Dodaj do ulubionych

Skromna uroczystość

15.09.12, 13:18
W piątek w Topólce miała miejsce skromna uroczystość.Było skromnie,bo sukces ,który świętowano też należy zaliczyć do skromnych ,świętowano bowiem ułożenie koljnych paru metrów kostki brukowej.Niemniej jednak podzielamy radość włodarzy naszej gminy,bo lepszy taki ukces niż żaden.Widocznie tylko na tyle ich stać.Tojest tak jak z uczniem jak zdolny to rodzice cięszą się dopiero jak przyniesie świadectwo z paskiem,a jak mało zdolny to cieszą się gdy zda z klasy do klasy.Gdybyśmy mieli zdolnych włodarzy to świętowalibyśmy otwarcie orlika,albo scieżki rowerowej,a tak to cieszymy się z tego co mamy i nie martwmy się bowiem sukces po pierwsze z cała pewnośią trochę urośnie gdy tylko opisze go zaprzyjażniona pani redaktor,a po drugie na pewno nic złego z nim się nie stanie co zapewniła odpowiednia dawka wody święconej,a więc nie trzeba będzie go poprawiać za rok jak to było z kostką przed gminą.
Obserwuj wątek
    • kolonko2a Re: Skromna uroczystość 15.09.12, 16:22
      Święcono chodnik??? To ja się pytam - czemu mają służyć te bałwochwalcze praktyki? To kpina i brak poszanowania sakramentaliów świętych. Woda święcona jest bowiem pobłogosławioną wodą do używania podczas sakramentu Chrztu Świętego oraz jako sakramentalium - m.in. do święcenia domów, mieszkań, pojazdów, czy podczas egzorcyzmów. Ale żeby święcić nią chodniki? To profanacja!
      Dojdzie do tego, że niedługo będą święcone nawet psie budy.
    • zgrzewka88 Re: Skromna uroczystość 15.09.12, 18:43
      Gdyby ów "uczeń" był zdolny to u nas było by tak pięknie jak w Kowalu czy Baruchowie.
    • magda330 Re: Skromna uroczystość 15.09.12, 18:43
      W obecnych czasach dochodzi do różnych nadużyć, wodą święconą nie należy szastać na lewo czy prawo. Ale cofnijmy się kilkanaście lat wstecz, kiedy to nauczyciele, czy urzędnicy wywozili swoje dzieci daleko do rodzin, aby tam udzielono im sakramentów świętych. Dziś ci sami święcą co popadnie, najpierw wodą święconą, później z %.
    • prawolewy Re: Skromna uroczystość 15.09.12, 20:03
      Ja tam bym się nie zdziwił jak by w naszej gminie był nakaz święcenia psich bud. Wszak u nas władza komunistyczna i pomysły też ma z tamtej epoki. Jak władza coś postanowi to tak ma być. Radnych też mamy ułomnych więc na pewno podnieśli by za tym rękę. Jest jeszcze drugi aspekt tych święceń- to darmowe żarło, które jest zawsze serwowane w pożal się Boże domu kultury.
      • meduza-0 Re: Skromna uroczystość 15.09.12, 20:19
        Pomysł święcenia kostki brukowej = TOTALNEMU WSTYDOWI I KOMPROMITACJI dla całej gminy. Mam nadzieję, że nie napiszą o tym w Gazecie Kujawskiej.
        • wyborca_1 Re: Skromna uroczystość 16.09.12, 09:38
          Co się tyczy święcenia bud to osobiście nie mam nic przeciwko temu,przecież pies to stworzenie boże ,jeżeli można święcić wszystko to dlaczego nie psa i jego domek.Lepiej jednak byłoby wyświęcić i oświecić niektórych właścicieli zwierząt zwłaszcza tych którzy uważają że zwierzęta nie mają duszy i zostały stworzone po to by ludziom służyć czytaj by je męczyć .Niektórzy właściciele wydają się być bardziej bezduszni niż ich zwierzęta.Może należałoby więcej wody święconej na ludzi wylewać a nie na chodniki.
    • vana_imago Re: Skromna uroczystość 16.09.12, 18:07
      Odniosę się do wypowiedzi użytkownika wyborca_1 - władze naszej gminy nie mają żadnego poczucia estetyki i pomysłu na zagospodarowanie terenów Topólki i całej gminy.

Do wspomnianego wyżej orlika, ścieżki rowerowej (w Topólce, Dębiankach, Borku i Rybinach - strach jechać rowerem, wczasowicze i miejscowi SZALEJĄ, policja ŚPI, gmina NIC z tym nie robi <nawet fotoradar na pewno by się zwrócił w krótkim czasie>, czy musi zginąć kolejny rowerzysta w gminie, aby w końcu coś z tym zrobiono? - ścieżka jest konieczna!) oraz OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW WRAZ Z KANALIZACJĄ (= niespełnione obietnice, ta ostatnia już od wielu lat i nie tylko za rządów obecnej i poprzedniej kadencji!!!). A co do placu - powinny się tam znaleźć ławki, ładnie utrzymany klomb z kwiatami (zamiast krzaków wokół figury Matki Bożej) - żule raczej nie siedzieliby tam pod figurą (bo to nie wypada, poza tym po coś chyba ten cały posterunek policji w Topólce jest). Budynki użyteczności publicznej mogły by być pomalowane na jaśniejsze i cieplejsze kolory (tak jak np. jest GOK czy UG - jasny, ciepły kolor w miarę dobrze się prezentuje) - posterunek i szkoła od strony drogi w kierunku Izbicy wyglądają brzydko - chyba komuś brakło na farbę?
      • kolonko2a Re: Skromna uroczystość 16.09.12, 18:52
        Wyborco_1 mówiąc o święceniu psich bud nie chciałam urazić niczyich uczuć do zwierząt a już na pewno poniżać psów. W pełni zgadzam się z tym, co napisałeś (aś) o tych biednych stworzeniach bożych i niektórych ich właścicielach :)
        Jednakże nadal uważam, że to irracjonalne aby święcić kostkę brukową, którą z pewnością niejeden raz obsikają właśnie te stworzonka, a może nawet i ich właściciele będący na podwójnym gazie :D;)
        • rodzic00 Re: Skromna uroczystość 18.09.12, 22:31
          Robicie sobie tu Państwo wolne żarty ze święcenia kostki brukowej i być może mnie też by to bawiło gdyby nie fakt, że spoglądam na ten temat z zupełnie innej strony. Jestem rodzicem ucznia, który uczestniczył w tej całej maskaradzie i zastanawiam się jak to możliwe, że nikt nie pytając mnie o zgodę posłużył się moim dzieckiem i sprowadził je do roli przymusowego widza tego przedstawienia zabierając go na dodatek z lekcji, na których w tym czasie powinien przebywać ? I jako rodzic pytam czy ta lekcja zostanie odpracowana, bo uważam, że szkoła tak właśnie powinna teraz postąpić.
          • rodzic00 Re: Skromna uroczystość 18.09.12, 22:41
            I jeszcze jedno. Ja zabierając dziecko z lekcji muszę się stawić osobiście w szkole i je zwolnić u wychowawcy. Dlaczego więc nie działa to w drugą stronę i nikt nie zapytał mnie rodzica o zdanie zabierając moje dziecko z zajęć ?
            • wyborca_1 Re: Skromna uroczystość 19.09.12, 21:25
              Drogi rodzicu my nie żartujemy,a raczej ubolewamy nad tym co się u nas w gminie dzieje jak również nad tym co się nie dzieje.Przykro mi z powodu twego dziecka,ale jak napisałam uroczystość była skromna,bo raczej nie było się czym chwalić.Niczego nie świadome dzieci najlepiej więc nadawały się na publiczność.Ciekawe czy poczęstowano je chociaż czymkolwiek.
              • vana_imago Re: Skromna uroczystość 20.09.12, 23:21
                Dzieci nie powinny być wykorzystywane do celów politycznych i propagandy :) Jak można przez to dobry przykład młodzieży dawać?
          • jordan.3 Re: Skromna uroczystość 27.09.12, 22:41
            Po prostu tak interesujesz się dzieckiem skoro nie wiesz co robi.Czasami wystarczy posłuchać:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka