Dodaj do ulubionych

Chleb, który zawsze się udaje....

02.01.12, 09:17
Witam
Piekłem w życiu różne chleby, jedne się udawały inne nie. Niektóre były pracochłonne w przygotowaniu (np. pół godziny ugniatania ciasta), ale mam jeden taki, który łatwo się robi i zawsze się udaje.
Skład:
-zakwas
-1,5 L wody
-1 kg mąki żytniej (ja używam razowej typ 2000)
-0,5 kg mąki pszennej
-1 szklanka zarodków pszennych
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka ziaren słonecznika
-1 szklanka siemienia lnianego
-1 szklanka pestek dyni
-3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki dobrze wymieszać ręką, nie trzeba "wyrabiać". Odłożyć do słoika dużą garść ciasta lub do dwóch słoików gdy chcemy jednocześnie zachować zakwas na następny raz jak i komuś podarować. Zakwas w zakręconym słoiku może stać 2-3 tygodnie w lodówce.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych olejem blach (można posypać na wierzchu np. kminkiem) i odstawić na 10-12 godzin.

Wstawiać do nagrzanego piecyka. Piec 1,5 godziny w 180 *c. Po upieczeniu chleb wyjąć i 10 minut studzić w blaszce, a potem najlepiej na drucianej kratce (wygodna ta z piekarnika). Chleb jest na początku bardzo mokry, po wystudzeniu wysycha.

Czas pieczenia może trochę się różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Zobaczycie sami jaka jest różnica między tym chlebem, a chlebem ze sklepu (nawet razowym). Chleb ten jest świeży i smaczny przez wiele dni (można go przechowywać owinięty kuchenną ściereczką).

Chleb ten jest nie tylko smaczny, ale ma też trochę składników odżywczych.

-zarodki pszenne - zarodek jest częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. Zawiera najcenniejsze składniki ziarna. Zarodki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, minerały: magnez, żelazo, cynk, fosfor. Wg opracowania Instytutu Żywności i Żywienia "Produkty spożywcze - skład wartosć odżywcza" zarodki posiadają ok. 75 razy więcej wit. E i ok. 10-ciokrotnie więcej takich minerałów jak fosfor, magnez, cynk niż np. chleb i bułki pszenne. Są też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość odżywcza w 100g (% zalecanego dziennego spożycia):
wit. E - 126%
wit. B1 - 191%
wit. B2 - 38%
wit. PP - 39%
wit. B6 - 178%
kwas foliowy - 165%
Potas - 51%
Fosfor - 153%
Magnez - 84%
Żelazo - 64%
Cynk - 150%
Miedź - 91%

-siemię lniane - wartość odżywcza w 100g (% zalecanego dziennego spożycia):
B6 - 33%
B1 - 149%
PP - 50%
Kwas Foliowy - 43%
Potas - 41%
Magnez - 104%
Fosfor - 92%
Żelazo - 41%
Cynk - 43%
Wapń - 32%

-pestki dyni - wartość odżywcza w 100g (% zalecanego dziennego spożycia):
B1 - 15%
B2 - 20%
E - 260%
Fosfor - 180%
Magnez - 146%
Żelazo - 107%
Cynk - 50%

-ziarna słonecznika- wartość odżywcza w 100g (% zalecanego dziennego spożycia):
B1 - 93%
B2 - 16%
PP - 39%
B6 - 30%
E - 278%
Fosfor - 98%
Żelazo - 30%
Magnez - 120%

Smacznego
Obserwuj wątek
    • ajandgeo Re: Chleb, który zawsze się udaje.... 05.01.12, 01:33

Wykorzystam Twoj przepis w przyszlym tygodniu, bo wlasnie zrobilam zakwas.Dziekuje,za przepis i mam nadzieje,ze tez mi sie uda.
      • seth.destructor Re: Chleb, który zawsze się udaje.... 05.01.12, 21:21
        A jak robisz zakwas?
        • ditta12 Re: Chleb, który zawsze się udaje.... 05.01.12, 22:31
          Myślę że tak:
          <...
          Wszystkie składniki dobrze wymieszać ręką, nie trzeba "wyrabiać". Odłożyć do słoika dużą garść ciasta lub do dwóch słoików gdy chcemy jednocześnie zachować zakwas na następny raz jak i komuś podarować. Zakwas w zakręconym słoiku może stać 2-3 tygodnie w lodówce. >
          • misiu-1 Re: Chleb, który zawsze się udaje.... 05.01.12, 22:38
            Nie ma tak prosto. Zakwas trzeba karmić, jak forumowe trolle. :)
            • ditta12 Re: Chleb, który zawsze się udaje.... 05.01.12, 23:22
              "Zakwas robi się sam – czy to nie jest piękne?"
              piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/
              • seth.destructor Re: Chleb, który zawsze się udaje.... 06.01.12, 15:57
                Dziękuję za artykuł.
                Niestety, tam jest napisane, że trzeba ten zakwas trzymać w bardzo ciepłym miejscu, 25-30 stopni, a tu, gdzie mieszkam, takiej temperatury to nie da się osiągnąć:(
                • ditta12 Re: Chleb, który zawsze się udaje.... 06.01.12, 19:43
                  "Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki."
                • znana.jako.ggigus nie trzeba 09.01.12, 01:42
                  malo grzeje, szczegolnie w kuchzni i zakwas pracuje w zimie
                  • seth.destructor Re: nie trzeba 10.01.12, 01:06
                    Nie spleśnieje przy dziesięciu stopniach?
                    • znana.jako.ggigus Re: nie trzeba 10.01.12, 11:38
                      dziesiec stopni to jak na pomieszczenie do meiszkania i zycia, to jednak lekka przesada, nie sadzisz?
                      ja mam ok. 17-18 i zakwas dzielnie babelkuje, dzis nawet robie ciasto bez drozdzy i jutro pieke
                      • seth.destructor Re: nie trzeba 10.01.12, 20:21
                        Jak kto lubi. Ja nie lubię w domu ciepła powyżej 15 stopni.
                        • znana.jako.ggigus Re: nie trzeba 10.01.12, 23:08
                          rozumiem, ale nie wiem, czy zakwas lubi taka temperature.
    • znana.jako.ggigus fajny przepis 09.01.12, 01:42
      ale to bedzie gigantyczny bochen chleba
      • kazimierzkazimierski Re: fajny przepis 13.01.12, 10:46
        znana.jako.ggigus napisała:

> ale to bedzie gigantyczny bochen chleba

... wychodzą z tego dwa chleby z formy.
        Pozdrawiam
    • gosi-a48 Re: Chleb, który zawsze się udaje.... 10.05.12, 19:52
      Hejka! Wydaje się bardzo fajny ten przepis tylko jak zrobić zakwas na pierwsze pieczenie?
    • marouder.com.pl Kh... z takim chlebem:/ 19.05.12, 03:35
      Chleb, panie ladny, to maka, woda, zakwas lub drozdze, odrobina soli i niewielka ilosc tluszczu.
      Mozna domieszac ziemniakow gotowanych i tluczonych, badz gotowanego miekkiego grochu...

Chleb, panie ladny to zwykle placek pszenny, pieczony nawet nie w a na piecu, tak go jadala przez tysiaclecia wieksza czesc populacji (pomijajac Panie i Panow Murzynow, bo ci chleba nie wymyslili), badz chleb w formie nam znanej, ktory powstal na skutek tego, ze zboze z Egiptu w pewnym okresie historycznym nie moglo byc dostarczone do Konstantynopola, wiec zainteresowano sie krymskimi odmianami pszenicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka