Gość: brumbak Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.crowley.pl 09.10.03, 17:17 to dziwne ale prawdziwe: > bardzo wielu ludzi - nawet z wyższym wykształceniem, mysli że "krowa mleko DAJE" bo jest krową a więc zwierzęciem , które produkuje mleko. > krowa "daje" mleko tylko wtedy jesli miała ciele a po pewnym czasie wytwarzanie mleka zanika > aby utrzymać "produkcje " mleka hodowcy musza doprawdzac do "zacielania" krów a następnie - ze wzgledów ekonomicznych zabijaja "nadmiarowe cielęta" > policzmy: np. hodowla liczy 10 krów > przeciętny czas życia- do wysłania do rzeźni_ 9 lat > ilośc cieląt ich zyciu 5 > gdyby przez te 9 lat nie zabito ani jednego cielaka to w 9 roku( po wysłaniu do rzeźni 10) hodowla liczyłaby co najmniej 50 sztuk w tym ok. 50% byków, o ile nowe zwierzęta nie byłyby " rozmnażane" co jeszcze zwiększyłoby ich ilość > to ta najciemniejsza strona "produkcji" mleka > Odpowiedz Link Zgłoś
splenda Re: skąd się bierze mleko?? 09.10.03, 19:17 ty mnie nie strasz tymi mordowanymi cielaczkami i owieczkami, Brumbak. Ja i tak jadam plod krowy jak dorosnie. Chcesz byc obrzydliwy? Dobrze, wyobraz sobie stosunek swoich rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.crowley.pl 10.10.03, 17:38 - uprzejmie prosze o dalsze wypowiedzi komentarz za jakis czas.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.pestar.com.pl / *.pestar.com.pl 09.10.03, 21:42 brumbak - jesteś jednak opóżniony w rozwoju ewolucyjnym sam sie plączesz - bo jak mogłaby wyglądać naturalna równowaga biologiczna gdyby nikt tych krów nie zjadał??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dutchess Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.chello.pl 11.10.03, 12:36 Gość portalu: ali napisał(a): > brumbak - jesteś jednak opóżniony w rozwoju ewolucyjnym > sam sie plączesz - bo jak mogłaby wyglądać naturalna równowaga biologiczna > gdyby nikt tych krów nie zjadał??? z tą *naturalną równowagą biologiczną* to ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: skąd się bierze mleko?? 12.10.03, 14:05 Gość portalu: ali napisał(a): > brumbak - jesteś jednak opóżniony w rozwoju ewolucyjnym > sam sie plączesz - bo jak mogłaby wyglądać naturalna równowaga biologiczna > gdyby nikt tych krów nie zjadał??? Masowa hodowla to chyba naruszenie równowagii, o którą sie tak troszczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.icpnet.pl 09.10.03, 23:53 Doiłem kozy które nigdy capa nie widziały i dawały mleko!! Czy one są wiatro pylne?? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: skąd się bierze mleko?? 10.10.03, 10:18 Krowa, która raz w życiu była zacielona, daje mleko do końca życia. Bo gdyby krowie pozwolić żyć swobodnie, to miałaby cielaka rok po roku, i praktycznie zawsze jakiś cielak by ją ssał. No, ale to trzeba wiedzieć, a nie wymądrzać się, jak brumbak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dutchess Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.chello.pl 11.10.03, 12:33 emka_waw napisała: > Krowa, która raz w życiu była zacielona, daje mleko do końca życia. to ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: skąd się bierze mleko?? 13.10.03, 10:58 > > Krowa, która raz w życiu była zacielona, daje mleko do końca życia. > > to ciekawe Ale prawdziwe, spytaj się o to pierwszego lepszego chłopa ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: skąd się bierze mleko?? 10.10.03, 10:24 Sam to sobie wykombinowałeś?, to bzdura! Gdybyś kiedykolwiek miał do czynienia z ludźmi, którzy chodują krowę to wiedziałbyś, że mleko od "cielnej" (ciężarnej) krowy jest niesmaczne i nie nadaje się do picia, ma po prostu inny skład. Nie wiem, kiedy krowa zaczyna dawać mleko ale jego ciągłą "produkcję" pobudza się przez dojenie właśnie. U ludzi (właściwie to tylko u kobiet :o) ) jest podobnie, im rzadziej karmią piersią tym mniej mają pokarmu. Ale są rekordzistki, które karmią nawet do 6 lat! (wiem, przerażające). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.mofnet.gov.pl 10.10.03, 14:41 A są też i takie, które zostają mamkami i karmią ile wlezie do końca życia coś na wzór krowy. Brumbak skończ już z tymi herezjami. Te Twoje posty stają się już nudne. Napadasz na tych bogu ducha winnych wszystkożerców a to nie oni ale Ty jesteś zagrożeniem dla świata. Historia pokazała, że fanatyków lepiej tępić w zarodku bo potem może już być za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dutchess Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.chello.pl 11.10.03, 12:34 apolka napisała: > Nie wiem, kiedy krowa zaczyna dawać mleko ale jego ciągłą "produkcję" > pobudza się przez dojenie właśnie. to ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: skąd się bierze mleko?? IP: 62.8.216.* 13.10.03, 16:54 Widac,ze nie mialas jeszcze dzieci. Mojej zonie jeszcze przez rok po odstawieniu corki udawalo sie "wyprodukowac" troche pokarmu. Pamietam tez post kobiety, ktora nie wiedziala juz co robic bo im czesciej przystawiala dziecko tym wiecej miala pokarmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dutchess Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.chello.pl 14.10.03, 11:27 Gość portalu: Sebastian napisał(a): witam Sebastianie, > Widac,ze nie mialas jeszcze dzieci. ??? teraz ja spróbuję: widać, że nie pracujesz w kopalni i urodziłeś się w lutym. czy mam rację? > Mojej zonie jeszcze przez rok > po odstawieniu corki udawalo sie "wyprodukowac" troche pokarmu. > Pamietam tez post kobiety, ktora nie wiedziala juz co robic bo im czesciej > przystawiala dziecko tym wiecej miala pokarmu:) ja tego nie neguję, ale po pierwsze: to (tzn. karmienie) wcale nie jest takie proste. myślisz, że przyłożysz dziecko do piersi i już? po drugie: wracając do tematu krów. dojenie ocielonej krowy pobudza produkcję mleka, ale czy w nieskończoność. nie. pozdrawiam, dutchess Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: skąd się bierze mleko?? 14.10.03, 11:52 dojenie ocielonej krowy pobudza produkcję > mleka, ale czy w nieskończoność. nie. Pięć lat dawania mleka, tyle zaobserowałam u nie zacielanej krowy. I jeszcze jedno: jak się krowy nie doi, to mleko się zbiera, i krowa potwornie cierpi. Nie jestem sadystką, więc jestem za dojeniem krów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak lista się już tworzy IP: *.crowley.pl 10.10.03, 19:21 ali 09 , Krzyś, emka –wa, apolka, Aga , baky splenda > na razie bez komentarza > czy ktos chce się jeszcze dopisac ? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: lista się już tworzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 23:07 A może by tak kolega Brumbak zamiast twożyć listę (czyżby do odstrzału?:) ustosunkował się do wypowiedzi szanownych przedmówców? No bo mam wrażenie, że ktoś tu napisał coś głupiego ( i nie ma tej osoby na liście). Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: lista się już tworzy IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 11:46 Grozisz nam? Już się mamy bać? Człowieku Ty się zacznij leczyć nim będzie na cokolwiek zapóźno. Takiego rycerza już dawno nie widziałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak Re: lista się już tworzy-ale jest szansa IP: *.crowley.pl 11.10.03, 16:52 . juz niedługo mój komentarz . ale mascie jeszcze szanse wycofac się z listy wystarczy napisać: . pomuliłem sie brumbak ma racje - podpis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Kupuje sie w sklepie..... IP: *.cm.chello.no 10.10.03, 23:09 Stoi na polkach w kartonikach :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak Re: skąd się bierze mleko?- podsumowanie IP: *.crowley.pl 12.10.03, 13:25 ) ten wątek naocznie wyłuskał najwieksze ciemnoty na tym forum ) skąd sie bierze mleko - czy krowa " daje" czy odbieramy je cielętom ) mozna to łatwo sprawdzić zamiast wypisywąc głupoty i obrażac sie na FAKTy ) poniżej cytuje wyjaśnienie z fachowego ośrodka hodowli ) dane te śa dostepne w in ternecie- gdyby ktoś nie wiedział i nie umiał tego zroumięc ) jest to wieedza na poziomie 11 - 13 lat nawyzej ) a jak ktoś nie wie a umie klikac w klawiature to trzeba po prostu skorzystac z wyszukiwarki i sprawdzić )) ci co wypowiadali sie w tym watku i zarzucali mi różne rzeczy to nieciekawa zbieranina oszołomów, ciemnogrodu(np. hydrogen czy emka) jeden cham i idiota(splenda) a reszta jakby sama wpisuje sie w to towrrzystwo ) ) chcieliście sie skompromitowac - wasza sprawa ) ) WASZE wypowiedzi nacechowane ignorancja , złośliwośćia itp nadaja sie na watek reportażu o polskim Ciemnogrodzie który buduje własne wypobrazenie o świecie na uprzedzeniach, totalnej niewiedzy itp itp mozna by długo ale szkoda czasu )smutne fakty o produkcji mleka sa takie ,ze niestety jest to bezduszny, technokratyczny system eksploatacji zwierząt- są programy komputerowe które umożliwiaja "nowoczesne" zarzządzenie stadem - jak mozna wyczytac nizej hodowca stara sie aby krowa była "zacielana" najszybciej jak to mozliwe po porodzie aby ni "utracić" 21 dniowego cyklu miesiączki bo przaesunięcie cyklu rozrodu o 21 dni to wg hodowców niepotrzebna utrata wydajności Źródło: "Hodowca bydła i trzody chlewnej" Nr 9/01 Informator SHiUZ Bydgoszcz Nr 15/99 Materiały MCHiRZ w Łowiczu Jak uniknąć błędów w rozrodzie bydła Prawidłowe prowadzenie rozrodu w stadzie to ważny i jednocześnie jeden z trudniejszych elementów w hodowli bydła mlecznego. Błędy popełniane w tej dziedzinie mają wymierne efekty finansowe. Często nie są one zauważane, gdyż nie wymagają natychmiastowego ponoszenia kosztów, jak w przypadku zakupu paszy czy lekarstw. Istotne znaczenie ma fakt, iż zwykle poprawa sytuacji nie wymaga żadnych lub jedynie niewielkich nakładów pieniężnych. Trzeba tylko poświęcić trochę więcej czasu na kontrolę rozrodu. W dobrze zarządzanym stadzie nie może zabraknąć rzetelnie i na bieżąco prowadzonej dokumentacji. Sporządzana nawet w najprostszej formie może być dużą pomocą w pracy hodowcy, gdyż pamięć ludzka bywa zawodna. Zapisów można dokonywać tradycyjnie na papierze lub w większych stadach za pomocą komputera. Zgromadzone dane, aby mogły posłużyć do analizy rozrodu stada muszą zawierać co najmniej następujące informacje o każdej krowie i jałówce: - data wycielenia - data zaobserwowania rui - data krycia - data zacielenia lub stwierdzenia cielności. Data wycielenia. Czas od narodzin do pierwszego wycielenia to najbardziej kapitałochłonny okres w życiu krowy. Jałówki rasy czarno-białej wychowujemy z założeniem, aby były dobrze przygotowane do ocielenia w wieku 24 - 27 miesięcy i osiągnęły masę ciała 510 - 560 kg po ocieleniu. Zbyt wczesne wycielenia jałówek, w wieku poniżej 24 miesięcy, powodują zwiększenie liczby trudnych porodów. Z kolei opóźnienie wieku pierwszego wycielenia to wydłużenie okresu "pustego" żywienia oraz dłuższy okres spłacania się jałówki. Dzień wycielenia to początek kolejnego cyklu rozrodczego w życiu krowy. Od tego dnia rozpoczynamy obserwację, aby ustalić optymalny termin pokrycia krowy, z zachowaniem zasady jednego wycielenia w ciągu jednego roku kalendarzowego. Krowa po wycieleniu powinna być skutecznie zacielona w ciągu 80 - 90 dni, jednak nie wcześniej niż 6 tygodni po porodzie. Data rui. U zdrowych, dobrze żywionych i utrzymanych krów wykrywanie rui odbywa się bez większych trudności. Szczególną uwagę powinniśmy skupić na zwierzętach u których wystąpienie rui jest najbardziej prawdopodobne. Są to krowy, którym właśnie mija ok. 21 dni ( 18-24 dni) od wystąpienia poprzedniej rui. Zapisujemy daty, co pozwoli nam określić po pewnym czasie długość cyklu rujowego u każdej krowy. Zaleca się prowadzić co najmniej dwie (w oborze uwięziowej) do czterech (w oborze wolnowybiegowej) obserwacji w ciągu dnia. Każda z nich powinna trwać minimum 20 minut w czasie, gdy zwierzęta są najedzone i niczym nie niepokojone. Zauważymy wtedy łatwiej te samice, które maja bardzo krótka ruję lub u których czas obserwacji może przypadkowo pokrywać się z fazą spokoju w przebiegu rui. Obserwowanie zwierząt wyłącznie przy okazji wykonywania codziennych prac w oborze absolutnie nie wystarcza. Oprócz częstotliwości obserwacji ważny jest także czas jej wykonywania. U dużej części krów ruja rozpoczyna się nocą lub w godzinach późno wieczornych, kiedy w oborze panuje największy spokój. W związku z tym, zaleca się przeprowadzanie kontroli późno wieczorem i bardzo wcześnie rano. Stosunkowo łatwo prowadzić obserwacje w oborze wolno wybiegowej lub na pastwisku, gdzie zwierzęta mają swobodę ruchu. Można przy tym wspierać się stosowaniem wykrywaczy rui lub malowaniem nasady ogona farbą kredową. W chowie alkierzowym, gdzie zwierzęta trzymane są na uwięzi jedyną pewną metodą jest uważna obserwacja krów oraz prowadzenie dokumentacji. Pożądane jest, jeśli są ku temu warunki, wypuszczanie stada codziennie na 1 - 2 godziny na okólnik. Ułatwia to obserwowanie zwierząt. Jeśli w ciągu około 50 dni od ocielenia nie zaobserwujemy objawów rui należy zastanowić się nad przyczynami takiego stanu. Brak rui może być pochodną zaburzeń rozrodczych i wymagać interwencji lekarza weterynarii, ale również może być jedynie pozorny. Spowodowany może być niedostateczną lub nieumiejętną obserwacją, czy też niewłaściwą interpretacją objawów rui. Warto pamiętać, że u krów z dużym udziałem dolewu krwi rasy holsztyńsko-fryzyjskiej ruje trudniej zauważyć, ponieważ towarzyszące im objawy są mało wyraźne. I w tym przypadku prowadzenie dokumentacji znacznie ułatwi wykrycie nieprawidłowości i szybkie podjęcie właściwych działań. Data krycia. Podstawą skutecznego krycia jest dostrzeżenie rui w odpowiednim momencie. Stwierdzono bowiem, że krowy powinny być inseminowane w końcowej fazie rui lub nawet kilka godzin po ustaniu jej objawów. Optymalny termin unasienienia wypada między 12 a 18 godziną licząc od początku rui. Jałówki należy unasieniać około 2 godziny wcześniej - moment owulacji przesuwa się wraz z wiekiem samicy. W uproszczeniu można przyjąć następujący schemat: · objawy rui rano - unasienianie późnym popołudniem lub wieczorem · objawy rui w czasie dnia - unasienianie następnego dnia późnym rankiem lub koło południa · objawy rui wieczorem - unasienianie następnego dnia po południu. Zapisanie daty krycia pozwoli nam określić, kiedy powinniśmy wezwać lekarza weterynarii w celu przeprowadzenia kontroli cielności. Badanie takie powinno być wykonane u każdej krowy przed upływem dwóch miesięcy (45-60 dni) od pokrycia. Fakt, że krowa nie wykazuje objawów rui, nie oznacza wcale, że została zacielona. Dlatego wczesne rozpoznanie ciąży pozwala na identyfikację tych zwierząt, które były pokryte, nie powtarzały rui, a nie są cielne. Dzięki temu, jeśli krowa nie jest cielna, nie dopuścimy do niepotrzebnego wydłużenia okresu międzyciążowego. Wydłużenie tego okresu o 1 ruję to dłuższe o 21 dni produkowanie drogiego mleka w końcowej fazie laktacji, kiedy to jedynie około 54 % kosztów paszy przetwarzane jest na mleko. Ponadto wczesne badanie cielności pozwala szybko rozpocząć leczenie jałowiejących samic. Opóźnione leczenie często trwa dłużej i nierzadko kończy się wybrakowaniem zwierzęcia ze stada, co jest dużą stratą dla hodowcy. Data zacielenia. Dzięki informacji o dacie zacielenia będziemy wiedzieli, kiedy powinniśmy krowę zasuszyć. Powinno to nastąpić 45 - 60 dni przed datą ocielenia. Jest to minimalny czas, jakiego potrzebuje przyszła matka na regenerację gruczołu mlekowego. Okres zasuszania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: skąd się bierze mleko?- podsumowanie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 17:01 Wybacz mi o Wielki. Od dziś zaczynam się modlić do Ciebie wszechmocny i już buduję Ci ołtarz, na którym w ofierze będę składać te cielęta które idą na rzeźń bym mogła wypić swoje kakao. I nie zdziwię się wcale jak kiedyś będzie o Tobie głośno jak o... gdy w imię ras niższysz zaczniesz mordować wszystkich, których usta skalały się mięsem, mlekiem, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak Re: skąd się bierze mleko?- podsumowanie IP: *.crowley.pl 12.10.03, 17:44 Gość portalu: Aga napisał(a): > A są też i takie, które zostają mamkami i karmią ile wlezie do końca życia coś > na wzór krowy. >> w kwestii merytorycznej - czy juz wreszcie rozumiesz skad sie bierze mleko? > a podziekowąc że sie czegos nauczyłas ? Gość portalu: Aga napisał(a): > I nie zdziwię się wcale jak kiedyś będzie o Tobie głośno jak o... gdy w imię > ras niższysz zaczniesz mordować wszystkich, których usta skalały się mięsem, > mlekiem, itp. > >>> twoje bzdurne posty sa żenujące i kompromitujące ciebie > lubisz widocznie obrzucac błotem ale to błoto spada na ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: skąd się bierze mleko?- podsumowanie 13.10.03, 11:14 > ) ten wątek naocznie wyłuskał najwieksze ciemnoty na tym forum Fakt, największą ciemnotą to ty jesteś, i to bez dwóch zdań. > ) poniżej cytuje wyjaśnienie z fachowego ośrodka hodowli No to czytajmy dalej... > stara sie aby krowa była "zacielana" najszybciej jak to mozliwe po porodzie aby > > ni "utracić" 21 dniowego cyklu miesiączki bo przaesunięcie cyklu rozrodu o 21 > dni to wg hodowców niepotrzebna utrata wydajności Czyli potwierdza to moje słowa, przypomnę: krowa raz zacielona daje mleko zawsze. A dalej wielkie NIC na temat rzuczonej przeze mnie uwagi. I przypomnę ci również, że wiele razy pisałam, że jestem przeciwna hodowli przemysłowej bydła i trzody chlewnej. Ale ty pewnie zbyt rajcujesz się czytaniem własnych postów, żeby czytać cudze... Twoją kulturę (hy, hy)i znajomość tematu mogłabym scharakteryzować słowami: kmiot granatem od pługa oderwany. Ale nawet taki kmiot wie, że krowa raz zacielona daje zawsze mleko, więc to chyba byłoby dla niego obraźliwe. Więc po prostu się z ciebie pośmieję, tak samo jak z innych "intelygentnych inaczej" pyskutantów tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzynek Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.03, 14:33 Te krowy też mleko dają: Cytat z artykułu: "Szczęśliwe krowy" chronią przyrodę Bagien Biebrzańskich "Duże stado krów, liczące około 200 sztuk co rano przechodzi przez bród na Biebrzy. Krowy przez cały dzień pasą się nad rzeką gdzie im się żywnie podoba, gdyż pastwisko nie jest ograniczone żadnym ogrodzeniem. Pod koniec dnia "szczęśliwe krowy z Brzostowa" same decydują kiedy wrócić na wieczorny udój. Każda grupa krów samodzielnie wędruje do swojej własnej obory, bez nadzoru pasterza. Obszary takie jak pastwiska pod Brzostowem są szczególnie predestynowane do włączenia do pilotowego programu rolno-środowiskowego finansowanego z fundusz"u SAPARD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brumbak Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.crowley.pl 14.10.03, 17:41 > to tak Ciemnogród spod znaku Bractwa szarlatana Kwąsniewskiego > nawet nie umiecie zroumięc najprostszej informacji > jest teraz oczywiste dlaczego tak łatwo daliście się nabrac na takgłupiądietę ?chodcąca głupota ażz was bije < dla porządku tylko inforuje że w hodowli krów melcznych hodowca dba aby krowa w jej smutnym cyklu zycia miała 5 lub w najgorszym przypadku 4 cielęta potem jej wydajnośc spada i jest zabijana > cielęta sa niestety zabijane okrutnie znacznie szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasulka Re: skąd się bierze mleko?? IP: *.pool.mediaWays.net 16.10.03, 21:00 Krowa jest zwierzęciem domowym i ssącym. Krowa ma sześć stron, jedną lewą, jedną na wierzchu, jedną na dole, jedną na przodku i jedną na zadku. Krowa ma osiem nóg: dwie prawe, dwie lewe, dwie przednie i dwie tylne. Krowa jest cała obciągnięta skórą wołową, a na końcu ma ogon z puszem. Tym puszem ogania muchy, co by nie powpadały do mlika. Całkiem na przodku krowa ma łeb, a to na to, co by tam mogły róść rogi i co by tam był plac na mordę, którą co by mogła ryczeć. Na spodku pod krową wisi mliko, które ma takie urządzenie do ciągnięcia. Jak ludzie za to ciągle ciągną i ciągną, to leci mliko. A jak zapomną ciągnąć to mliko gęstnieje i robi się siara. Mliko krowa robi zawdy tak, że się nie kończy. Krowa wonie tak fajnie i czuć ją z daleka tak, że robi wiejski luft, dla którego zjeżdżają się ludzie z miasta na wieś na tzw. wakacje. Krowa ma każdego roku cielę. Ponieważ cielę żywi się ssaniem, dlatego nazywa się gówniarz i należy do zwierząt ssących.Mężem krowy jest byk. Wół natomiast jest to taki stary kawaler. Woły odznaczają się krótą pamięcią, toteż nawet mówi się, że "zapomniał wół, jak cielęciem był".Byki nie nadają się pod siodło, a wielu śmiałków z byka spadło i potem było przedmiotem kpin znajomych. Byk może być zwykły, taki z rogami i ortograficzny. Jeżeli na przykład napiszemy: "fshut", zamiast "wschód", to wtedy będzie byk jak wół. Krowa żre trawę, mlicz i łopuch. Jak krowa ma dobre żarcie, to w mig za to robi dobre mliko, a jak ma złe jedzenie, to robi za to kwaśne mliko. Krowa je bardzo maluśko. Co raz zji, to potem żuje to tak samo długo, aż się naji, przestanie się jej wracać do gęby. Więcej napisać nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś