Dodaj do ulubionych

Chce przejsć dla kuchnie wegetariańską-Jak?

IP: *.aerostrada.com.pl 14.05.12, 08:39
Ostatnio cały czas myślę aby przejść na dietę wegetariańską. Mam spore problemy z jelitami a także w najbliższej rodzinie przypadek raka jelita grubego.
Zanim przejdę na tą dietę chciałabym się do tego przygotować teoretycznie. Wiem, że trzeba przyjmować zamienniki mięsa aby nie zabrakło żelaza i innych składników. Może znacie blogi, strony z przepisami oraz książki na ten temat, które są warte polecenia.
Potrzebuje pełnej wiedzy na ten temat ponieważ chce zacząć od "zera"
Mam także pytanie dla osób które stosują taką kuchnię. Czy produkty są znacznie droższe od tradycyjnej kuchni? Czy taką dietę mogę stosować dla dziecka- 3 latka?
Obserwuj wątek
    • Gość: antyglut Re: Chce przejsć dla kuchnie wegetariańską-Jak? IP: *.stimo.net 14.05.12, 10:06
      Jeśli masz takie problemy z jelitami to może najpierw wyklucz celiakię albo nietolerancję glutenu, potem zdecydujesz o charakterze diety.
    • yuka66 Re: Chce przejsć dla kuchnie wegetariańską-Jak? 14.05.12, 14:26
      Polecam forum Tekst linka
    • znana.jako.ggigus nie ma problemow z zelazem 14.05.12, 16:07
      jestem wege od ponad 20 lat i mam zelazo abs. normie.
      Ale trzeba jesc rzeczy zroznicowane, pameitac np. o pietruszce czy burakach, to zrodla zelaza.
    • feel_good_inc Re: Chce przejsć dla kuchnie wegetariańską-Jak? 15.05.12, 09:22
      > Ostatnio cały czas myślę aby przejść na dietę wegetariańską. Mam spore problemy
      > z jelitami a także w najbliższej rodzinie przypadek raka jelita grubego.

Ostatnie badania wskazują na to, że dawniej powszechnie rozpowszechniona opinia o wpływie spożycia (czerwonego) mięsa na występowanie raka jelita grubego to mit.
      www.medicalnewstoday.com/releases/73040.php
      > Zanim przejdę na tą dietę chciałabym się do tego przygotować teoretycznie. Wiem
      > , że trzeba przyjmować zamienniki mięsa aby nie zabrakło żelaza i innych składn
      > ików.

Nie trzeba, o ile zwraca się baczną uwagę na skład diety. W przypadku weganizmu trzeba się przywitać z suplementami B12.

> Potrzebuje pełnej wiedzy na ten temat ponieważ chce zacząć od "zera"

Udaj się do jakiegoś dietetyka. Nie ma gorszego źródła wiedzy od blogów nawiedzonych wege powielających mity.

> Mam także pytanie dla osób które stosują taką kuchnię. Czy produkty są znacznie
      > droższe od tradycyjnej kuchni?

Raczej tańsze. Jak sądzisz, dlaczego nuggetsy w McDonaldzie składają się w 60% z kukurydzy?

> Czy taką dietę mogę stosować dla dziecka- 3 lat
      > ka?

Wszystko możesz.
      • neuroleptyk Re: Chce przejsć dla kuchnie wegetariańską-Jak? 26.06.12, 04:12
        feel_good_inc napisał:

> > Ostatnio cały czas myślę aby przejść na dietę wegetariańską. Mam spore pr
        > oblemy
        > > z jelitami a także w najbliższej rodzinie przypadek raka jelita grubego.
        >
        > Ostatnie badania wskazują na to, że dawniej powszechnie rozpowszechniona opinia
        > o wpływie spożycia (czerwonego) mięsa na występowanie raka jelita grubego to m
        > it.
        > rel="nofollow">www.medicalnewstoday.com/releases/73040.php
        > > Zanim przejdę na tą dietę chciałabym się do tego przygotować teoretycznie
        > . Wiem
        > > , że trzeba przyjmować zamienniki mięsa aby nie zabrakło żelaza i innych
        > składn
        > > ików.

Raczej po przeczytaniu poniższej lektury czyli metaanalizy badań z 2011 roku
        powinieneś dojść do wniosku, że przynajmniej napisałeś to pochopnie.

np. tabela nr1. środkowa kolumna
        albo jak ktoś nie rozumie tego typu danych, to jest interpretacja czyli drugi akapit pod principal findings.

www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0020456
        Nie chcę tu nikogo straszyć ale, nie wygląda to aż tak różowo jakbyś chciał to przedstawić.
    • lonely.stoner Re: Chce przejsć dla kuchnie wegetariańską-Jak? 25.06.12, 14:04
      wpisz w google: potrawy wegetarianskie. Polski rynek nadal kuleje pod tym wzgledem - ale sa od dawna gotowe jakies tam prdukty sojowe- granulat sojowy, czy ogolnie cos co sie nazywa kotlety sojowe. Poza tym zaprzyjaznij sie z wszelkimi ziarnami typu ciecierzyca, soczewica- fasolka- z tego mozna wspaniale przepisy wymyslac. Mi oczywiscie u nas brakuje tego co w UK- tam w Sainsburym cala jedna wielka polka/lodowka byla pelna wszystkiego co sobie mozna wymyslec vege- gotowego i polproduktow... a u nas nadal jednak bida i kombinowanie zeby cos fajnego zjesc. Ale diete polecam :) mi sluzy fantastycznie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka