Dodaj do ulubionych

Za ile kupujecie ziarna Soji

20.08.06, 23:04
Podajcie ceny, wage i gdzie - Mnie jedno szokuje ze 1 kg Soji jest warty
jakies 20 centow a w sklepie takie ceny :( Dziwne
Obserwuj wątek
    • cyberski Re: Za ile kupujecie ziarna Soji 21.08.06, 10:03
      Rzadko kupuję (mam trochę u siebie w ogródku), ale jeśli już to robię to biorę barterem od sąsiada więc nie wiem jaka jest kkonkretna cena...

Cena ziana (i czegokolwiek innego) zależy bardziej od tego ile kupujący chce (lub musi, bo chcec mieć) za to "coś" zapłacić. Wartość ma dużo niższe znaczenie...
      Mercedes i Bentley są wykonane na podobnym poziomie jakości, a jednak cena Bentlya jst zdecydowanie wyższa od ceny Mercedesa.

A poza tym w cenie soi (jak w każdej innej cenie) zawiera się nie tylko jej watość ale również koszty transportu, zyski pośredników itp. itd.
      Nikt nie będzie "gibał" za darmo ;))))
      • alien999 Re: Za ile kupujecie ziarna Soji 21.08.06, 11:22
        Tylko Ze kilogram Soji jest wart 60-80gr (z dostawa do Polski) Dla mnie
        nienaturalna jest sytuacja w ktorej 1kg Orzeszkow ziemnych kosztuje 6 zloty w
        sklepie a a Kg Soji 8,5 :))))

• cyberski Re: Za ile kupujecie ziarna Soji 21.08.06, 11:50
          alien999 napisał:

> Tylko Ze kilogram Soji jest wart 60-80gr (z dostawa do Polski) Dla mnie
          > nienaturalna jest sytuacja w ktorej 1kg Orzeszkow ziemnych kosztuje 6 zloty w
          > sklepie a a Kg Soji 8,5 :))))
          >

Po drodze do Ciebie jest jeszcze 2-3 (przynajmniej pośredników) i każdy z nich musi zarobić na ZUS, podatki, płace pracowników (wraz z nalciałościami), Kasę Chorych no i oczywiście zarobić dla siebie jakieś nomalne pieniądze.
          A skoro Ty jestś "gotowa" kupować soję po 8,50 to dlaczego oni mieliby obniżać tę cenę?
        • misiu-1 Re: Za ile kupujecie ziarna Soji 21.08.06, 13:18
          alien999 napisał:

> Tylko Ze kilogram Soji jest wart 60-80gr (z dostawa do Polski) Dla mnie
          > nienaturalna jest sytuacja w ktorej 1kg Orzeszkow ziemnych kosztuje 6 zloty w
          > sklepie a a Kg Soji 8,5 :))))

Unia Europejska w 2004r sprowadziła z zagranicy 13,8mln ton ziarna sojowego o
          łącznej wartości 4,3mld USD. Wynika z tego, że kilogram ziarna sojowego wart
          jest w imporcie 0,311 USD czyli ok. 90gr. Orzeszki ziemne kosztują w
          przybliżeniu 3 razy więcej. Tak to wygląda od strony importera. Od Twojej
          strony może być zupełnie inaczej, a to głównie z powodu skali sprzedaży. Do
          bezpośredniej konsumpcji trafia w Polsce zaledwie 118 ton ziarna sojowego i aż
          25 tys. ton orzeszków ziemnych. To stąd bierze się pozorny paradoks wyższych
          cen soi niż orzeszków, pomijając fakt, że 6PLN za kg orzeszków w sklepie to
          cena za najgorszy sort. Za lepsze gatunki musisz dać przynajmniej dwa razy tyle.
          • alien999 Re: Za ile kupujecie ziarna Soji 21.08.06, 16:26
            Co rozumisz przez lepsza jakosc orzeszkow? (czy przypadkiem te duze orzeszki o
            wielkosci laskowego tzn 2-3 wieksze)

Ale to zadkosc do kupienia!
    • anetadow Re: Za ile kupujecie ziarna Soji 05.09.06, 10:30
      w Warszawie - 5 zł.
    • truscaveczka SOI! n/t 05.09.06, 13:13

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka