05.11.05, 19:01
lekarz zalecil mi to jesc - czy wy jecie jakies witaminy, ze wzgledu na diete?
Obserwuj wątek
    • jedrus1-a Re: spirulina 06.11.05, 05:56
      rua napisała:

> lekarz zalecil mi to jesc - czy wy jecie jakies witaminy, ze wzgledu na diete?

Rua
      Spirulina jest bogata w minerały podobnie jak inne glony, zwłaszcza w jod ale
      jest droga.

Ja mogę teraz powiedzieć o sobie: biorę B12 (link poniżej)
      tiny.pl/xxd4
      Reszta to przede wszystkim kiełki roślin zbóż, oleistych na czele z siemieniem
      lnianym (bogactwo witamin i minerałów).

Zobacz artykuły na stronce – link poniżej (o kiełkowaniu, orzechach, minerałach
      do wyboru do koloru):

www.surawka.republika.pl
      Pozdro.
      Jędruś wegano-witarianin + B12
      Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
      • rua Re: spirulina 06.11.05, 10:42
        a wiesz, ze b12 strasznie sie kumuluje, bo ja od wielu lat nie jem miesa, a te
        wit. mam w normie?!

jesli chodzi o spiruline, to ja kupilam taka za 9,52 zl
        www.domzdrowia.pl/index.phtml?action=produkt_szczegoly&pid=41664&k=77
        b12 kosztuje 18,66 zl, ale rzeczywiscie sposob podany przez ciebie wlinku jest
        tanszy, choc sama nie wiem - na opakowaniuj jest napisane co innego:(

a czy uzupelniasz jakos zelazo? mi w zimie zdarzaja sie niedobory...

• jedrus1-a Re: spirulina 07.11.05, 03:46
          rua napisała:

> a wiesz, ze b12 strasznie sie kumuluje, bo ja od wielu lat nie jem miesa, a
          te
          > wit. mam w normie?!

Podaj wyniki

>
          > jesli chodzi o spiruline, to ja kupilam taka za 9,52 zl
          > www.domzdrowia.pl/index.phtml?action=produkt_szczegoly&pid=41664&k=77

> b12 kosztuje 18,66 zl, ale rzeczywiscie sposob podany przez ciebie wlinku
          jest
          > tanszy, choc sama nie wiem - na opakowaniuj jest napisane co innego:(

Duże dawki są dla ludzi z upośledzoną absorpcja, a to co podają na opakowaniu
          to dla osób które biorą tylko raz dziennie.

Przy okazji podaję tutaj moje poziomy B12 – 380 pg /mL lub w innej skali
          181nmol/L
          suplementacja 2 razy dziennie po 10 mikrogramów, rano i wieczorem w postaci
          roztworu (dodaję do soku).
          To są grosze.

W rozdziale 10 link powyżej (wchłanianie B12 itp.) wyjaśnione jest dlaczego,
          chodzi o ilości przenośników i czas aby przenośnik się opróżnił z witaminy B12.

>
          > a czy uzupelniasz jakos zelazo? mi w zimie zdarzaja sie niedobory...
          >

To co mogę polecić to nic nie robić w ciemno.
          Trzeba zrobić badania

Co do żelaza i innych minerałów polecam artykuły:
          www.surawka.republika.pl/O8.htm
          www.surawka.republika.pl/O6.htm
          Najbogatsze w minerały są świeże zmielone kiełki, mleczka kiełkowe, soki z
          zieleniny.

Jeżeli znasz angielski to mogę ci coś na ten temat podesłać:
          mój e-mail: picusviridis@hotmail.com

Pozdro.
          • rua Re: spirulina 07.11.05, 19:14
            tylko ja nie badalam konkretnie tej witaminy w krwi(strasznie droga - 60 zl),
            tylko morfologie i 2 lekarzy (w tym dietetyk) orzeklo to na podstawie ktoregos
            ze skladnikow morfologii - nie wiesz ktorego?

co do zealza - to wlasnie z badan wyszly mi niedobory:( I raz od 15 lat, jak
            nie jem miesa - miesozerni lekarze triumfowali:( jem tak jak zawsze - na oko,
            bez robienia sobie jadlospisow z ksiazka z reku. urozmaicenie mam, ale widac
            nie starczylo...
            • jedrus1-a Re: spirulina 08.11.05, 08:15
              rua napisała:

> tylko ja nie badalam konkretnie tej witaminy w krwi(strasznie droga - 60 zl),
              > tylko morfologie i 2 lekarzy (w tym dietetyk) orzeklo to na podstawie
              ktoregos
              > ze skladnikow morfologii - nie wiesz ktorego?
              >

Chodzi o wielkość erytrocytów (B12 uczestniczy w syntezie hemu w hemoglobinie)
              ale to nie jest wskaźnik zwłaszcza w przypadku niedoborów żelaza (anemia
              megaloblastyczna).

W linku do artykułu o B12 autor Jack Norris (lekarz) napisał wyraźnie, że
              wielkość krwinek czerwonych będzie w normie, będą raczej wyglądały normalnie
              właśnie przy niedoborach witaminy B12 i niedoborach żelaza. Natomiast przy
              odpowiednich poziomach żelaza a niedoborach witaminy B12 będą wtedy powiększone
              (megaloblasty).

Norris podkreślił, że to jest najczęstszy błąd w diagnozie t.j. połączenie
              niedoborów żelaza z niedoborami B12.Krwinki są w normie lecz ich ilość jest
              zbyt mała (anemia) lekarze proponują wtedy żelazo, po pewnym czasie ujawni się
              anemia megaloblastyczna, wtedy zaproponują dopiero suplemenację witaminą B12;
              widzisz to błędne koło.

Ja ci radzę zrobić jednak badania na poziomy B12 wtedy nie będzie wątpliwości.

Mam pytanie: czy jesteś lakto-owo wegetarianka czy weganka?

> co do zealza - to wlasnie z badan wyszly mi niedobory:( I raz od 15 lat, jak
              > nie jem miesa - miesozerni lekarze triumfowali:( jem tak jak zawsze - na oko,
              > bez robienia sobie jadlospisow z ksiazka z reku. urozmaicenie mam, ale widac
              > nie starczylo...

Niektóre osoby obojętnie czy jedzą mięso czy nie jedzą mają upośledzone
              wchłanianie żelaza. Można pić nawet krew i też nie wystarczy, w takich
              wypadkach stosuje się zastrzyki z żelazem, ale powtarzam to są rzadkie
              przypadki związane z genetyką a nie z dietą, widzisz teraz ten cały tryumf.

Pozdro.
              Jędruś wegano-witarian + B12

• rua Re: spirulina 08.11.05, 19:43
                lakto-ovo.

i bardziej mnie martwi to zelazo, niz ta witamina... leki zelazowe szybko
                poprawily mi wyniki, ale przeciez nie moge lykac wciaz lekow:(
                • jedrus1-a Co do żelaza 09.11.05, 03:28
                  rua napisała:

> lakto-ovo.
                  >
                  > i bardziej mnie martwi to zelazo, niz ta witamina... leki zelazowe szybko
                  > poprawily mi wyniki, ale przeciez nie moge lykac wciaz lekow:(

Rua jesteś lakto-owo:
                  Pojęcie mleka czy sera to teraz pojęcie względne, polecam zapoznać się z tym
                  artykułem, (link poniżej)
                  tiny.pl/xm5h
                  Radzę jednak brać regularnie B12 ok. 2-3 razy na dzień po 5-10 mikrogramów w
                  roztworze, tak jak wcześniej podałem, to dla pewności. (poprzednio był błąd:
                  zamiast 181nmol/L powinno być 281nmol/L moje wyniki)
                  poziomy B12: najlepsze 350-450 pg./mL

Co do żelaza, to kobiety mają z tym troszkę większe problemy chodzi o
                  miesiączki, ale o tym to z kinekologiem; wtedy się traci sporo żelaza o ile mi
                  wiadomo.

Spróbuj kiełki na początek pszenica, najłatwiejsza do kiełkowania, jest mięka
                  wystarczy zmielić dodać przypraw, nie trzeba bawić się w mleczka kiełkowe,
                  jedynie owies ma twarde osłonki w jego przypadku najlepiej w postaci mleczka
                  kiełkowego; artykuły o kiełkowaniu są na surawce.

Kiełki własnej roboty są i tanie, i bogate w witaminy i minerały włącznie z
                  żelazem, soki z zieleniny podobnie.
                  Po roku możesz zrobić badania na zawartość żelaza, ewentualnie metoda
                  kombinowana mniejsza ilość (np. połowę) suplementacji z żelazem i kiełki, soki
                  z zieleniny, razem to wszystko zmieszać.

Pozdro.
                  Zwolennik soku komórkowego własnej roboty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka