seth.destructor 02.03.08, 11:59 Jest patronem wegetarian. Wiedzieliscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vegol Re: Sw. Dawid 02.03.08, 17:44 Słyszałam, że jest post św.Dawida polegający na jedzeniu tylko warzyw i owoców. Czyli weganizm. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Sw. Dawid zanim zostal krolem, byl pastuszkiem... 02.03.08, 20:43 ..czy on nie jadal wtedy jagniat, mleka i serow? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Sw. Dawid zanim zostal krolem, byl pastuszkie 03.03.08, 00:21 marouder.eu napisał: > ..czy on nie jadal wtedy jagniat, mleka i serow? Pewnie jadł trawę razem z owieczkami. Heeej ! S. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Nie, to nie on, to kolega.. 03.03.08, 00:35 Jak oznajmia pismo, niejaki Nebukadnessar, z zawodu takze krol podobno pare lat biegal na czworakach i u bram Babilonu pozywial sie wegansko na bloniach. snajper55 napisał: > Pewnie jadł trawę razem z owieczkami. Heeej ! > > S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 A jest ??? 03.03.08, 00:30 Ja słyszałem,że św. Szymon Słupnik. Jego umartwiania miały tyle sensu, co niejedzenie mięsa. "W Telanissos, gdzie zamieszkał znany był ze skrajnej ascezy: krępował ciało sznurem z łyka palmowego, gęsto przetykanym cierniami, kazał zamknąć się w kamiennej cysternie na wodę, mieszkał w tak ciasnej pieczarze, że nie mógł w niej rozprostować nóg, przykuł się do głazu kilkumetrowym łańcuchem. (...) W pobliżu Antiochii Syryjskiej zbudował kamienny słup (początkowo wysokości 10 stóp, czyli ok. 3 m, który następnie podwyższano aż do ostatecznej jego wysokości 60 stóp, tj. około 18 m.), na którym umieścił platformę o powierzchni około 4 m kw. Przebywał na niej blisko 40 lat." S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A jest ??? 03.03.08, 11:39 seth.destructor napisał: > Ale tam musialo smierdziec... Pewnie dlatego słup podwyższono z 3 do 18 metrów. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: Sw. Dawid 03.03.08, 23:04 A ja bym stawiała na świętego Franciszka. No proszę, ile się można od Was mięsożerców nauczyć. Nie tylko dbacie o naszą, wegetarian, dietę, ale nawet o naszą duchowość. :] Odpowiedz Link Zgłoś