Dodaj do ulubionych

prosba o interpretacje

08.10.13, 01:41
Witam,
Drogie forumowiczki, pomozcie w interpretacji moich wynikow :
TSH 1.353 (0.47-4.64)
FT4 0.95 (0.71-1.85)
FT3 2.5 (1.45-3.48)
Objawy ktore mialam kiedy robilam wyniki byly ksiazkowe jak przy niedoczynności. Mam 37 lat. Samopoczucie pogorszylo sie wyraznie po wcześniej przybytym zapaleniu ucha wewnętrznego z objawami bardzo silnych zawrotow głowy. Mialam tez okres wzmożonego stresu spowodowanego choroba mamy. A w międzyczasie rzucilam palenie. I wtedy sie zaczęło! Zmęczenie jak nigdy wczesniej wypadanie włosów zaparcia niskie cisnienie itd. Dodam ze suplementuje sie od dawna, ostatnio przed wystąpieniem objawow algi chlorella spirulina. Brałam tez DHEA agnus castus i wielw innych. Moje samopoczucie na suplementach zawsze bylo lepsze, szukałam w nich ratunku na moje kiepskie samopoczucie szczególnie psychiczne, zawsze intuicyjnie czulam, że przyczyna tkwi głębiej., po oczyszczaniu sie zawsze czulam sie o wiele wiele lepiej. Lekarze nigdy nie umieli mi pomoc. I tak zylam sobie z momi niedoskonalosciami. W wieku kilkunastu lat mialam wole niedoczynne, bralam jod. Majac 15 lat zaczelam tracic przytomność, po 2 ataku trafiłam do szpitala, diagnoza padaczka mlodziencza. Przez 5 lat leki, ataki nigdy sie nie powtorzyly wiecej. Stwierdzono tez wypadanie platka zastawki trojdzielnej serca. Mialam problemy z cera, depresyjne hustawki nastrojow przez całą swoją młodość trudności ze schudnieciem choć nadwagi nigdy nie mialam. Itp itd ostatnie lata suementacja I oczyszczaniem sie od czasu do czasu jakbym zawladnela nas swoim zdrowiem i samopoczuciem.
Uspalam to co nieuniknone? Badałam tarczyce tylko TSH, nie pamietam wyniku, ale podobno bardzo byl w normie. Teraz jak mi tak samopoczucie polecialo na "leb" to zrobilam wyniki no I wyszlo jak wyzej. Nie wiem czy slusznie ale podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy. Mierzylam temperature rano I mam pomiedzy 36 -36, 2 a do tego okrutnie swedzi mne skora! Wlosy wypadają cały czas. Te swędzenie tez juz pojawiało se wielokrotnie w moim życiu ale teraz pomimo suplementacji dodatkowo C selen antyoksydanty Bcompex Magnez pije ziola na uregulowanie hormonów kobiecych bo mam PMS dodatkowe włosk- teraz czuje jak by mnie te objawy przerosly. Czy to mogę wiazac z tarczyca? Czy to moze byc Hashimoto? Proszę pomozcie odpowiem na wszystkie pytania
Ramonaa
Obserwuj wątek
    • natder Re: prosba o interpretacje 08.10.13, 09:19
      FT4 21.05% [ wynik 0.95, norma (0.71 - 1.85)]
      FT3 51.72% [ wynik 2.5, norma (1.45 - 3.48)]
      Coś jest ewidentnie nie halo z Twoją tarczycą.
      Śmigaj czym prędzej na usg, radiolog powinien podać ci informacje nt. struktury gruczołu i jego wielkości (trzy wymiary, żeby można było obliczyć objętość tarczycy, powinna mieć 14-18ml).
      Zrujnuj się na przeciwciała anty TPO, anty TG - to może potwierdzić chorobę tarczycy na tle autoimmunologicznym.
      Szukaj dobrego endo, Tobie potrzebne są hormony w tabletce, bo Twoja tarczyca nie daje rady zaspokajać potrzeb organizmu.
      Szykuj kasę na oznaczenie poziomu ferrytyny, wit. b12, d3 - to są klasyczne niedobory, które mają osoby z problemami z tarczycą.
      I zapraszam do wątku o tężyczce, myślałam, że tylko ja jestem takim kosmicznym przypadkiem gdzie tężyczkę zdiagnozowano jako epilepsję, ale widać, nie jestem tak wyjątkowa jak myślałam, że jestem smile
      Czeka Cię kilka, kilkanaście miesięcy zjadania dużej ilości tabletek, bo może trzeba uzupełnić witaminy, żelazo, magnez, wapń i przede wszystkim hormony - ale idzie się przyzwyczaić smile
    • hashi-tess Re: prosba o interpretacje 08.10.13, 09:25
      masz marne poziomy hormonów tarczycy
      choć hormon przysadki mózgowej nie jest najwyższy.
      Jednak zważywszy na Twoje samopoczucie proponuję
      drążyć temat dalej.
      Konieczne do dalszej diagnozy jest wykonanie usg tarczycy
      i oznaczenie z krwi p/ciał p/tarczycowych TPO i TG.

Sądzę, że temat niedokrwistości chorób przewlekłych
      też powinnas zacząć drążyć.
      Skierowanie na badania morfologi czy wit. D3 powinien
      wystawić Ci lekarz rodzinny.

Nie odpuszczaj tarczycy bo to braki jej hormonów
      mieszają Ci w samopoczuciu.

Pzdr
      Tess
      • ramonaa Re: prosba o interpretacje 08.10.13, 10:21
        Dziękuje bardzo za szybka odpowiedz. Na moje nieszczęście chyba jestem w uk I chcac zrobic antyciala to kosztuje majatek, a na skierowanie od lekarza nie mam co liczyc. Poczekam do nast wizyty w Polsce. Z drugiej strony dzieki pobytowi tutaj mam latwiejszy dostep do dobrej suplementacji, bo jak wspomnialam zażywam cos ciagle- duze dawki witamin szczegolnie z grupy B, magnez, rozne antyoksydanty np astaksantyna, resveratrol, DHEA do tego ziola Red Clover, Anus Castus. Czego to ja nie lykalam, ale odkad sie suplentuje nsprawde czuje sie lepiej niz jeszcze 10 czy 15 lat temu. Lepiej ale do idealu daleko.
        Antyciala zrobię I USG. Te wyniki hormonow moich jakies rozjechane, pomimo niskiego fT4- fT3 jak by ok. I niskie stosunkowo TSH.
        Czuje ze moje zycie z powodu kiedys prawdopodobnie zlej diagnozy to ciagla walka, walka o minimum dobrego samopoczucia. Jestem juz tym zmeczona.
        Zaciekawilo mnie to co napusalaa
        • ramonaa Re: prosba o interpretacje 08.10.13, 10:25

Przepraszam pisze z telefonu.... zaciekawiło mnie to co napisałaś o diagnozie epilepsji ktora Tobie tez kiedys pistawiono. Czy utraty przytomności w okresie dojrzewania mogly mieć zwiazek ze zla praca tarczycy? Biegne na forum o tezyczce zgłębić trpche temat. Pozdrawiam serdecznie jeszcze raz dziekuje
          • natder Re: prosba o interpretacje 08.10.13, 12:59
            Tu jest wątek o tężyczce i tam przewija się info o mojej pseudoepilepsji:
            forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka