adela.p
29.04.10, 14:41
Nie jestem wegetarianką. Nie jestem przeciwna zabijaniu zwierząt hodowlanych na mięso. Jestem jednak za tym, by odbywało się to w taki sposób, by zwierzęta jak najmniej przy tym cierpiały.
Interesuje mnie pewna kwestia. Zakladam ten wątek całkiem na serio. Jestem osobą wierzącą. Wierzę w Boga, który jest stwórcą wszystkiego, co istnieje. Bóg stworzył m.in. zwierzęta drapieżne, jak np. tygrysy, które polują i zabijają inne zwierzęta. Chciałabym spytać jak wy, wegetarianie, odnosicie się do tego faktu, skoro mówicie, że zabijanie jest złem i nie powinno się jeść mięsa. Zakładam, że jest wsród was wielu wierzących w Boga. Jak to się ma do Boga - stwórcy drapieżników. Uważacie, że Bog jest zły, a może jest głupi, skoro taki świat stworzył. Poza tym przecież nawet Jezus jadł ryby, a nawet pomagał swoim apostołom je łowić. Rozmnożył też ryby, by nakarmić tłumy ludzi, ktorzy przyszli go słuchać. Czy uważacie, że Jesus też był złym i głupim człowiekiem, bo jadł mięso. Gdybyście go spotkali, to byście mu zwrócili uwagę, że źle postępuje jedząc ryby? Uważacie się za lepszych od Jezusa?
Możecie nie jeść mięsa. Nawet, gdyby wszyscy ludzie przestali jeść mięso, to i tak w naturze jedne zwierzęta będą zabijać inne.
Jestem ciekawa, jak odnosicie się do tego wszystkiego.