Dodaj do ulubionych

Zalety miesa i nabialu

16.10.05, 12:02
Tyle sie tu prosi o uzasadnienie, dlaczego wegetarianizm i weganizm jest
zdrowszy od diety bogatej w produkty pochodzenia zwierzecego. Przytaczanie
konkretnych dowodow nie stanowi wiekszego problemu.
Ja teraz poprosze zwolennikow diety bogatej w mieso i nabial o przytoczenie
wynikow konkretnych badan, swiadczacych o tym, ze ich teorie o zaletach
takiej diety sa sluszne.
Obserwuj wątek
    • suszone.winogrono Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 12:26
      Przytaczanie konkretnych dowodów, że wegetarianizm lub weganizm jest zdrowszy od
      diety mieszanej stanowi problem. Większość badań nie uwzględnia, że wegetarianie
      mają wyższy status połeczny, starają się ograniczać używki.

> Ja teraz poprosze zwolennikow diety bogatej w mieso i nabial o przytoczenie
      > wynikow konkretnych badan

Po co badania, zobacz jakie jest spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego w
      krajach o najwyższej średniej długości życia. Dodam tylko, że wysokie.
      • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 12:44

>
        > Po co badania, zobacz jakie jest spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego w
        > krajach o najwyższej średniej długości życia. Dodam tylko, że wysokie.

powolywanie sie na dlugosc zycia narodow przy ocenie diety jest wskros
        nieuzasadnione- dlugosc zycia w Rosji jest dluzsza niz w Afryce- czy to oznacza
        ze wodka i spirytus pite w duzych ilosciach sa zdrowe?
        • suszone.winogrono Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 13:52
          Może raczej o to chodzi, że spirytus mniej skraca życie niż głód, aids itd?
          Porównywać należy kraje w których ludzie mają zbliżony status materialny, służbę
          zdrowia a różnią się dietą.

"Według dorocznego raportu o rozwoju ludzkości, opublikowanego 15 lipca 2004 r.
          przez UNDP (Program Narodów Zjednoczonych na Rzecz Rozwoju) najlepsze warunki
          życia panują w Norwegii..."

Islandczycy jedzą dużo więcej mięsa od Norwegów i żyją dłużej. (na podstawie FAO
          2000 rok, Islandczycy ok. 170 kg rocznie, Norwedzy ok. 110kg)
          • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 14:27
            suszone.winogrono napisał:

> Może raczej o to chodzi, że spirytus mniej skraca życie niż głód, aids itd?
            > Porównywać należy kraje w których ludzie mają zbliżony status materialny, służb
            > ę
            > zdrowia a różnią się dietą.

wlasnie o to mi chodzi- w ten sposob mozna zaczac wymieniac kolejne czynniki
            wazne dla zdrowia:
            - geny
            - palenie tytoniu
            - spozycie alkoholu
            - il. narkomanow
            - stres
            - zawod
            - aktywnosc fizyczna
            -.......

i cale mnosto czynnikow, ktorych nie da sie wyeliminowac. ponoc nawet ilosc
            dzieci ma wplyw na dlugosc zycia (dla kobiet).

>
            > "Według dorocznego raportu o rozwoju ludzkości, opublikowanego 15 lipca 2004 r.
            > przez UNDP (Program Narodów Zjednoczonych na Rzecz Rozwoju) najlepsze warunki
            > życia panują w Norwegii..."
            >
            > Islandczycy jedzą dużo więcej mięsa od Norwegów i żyją dłużej. (na podstawie FA
            > O
            > 2000 rok, Islandczycy ok. 170 kg rocznie, Norwedzy ok. 110kg)

ale jak juz sie powolujesz na jakies dane to chociaz niech beda prawdziwe:

Norwegia - mężczyźni 76 lat, kobiety 82 lat (2002)
            Islandia- a mężczyźni 76 lat, kobiety 81 lat

i jeszcze:
            "Islandczycy znaleźli się w Księdze Rekordów Guinnessa pijąc najwięcej Coca-Coli
            na głowę mieszkańca ze wszystkich narodów na świecie."
            Czy Cola jest zdrowsza niz zielona herbata, sok z warzyw i owocow i inne napoje?
            • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 14:43
              zamyslona4 napisała:

> ale jak juz sie powolujesz na jakies dane to chociaz niech beda prawdziwe:
              >
              > Norwegia - mężczyźni 76 lat, kobiety 82 lat (2002)
              > Islandia- a mężczyźni 76 lat, kobiety 81 lat

No właśnie. Niech będą prawdziwe:

Norwegia - mężczyźni 77 lat, kobiety 82 lata
              Islandia - mężczyźni 78 lat, kobiety 82 lata
              tinyurl.com/7kulg
              • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 14:47
                no tak- czyli teraz pokloc sie ktore strony podaja prawdziwe info

pewnie te ktore inne niz twoje klamia, co?
                • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 14:51
                  W odróżnieniu od Ciebie, nie potrzebuję się o nic kłócić. Do informacji
                  podawanych przez WHO mam wystarczające zaufanie. Żeby to zaakcentować, cofam
                  pytanie, skąd wzięłaś swoje. Już mnie to nie interesuje. :-)
                  • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 14:56
                    misiu-1 napisał:

> W odróżnieniu od Ciebie, nie potrzebuję się o nic kłócić. Do informacji
                    > podawanych przez WHO mam wystarczające zaufanie. Żeby to zaakcentować, cofam
                    > pytanie, skąd wzięłaś swoje. Już mnie to nie interesuje. :-)
                    >
                    od nadmiaru miesa masz chyba problemy z pamiecia- takiego pytania nie zadales
                    ja do swoich tez mam zaufanie.
                    • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 15:17
                      Wiem przecież, że nie zadałem. Od braku mięsa masz kłopoty z inteligencją - nie
                      potrafisz się domyśleć, że mogłem chcieć takie pytanie zadać, ale się z tego
                      wycofać?
                      • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 23:49
                        misiu-1 napisał:
                        1. Żeby to zaakcentować, cofam pytanie, skąd wzięłaś swoje
                        2 Wiem przecież, że nie zadałem (...) nie potrafisz się domyśleć, że mogłem
                        chcieć takie pytanie zadać, ale się z tego wycofać?

z powodu nadmiaru miesa masz problemy jezykowo- polonistyczno- skladniowo -
                        logiczne?

• misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 14:29
                          Nie chce mi się tłumaczyć kłótliwej niewieście, która i tak nie pojmie, że
                          wycofać można się jeszcze na etapie pomysłu, niekoniecznie w trakcie czy po
                          realizacji.
                          Masz jakieś uwagi merytoryczne do tematu?
                          • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 14:44
                            misiu-1 napisał:

> Nie chce mi się tłumaczyć kłótliwej niewieście, która i tak nie pojmie, że
                            > wycofać można się jeszcze na etapie pomysłu, niekoniecznie w trakcie czy po
                            > realizacji.
                            > Masz jakieś uwagi merytoryczne do tematu?

do tematu twojej wiedzy jezykowe? polecam korepetycje.
                            koljny raz klocisz o rzecz oczywista, bo nie uwazales na jezyku polskim.

kiedys twierdziles ze kazdy kto uczy to nauczyciel- podczas gdy co najwyzej
                            mozna go nazwac nauczajacym, uczacym.
                            podobnie jak sprzedajac cos nie musisz byc sprzedawca- ale na pewno jestes
                            sprzedajacym.
                            przykladow jest cale mnostwo. ale nie chce mi sie ich tlumaczyc klotliwemu
                            kolesiowi, ktory i tak ich nie pojmie
                            >
                            • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 15:25
                              Nie kompromituj się ignorancją w kwestii znanej przynajmniej od dwóch
                              tysiącleci, czego dowodem następujące zwroty:

"Wtem przystąpił pewien uczony w Piśmie i rzekł do Niego: Nauczycielu, pójdę za
                              Tobą, dokądkolwiek się udasz ." (Mt 8:19)

"Wówczas rzekli do Niego niektórzy z uczonych w Piśmie i faryzeuszów:
                              Nauczycielu, chcielibyśmy jakiś znak widzieć od Ciebie." (Mt 12:38)

"A oto podszedł do Niego pewien człowiek i zapytał: Nauczycielu, co dobrego mam
                              czynić, aby otrzymać życie wieczne?" (Mt 19:16); (Mt 22:16; Mt 22:24; Mt 22:36;
                              Mk 4:38; Mk 9:17; Mk 9:38; Mk 10:17 - cytaty z Biblii Tysiąclecia)

Dla jasności - adresat w/w zwrotów nie był z formalnego punktu widzenia
                              nauczycielem. Był cieślą.

Oprócz tego kilka innych zastosowań słowa "nauczyciel":

"Cierpienie jest NAUCZYCIELEM" (Ajschylos)
                              "Doświadczenie jest NAUCZYCIELEM ignorantów." (Titus Livius)
                              "Książka ta jest NAUCZYCIELEM i kompanem do zabawy."
                              www.nabo.pl/ksiazka.php/60653?osCsid=556eafb7a5b54533a508373c7910e8bb
                              "Biorąc udział w tej szaleńczej, tajemniczej wędrówce nabywamy szereg
                              doświadczeń, które stają się pomocnym NAUCZYCIELEM życia"
                              www.nowakultura.info/modules.php?op=modload&name=PagEd&file=index&topic_id=19&page_id=447
                              • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 15:46
                                misiu-1 napisał:

> Nie kompromituj się ignorancją w kwestii znanej przynajmniej od dwóch
                                > tysiącleci, czego dowodem następujące zwroty:
                                >

wiedzialm ze przytoczysz biblie- sama pisalam esej o Jesusie jako nauczycielu.
                                ale on nauczal. (ja nie nauczam, wiec po raz setny ci tlumacze ze nie jestem
                                nauczycielem - nie dlatego ze nie pracuje w szkole, ale dlatego ze nie dzialam w
                                obszarze edukacji formalnej a tylko do niej jest zarezerwowane to pojecie) o ile
                                mnie pamiec nei mysli dokonyuje sie wlasnie nowego przekladu biblii aby stala
                                sie ona adekwatna do wspolczesnego jezyka. to po pierwsze.
                                po drugie - powtarzam; sprzedajacy nie musi byc sprzedawca. tak samo z kwestia
                                powyzej.
                                • dziefczynqa Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 16:14

> wiedzialm ze przytoczysz biblie- sama pisalam esej o Jesusie jako nauczycielu.
                                  > ale on nauczal. (ja nie nauczam, wiec po raz setny ci tlumacze ze nie jestem
                                  > nauczycielem

Zamyslona, zdecyduj sie w koncu na jedna wersja, bo post wyzej twierdzilas cos
                                  zgola innego:

> kiedys twierdziles ze kazdy kto uczy to nauczyciel- podczas gdy co najwyzej
                                  > mozna go nazwac nauczajacym, uczacym.
                                • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 16:38
                                  zamyslona4 napisała:

> wiedzialm ze przytoczysz biblie- sama pisalam esej o Jesusie jako nauczycielu.
                                  > ale on nauczal.

Ale NIEFORMALNIE.

> (ja nie nauczam, wiec po raz setny ci tlumacze ze nie jestem
                                  > nauczycielem - nie dlatego ze nie pracuje w szkole, ale dlatego ze nie
                                  > dzialam w obszarze edukacji formalnej a tylko do niej jest zarezerwowane to
                                  > pojecie)

Mylisz się. Nie jest zarezerwowane.

> o ile mnie pamiec nei mysli dokonyuje sie wlasnie nowego przekladu biblii aby
                                  > stala sie ona adekwatna do wspolczesnego jezyka.

W tej kwesti zapewne różnic nie ma, bo takie znaczenie słowa "nauczyciel" jest
                                  w pełni zgodne ze współczesnymi standardami języka. Łatwo będzie to sprawdzić,
                                  bo przekład jest już chyba w sprzedaży.

> to po pierwsze. Po drugie - powtarzam; sprzedajacy nie musi byc sprzedawca.
                                  > tak samo z kwestia powyzej.

Nazwanie każdego sprzedającego sprzedawcą jest zgodne z zasadami języka
                                  polskiego. Sprzedawcą, według SJP jest "ktoś, kto coś sprzedaje".
                                  A teraz cytat. Zgadnij, kto to napisał i dlaczego tu go przywołuję:

"spojrz prosze na to, ile z tych postow powyzej jest nawiazaniem do pytania
                                  glownego[...]"
                                  • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 16:42
                                    misiu-1 napisał:

> zamyslona4 napisała:
                                    >
                                    > > wiedzialm ze przytoczysz biblie- sama pisalam esej o Jesusie jako nauczyc
                                    > ielu.
                                    > > ale on nauczal.
                                    >
                                    > Ale NIEFORMALNIE.
                                    >
                                    > > (ja nie nauczam, wiec po raz setny ci tlumacze ze nie jestem
                                    > > nauczycielem - nie dlatego ze nie pracuje w szkole, ale dlatego ze nie
                                    > > dzialam w obszarze edukacji formalnej a tylko do niej jest zarezerwowane
                                    > to
                                    > > pojecie)
                                    >
                                    > Mylisz się. Nie jest zarezerwowane.
                                    jakie masz w doswiadczenie na polu edukacji nieformalnej?

>
                                    > Nazwanie każdego sprzedającego sprzedawcą jest zgodne z zasadami języka
                                    > polskiego. Sprzedawcą, według SJP jest "ktoś, kto coś sprzedaje".

kazdy pies jest ssakiem- nie kazdy pies jest psem
                                    kazdy sprzedawca jest sprzedajacym- nie kazdy sprzedajacy jest sprzedawca
                                    kazdy nauczyciel naucza- nie kazdy nauczajacy jest nauczycielem
                                    • hk47 Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 17:20
                                      niewielkie nawet doświadczenie na polu korzystania ze słownika
                                      języka polskiego pozwala na odnalezienie w nim odpowiedniego hasła
                                      (dowodzacego, że pojęcie nauczyciela wcale nie jest zarezerwowane
                                      dla edukacji formalnej):

"nauczyciel m I, DB. -a; lm M. -e, D. -i
                                      «człowiek trudniący się (najczęściej zawodowo) uczeniem kogoś, wykładowca jakiegoś przedmiotu, udzielający lekcji»"

źródło:
                                      sjp.pwn.pl/haslo.php?id=35127
                                      • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 18.10.05, 10:12
                                        hk47 napisał:

> niewielkie nawet doświadczenie na polu korzystania ze słownika
                                        > języka polskiego pozwala na odnalezienie w nim odpowiedniego hasła
                                        > (dowodzacego, że pojęcie nauczyciela wcale nie jest zarezerwowane
                                        > dla edukacji formalnej):
                                        >
                                        > "nauczyciel m I, DB. -a; lm M. -e, D. -i
                                        > «człowiek trudniący się (najczęściej zawodowo) uczeniem kogoś, wykładowca
                                        > jakiegoś przedmiotu, udzielający lekcji»"

zgazda sie ! i dziekuje , bo w ten sposob zostaly potwierdzone moje slowa, iz
                                        pojecie "nauczyciel" jest zarezerwowane dla formalnej (to o czym piszesz to
                                        wlasnie edukacja formala)
                                        a poza tym pokazuje jak niska jest u nas swiadomosc edukacji nieformalnej
                                        (inaczej nie byloby tej calej dyskusji).

• hk47 Re: Zalety miesa i nabialu 18.10.05, 11:17
                                          ta definicja potwierdza że mianem nauczyciela można
                                          określić kogoś trudniącego się nauczaniem niezawodowo,
                                          a także każdego udzielającego komuś lekcji. gdyby
                                          ktoś zadał sobie trud udzielenia Ci nieformalnej lekcji
                                          logiki, to może pojęłabyś że jest on Twoim nauczycielem.
                                          • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 18.10.05, 11:31
                                            hk47 napisał:

> ta definicja potwierdza że mianem nauczyciela można
                                            > określić kogoś trudniącego się nauczaniem niezawodowo,
                                            > a także każdego udzielającego komuś lekcji. gdyby
                                            > ktoś zadał sobie trud udzielenia Ci nieformalnej lekcji
                                            > logiki, to może pojęłabyś że jest on Twoim nauczycielem.

poddaje sie... nieformalnosc edukacji nie poleg na tym, w jakim trybie ma
                                            miejsce lekcja, w ogole nie ma pojecia lekcji. moze zajmowac sie zawodowo
                                            edukacji nieformala a nie jest nauczycielem bo nie w tym rzecz.

wezmy najprostszy przyklad, szkole- w edukacji fomalnej uczy cie nauczyciel. w
                                            edukacji nieformalnej moze to byc sprztaczka, bo byla mila, rozmawiala z toba i
                                            dzieki niej nauczyles sie jakiejs umiejetnosci spolecznej.
                                            chyba nie da sie tego jasniej wytlumaczyc.
                                            i jeszcze raz dziekuje za potwierdzanie kazdym postem moich slow.

• hk47 Re: Zalety miesa i nabialu 18.10.05, 11:50
                                              ależ nie poddawaj się, zabawa jest przednia:)
                                              gdybym chciał żeby ktoś nauczył mnie umiejętności
                                              robienia z siebie publicznego pośmiewiska,
                                              na pewno zwróciłbym się do Ciebie, byłabyś najlepszą
                                              w tej dziedzinie nauczycielką:)
                                              • zamyslona4 [...] 18.10.05, 11:56
                                                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                                • hk47 [...] 18.10.05, 12:16
                                                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                                  • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 18.10.05, 12:24
                                                    hk47 napisał:

> chyba rzeczywiście nie jesteś niczyją nauczycielką.
                                                    > bynajmniej nie dlatego że nie pracujesz w tym zawodzie,
                                                    > ale dlatego że żeby kogoś czegoś nauczyć, trzeba na
                                                    > jakiś temat wiedzieć więcej niż on.

jakie masz doswiadczenie w dziedzinie edukacji nieformalnej?
                                                  • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 18.10.05, 15:47
                                                    zamyslona4 napisała:

> hk47 napisał:
                                                    >
                                                    > > chyba rzeczywiście nie jesteś niczyją nauczycielką.
                                                    > > bynajmniej nie dlatego że nie pracujesz w tym zawodzie,
                                                    > > ale dlatego że żeby kogoś czegoś nauczyć, trzeba na
                                                    > > jakiś temat wiedzieć więcej niż on.
                                                    >
                                                    > jakie masz doswiadczenie w dziedzinie edukacji nieformalnej?

no i? cisza? tak myslalam.
                                                    jest ci truno zliczyc? to moze wg ktores z tych kryteriow:
                                                    liczba szkolen na ten temat (udzial i prowadzenie),
                                                    ilosc napisanych projektow,
                                                    ilosc wydanych publikacji
                                                    ilosc uczestnikow tych dzialan,
                                                    ilosc krajow z ktorymi dzialales.

• hk47 Re: Zalety miesa i nabialu 19.10.05, 15:03
                                                    zamyslona4 napisała:

> jakie masz doswiadczenie w dziedzinie edukacji nieformalnej?

a jakie trzeba mieć, żeby popaść w 4 stadium zamyślenia i zatracić zdolność
                                                    rozumienia tak prostych pojęć jak "nauczyciel"?
                                                  • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 19.10.05, 15:40
                                                    hk47 napisał:

> zamyslona4 napisała:
                                                    >
                                                    > > jakie masz doswiadczenie w dziedzinie edukacji nieformalnej?
                                                    >
                                                    > a jakie trzeba mieć, żeby popaść w 4 stadium zamyślenia i zatracić zdolność
                                                    > rozumienia tak prostych pojęć jak "nauczyciel"?

takie aby w ogole zaczac je rozumiec. kryteria podane w poscie wyzej
                                                  • hk47 Re: Zalety miesa i nabialu 19.10.05, 15:56
                                                    zacząć by wypadało od zrozumienia że pojęcia i nomenklatura
                                                    stosowane w małym światku sformalizowanych projektów edukacji
                                                    nieformalnej nie obowiązują poza nim.
                                                  • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 19.10.05, 16:03
                                                    hk47 napisał:

> zacząć by wypadało od zrozumienia że pojęcia i nomenklatura
                                                    > stosowane w małym światku sformalizowanych projektów edukacji
                                                    > nieformalnej nie obowiązują poza nim.

hahahahahahahha..... ten maly swiatek to kilka tysiecy osrodkow w calym kraju i
                                                    kwoty rzedu kilku milionow euro rocznie (w samej Polsce oczywiscie)

ile zrobiles w ramach edukacji nieformalnej projektow a ile dzialan
                                                    pozaprojektowych w takim razie?

• hk47 Re: Zalety miesa i nabialu 19.10.05, 16:18
                                                    no więc jak ten mały światek rozrośnie się na tyle,
                                                    że zawęzi obowiązujące od tysiącleci pojęcie słowa nauczyciel
                                                    w wiekszości języków świata i zmieni jego znaczenie w słownikach,
                                                    to może wtedy ktoś przy okazji odkopie w pomroce dziejów
                                                    Twoje posty i przekwalifikuje je z kategorii banialuk do
                                                    proroctw. póki co możesz o tym pomarzyć:)
                                                  • zamyslona4 Re: Zalety miesa i nabialu 19.10.05, 16:26
                                                    odpowiesz mi w koncu jakie masz doswiadczenie w dziedzienie o ktorej mowisz?
                                                  • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 18.10.05, 12:26
                                                    Za to wykazała (nie wprost) to, co widnieje w tytule wątku. ;-)
                                    • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 17.10.05, 17:36
                                      zamyslona4 napisała:

> kazdy pies jest ssakiem- nie kazdy pies jest psem
                                      > kazdy sprzedawca jest sprzedajacym- nie kazdy sprzedajacy jest sprzedawca
                                      > kazdy nauczyciel naucza- nie kazdy nauczajacy jest nauczycielem

Każdego sprzedającego można nazwać sprzedawcą.
                                      Każdego nauczającego można nazwać nauczycielem.
                                      Na zasadach języka polskiego znasz się jak nierogacizna na gwiazdach.

Ponawiam pytanie - masz coś do powiedzenia w temacie wątku, czy tylko głupawe
                                      kłótnie o duperele Cię interesują?
                                      • bylystudent Orzeszku! rwa! 31.10.05, 18:21
                                        Czy JEST WAM ZNANY SKRÓT "OT"???!!! Bo to, co Wy tutaj, z całym dla Was
                                        (zarówno Misia jak i Zamyślonej) szacunkiem, jest tak dalece odległe od tematu
                                        wątku, że mnie boli.
                                        Zajrzałem na to forum, aby coś sobie poczytać, skoro i tak siedzę nie
                                        powiększając chwilowo PKB, na temat sposobów odżywiania zarówno mięsnego jak i
                                        bez-. Ale to co tu się odbywa to jakaś turboparodia WP, Onetu i wszystkiego co
                                        do tej pory w polskim internecie znalazłem.

-Pieniacze, którzy swoje osobiste sympatie i antypatie wylewają na forum
                                        publicznym, miast na prywatnym (a login jest jednocześnie adresem e-mail,
                                        przypomnę)
                                        -Administrator forum, który kasuje wpisy zależnie od swojego widzimisię i
                                        mgliście zarysowanego regulaminu, który moim zdaniem ma tylko 22 punkt. Zeby
                                        nie powiedzieć paragraf. Nie reaguje na oczywiście agresywne wpisy, nie
                                        moderuje tego prywatnego bełkotu nie związanego w _żaden_ sposób z tematem.
                                        -Rozmowa na tematy daleko odbiegające od zadanego w tytule to norma.

BŁAGAM, OPAMIĘTAJCIE SIĘ! Internet naprawdę może ułatwiać życie.

• brumbak Re: Orzeszku! rwa! 01.11.05, 21:25
                                          bylystudent napisał:

> -Administrator forum, który kasuje wpisy zależnie od swojego widzimisię i
                                          > mgliście zarysowanego regulaminu, który moim zdaniem ma tylko 22 punkt. Zeby
                                          > nie powiedzieć paragraf. Nie reaguje na oczywiście agresywne wpisy, nie
                                          > moderuje tego prywatnego bełkotu nie związanego w _żaden_ sposób z tematem.
                                          > -Rozmowa na tematy daleko odbiegające od zadanego w tytule to norma.
                                          >........................................
                                          sprawę braku opiekuna na tym forum (obecny to tylko 'opiekun"
                                          lamania regulaminu i netykiety
                                          zglaszam systematycznie ( od prawie 2 ( słownie dwóch) lat)i wielokrotnie a to:
                                          - na forum o moderacji
                                          - mailach do administracji
                                          - na abuse

zero reakcji

atk juz jest
                                          ale jesli więcej osób bedzie to robic
                                          jest szansa że cos się zmienić
          • chihiro2 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 14:41
            Nie chodzi jedynie o DLUGOSC zycia, ale w rownym stopniu o jego JAKOSC. Po co
            mi zyc 100 lat, jesli ostatnie 40 lat mam cierpiec z powodu licznych schorzen,
            jakie wywoluje mieso i nabial?
            • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 14:45
              Owszem, oto wskaźniki długości ZDROWEGO życia:
              tinyurl.com/a3wop
            • m.rycho Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 16:25
              chihiro2 napisała:
              >Po co
              > mi zyc 100 lat, jesli ostatnie 40 lat mam cierpiec z powodu licznych
              schorzen,
              > jakie wywoluje mieso i nabial?<
              Demagogia w czystej postaci.
              Jakie liczne schorzenia wywołuje mięso i nabiał?
              Jakie liczne schorzenia powoduje brak mięsa i nabiału w diecie?
              Jaki jest procent ludzi w 100% zdrowych po sześćdziesiątce?
              Dlaczego mam uważać za szczęście ciągłe odmawianie sobie jedzenia czegoś na co
              mam ochotę?
              Rozumiem,że jak dopadnie Cię jakaś choroba i będziesz cierpiał to śmierć
              będzie Twoim marzeniem.
    • misiu-1 Re: Zalety miesa i nabialu 16.10.05, 13:05
      chihiro2 napisała:

> Tyle sie tu prosi o uzasadnienie, dlaczego wegetarianizm i weganizm jest
      > zdrowszy od diety bogatej w produkty pochodzenia zwierzecego. Przytaczanie
      > konkretnych dowodow nie stanowi wiekszego problemu.

Owszem stanowi, ponieważ takich dowodów nie ma. Przy dużej wiedzy, staranności
      w stosowaniu i odpowiedniej suplementacji, dieta wegetariańska może być co
      najwyżej równie zdrowa, co dieta zawierająca mięso.

> Ja teraz poprosze zwolennikow diety bogatej w mieso i nabial o przytoczenie
      > wynikow konkretnych badan, swiadczacych o tym, ze ich teorie o zaletach
      > takiej diety sa sluszne.

Bez najmniejszego problemu. Tu masz na przykład linki do badań wpływu rybiego
      tłuszczu na ważne wskaźniki zdrowotne:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=21001263&a=21211345
    • suszone.winogrono zalety ryb 19.10.05, 17:36
      www.americanheart.org American Heart Association
      Zalecają, dla ludzi z chorobami serca, w codziennej diecie kwasy EPA i DHA,
      najlepiej z ryb.

www.bda.uk.com British Dietetic Association
      Jak wyżej + pozytywny wpływ na rozwoj dzieci
    • suszone.winogrono zalety mleka krowiego 21.10.05, 16:34
      "Tłuszcz zawarty w mleku może hamować stany zapalne, towarzyszące rozwojowi
      wielu schorzeń, takich jak rak czy choroba reumatoidalna stawów."
      wiadomosci.onet.pl/1182700,16,item.html
    • suszone.winogrono następne badania 23.10.05, 21:12
      "Dieta bogata w tłuszcz z ryb morskich obniża ryzyko zespołu suchego oka -
      bolesnej, uciążliwej dolegliwości, która dotyka przede wszystkim kobiety - o
      wynikach amerykańskich badań informuje pismo "American Journal of Nutrition"."
    • suszone.winogrono dieta z rybami zdrosza dla serca od wegetarianizmu 26.11.05, 09:28
      Istotna informacja, ponieważ czasami słyszymy doniesienia, że wegetarianizm jest
      najlepszy dla osób z problemami sercowymi. Na 70-tej sesji American Heart
      Associations międzynarodowa grupa badaczy ogłosiła: dieta bogata w ryby
      skuteczniej od wegetarianizmu obniża poziom szkodliwego dla serca tłuszczu we
      krwi (cholesterol LDL).
      Naturalenie same ryby w diecie nie pomogą jeśli nie będziemy stosowali ogólnych
      zaleceń dietetycznych dla "sercowców".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka