kazimierzkazimierski
02.01.12, 09:17
Witam
Piekłem w życiu różne chleby, jedne się udawały inne nie. Niektóre były pracochłonne w przygotowaniu (np. pół godziny ugniatania ciasta), ale mam jeden taki, który łatwo się robi i zawsze się udaje.
Skład:
-zakwas
-1,5 L wody
-1 kg mąki żytniej (ja używam razowej typ 2000)
-0,5 kg mąki pszennej
-1 szklanka zarodków pszennych
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka ziaren słonecznika
-1 szklanka siemienia lnianego
-1 szklanka pestek dyni
-3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ręką, nie trzeba "wyrabiać". Odłożyć do słoika dużą garść ciasta lub do dwóch słoików gdy chcemy jednocześnie zachować zakwas na następny raz jak i komuś podarować. Zakwas w zakręconym słoiku może stać 2-3 tygodnie w lodówce.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych olejem blach (można posypać na wierzchu np. kminkiem) i odstawić na 10-12 godzin.
Wstawiać do nagrzanego piecyka. Piec 1,5 godziny w 180 *c. Po upieczeniu chleb wyjąć i 10 minut studzić w blaszce, a potem najlepiej na drucianej kratce (wygodna ta z piekarnika). Chleb jest na początku bardzo mokry, po wystudzeniu wysycha.
Czas pieczenia może trochę się różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Zobaczycie sami jaka jest różnica między tym chlebem, a chlebem ze sklepu (nawet razowym). Chleb ten jest świeży i smaczny przez wiele dni (można go przechowywać owinięty kuchenną ściereczką).
Chleb ten jest nie tylko smaczny, ale ma też trochę składników odżywczych.
-zarodki pszenne - zarodek jest częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. Zawiera najcenniejsze składniki ziarna. Zarodki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, minerały: magnez, żelazo, cynk, fosfor. Wg opracowania Instytutu Żywności i Żywienia "Produkty spożywcze - skład wartosć odżywcza" zarodki posiadają ok. 75 razy więcej wit. E i ok. 10-ciokrotnie więcej takich minerałów jak fosfor, magnez, cynk niż np. chleb i bułki pszenne. Są też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość odżywcza w 100g (% zalecanego dziennego spożycia):
wit. E - 126%
wit. B1 - 191%
wit. B2 - 38%
wit. PP - 39%
wit. B6 - 178%
kwas foliowy - 165%
Potas - 51%
Fosfor - 153%
Magnez - 84%
Żelazo - 64%
Cynk - 150%