ollaboga77 11.10.06, 19:31 bo ja od roku olejów z firmy Oleofarm niezłe. kupuje ten litrowy nieoczyszczony lniany:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: jakich olejów używacie? 11.10.06, 19:52 Mieszkam w Anglii i uzywam olejow tutejszych firm. Do smazenia slonecznikowego i sezamowego - ubolewam, ze nie moge znalezc rzepakowego, nie widzialam nigdzie. Do zimnych potraw uzywam oliwy, oleju z dyni, przymierzam sie do zakupy lnianego. Mam tez oliwe wlasnorecznie zrobiona z czosnkiem, pieprzem, ziolami, papryczkami chili i innymi skladnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 Re: jakich olejów używacie? 11.10.06, 19:59 wow chihiro widze, że nie próżnujesz :))) Podoba mi się taki styl zycia jak nie wime co :)))))))))) A podasz przepis jak ją zrobić? Zastanawiam się czy od oliwy dużo się tyje? Mam w planach chudnięcie więc .... Jak to się stało że wilądowałaś w Angli? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: jakich olejów używacie? 11.10.06, 20:12 Skonczylam studia (zaczelam w Polsce, ale kontynuowalam w Australii i Niemczech), no i potem moj chlopak, ktory studiowal w Oxfordzie, a po studiach wyjechal ze mna na rok do Niemiec, zdecydowal, ze jednak chce jeszcze postudiowac, w Anglii, znow w Oxfordzie. Ja nie mialam pomyslu na swoja "kariere", wiec stwierdzilam, ze ok, moge z nim zamieszkac w Anglii. I tak juz jestesmy tu dwa lata, on studia skonczyl, w lutym przeprowadzamy sie do Londynu, gdzie on ma juz podpisany kontrakt z firma prawnicza (studiowal prawo), a ja cos sobie fajnego znajde. A przepis na oliwe jest latwy. Poczytaj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=35360277&a=35360277 Na pewno od za duzej ilosci oliwy sie tyje. Ale pamietaj, ze zdrowe tluszcze powoduje spadek "zlego" cholesterolu i wzrost "dobrego", no i generalnie wspomagaja spalanie tkanki tluszczowej. W diecie ok. 20% kalorii powinno pochodzic z tluszczow. PS. Ciesze sie, ze podoba Ci sie taki styl zycia :) Mnie tez sie podoba :))) Odpowiedz Link Zgłoś
raggety Re: olej rzepakowy w Anglii 14.10.06, 21:13 nazywa się rapeseed oil i jest łatwo dostępny nawet na prowincjach w zwykłych supermarketach, nie wiem, dlaczego nie możesz znaleźć w Londynie! Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: olej rzepakowy w Anglii 15.10.06, 19:32 Nie mieszkam w Londynie. Wiem jak sie nazywa, to zadna filozofia. Widzialam w tesco jedynie i moze kupie, jak mi sie skonczy slonecznikowy, ale bede obstwac przy tym, ze powszechne to tu nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
drekar.drekar z pestek dyni 14.10.06, 12:42 Bardzo mi smakuje olej z pestek dyni. Nadaje się do bezposredniego spożycia, z chrupiacym pieczywkiem. Pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
zamyslona4 z pestek winogron... 14.10.06, 17:45 .. slonecznikowy, z pestek dyni, oliwe z oliwek, sezamowy. no i tu do chiro- na moim jest napisane zby nie uzywac go do smazenia. a ty na nim smazysz? Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: z pestek winogron... 15.10.06, 19:33 Tak, smaze. We wszystkich przepisach, ktore mam, ktore zalecaja uzycia oleju sezamowego (kuchnia azjatycka), zalecaja go wlasnie do smazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zamyslona4 Re: z pestek winogron... 16.10.06, 16:32 chihiro2 napisała: > Tak, smaze. We wszystkich przepisach, ktore mam, ktore zalecaja uzycia oleju > sezamowego (kuchnia azjatycka), zalecaja go wlasnie do smazenia. no ale na opakowaniach jest napisane aby spozywac na zimno. albo dodawac dopiero w koncowej fazie smazenia, ale nie doprowadzac do wysokiej temperatury.... Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: z pestek winogron... 16.10.06, 18:50 Na moim jest napisane, ze jest idealny "for Chinese cooking and stir frying" i ze nie nadaje sie jedynie do deep frying. I w przepisach, jak pisalam, pisza, by smazyc na nim od poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed Re: jakich olejów używacie? 16.10.06, 18:59 do smazenia (krotkiego lub z dodatkiem wody) - oleju winogronowego, ryzowego. do gotowania - takze winogronowego. do zimnych potraw - lnianego, slonecznikowego, z orzechow laskowych, winogronowego, czasem oliwy z oliwek (troche mi sie przejadla swego czasu i trudno mi teraz na nowo delektowac sie jej smakiem). lubie oleje z irmy oleofarm - takze kilka razy kupowalam litrowy nieoczyszczony, ale ze ma krotka przydatnosc do spozycia po otwarciu - kupuje czesciej ten z mniejsza zawartoscia kwasu tluszczowego alfa :( - ale tez smaczny (i tloczony na zimno oczywiscie). oliwy kupuje w sklepach ze zdrowa eko zywnoscia, ryzowy - jedynie w markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-nick Re: jakich olejów używacie? 25.10.06, 10:50 Różnych olejów używam. Teraz jest bez liku dobrych olejów tłoczonych na zimno. Chyba ważnym jest aby w tym zakresie stosować możliwą różnorodność. Odpowiedz Link Zgłoś