Dodaj do ulubionych

smaczne potrawy dla wege dzieci

08.02.06, 23:48
czy macie sprawdzone i lubiona przez Wasze Dzieci potrawy? Podeslijcie prosze
jakies propozycje.
Obserwuj wątek
    • chihiro2 Re: smaczne potrawy dla wege dzieci 09.02.06, 17:14
      Ja nie mam dzieci, a jak bylam dzieckiem, to moj wegetarianizm ograniczal sie
      do odrzucania miesa, niestety :(
      Ale ciekawe przepisy dla dzieci (i nie tylko) znajdziesz tutaj:
      www.spinacz.puszkkka.pl
      Bardzo mnie cieszy, ze wspierasz wegetarianizm swojego dziecka :) (jezeli moge
      oczywiscie wysnuc taki wniosek, dosc daleko idacy, przyznaje...)
      • yuka66 Re: smaczne potrawy dla wege dzieci 09.02.06, 17:27
        Moja corka (8 lat) lubi nalesniki (z pelnej maki) z pieczarkami (usmazonymi na
        masle) lub lososiem - moja je ryby - (ugotowanym na parze i rozdrobnionym) z
        sosem beszamelowym, mozesz tez posypac kielkami lub rzezucha, zawinac i jesc
        albo zapiec posypane tartym serem. Drugie z jej ulubionych dan - cieciorka w
        sosie pomidorowym podana z ryzem.
        • aquaria potrawy dla wege dzieci 09.02.06, 19:18
          jestem wege od ponad 15lat,nie mam swoich dzieci,wiec ciezko mi znalezc potrawy
          ktore beda smakowaly dziecku i beda na tyle pozywne zeby pociechy wzrastaly
          prawidlowo.Znajomi "miesozercy" maja powazny problem z corka,lekarz
          zaproponowal aby odstawili pokarmy pochodzenia zwierzecego - nie sadzilam ze
          sie kiedys takich czasow doczekam;) Kiedys krzywo patrzeli a dzis przyszli po
          prosbie o przepisy.
        • aquaria Re: cieciorka 09.02.06, 19:19
          poprosze o przepis jak ja przyrzadzasz:)
          • yuka66 Re: cieciorka 10.02.06, 13:02
            Moczysz cieciorke (275g) i gotujesz az bedzie miekka. Oddzielnie przyrzadzasz
            sos pomidorowy: Smazysz jedna drobno pokrojona cebulke i czosnek na oliwie,
            dodajesz pomodory z puszki (puszka 400g), zalewasz jedna szklanka wywaru
            warzywnego, dorzucasz ugotowana wczesniej cieciorke i na malym ogniu gotujesz
            25 minut (bez przykrycia) - sos powinien zgestniec.
            Jesli dziecko lubi mozna razem z cebulka podsmazyc czerwone i zolta papryke
            pokrojona w kostke. Mozna wszystko posypac natka przed podaniem. Najlepiej
            smakuje z ryzem, idealnie byloby z brazowym, ale nie wszystkie dzieci lubia.
            • aquaria Re: cieciorka 11.02.06, 16:22
              dziekuje bardzo, sprobujemy :)
    • babsi.b Re: smaczne potrawy dla wege dzieci 12.02.06, 09:15
      Jak bylam dzieckiem to moja ulubiona potrawa byly plastry cukinii panierowane i smazone. Ale to chyba nie na ta pore roku :-) Dzieci czesto lubia nalesniki nadziewane np warzywami czy serem, zupki jarzynowe z ryzem lub lanymi kluskami, ryz z jablkami, rozmaite pierozki z serem czy owocami, ryz lub kasze z warzywami, kasze manne na mleku, potrawki z soczewicy czy ciecierzycy, zazwyczaj uwielbiaja tez maslo orzechowe. Wiecej nic mi do glowy nie przychodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka