Dodaj do ulubionych

skorzonera

09.05.04, 01:30
Pomocy! Jeszcze sprzed dwudziestukilku lat, kiedy bylam mala dziewczynka
pamietam smak gotowanych skorzonerow z maselkiem i buleczka. Teraz jedynie
podobny smak maja ugotowane rzodkiewki. Niestety nigdzie nie moge kupic tych
warzyw. Jesli jest takie miejsce w Polsce, napiszcie, miasto nie jest wazne,
pojade tam zeby tylko kupic sobie i przyrzadzic. Mniam. Pozdrawaim Utalia
Obserwuj wątek
    • narysuj.mi.baranka Re: skorzonera 09.05.04, 10:34
      Witaj! A ja Ci dziekuje, ze przypominasz o istnieniu tego warzywa. Ja chyba
      tylko raz w zyciu, kilkanascie lat temu przeczytalam te nazwe w jakiejs
      ksiazce, wiec olalam. Jeszcze nie bylam wege. A teraz kazda nowinka jest na
      wage zlota. Wczoraj mialam dzien avocado i zrobilas mi apetyt na skorzonere:)
      • Gość: utalia Re: skorzonera IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.04, 01:48
        No tak ale co z tego, ze masz ochote na to warzywo skoro dalej nie wiemy gdzie
        je kupic. To ja tylko logowac mi sie juz nie chcialo. Moze moglabys sie
        zorientowac gdzie to mozna kupic. Utalia
    • narysuj.mi.baranka Mam :) 10.05.04, 13:06
      www.torseed.pl/
      Ta firma sprzedaje wszystkie nasiona. Mozesz kupic od nich nasiona skorzonery i
      zalozyc u znajomych na dzialce uprawe.
      Mozesz tez zadzwonic do tej firmy i zapytac kto w Twojej okolicy kupuje od nich
      nasiona i uprawia skorzonere w celach handlowych.
    • Gość: H.T. Re: skorzonera IP: *.proxy.aol.com 10.05.04, 15:20
      www.google.pl/search?q=skorzonera&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
      www.google.pl/search?q=salsefia&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
      • Gość: utalia Re: skorzonera IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 00:29
        Dzieki wielkie za strony o tym warzywie ale juz niektore z nich ogladalam. Ale
        nadal nie wiem gdzie kupic. Owszem pomysl z nasionami jest pewnym wyjsciem na
        ktore nie wpadlam. Ale ja jestem bardzo anty uprawowo warzywniakowa. Jestem
        przekonana, ze nie bede pielila. Wiem wiem jak sie chce jesc to czasem trzeba
        popracowac ale... a znajomym powiedziec zeby mi hodowali bo mnie sie nie chce?
        Poza tym nie mam pojecia o hodowania skorzonerow, czy sa klopotliwe a na tej
        stronie to myslalam, ze moga sprzedac wysylkowo te nasiona, moze by sie udalo?
        Utalia
        • narysuj.mi.baranka No wiec zadzwon do firmy, ktora Ci podalam i... 11.05.04, 09:35
          ...zapytaj kto w Twojej okolicy kupuje od nich
          nasiona i uprawia skorzonere w celach handlowych !
    • Gość: Pichciarz Re: skorzonera IP: *.nyc.rr.com 11.05.04, 01:05
      Są tutaj dwa gospodarstwa uprawiające skorzonerę. Ilości wspomniane są raczej
      hourtowe, ale warto może skontaktować się - są telefony i adresy.
      www.ekoglob.most.org.pl/mazowieckie.htm
      • utalia Re: skorzonera 11.05.04, 23:47
        Bardzo Wam dziekuje za namiary, jutro zadzwonie do tych hodowcow skorzoner i
        zapytam jak moglabym od nich kupic. Napisze co stego wyszlo. Utalia
        • egaheer82 Re: skorzonera 13.05.04, 18:40
          Witam!
          Mozesz mieć problem. Z tego co wiem, skorzonera, podobnie zresztą jak salsefia,
          jest bardzo rzadko spotykana w handlu, a to ze względu na kruchość korzeni, czy
          cos takiego, i długi okres wegetacji. Generalnie chodzi o to, że nie bardzo sie
          ja da zbierać maszynami, jest w związku z tym rośliną raczej amatorską - do
          uprawy w ogrodach, na własny uzytek. Wątpię żeby komus sie opłacało ją sadzić na
          duzych powierzchniach, zwłaszcza że jest niestety warzywem mało znanym - a
          właściwie zapomnianym.
          Swoją drogą, zastanawiam się czy dałoby się zrobic interes w tym kraju,
          uprawiając i promując warzywa mniej znane, a uprawiane kiedys w Polsce
          powszechnie. Wbrew pozorom, całkiem sporo tego jest, a słyszałam ze na Zachodzie
          oszałamiajaca kariere zrobiła kilka lat temu... brukiew:)
          Pozdrowienia
          egaheer
          • narysuj.mi.baranka Oto ciekawy i pouczajacy glos wegetarianski:)_n/t 13.05.04, 19:07

• utalia Re: Oto ciekawy i pouczajacy glos wegetarianski:) 13.05.04, 23:30
              Bardzo ciekawe rzeczy piszesz... teraz staje sie logiczne dlaczego nigdzie tego
              wazywa nie ma. Moze naprawde zdecyduje sie sama na uprawe? Dzwonilam do tych
              gospodarstw co uprawiaja skorzonere ale jakos nie mialam szczescia nikto nie
              odbierala, poprobuje jeszcze. Utalia
              • Gość: egaheer Re: Oto ciekawy i pouczajacy glos wegetarianski:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 20:17
                Witam,
                a jakbyś się tak umówiła z jakimiś znajomymi działkowiczami, że kupisz nasiona,
                będzie rosło u nich, a plonami się podzielicie? Tylko szczerze mówiąc nie mam
                pojęcia, jakie to ma wymagania:) Ale raczej nie jest trudne, bo to podobno jedno
                z podstawowych warzyw w dawnych czasach było:)
                Pozdrawiam serdecznie
                egaheer
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka