na wzgórzu mieszczą się fajne kafejki i rozciąga się stąd piękny widok na
      Stambuł - zachwycający zarówno w ciągu dnia, jak i porą nocną

poza tym frajdę sprawiało mi po prostu pływanie stateczkami po Bosforze

polecam też wycieczkę do Bursy - promem do Yalowy, dalej autobusem, zwiedzacie -
      wieczorem możecie bez problemu wrócić do Stambułu lub też zostać w Bursie na
      noc
      • skylaar pech (offtopic) 22.01.07, 16:52
        No coz... az mnie oczy zapiekly jak zobaczylam wszystko co tu napisaliscie... dzieki...
        jesli chodzi jednak o moja podroz do Stambulu to moj SLYNNY PECH dopadl mnie i tym razem... a mianowicie wyladowalam na tydzien w szpitalu - wyrostek!
        wlasnie dzis wyszlam, czuje sie dobrze, ale mimo wszystko nie jestem w stanie juz za 6 dni jechac do Stambulu... to jednak musi znow poczekac... strasznie mi zal.

A tym bardziej, ze mojego biletu (kupionego w promocji LOT) nie da sie ani zwrocic, ani przebukowac, ani odstapic komus innemu... po prostu nie i już.
        Chyba ze macie jakies pomysly smile

Ahhh zycie...
        pozdrawiam wszystkich
        smile

Skylar (bez wyrostka)
        • angelikastanula Re: pech (offtopic) 22.01.07, 18:21
          taka szkoda. Mam nadzieje, ze czujesz sie dobrze i wracasz do zdrowia.
          Mam tez nadzieje, ze jednak jakos uda ci sie przyjechac lub cos wymyslic z tym
          biletem - chociaz ja sama nie mam pojecia co mozna wymsylic smile
          W kazdym razie powodzenia smile
        • magdaod Re: pech (offtopic) 22.01.07, 22:18
          Skylaar, obawiam sie, ze niestety, ale nic juz nie da sie zrobic z biletem. Tak
          juz jest w promocjach (nawet LOT-u)albo w tanich liniach lotniczych. Kupujac
          bilet w promocji idzie sie na tzw. ryzyk-fizyk wink Moze doczytasz jeszcze cos w
          regulaminie na stronie lotu... ale watpie crying
          Zycze szybkiego powrotu do zdrowia, Istambul czeka na podboj smile
          Magda
          • skylaar Re: zwrot biletu 22.01.07, 22:41
            udalo mi sie dowiedziec od konsultanta po napisaniu maila, ze moge zwrócić bilet - ale pieniądze zostaną mi zwrócone tylko za podatek, który naliczyli.
            w przypadku biletu z promocji ten podatek wynosi duzo więcej (230 zł) niż cena biletu (125), więc warto na to zwrócić uwagę, gdyby ktoś był w podobnej sytuacji!! - będę jutro drążyć temat i mam nadzieje coś mi zwrócą smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka