28.08.08, 23:20
Dziewczyny napiszcie prosze kiedy dokladnie zaczyna sie Ramadan i
jakes zyczenia dla tesciow no i ukochaneo??
A jak Wy bedziecie spedzac ten czas czy bedzie sie roznil?
opiszcie prosze
pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • alexa195 Re: Ramadan 29.08.08, 14:51
      Ramadan zaczyna sie juz w poniedzialek (1.09)… Szczerze mowiac to u
      mnie w domu nic sie nie zmieni – moj maz nie posci. Na dworze rano
      bedzie chodzil “pan z bebenkiem” (tak go nazywam od czasu mojego 1.
      ramadanu tutaj, jego turecka nazwa mi nie pasuje) smile W ktorys
      weekend wybierzemy sie wieczorkiem na Sultanahmet, tam (i nie tylko
      tam) wieczorami sa festyny, jest mnostwo ludzi, straganow…
      Sympatycznie i kolorowo.
      Mam nadzieje, ze budowa metrobusa do Mecidiyeköy zakonczy sie przed
      8.09, inaczej korki beda niewyobrazalne… Jedno z gorszych
      doswiadczen to wspolne podrozowanie srodkami komunikacji miejskiem z
      poszczacymi ludzmi spieszacymi sie na iftar…

Wie moze ktos, czy na Şeker Bayramı dadza nam 9 dni wolnego? smile

Pozdrawiam
      • schwinn1 Re: Ramadan 01.09.08, 19:27
        czy stosowanie się do postu oznacza człowieka bardzo pobożnego czy często jest
        to po prostu tradycją? czy ludzie którzy poszczą to większość w turcji czy
        mniejszość?
        • agakon1 Re: Ramadan 01.09.08, 19:51
          Ja osobiscie nie znam nikogo, kto posci ani w pracy (a pracowalam juz w 3
          firmach w zadnej nikt nie poscil) ani wsrod znajomych, ani w rodzinie. Wydaje mi
          sie, ze tylko naprawde praktykujacy poszcza. Ale moj maz mowi, ze czasem ktos
          posci ze wzgledu na tradycje, ale nie przez caly Ramadan. Wydaje mi sie, ze
          podobnie jak u nas w czasie postu przed Wielkanoca. Mi sie zdarzalo poscic w
          Wielki Piatek pomimo, ze jestem osoba niepraktykujaca i nie utozsamiam sie z
          zadna religia.
          • schwinn1 Re: Ramadan 01.09.08, 20:18
            czyli jest prawdopodobne ze jesli ktos poscilby cały miesiąc jest bardzo
            wierzący? czy może być to również związane z tradycją?
            czy jest to tak jak z niejedzeniem wieprzowiny czy jednak wiecej osob nie je
            wieprzowiny niz przestrzega postu podczas radamanu?
            • agakon1 Re: Ramadan 01.09.08, 20:54
              wydaje mi sie ze wszystko zalezy od osobistego podejscia. nie da sie tego
              statystycznie lub teoretycznie ujac. znam osoby nie wierzace, ktore jedza
              wieprzowine i te ktore nie jedza bo po prostu im nie smakuje. akurat te fakty
              moim zdaniem nie swiadcza o czyjejs mniejszej lub wiekszej religijnosci. a
              ramadan podobnie jak katolickie swieta obserwowany obiektywnie to jedna wielka
              komercja. zeby tylko wiecej w ludzi wepchnac czy to jedzenia czy prezentow. W
              zasadzie nie ma roznicy wystarczy spojrzec na reklamy w tv teraz w tr w czasnie
              ramadanu czy przed Swietami w pl. Podobnie na sklepowych polkach. Jak juz ktos
              wczesniej zacytowal w ktoryms z postow relgia to opium dla mas. To moje osobiste
              opinie.
              • karcia.akuku Re: Ramadan 01.09.08, 22:08
                Mój narzeczony jest wierzący, ale jak to się mawia w Europie niepraktykujący.
                Niemniej jednak pości w Ramadanie- myślę że ze względu na matkę i dla tradycji.
                Od czasu kiedy odwiedziła Mekkę zrobiła się bardzo pobożna. Z naszego tureckiego
                otoczenia są ludzie, którzy poszczą. Mówią,że dla zdrowia i jasności umysłu.
                selamlar
        • alexa195 Re: Ramadan 02.09.08, 08:52
          Mysle, ze nie powinnismy okreslac poszczacych mianem mocno
          wierzacych. Mysle, ze jednak ci “wierzacy” najczesciej wytrzymuja
          do konca, bo wlasnie na nich najbardziej dziala wiszacy nad
          nimi “bacik” w postaci grzechu, czy kary boskiej. Inni sie tym tak
          bardzo nie przejmuja.
          Sa tez tacy, ktorzy poszcza ze wzgledu na tradycje, inni ze wzgledu
          na rodzine (czesto jest tak, ze mowia, ze poszcza, a wcale tak nie
          jest).
          Wczoraj byl pierwszy dzien ramazanu. Korki straszne. Idac do pracy
          przechodze kolo sporej kafejki, w ktorej ludzie (na zewnatrz) jedza
          sniadania. Wczoraj bylo pusciutko, a dzis juz normalnie – ludzie
          jedli sobie na zewnatrz. To tez mnie zdziwilo, bo zawsze widzialam,
          ze ludzie raczej nie jedza i nie pija na ulicach ze wzgledu na
          poszczacych…
          • schwinn1 Re: Ramadan 02.09.08, 18:03
            czy można uznać że osoba głęboko wierząca pości zawsze? czy takiej osobie
            mogłoby się coś "przytrafić" i nie pościłaby, czy taka osoba nie będzie pościć z
            jakiegoś konkretnego powodu?
            • agakon1 Re: Ramadan 02.09.08, 18:50
              Z tego co sie dowiedzialam zwolnione z postu sa osoby, ktorym nie pozwala na to
              choroba, male dzieci, kobiety w ciazy i karmiace.
              • hugo43 Re: Ramadan 02.09.08, 19:20
                to trzeci ramadan mojego meza w polsce i tym razem postanowil
                poscic.jest z tradycyjnej rodziny,ale poscil tylko wtedy gdy byl u
                rodzicow,przez ostatnie lata raczej rzadko.trzyma sie dzielnie,ja
                staram sie nie jesc przy nim.dla mnie troche to nielogiczne,bo skoro
                tak sie umartwia,to moglby na ten czas np.zrezygnowac z papierosow
                calkowicie,a tak jesli jest w pracy wieczorem to pali jak szalonysmile))
                • mariawmarmaris Re: Ramadan 02.09.08, 20:46
                  dla mnie to takie dziwne trochę jest,bo właśnie oni cały dzień wszystkiego sobie
                  odmawiają (nie piją co według mnie przy tamtych temperaturach jest
                  szaleństwem..), ale jak zapada zmierzch to jedzą, piją i.. PALĄ! akurat bez tego
                  mogliby przeżyć przecież, gdzie to poświęcenie? umartwianie się?
                  wcześniej padała uwaga, że Ramadan jest komercyjny, że chodzi tez o nakręcenie
                  ludzi do kupowania jedzenia i prezentów tak jak w PL przed świętami. mam
                  pytanie: czy w Ramadanie daje się prezenty? albo na zakończenie? kompletnie się
                  nie orientuję.

Pozdrawiam!
                  • alexa195 Re: Ramadan 03.09.08, 08:43
                    Na tym wlasnie polega ten post, ze nie mozna nic wkladac do ust po
                    swicie do zachodu slonca. Znam kobiety, ktore nie uzywaja wtedy
                    pomadek, bo uwazaja, ze jesli pomadka dostanie im sie do ust, to juz
                    post zostal przerwany. Moja tesciowa nawet sline stara sie przelykac
                    w miare rzadko…
                    Ale za to po zachodzie robta co chceta smile
                    Oj poswiecenie jest! Sprobuj nie jesc i nie pic przez caly dzien,
                    ba, caly miesiac. Wstawac przed switem na sniadanie, a jesc po
                    zachodzie. Ja nigdy nie poscilam, ale nie sadze, by bylo latwo smile No
                    i niezbyt zdrowo…
                    A wlasnie przez to palenie ludzie nie poszcza smile Mojemu mezowi
                    latwiej jest wytrzymac bez jedzenia, niz bez papierosa.
                    Prezenty kupuje sie na Şeker Bayramı – sa po zakonczeniu ramazanu i
                    trwaja 3 dni. Choc z tego co zauwazylam, to najczesciej obdarowywane
                    sa dzieci. Najczesciej kupuje sie nowe ciuchy smile W ramadanie mozna
                    trafic z tego powodu na niezle promocje.
                    Osoba gleboko wierzaca na pewno bedzie sie starala poscic bardziej,
                    niz reszta. Ale jak zwykle – od kazdej reguly sa wyjatki. Moja
                    tesciowa nalezy do gleboko wierzacych i poscila w 8. miesiacu ciazy.
                    Nie uwazam jednak, by nalezaly jej sie za to gratulacje.
                    Jesli poszczacej osobie przytrafi sie choroba itd. to nie posci. Ale
                    te dni musi “odrobic” pozniej.
    • katee38 Re: Ramadan 03.09.08, 11:59
      W tym roku, 1 września dla wyznawców islamu na całym świecie
      rozpoczął się Ramadan - miesięczny post ustanowiony na pamiątkę
      objawienia Mahometowi Koranu. To niezwykle ważne święto dla każdego
      muzułmanina - wierzą, że właśnie wtedy Allah szczególnie i łaskawie
      wybacza grzechy. W tym okresie wierni, od świtu do zmierzchu,
      powstrzymują się od jedzenia, picia, seksu i przemocy. Spożywają
      przeważnie dwa posiłki, suhoor przed świtem i iftar po zachodzie
      słońca. Ramadan zakończy się 30 września świętem Id al-Fitr -
      tradycyjną ucztą dla uczczenia końca postu. W roku 2009 Ramadan
      będzie trwał od 21 sierpnia do 19 września.

Podróżując w tym okresie do krajów muzułmańskich trzeba się liczyć z
      różnymi "utrudnieniami-niespodziankami" np. w czasie dnia wiele
      restauracji i kawiarni jest zamkniętych, bary kompletnie przerywają
      swoją działalność, a biura i urzędy są czynne w niepełnym i na
      dodatek dość dziwacznym wymiarze.
      • wanienka Re: Ramadan 03.09.08, 22:10
        w rodzinie mojego meza poszcza, ale raczej przez tradycje niz wzgledy religijne.
        to 2. ramadan mojego meza w polsce i nie posci, ale np znajomi z
        zaprzyjaznionego lokalnego kebabu- tunezyjczycy poszcza- wspolczuje im
        naprawde!zwlaszcza ze w dzis w warszawie bylo 30 stopni a oni jeszcze maja tam
        taka duchote...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka