grogreg 21.03.07, 15:48 Macie co ciekawego na kalafiorka? Bo mi w lodowce jeden taki zalega, a mam juz dosyc jarzyn gotowanych na parze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzioucha_z_lasu Re: Witam brac wegetarianska. 21.03.07, 16:55 Kalafiorowa sałatka - jedna z moich ulubionych: surowy kalafior, jogurt, czosnek, sól, pieprz, cytryna, zielona pietruszka Kalafior podziel na cząstki, jogurt wymieszaj z przyprawami i drobno posiekaną pietruszką, polej kalafior - i smacznego :) Kotleciki kalafiorowe: ugotowany kalafior, jajko, bułka tarta, sól, pieprz Kalafior kroisz na plastry obtaczasz w jajku i bułce - i na patelnię. Może być później z jakimś sosem jogurtowym. Kalafior zapiekany: Kalafior, masełko, mleko, cytryna, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, mozzarella Kalafior zblanszować, przygotować sos beszamelowy, dodać gałkę muszkatałową, sól, pieprz, trochę soku z cytryny, kalafiora do brytfanki, zalać sosem, posypać startym serem i zapiec. No, ale nie wiem, czy jako cyberklon - cokolwiek to jest - mogę przepisy podawać :D Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Witam brac wegetarianska. 21.03.07, 19:35 Jaja,sery,mleko,jogurty,masło są pochodzenia zwierzęcego. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Witam brac wegetarianska. 21.03.07, 20:35 Zdziwisz się, ale nie. Niektórzy jadają nabiał. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 14:26 Czy dziękujesz krówce za mleczko? Kurce za jajko? Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 14:34 Nie, dziękuję pani przy kasie w sklepie. Jeszcze jakieś problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 14:40 A czy pani w sklepie podziękowała krówce za jajko? Wybiórczy ten twój wegetarianizm. To nie tylko żarcie,ale i cała filozofia. Prawdziwy wegetarianin nie je niczego,co jest owocem wykorzystywania zwierząt. Kury na fermach gnieżdżą się w ciasnych klatkach,pierze z poduszki pochodzi od ubitych gęsi,wełniany sweterek z ubitej owcy,itd. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 14:49 A gdzie ja piszę, że jestem wege? Podałam przepis. Masz jakieś problemy z rozumieniem tekstu? Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 15:59 wiarusik napisał: >Prawdziwy wegetarianin nie je niczego,co jest owocem wykorzystywania zwierząt.< Rozumiem,ze prosisz grzecznie owady by nie zjadaly czesci tego co na polach rosnie.W porywie to mozesz poprosic by grzecznie poszly na pole sasiada,bo na smierc glodowa to chyba nie chcesz ich skazac. Jak zobaczysz robaczywe jablko to ratujesz robaczka bo to zwierzatko jest. Tak,wegetarianizm to cala filozofia jest a nie tylko zarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 21:38 Owad to nie ssak;) Nie bądź małostkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 22:49 wiarusik napisał: > Owad to nie ssak;) > Nie bądź małostkowy< Ale zwierze.A po za tym to dla mnie nie ma znaczenia bom niewegetarianin:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 21:39 Niejedna krowa połknęła pasikonika w trawie,choć jest roślinożerna. Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: Witam brac wegetarianska. 25.03.07, 14:02 wiarusik napisał (m.in): > (...) wełniany sweterek z ubitej owcy (...) Akurat nie. Wełniany sweterek pochodzi z owcy ostrzyżonej, a nie ubitej. Z ubitej pochodzą kożuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 09:45 wiarusik napisał: > Jaja,sery,mleko,jogurty,masło są pochodzenia zwierzęcego. O rany, serio? Myślałam że jogurty i sery robi się z soi, a jaja rosną na krzakach (jest taka roślina nawet, jajko krzewiaste, czyli eggplant). Mój światopogląd runął w gruzy! Aaaaaaa! Szok. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Witam brac wegetarianska. 22.03.07, 14:25 To źle myślałaś,a ja cię oświeciłem;) Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor salatka 21.03.07, 19:28 Surowy kalafior rozdrobnic, dodac posiekane jajaka na twardo i majonez. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś