metal76
03.07.11, 02:00
witam.
na imie Jarek,szukam informacji na temat tego zabiegu.
mam 35lat i pourazowa niestabilnosc c2-c3 (wyrazne zalamanie łuku do przodu) z naderwanym wiezadlem karkowym (okolo 50% jak stwierdzil na usg ortopeda) . do tej pory leczona zachowawczo. uraz mialem w 2004r,wiezadlo naderwalem rok temu (prawdopodobnie na tle zapalnym,mam zzsk choc bez zmian kostnych w odc szyjnym) .
neurochirurg wstepnie zakwalifikowal mnie do operacji,ale jak stwierdzil nie jest ona pilna,powiedzial zebym jeszcze sie wzmocnil,pocwiczyl i jesli za pol roku nie uzyskam poprawy-mozna zrobic.
obejmowala by ona kosc potyliczna do okolo c4 lub c5,stabilizacja szyjno-potyliczna.
moje objawy to zawroty glowy,bole glowy i trudnosci z utrzymaniem jej zbyt dlugo (od c2 przesuniecie w przod) ,"leci" mi do przodu. rezonans wykazal jedynie wypukliny dyskow i zmniejszenie przedniej rezerwy plynowej.
ogolnie chcialbym sie czegos dowiedziec o tym zabiegu,czyli jak wyglada ruchomosc glowy (gora-dol,lewo-prawo) po zabiegu,jak szybko sie wraca do zdrowia i ogolnie-jak sie po tym zyje,czy moglbym chodzic po gorach po niej (mam na mysli mniejsze gory-beskidy np) .
pozdrawiam.