Dodaj do ulubionych

UWAGA WŁAMANIA

29.11.07, 08:57
Witam forumowiczów i jednocześnie chciałbym ostrzec mieszkańców naszego osiedla przed włamaniami, dokonanymi do 4 piwnic klatek III i IV bloku przy ul. Sadowej 10, a które to miały miejsce prawdopodobnie w okresie 24 - 28.11.2007r ( ujawnione 28.11.2007 okolo 20.00). Tak przy okazji sprawdzcie Państwo swoje piwnice , oby włamań nie było więcej !!! Skradziono rowery, Policja i ochrona zostały powiadomione o sprawie. Pytanie - jak sprawcom udało się dostać do piwnicy nie niczcząc żadnych zabezpieczeń po drodze ? Jak skuteczna jest, ochrona ? Na ile sami jesteśmy winni takiego stanu rzeczy - nie zamykamy na klucz drzwi do piwnicy z klatki, pozostawiamy nie domknięte drzwi wejściowe do klatki !!! A nasze auta stojące na parkingach, na razie jeszcze bezpieczne? Czy aby na pewno ?
Obserwuj wątek
    • bodik_j Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 11:09
      Witam
      Niestety jestem jednym z poszkodowanych o których pisze mój poprzednik.
      I mam pytanie do reszty mieszkańców czy w tych dniach nie widział może ktoś jak
      wyprowadzane są 4 rowery z bloku przy sadowej 10.
      Dodam też że jest to nie pierwszy raz. Coś około wakacji też komuś z piwnicy
      tylko z klatek 1-2 zrobiono taką samą niespodziankę. Giną także anteny CB z
      dachów samochodów. Jak coś z tym nie zrobimy to w końcu wezmą się za nasze
      mieszkania i samochody!
      Wydaje mi się że nie płacimy w sumie tak mało za ochronę?!
      Może czas pomyśleć nad monitoringiem osiedla(teraz to nie są już straszne
      pieniądze).
      Pozdrawiam starych i nowych sąsiadów.
      • sevq Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 12:13
        Za takie rzeczy powinna odpowiadać ochrona...! powinna mieć odpowiedzialność
        materialna i takie przypadki więcej by się nie zdarzały... Zakładając fakt taki,
        jaki jest, że na tym osiedlu nie ma ochrony jest jak jest... Moim prywatnym
        zdaniem to te zaginione rowery pewnie się znajdują u sąsiada w piwnicy. Nie
        dawno był taki wątek na forum 'ochrona, która nie chroni' i z tego co pamiętam
        mieszkańcy starszych etapów nie miel z tym problemu, że na naszym osiedlu jest
        ochrona, która pilnuje żeby szlaban nie opadł bo czasami nawet nie chce im się
        go opuszczać, bo i po co.... czasami nawet głowy nie ma chęci podnieść, żeby
        zobaczyć co za auto wyjechało.... a juz na pewno nie zainteresowało by go 6
        wyjeżdżających rowerów....
        • agus256 Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 12:30
          nie rozumiem do końca jednej rzeczy. Doszły w lecie 2 albo 3 bloki.
          Z każdego mieszkania wpływa do ochrony 20 zł, więc kasy mają więcej.
          Dlaczego nie ma dodatkowego ochroniarza? Jak wygląda umową o
          ochronę, czy ktoś widział? Rzeczywiście ochrona wpuszcza wszystkich.
          Może nasz administrator zajmie oficjalne stanowisko w tej sprawie-
          jakieś pisemko do firmy ochroniarkiej.
          I od razu prośba do mieszkańców-czasami widzę że niektórym nie chce
          się zamknąć drzwi do piwnicy.
          Poza tym przynajmniej na Koszteli 2 drzwi do klatki nie domykają się
          (zgłaszane było Mennicy), więc domykajmy je.
          pozdrawiam
          • zmijkowata Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 12:54
            Odpowiedzialności meterialna ochrony oczywiście jest możliwa, ale nie za takie
            pieniądze. Zadna firma nie zgodzi się na wzięcie na siebie odpowiedzialności
            materialnej, jeżeli płacimy jej tak małe pieniądze i do tej pory stać nas było
            na 1 ochraniarza, który nie może się ruszyć z budki.
            Została juz podpisana umowa na tzw. patrol ruchomy na terenie osiedla. Zadaniem
            drugiego ochraniarza będzie patrolowanie całego osiedla i reagowanie na wszelkie
            niepokojące zachowania, a w razie konieczności zgłaszanie zagrożenia organom
            ścigającym. Szczegóły w biurze administracji.

W nawiązaniu do tych włamań.
            Zastanawia mnie jedna rzecz - dlaczego te akcje (zarówno ta, jak i ta z wakacji)
            mają miejsce tylko w 1 bloku?
            Jakim cudem ktoś obcy dostaje się do piwnic, jeżeli teoretycznie klucze mają
            tylko mieszkańcy...? No chyba,że to tylko teoria i np mieszkańcy podczas
            wykańczania mieszkań nieopatrznie doprowadzili do sytuacji, że przebywające
            ekipy wykończeniowe, miały szansę sobie takie klucze dorobić...!
            Myślę, że wyprowadzanie 4 rowerów powinno wzbudzić zainteresowanie nie tylko
            ochrony, ale również sąsiadów! Nikt niczego nie widział? A może jak ktoś już
            wcześniej wspomniał, rowery wcale nie zostały wyprowadzone z budynku i
            należałoby się przyjrzeć swoim sąsiadom skoro sytuacja ma miejsce ciągle na
            Sadowej 10, a może skłonić policję, żeby przeszukała piwnice, skoro jest takie
            podejrzenie? Myślę, że żaden sąsiad nie będzie miał o to pretensji, jeżeli nie
            ma nic do ukrycia.

A poza tym jeszcze raz wielka prośba o myślenie!!!! żaden nawet najlepiej
            opłacany i wykwalifikowany ochraniarz nie jest w stanie dojrzeć wszystkiego na
            coraz większym osiedlu bo musiałby być cyborgiem. Zwracajmy uwagę, żeby zamykać
            za sobą drzwi do piwnicy na klucz, żeby zamykać furtki od strony obwodnicy,
            które głównie dzięki właścicielom psów są, z zupełnie irracjonalnych dla mnie
            powodów, notorycznie pootwierane!.

Niestety dopóki trwa budowa kolejnych bloków i w związku z tym ciągle obecne są
            na osiedlu obce osoby, musimy wykazać większą czujność również my sami.

Kwestia monitoringu była poruszana już kilka razy, ale mieszkańcy na chwile
            obecną nie wyrażali na to zgody ze względu na koszty. Mimo wszystko ściągniemy
            oferty od firm zajmujących się monitoringiem i zostanie ten temat jeszcze raz
            poddany pod dyskusję na zebraniu rocznym.
            • zmijkowata Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 13:09
              Zresztą - czy ochrona ma legitymować wchodzących na osiedle? Przecież mieszkańcy
              by ich zlińczowali, jak nieraz miało to miejsce jak poprosili nawet o
              przepustkę. Zresztą proszę mi powiedzieć jak się ktokolwiek oprócz mieszkańców
              dostaje do klatek? Kto wpuszcza, skoro wszędzie są kody do klatek i każdy ma
              swój własny? Kod administracyjny został ostatnio znowu zmieniony i ma go tylko
              zarząd i administracja.

Przykład z wczoraj. Wracając do domu, zastałam pod swoimi drzwiami do
              mieszkania świadków Jehowy. Kazałam opuścić im osiedle, na co zareagowali ze
              strasznym niesmakiem. Stwierdzili, że mieszkańcy sobie życzą ich wizyt, więc nie
              rozumieją skąd moje oburzenie. Jak sobie ktoś życzy to niech sobie pana jednego
              z drugim do domu na herbatkę zaprosi zgłosi jego wejście na ochronie!!!!
              Ja, jak i wielu mieszkańców sobie nie życzymy nachodzenia nas w domach.
              I teraz pytanie zasadnicze!!! Kto wpuścił ich do zamkniętej klatki? A może
              poprostu weszli z kimś bo nikt się nie zaiteresował w jakim celu ktoś za nim
              wchodzi? Opuścili osiedle, ale ile osób by jeszcze w podobny sposób zareagowało?
              Większość zamknęłaby poprostu swoje drzwi mówiąc, że nie ma ochoty rozmawiać o
              biblii i nie zainteresowałaby się co dalej będą robili na terenie osiedla.
              To tylko przykład ale ukazujący, że tak naprawdę nie robimy sami nic, żeby było
              bezpieczniej.
              • elwirra28 Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 13:31
                Świadkowie Jehowi najczęściej czają sie od strony obwodnicy, bliżej
                sklepu Kaufland i korzystają z okazji, że ktoś wraca z psem i ich
                wpuszcza. Ja się raz spotkałam z takim przypadkiem, ale grzecznie
                odmówiłam. Problem w tym, ze nie każdy jest taki niegościnnywink
            • arielat2 Re: UWAGA WŁAMANIA 02.12.07, 00:47
              Skoro mamy OCHRONĘ tylko z nazwy to dajmy sobie może spokój z firmami
              ochroniarskimi. Po co nam ONA skoro żadnej odpowiedzialności tak naprawdę nie
              ma... za takie pieniądze... ciekawe... jest jakieś 500 mieszkań to razy 20 zł to
              o ile widzę 10000 zł. Za tą kasę możemy zatrudnić stróża i to nie jednego(na
              przykład osobę chcącą sobie dorobić do emerytury)i będzie on robił dokładnie to
              co Ci panowie którzy są teraz. Bo zasada jest prosta- firma ochroniarska bierze
              2 razy tyle ile ma kosztów czyli 50% to ich zysk. A po co ma ktoś na nas
              zarabiać. To co zostaje wrzucamy w założenie monitoringu. i mamy spokój...
              przynajmniej spokój ducha. A cóż takiego tajemniczego jest w zakresie obowiązków
              ochrony???? Rajska to nie Biały Dom i nie ma tu tajnych procedur. Czy Ty
              naprawdę wierzysz, że ten dokument (skoro każdy ma do niego wgląd to nie ma on
              statusu POUFNE) ma aż takie znaczenie. Ja sądzę że boisz się raczej dyskusji
              która rozgorzeje gdy ludzie dowiedzą się co jest w zakresie obowiązków
              ochrony... a raczej czego tam nie ma.
          • elwirra28 Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 13:20
            Kochani mieszkańcy apeluje do was abyście zamykali furtkę od strony
            obwodnicy.. Na chwilę obecną te drzwi nie zamykają się
            automatycznie poprzez zatrzaśnięcie. Trzeba włożyć klucz w zamek i
            dopiero wtedy zamykać. Czy to jest aż tak trudna czynność? Prosiłam
            o to już wcześniej, ale jakoś generalnie część mieszkańców ma to w
            dupie. Czy mam z każdym się wykłócać i uczyć podstawowych zasad
            bezpieczeństwa? Przecież mamy do czynienia z dorosłymi ludźmi! Nie
            mogę pojąć jak można być takim tępym i nie rozumieć, że za chwilę
            ktoś niepowołany może wejść na osiedle i narazić mieszkańców na
            straty.
            Jeżeli chodzi o obowiązki ochrony i umowę z nimi, to już
            wielokrotnie prosiłam na forum Pana administratora (niestety w
            czasie dyżurów jestem w pracy) o przedstawienie jak wygląda
            sytuacja. Niestety oprócz zapewnienia, ze taki zakres obowiązków
            jest tworzony nie otrzymałam żadnych konkretnych informacji. Mineło
            już sporo czasu i uważam, ze przyszedł czas na jakieś konkrety
            Panie administratorze. Pozdrawiam

• zmijkowata Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 13:29
              elwirra28 uważaj bo zaraz tak jak mi, ktoś Ci meliske zaproponuje na upokojenie
              smile To tak dla rozładowania sytuacji, ale faktycznie żarty na bok bo naprawdę
              masz rację w tym co piszesz.
              Umowa została podpisana razem z kolejnym zakresem obowiązków ochrony, ale proszę
              cię - nie wymagaj, żeby podawać takie informacje na forum. To nic innego jak
              recepta dla potencjalnego złodzieja co ma robić, żeby spokojnie działać.
              Zadzwoń do administratora, jeżeli naprawdę nie masz jak się wybrać i wszystko ci
              wyjaśni.
              • elwirra28 Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 13:35

Oki masz rację smile To się da załatwic, tzn zadzwonic smile
                Niestety czasmi mieszkańcy sami proszą się o złodzieja i
                nierozumieją, że ogrodzenie osiedla, czy domofony to nie jest jakiś
                tam wymysł i ozdoba. Szkoda tylko, ze refleksja pojawia sie po
                fakcie. Pozdrawiam
                • zmijkowata Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 13:47
                  Refleksja pojawiała się już kilkakrotnie w powtarzających się ciągle wątkach o
                  ochronie, tylko, że niestety trafia w próżnię.... Jak groch o ścianę niestety, a
                  wydawałoby się, że człowiek ma do czynienia z dorosłymi ludźmi... Ale tak to
                  jest, jak się tylko wymaga i szuka ciągle powodów do krytykowania innych i
                  ciągłych kłótni, a nie zacznie od chwili reflekcji nad własnym postępowaniem...
                  Szkoda słów...
                  Pozdrawiam
                  • zmijkowata Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 13:51
                    P.S. Z góry przepraszam wszystkich, którzy interesują się losem osiedla i coś
                    robią w tym kierunku. Takie jednostki też są, więc nie można generalizować.
                    Dziękujemy im z góry i mam nadzieję, że będzie takich osób przybywało.
                    Szkoda tylko, że żeby zrozumieć, że takie postawy są niezbędne w naszej coraz
                    bardziej rozrastającej się społeczności, trzeba, żeby komuś stała się krzywda i
                    zostały poniesione osobiste straty.
                    • dar1198 Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 15:15
                      Pani Małgosiu w pełni Panią popieram i zgadzam się z tym, że o nasze wspólne bezpieczeństwo muszą zadbać wszyscy mieszkańcy. Pewnie, że mogą zdarzyć się sytacje zupełnie nieprzewidywalne - złodzej przeskoczy przez płot, ukradnie coś i tą samą drogą wróci, lecz zamykanie drzwi do klatki, piwnicy, furtki, reagowanie na " poderzane osoby " na terenie osiedla ( nie chodzi tu o wścibstwo czy jakąś formę natręctwa ) lecz zwykłą ostrożność, pomoże uchronić nas wszystkich przed tego typu zdarzeniami !!! Przecież złodziej nie ma napisane "na czole" o swojej " profesji " - zaś w sytacji, gdy stwierdzi, że " w tym miejscu łatwo nie będzie " - raczej odpuści niż ryzykując coś ukradnie i chyba o to też chodzi !!! Pomysł z drugim " patrolującym " ochroniarzem, uważam jak najbardziej trafiony, natomiast z ciekawości ( i nie tylko bo może uda sie wprowadzić w życie ? ! ), ile oczywiście w przybliżeniu na jedno mieszkanie ( mieszkańca ? ) naszego osiedla wyniósł by monitoring terenu z " podglądem " u pracownika ochrony ? Biorąc pod uwagę przyszłych mieszkańców naszego osiedla, na których ta kwota była by podzielona - może warto "przekalkulować", zresztą dla wspólnej korzyści ! Pozdrawiam !
    • bodik_j Re: UWAGA WŁAMANIA 29.11.07, 15:30
      Zgadzam się z kolegą dar1198, założenie kilku kamer plus sprzęt do nagrywania
      może w jakimś stopniu odstraszyć potencjalnych złodziei i daje możliwość
      cofnięcia sie o kilka dni wstecz w razie takich przypadków ja moje, na 100%
      będzie można stwierdzić czy takie np. rowery opuściły osiedle czy faktycznie
      trzeba ich szukać u mieszkańców.
      Tak przy okazji chciałbym się zapytać kto może udostępnić klucze do zamkniętych
      pomieszczeń gospodarczych w piwnicach. Policjanci też mieli podejrzenie że te
      rowery mogą być gdzieś tu?
      • zmijkowata Re: UWAGA WŁAMANIA 30.11.07, 07:33
        Tak jak powiedziałam, ściągniemy oferty, przeprowadzimy wstępne negocjacje z
        firmami, które zajmują się monitoringiem i przedstawimy to pod dyskusję
        mieszkańców.
        Jeżeli chodzi o klucze to są do odbioru w biurze administratora. Na tablicach
        ogłoszeń były informacje na ten temat. Proszę zadzwonić do administratora i
        jeżeli nie ma jak Pan podejść na dyżur dzisiaj to jakoś się Pan z nim umówi na
        przekazanie klucza poza dyżurem. Proszę mu powiedzieć tylko o co chodzi bo
        rozumiem, że to sprawa pilna.
        Jakby czegoś Pan potrzebował to służę pomocą.
        Pozdrawiam
        • dzony80 Re: UWAGA WŁAMANIA 30.11.07, 10:32
          Witam smileZgadzam się z wysokimi kosztami za ochronę i jako przyszły mieszkaniec
          uważam że dzisiejsza forma ochrony naszego osiedla spełnia raczej funkcję
          portierni.W dzisiejszej sytuacji gdy budowa jeszcze trwa monitoring całego
          ogrodzenia nie zda egzaminu,ale może do czasu jej zakończenia można powołać
          patrol pieszy,który sprawdzał by teren osiedla w dzień i w nocy.Czy kwota
          uzyskiwana miesięcznie za ochronę umożliwia utworzenie takiego patrolu?
          Pozdrawiam ;o)
          • zmijkowata Re: UWAGA WŁAMANIA 30.11.07, 10:34
            napisane było już o tym wyżej
            • sevq Re: UWAGA WŁAMANIA 30.11.07, 10:43
              Mieszkam na Rajskiej ok. 5miesiecy, wcześniej mieszkałem na tarchominie, osiedle
              trochę miejsze od tego 6 bloków, płaciłem czynszu za ochronę 20 zł za miesiąc,
              na zmianie był o zawsze 3 ochroniarzy jeden z nich siedział przy wjeździe, przy
              którym były normalne dwa szlabany a dwóch pozostałych patrolowało osiedle
              odbijając się po czujnikach zainstalowanych dokoła osiedla… Firma ochroniarska
              do tego zainstalowany miała zainstalowany własny monitoring kamer smile
              Więc nie wiem czemu tutaj są takie problemy... teoretycznie to juz jestesmy po
              za warszawą wiec powinno byc taniej....
              • zmijkowata Re: UWAGA WŁAMANIA 30.11.07, 11:54
                Niestety to tylko teoria. Właśnie to, że mieszkamy poza Wawią stwarza największe
                problemy. Firmy działające na terenie Wawy, albo nie są zainteresowane
                działaniem poza Wawą, albo właśnie na zasięg terytorialny podnoszą stawki (mimo
                tego, że to właściwie kwestia paru km). Jeżeli chodzi o firmy działające w
                okolicy to nasza jest najtańsza. Przy okazji ostatnich podwyżek były sprawdzane
                jeszcze raz oferty konkurencji. Mimo wszystko proszę o informaję, o jakiej
                firmie z tarchomina mowa. Skontaktujemy się z nimi i poprosimy o wytyczne pod
                kontem naszego osiedla.
                Pozdrawiam
                • lokatorrr Re: UWAGA WŁAMANIA 01.12.07, 15:21
                  Spadek jakości ochrony firmy CD jest widoczny " gołym okiem ". Administracji
                  też. Pamiętam jak było parę lat temu. Za te 20 zł przy mniejszej liczbie bloków
                  ( i mniejszym terenie ) funkcjonowało 4 panów w na zmianach chyba 12 godzinnych.
                  Większość dość młodych. Dzisiaj mają zmiany chyba 24 godzinne i raczej aktywni
                  są mało; Furtka na obwodnicę regularnie się psuje a to elektromagnes nie działa
                  albo ciężko ją domknąć. Podejrzewanie sąsiadów o kradzieże rowerów to chyba
                  lekka paranoja. Chyba nawet gdyby się trafił złodziej nabywca mieszkania za 7
                  tys. metr to chyba nie idiota. Drzwi do klatki i do piwnicy zamykać trzeba, Ale
                  jest niemała garstka wink fanów otwierania ich w lecie na dłużej , podtykania
                  wycieraczki itd, Tych państwa serdecznie pozdrawiam. Acha jeszcze jedno jakiś
                  czas temu nie wiem czy ktoś z zacnych przedmówców to pamięta firma CD ta sama
                  która nas chroni rozprowadziła ulotki ( za zgodą administracji myślę ) z
                  propozycją indywidualnej ochrony bodajże za 50 zł indywidualnie mieszkań. Co
                  wydało mi się trochę dziwne skoro osiedle jest teoretycznie strzeżone Jedno jest
                  pewne na pewno szczegółów modernizacji ochrony nie powinno się rozpatrywać na
                  forum, a powinien zrobić to zarząd i zdać nam sprawozdanie, Myślę,że może nawet
                  pisemka wysłać z rozliczeniem. Bo sprawa jest ważna, Dotyczy to również
                  domokrążców, przestępców i podobnej maści indywiduów, których tutaj chyba
                  sobie nie życzymy ?
                  • bodik_j Re: UWAGA WŁAMANIA 03.12.07, 18:36
                    Drogi sąsiedzie nie chodziło mi o to że to może być ktoś z Szanownych Sąsiadów
                    ale np.: ktoś z byłych/obecnych budowlańców którzy mieli możliwość dorobienia w
                    swoim czasie kluczy do wszystkich pomieszczeń. Musiał to zrobić ktoś kto posiada
                    klucze bo ja nie spotkałem się osobiście z sytuacją aby nasze drzwi do piwnicy
                    były otwarte! Ja też wcześniej mieszkałem na trzech osiedlach na tarchominie i
                    nie było takiej sytuacji żeby coś zginęło, a ludzie mieszkali na niskich
                    parterach i na balkonach stały rowery! Tylko że tam przed wjazdem na osiedle
                    trzeba było okazać przepustkę (lub były zamontowane karty magnetyczne które
                    otwierały szlaban i bramki - tak przy okazji były dwa szlabany mniejsze
                    oddzielne do wjazdu i wyjazdu które nie były tak awaryjne jak ten nasz duży), a
                    wszyscy goście byli legitymowani przed wjazdem na osiedle.
                    Pozdrawiam
                • sevq Re: UWAGA WŁAMANIA 01.12.07, 19:59
                  Pojechałem dzisiaj tam specjalnie i sprawdziłem obecna firma ochroniarska to
                  GLADIUS, wcześniejsza jak dobrze pamiętam to AKODO
                  smile
    • grzegorz_fr Re: UWAGA WŁAMANIA 02.12.07, 11:14
      Niestety w nocy z piątku na sobotę były dla kolejne włamania do piwnic.
      • tonieja12 Re: UWAGA WŁAMANIA 02.12.07, 11:24
        A gdzie były te włamania? na jakim bloku?!
        Pozdrawiam
        GG
        • sevq Re: UWAGA WŁAMANIA 03.12.07, 09:39
          No to w takim razie ja moge przestac płacić za ochrone na osiedlu a sobie sam
          zainstaluje systemy alrmowe w domu i piwnicy.....!!! bo do tego to sie zaczyna
          sprowadzać.
    • ygloo UWAGA WŁAMANIA - odpowiedzialnośc agencji ochrony 03.12.07, 15:00
      Drodzy sąsiedzi,

czytając Wasz wątek (pozwalam sobie od czsu do czasu poaptrzeć, co
      cłychac u sąsiadów z rajskiej) przyznaję, że dużo racji maja obie
      strony - i Ci co brona Agencji i Ci co twierdzą, że sa winni brakyu
      ochrony i odpowiedzialności.
      Jako że zawodowo zajmuję się podobnymi sprawami chciałbym Wam pomóc
      w kwestii chociażby częśiowego zwrotu koszt ow straconego mienia.

Odpowiedzialnośc agencji ochrony, o ile tylko jest spisana umowa
      pomiędzy Agencją a wspoólnota, podlega odpowiedzialności z art. 471
      k.c. - czyli skutki niewykonania zobowiązania (twz. odpowiedzialnośc
      cywilna kontraktowa, każdy prawnik, a pewnie u was ich nie mało na
      osiedlu, to wie).

A zatem, właściciel mienia straconego ma możliwośc dochodzenia
      roszczeń bezpośrednio od Agencji ochrony.
      Każda szanująca się agencja ochrony ma ubezpieczenie od
      odpowiedzialności cywilnej z tytułu wykonywanej ochrony - roszczenie
      to może byc zatem skierowane tez do jej ubezpieczyciela.
      Oczywiście wszystko zależy od umowy i zakresu obowiązków i agencji i
      samego ochroniarza (to tez ważne)! Bo jeżeli w umowie jest zapis, a
      w zasadzie nie ma zapisu, ze Wasz ochroniarz nie ma obowiązku
      dokonywania obchodu osiedla - to niestety zgodnie z umową zarzucic
      im niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania nie można.

Małgosiu, gdyby była potrzeba służe Wam pomocą w napisaniu roszczeń
      do agencji ochrony lub ich ubezpieczyciela, ale żeby wszystko miało
      ręce i nogi, musiałbytm znac zakres ich obowiązków.
      Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie troche ich pownerwiac kwestia
      roszczeń bezposrednio do nich, moze zaczna sie starac ...

Pozdrawiam,
      sasiad z Lesnej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka