Dodaj do ulubionych

Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje)

09.01.10, 08:48
W związku z:
www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=komunikaty&ak_id=21057&kat=9

organizuję w UD Białołeka w dniu 14 stycznia 2010 r., początek o
godz. 18:30, spotkanie w sprawie linii tramwajowej. Wszystkich
zainteresowanych zapraszam.
radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram100108spotkanie14I.doc
Obserwuj wątek
    • herox Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 09.01.10, 22:50
      Czyżby zaczynało się coś dziać w temacie pętli tramwajowej?

A jaki obecnie wariant pętli jest brany pod uwagę? W starej lokalizacji, tam
      gdzie grunty sprzedano?
      • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 11.01.10, 10:48
        > Czyżby zaczynało się coś dziać w temacie pętli tramwajowej?

Dzieje się cały czas.
      • piotrekeke deadline: 2015 11.01.10, 11:36
        Jak do 2015r linia tramwajowa do Winnicy nie powstanie to przepadnie
        267mln z UE.

www.zw.com.pl/artykul/10,436573_UE_hojna_dla_tramwajow.html
        • tarantula01 Re: deadline: 2015 11.01.10, 11:44
          Chyba przekręcono wypowiedź o 2015 roku. Zakończyć budowę trzeba do 2013 (tak
          jak kończy się budżet UE). Rozliczyć się trzeba do 2015 r.
          • Gość: E-4 Re: deadline: 2015 IP: 81.15.148.* 11.01.10, 13:09
            Do 2013 powinna być cała trasa tramwajowa, aż do pętli Winnica, czy
            tylko do pętli przy Mehoffera?

Czy są jakieś znane terminy na budowę drugiej jezdni Światowida?
          • herox Re: deadline: 2015 11.01.10, 13:31
            No to przepadło,
            jak nie wiadomo, gdzie ma być pętla to szanse na formalizmy i budowę
            w ciągu 4 lat są zerowe.

Czyli tak, jak pisałem już dawno - pętla tymczasowa zaraz za zjazdem
            z mostu będzie pętlą docelową. Nikomu w centrali nie zależy żeby ten
            stan rzeczy zmienić. Burmistrz na to leje, bo będzie miał posadkę w
            spalarni w Czajce, więc jest jak jest.

Mimo wszystko - powodzenia w walce, Tarantulo i dzięki za aktywność.
            • tarantula01 Re: deadline: 2015 11.01.10, 14:02
              Dofinansowanie UE jest na całą długość linii. Inaczej pieniądze też przepadną.
              Zatem musi gdzieś być pętla końcowa w Winnicy.
              • Gość: ./. Re: deadline: 2015 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.10, 15:38
                Jak znam "pomysłowość naszych miejskich decydentów to pętlę zrobią
                pewnie na terenie Czajki bo to ich działka i nic robić nie trzeba.
                • Gość: Prahnitz Re: deadline: 2015 IP: 212.244.73.* 12.01.10, 17:00
                  > Jak znam "pomysłowość naszych miejskich decydentów to pętlę zrobią
                  > pewnie na terenie Czajki bo to ich działka i nic robić nie trzeba.

Czemu nie. Zawsze linia pojedzie dalej.
    • Gość: E-4 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 81.15.148.* 15.01.10, 13:14
      Czy na spotkaniu udało się od urzędników uzyskać jakieś nowe
      informacje odnośnie terminów oraz lokalizacji pętli w Winnicy?
      • rubeus Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 16.01.10, 11:35
        forum.gazeta.pl/forum/w,752,105776623,105776623,Bedzie_most_Polnocny_ale_bez_tramwaju_.html

cytując pana kononowicza 'nic nie będzie'.
        • k0pytko Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 16.01.10, 15:00
          "Wariant społeczny" bez konsultacji ze społecznością lokalną. Rozumiem, że kilku
          gostków udaje że nie wie, że Światowida miała być przedłużana i że ma być pętla,
          ale dlaczego włącza się w to radny? Ja mieszkam w pobliżu przebiegu trasy w
          wariancie pieniackim i nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek zapytał mnie o
          zdanie, więc nie wiem jakim prawem mówi się o wariancie społecznym. Tory zawsze
          będą pod czyimś oknem. To jest podrzucanie problemu innym. Jak się tu
          sprowadzałem to sparwdziłem co gdzie będzie i nie rozumiem dlaczego teraz ktoś
          próbuje zmieniać to o czym było wiadomo i próbuje mnie oszukać. Chcę pętli tam
          gdzie była od zawsze zaplanowana.
    • Gość: Dorka Do Tarantuli IP: 94.75.121.* 16.01.10, 19:28
      Tarantulo, ja nie rozumiem dlaczego ze względu na widzi mi się niewielkiej grupy
      osób ma być zmieniana cała inwestycja i plan zagospodarowania? I dlaczego z tego
      powodu ma cierpieć parę tysięcy osób? Skoro ta pani która się raczyła wypowiadać
      na łamach Gazety wiedziała gdzie kupuje mieszkanie to albo niech je sprzeda i
      wybuduje sobie dom w środku puszczy białowieskiej albo niech nie narzeka.
      Przecież to jest jakaś kpina! Czy mieszkańcy Myśliborskiej maja też oprotestować
      przebieg kolektora bo nie wiedzieli że im pod oknami porozkopują? Jak tak dalej
      pójdzie to nic się w tej dzielnicy nie zrobi, ani nie będzie tramwaju, ani
      przedszkoli bo zawsze coś komuś będzie przeszkadzać! Niech mi pan wyjaśni jak
      coś takiego jest możliwe! Bo mnie się to w głowie po prostu nie mieści.
      • tarantula01 Re: Do Tarantuli 16.01.10, 19:45
        Mieszkańcy Poetów mieszkali na Poetów na długo przedtem zanim ulica
        Poetów została nazwana Poetów. Ponadto Ci mieszkańcy uchylili w
        Sądzie Najwyższym (tak Najwyższym!) mpzp Winnicy, a później w WSA
        decyzję lokalizującą ul. Światowida.

Cała historia wariantu społecznego jest opisana na mojej stronie
        (pisma, warianty pętli, itp.) - dodam, że jest to realizacja uchwały
        Rady Warszawy z 2001 r. - tzw. ustalenia wiążące gminy warszawskie
        przy sporządzaniu planów miejscowych. Wóczas Śwaitowida miał dojść
        do Modlińskiej w rejonie skrzyżowania z ul. Sprawną
        • Gość: tom Re: Do Tarantuli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.10, 22:44

> Mieszkańcy Poetów mieszkali na Poetów na długo przedtem zanim ulica
          > Poetów została nazwana Poetów. Ponadto Ci mieszkańcy uchylili w
          > Sądzie Najwyższym (tak Najwyższym!) mpzp Winnicy, a później w WSA
          > decyzję lokalizującą ul. Światowida.

CO dowodzi tylko tego, że urzędników można spokojnie zwolnić, skoro kilkoro
          półanalfabetów z podwarszawskiej wsi wygrywa z nimi w sądzie najwyższym. A, na
          marginesie, ja wprowadzałem się na winnicę na długo przedtem, zanim ktoś wpadł
          na pomysł pompowania tu ścieków z drugiej strony wisły a także zanim jakiś
          klient zaczął zbierać podpisy pod petycją w sprawie wymalowania buspasa na
          Modlińskiej. Twoim zdaniem też powinienem iść do sądu?
          • Gość: kazik Re: Do Tarantuli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.10, 11:45
            Jeśli to prawda, że tramwaj będzie tylko do Obrazkowej to lepiej nie marnować pieniędzy i nie zaczynać takiej inwestycji. Będzie to również koniec tego burmistrzunia, Tumasza i całej reszty tej bandy.
            • jurek_dzbonie Re: Do Tarantuli 17.01.10, 12:52
              > Będzie to również koniec tego burmistrzunia, Tumasza i całej
              > reszty tej bandy

Mamusia ciebie nie przytulała za mocno czasem?
            • Gość: Gość Re: Do Tarantuli IP: *.acn.waw.pl 22.01.10, 00:25
              > Będzie to również koniec tego burmis trzunia, Tumasza i całej reszty
              > tej bandy.

Bolek - nie naprężaj się tak bo ci żyłka pęknie.
          • Gość: Dorka Re: Do Tarantuli IP: 94.75.121.* 18.01.10, 19:07
            Owszem, ja też się wprowadziłam zanim ktoś wpadł na pomysł budowy kolektora i
            przeciągnięcia go po Myśliborskiej. Proponuję oprotestować kolektor w sądzie.
            Wcześniej mieszkałam na Żoliborzu tuż obok budowy stacji metra Plac Wilsona i
            nie protestowałam, a powinnam bo było to niezmiernie dla mnie uciążliwe.
        • Gość: Dorka Re: Do Tarantuli IP: 94.75.121.* 18.01.10, 19:09
          Mieszkańcy Poetów mieszkali na Poetów na długo przedtem zanim ulica
          > Poetów została nazwana Poetów. Ponadto Ci mieszkańcy uchylili w
          > Sądzie Najwyższym (tak Najwyższym!) mpzp Winnicy, a później w WSA
          > decyzję lokalizującą ul. Światowida.

I jak rozumiem to daje im prawo do decydowania za kilka tysięcy osób które
          wprowadziły się później??
          • dorek3 Re: Do Tarantuli 19.01.10, 10:12
            Myślę że problem tkwi w tym iż obecnie są łamane prawomocne wyroki na korzyść tych ludzi. Tak przynajmniej wynikało z informacji, które padły na ostatnim spotkaniu w Urzędzie.
            Uważam że zawisnąć na najbliższej suchej gałęzi powinien ten, kto nie doprowadzi do kompromisu i nastąpi opóźnienie/zaniechanie tej inwestycji.
            Protestujący mieszkańcy nie są przeciwko jako tako tylko wnioskują o przesunięcie pętli w kierunku Dąbrówki i połączenie z Modlińską. Z puntu widzenia mieszkańców tych okolic to rozwiązanie wydaje się być lepsze.
            Cała nadzieja w TW które nie będą chciały stracić pieniędzy z UE.

Ale zgadzam się że ni można podchodzić do wszystkiego, że skoro się nie mówiło to teraz już żadnych zmian. Każdy z nas może powiedzieć że jak się wprowadzał to Światowida była lokalna ulicą. A po przebudowie to będzie wielka arteria 2 3 pasy. Coś za coś.
            • Gość: Prahnitz Re: Do Tarantuli IP: 212.244.73.* 19.01.10, 10:49
              > Myślę że problem tkwi w tym iż obecnie są łamane prawomocne wyroki
              > na korzyść tych ludzi.

Te wyroki nie mają żadnego znaczenia, bo dotyczą inwestycji do których nie
              doszło, a przetargi na nie zostały unieważnione lub uwalone tymi wyrokami.
              Zmienił się też inwestor.

Obecnie jeśli zostanie wydana decyzja środowiskowa natychmiast wojewoda wyda
              pozwolenie na budowę. Wtedy zaczną się wywłaszczenia właścicieli działek
              kolidujących z inwestycją oraz powinny się zacząć prace związane budową na
              terenie należącym do Skarbu Państwa - usuwanie przeszkód w terenie (np przebicie
              tzw. wydmy tarchomińskiej), a po wywłaszczeniu na pozostałych działkach.
              Wszelkie postępowania sądowe do jakich może dojść będą dotyczyły jedynie
              ewentualnej wysokości odszkodowań za wywłaszczenia.

> Protestujący mieszkańcy nie są przeciwko jako tako tylko wnioskują
              > o przesunięcie pętli w kierunku Dąbrówki i połączenie z Modlińską.

A czemu nie protestowali jak była wydawana decyzja środowiskowa dla przebudowy
              Modlińskiej?? Bo ta decyzja pogrzebała marzenia o pętli przy Modlińskiej.

> Uważam że zawisnąć na najbliższej suchej gałęzi powinien ten, kto
              > nie doprowadzi do kompromisu i nastąpi opóźnienie/zaniechanie tej
              > inwestycji.

Kompromisu na zasadzie - "tramwaj tak, ale nie u mnie pod oknem"?
              • Gość: Dorka Re: Do Tarantuli IP: 94.75.121.* 19.01.10, 20:09
                Prahnitz, czy mógłbyś mi w jako tako przystępny sposób dla takiego lajkonika jak
                ja, jak ma się decyzja środowiskowa do protestów tych osób. Bo ja rozumiem (być
                może mylnie) że decyzja środowiskowa ma za zadanie ocenę wpływu danej inwestycji
                na środowisko, czyli drzewa, krzewy, ptaszki, zwierzątka futerkowe, robaczki i
                takie tam, zamieszkałe na terenie pod inwestycję. Natomiast jak ma się sprawa
                odnośnie tych państwa. Bo idąc dalej tym tokiem rozumowania, robaczki i cała
                reszta nieświadomie wybierały teren na zamieszkanie i stąd decyzja, a ci ludzie
                zapewne mieli świadomość tego w jakim miejscu się osiedlają. Czy ja dobrze rozumuję?
                • Gość: Prahnitz Re: Do Tarantuli IP: 212.244.73.* 20.01.10, 10:35
                  > Prahnitz, czy mógłbyś mi w jako tako przystępny sposób dla takiego
                  > lajkonika jak ja, jak ma się decyzja środowiskowa do protestów tych
                  > osób.

Prosto - każdy może złożyć przed jej wydaniem swoje uwagi, a po wydaniu skargę
                  do SKO, a potem WSA.

Ja rozumiem protestujących - inwestycja spowoduje przejęcie jakiegoś kawałka ich
                  terenu, więc czepiają się każdego szczegółu by inwestycję zablokować.
                  • Gość: Dorka Re: Do Tarantuli IP: 94.75.121.* 20.01.10, 19:44
                    Wiesz, mnie się wydaje, że bardziej im chodzi o to, że teraz mają spokój, a jak
                    inwestycja się zacznie to go przestaną mieć, np. pani będą tramwaje i samochody
                    pod tarasem jeździć. Ale jak by tak każdy miał wyrażać taki sprzeciw to nic by
                    nie powstało, np. metra na Wilsona by nie było i tak dalej i tak dalej.
                    Zwłaszcza jeśli chodzi o Tarchomin to tramwaj jest wręcz niezbędny, gdyż jak
                    wybudują jeszcze parę blokowisk to pewnego pięknego dnia jak wszystko stanie to
                    się już nie ruszy. Dlatego dziwi mnie i wkurza, że ci ludzie protestują wiedząc,
                    że przez ich protest może zostać cofnięta tak strategiczna dla Tarchomina
                    inwestycja.
                    • Gość: Prahnitz Re: Do Tarantuli IP: 212.244.73.* 22.01.10, 11:02
                      > Ale jak by tak każdy miał wyrażać taki sprzeciw to nic by nie
                      > powstało, np. metra na Wilsona by nie było i tak dalej i tak dalej.

Owszem, ale nie zawsze trzeba protestującym przyznawać rację.
                      • Gość: Dorka Re: Do Tarantuli IP: 94.75.121.* 22.01.10, 22:19
                        No taż właśnie mnie o to chodzi!;)
                        A tak poważnie, czy ktoś w ogóle wie jakie są realne szanse na to żeby ten ich
                        protest został zignorowany? I żeby ta inwestycja doszła jednak do skutku. Bo
                        mnie się włos na głowie jeży jak sobie pomyślę co się będzie działo na
                        Modlińskiej za parę miesięcy.
                        • Gość: Rychu Re: Do Tarantuli IP: *.spray.net.pl 22.01.10, 23:10
                          > A tak poważnie, czy ktoś w ogóle wie jakie są realne szanse na to
                          > żeby ten ich protest został zignorowany?

Bardzo duże.
    • jurek_dzbonie Osiedle Winnica - inteligentni inaczej? 17.01.10, 12:54
      Nie rozumuem ludzi protestujących przeci temu, że będą mieli spod
      nosa świetna komunikację:)
      • Gość: E-4 Re: Osiedle Winnica - inteligentni inaczej? IP: *.rajskanet.pl 17.01.10, 13:48
        Pisałem to już na forum "opinie i komentarze", ale powtórzę i tu.

Może zorganizujemy pod oknami przeciwników tramwaju pikietę i pozwolimy im
        poczuć, jak to jest być po "oprotestowanej" stronie? Kilka bannerów z hasłem
        "przeciwnicy rozwoju Białołęki" i rura im zmięknie. Sam mam mieszkanie przy
        Światowida, tramwaj będzie pod moim balkonem, ale nie przyszłoby mi do głowy
        protestowanie przeciwko temu pomysłowi.
        • Gość: janek Re: Osiedle Winnica - inteligentni inaczej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 10:41
          Po co ten szum kiedy rozwiązanie proponowane przez miasto jest
          lepsze i dziwię się np.Panu radnemu, wspiera pieniaczy.
          • tarantula01 Re: Osiedle Winnica - inteligentni inaczej? 19.01.10, 11:18
            Ja nie wspieram tych ludzi bo im się nie podoba ulica. Chcę, aby ulicę zbudowano
            zgodnie ze sztuką projektowania ulic, a ta m.in. uzależnia szerokość ulicy, w
            tym liczbę pasów ruchu od przewidywanego natężenia ruchu. To natężenie oscyluje
            zaś w granicach 1500 poj./h dla roku 2031. Przekrój 2x2 przenosi (biorąc pod
            uwagę skrzyżowania ze światłami) co najmniej 2000 poj./h
    • tarantula01 Relacja ze sporkania 19.01.10, 11:32
      Relacja ze spotkania:
      radny.com.pl/pisma/tw/ztm-tram100114spotkanie14I-przebieg-.pdf
      oraz plany umieściłem na swojej stronie.
      • Gość: kazik Re: Relacja ze sporkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 22:57
        Panie radny a te dane o małym ruchu to może pochodzą od kupców z bazarków przy Światowida? Jak będzie 2x2 to po kupcach.
        Czyli wspiera Pan pieniaczy i kupców, a reszta w głębokim poważaniu.
        • Gość: inż. ruchu Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.10, 09:10
          kazik.-"Panie radny a te dane o małym ruchu to może pochodzą od
          kupców z bazarków przy Światowida? Jak będzie 2x2 to po kupcach.
          Czyli wspiera Pan pieniaczy i kupców, a reszta w głębokim poważaniu."

Pełna zgoda gdyż po rozbudowie tego obszaru i oddaniu TMP cały ruch
          z Legionowa pójdzie Światowida i dalej na most (bo bliżej)i wtedy
          2x2 będzie za mało.

Re
          • tarantula01 Re: Relacja ze sporkania 20.01.10, 16:41
            Modlińskiej przecież nie zamkną. Ciąg Modlińska od Światowida przy Forcie Piontek do TMP (Obrazkowa) i dalej do mostu ma ok. 4 km długości i po drodze 5 sygnalizacji. Światowida i Myśliborska będą razem miały ok. 5,5 km długości i 9 sygnalizacji.
            Myślisz, ze jadący z Legionowa wybiorą do mostu trasę dłuższą i z większą ilością świateł po drodze?
            A dane o natężeniu ruchu są w raporcie oddziaływania na środowisko. Tylko trzeba go przeczytać.

A druga jezdnia Światowida o przekroju 2 pasów ruchu i tak zmiata pół bazarku przy Ćmielowskiej, więc duża część sklepikarzy i tak ma przechlapane.
            • Gość: ./. Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.10, 08:37
              tarantula01 - obawiam się, że tym razem popierasz zła sprawę.
              • tarantula01 Re: Relacja ze sporkania 21.01.10, 14:48
                Właśnie robiąc Światowida 2x3 pasy od Modlińskiej dałoby się zachętę kierowcom
                do skrętu z Modlińskiej w tak szeroką (bo o szerokości Modlińskiej) arterię. A
                jak będzie 2x2, to i na kierowców nie będzie to tak działać zachęcająco (efekt
                psychologiczny typu: skręcam z szerszej w węższą, to pewnie nie będzie się tak
                dobrze jechało jak tą szeroką ulicą (Modlińską), którą jadę.
                • Gość: E-4 Re: Relacja ze sporkania IP: *.rajskanet.pl 21.01.10, 22:08
                  Światowida 2x3? Chyba jednak zbyt duży rozmach. Co to ma być, Wisłostrada bis?
                  Zdaje się, że Światowida to ulica pomiędzy blokami, nie róbmy z niej wylotówki z
                  miasta.
          • Gość: mgr Re: Relacja ze sporkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 18:59
            Ogrodzić Tarchomin, wprowadzić przepustki a dla tych z legionowa zakaz wjazdu
            • Gość: sympatyk Re: Relacja ze sporkania IP: *.subscribers.sferia.net 21.01.10, 19:29
              (tarantula01)- Drogi Panie ktoś pana wpuszcza w kanał lub sam Pan
              nie wie co czyni ?
              Jak to nie pójdzie ze specustawy jak chce miasto to skutecznie
              będzie można latami to blokować nawet przez jeden skrawek gruntu lub
              z powodu ptaszków, żabek itp. a to będzie koniec kariery radnego
              Tumasza na zawsze.
              • Gość: ./. Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.10, 13:08
                sympatyk .... masz chyba rację tarantula tym razem
                daje się wkręcać w przegraną sprawę.
                • tarantula01 Re: Relacja ze sporkania 24.01.10, 14:17
                  Moim zdaniem przegrana sprawa będzie wtedy, gdy decyzja środowiskowa
                  zostanie wydana dla inwestycji pomimo nieprzanalizowania wariantu
                  alternatywnego wobec wariantu inwestora. Wówczas jej zaskarżenie
                  będzie miało o wiele większe szanse na powodzenie i pojawiłby się
                  problem w skali 10 x większej.
                  Gdy decyzja zostanie wydana po gruntownej analizie wariantu
                  alternatywnego (takiej jak wykonano dla wariantu inwestora) i
                  wybraniu lepszego rozwiązania (nie mylić z przebiegiem, bo może się
                  okazać, że jednak przebieg wg wariantu inwestora będzie lepszy), to
                  potem odwołania mają znikome szanse na uwzględnienie, a w
                  konsekwencji tramwaj powstanie szybciej.
                  • dorek3 Re: Relacja ze sporkania 24.01.10, 15:38
                    No to super, nie ma co. Czyli juz się mamy pożegnać z tramwajem? Bo zdaje się nikt nie ma zamiaru opiniować wersji społecznej.

Jest jakieś wyjście z tego impasu za nim stanie się on faktem?
                  • Gość: tutejszy Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 11:42
                    Kombinujesz chłopie jak koń pod górę więc lepiej pomyśl kto i
                    dlaczego lobbuje za wariantem społecznym (w domyśle za zablokowaniem
                    inwestycji) ?
                    • tarantula01 Re: Relacja ze sporkania 25.01.10, 12:04
                      Wariant społeczny jest realizacją uchwały Rady Warszawy z 2001 r.: tzw.
                      ustalenia wiążące gminy warszawskie przy sporządzaniu planów miejscowych.
                      • Gość: ./. Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 14:33
                        tarantula/... "Wariant społeczny jest realizacją uchwały Rady
                        Warszawy z 2001 r."
                        No dobre sobie, :):) jedną ze stacji metra traktować jako pętlę
                        tramwajowa takie widać qui pro quo. Nikt wtedy nie przypuszczał,że
                        jacyś durnie wykreślą z planów metro do Winnicy a o tramwajach nawet
                        nie myślano.
                        • tarantula01 Re: Relacja ze sporkania 25.01.10, 15:58
                          tarantula/...
                          "Wariant społeczny jest realizacją uchwały Rady Warszawy z 2001 r."

> Gość portalu: ./. napisał(a):
                          > No dobre sobie, :):) jedną ze stacji metra traktować jako pętlę
                          > tramwajowa takie widać qui pro quo. Nikt wtedy nie przypuszczał,że
                          > jacyś durnie wykreślą z planów metro do Winnicy a o tramwajach
                          > nawet nie myślano.

Ustalenia wiążące zalecały opracowanie alternatywnej (wobec metra) komunikacji
                          szynowej do Tarchomina. Na podstawie zapisów z tej uchwały RW powstało Studium
                          Wykonalności obsługi osiedla Tarchomin komunikacją tramwajową (Faber Maunsell z
                          2006 r.) - wisi na mojej stronie.
                          Na mojej stronie znajdziesz też treść ustaleń wiążących (trzeba szukać w punkcie
                          nr 2).
                          • Gość: ./. Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 16:38
                            A rezerwę gruntów pod pętlę zgodnie z "treścia ustaleń wiążących"
                            sprzedano deweloperowi :)
                            • Gość: Rychu Re: Relacja ze sporkania IP: *.spray.net.pl 26.01.10, 00:21

> A rezerwę gruntów pod pętlę zgodnie z "treścia ustaleń wiążących"
                              > sprzedano deweloperowi :)

I jaki z tego morał? Że się go wywłaszczy, więc nie ma co panikować.
                              • Gość: ./. Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 08:26
                                Rychu:'"I jaki z tego morał? Że się go wywłaszczy, więc nie ma co
                                panikować.?
                                Tak :" Za dwadzieścia parę lat jak dobrze pójdzie" :););)

• Gość: Prahnitz Re: Relacja ze sporkania IP: 212.244.73.* 26.01.10, 10:05
                                  > Tak :" Za dwadzieścia parę lat jak dobrze pójdzie" :););)

Nie płacz, tylko najpierw się doedukuj. Specustawa na wywłaszczenie potrzebuje 4
                                  miesięcy.
                                  • Gość: ./. Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 10:50

Prahnitz ;- Dobre sobie, szczególnie w przypadku gdy właściciel ma
                                    prawomocne pozwolenie na budowanie tam osiedla. Odszkodowanie może
                                    siegać chmur ,byłby to interes życia dla dewelopera.
                                    • Gość: Prahnitz Re: Relacja ze sporkania IP: 212.244.73.* 26.01.10, 13:39
                                      > Prahnitz ;- Dobre sobie, szczególnie w przypadku gdy właściciel ma
                                      > prawomocne pozwolenie na budowanie tam osiedla.

Od kiedy? Jak na razie partacze z BARC nie mogą sobie z MPZP i decyzją
                                      środowiskową poradzić, nie mówiąc o żadnych szansach na pozwolenie na budowę
                                      budynków.
                                      • Gość: ./. Re: Relacja ze sporkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 15:42
                                        Masz informacje cokolwiek przeterminowane.
                                        • Gość: Prahnitz Re: Relacja ze sporkania IP: 212.244.73.* 26.01.10, 16:54
                                          > Masz informacje cokolwiek przeterminowane.

Z pierwszej ręki udostępnione w trybie informacji publicznej. Ja wiem, że BARC
                                          różne brednie opowiada potencjalnym klientom, ale nie dajmy się zwariować.
                                          • Gość: Prahnitz Re: Relacja ze sporkania IP: 212.244.73.* 26.01.10, 17:19
                                            > Z pierwszej ręki udostępnione w trybie informacji publicznej. Ja
                                            > wiem, że BARC różne brednie opowiada potencjalnym klientom, ale
                                            > nie dajmy się zwariować.

Uzupełniając - nawet jeśli stanie się CUD i BARC dostanie psim swędem zezwolenie
                                            na budowę planowanych przez niego 8-piętrowców, to nie będzie to kolidowało z
                                            inwestycją drogowo-tramwajową, bo BARC-owi zostanie odcięty fragment działki,
                                            który nie był przewidywany pod zabudowę.
                            • tarantula01 Re: Relacja ze sporkania 26.01.10, 10:00
                              Gość portalu: ./. napisał(a):

> A rezerwę gruntów pod pętlę zgodnie z "treścia ustaleń wiążących"
                              > sprzedano deweloperowi :)

Sprzedano. Właściciel (nie miasto, ani gmina, tylko osoby prywatne) tych terenów
                              je sprzedał, bo gdy miał rezerwę komunikacyjną na nie nałożoną, to przecież nic
                              nie mógł z tym zrobić. Sprzedać mógł.
    • mkm_101 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 19.01.10, 23:35
      O tramwaju na Tarchomin, ale z nieco innego ujęcia
      tramwar4.republika.pl/tw-tarchomin.html#2010

mkm101
      tramwar.republika.pl
      • Gość: Bandi Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 08:36
        No to jak z tym tramwajem ? Będzie czy nie będzie a jak będzie to
        gdzie i kiedy?
        • tarantula01 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 02.02.10, 11:47
          Plany są na mojej stronie (od przeszło 8 m-cy). Po spotkaniu 14 I zostały
          uaktualnione co do szczegółów położenia chodników, itp., ale przebieg i
          lokalizacje przystanków bez zmian.
          • Gość: biel Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.chello.pl 06.02.10, 19:11
            W sumie to wariant "spoleczny" wydaje sie byc lepszy. Petla bylaby przy samej
            Modlinskiej. Dlaczego w obecnym wariancie petla nie dochodzi do Modlinskiej? To
            ma byc wygodna przesiadka z autobusow? Nawet jesli powstanie obok petla
            autobusowa to chyba wszystkie linie autobusowe z Legionowa konczylyby tutaj swoj
            bieg, bo nikt nie bedzie sie przesiadal na Modlinskiej i szedl taki kawal do
            tramwaju.
            • Gość: ./. Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.subscribers.sferia.net 06.02.10, 22:22
              Wariant społeczny to mit albo wręcz sabotaż tej inwestycji. Gdy to
              pójdzie razem z drogą to specustawa pozwoli szybko to zrobić a tzw.
              wariant społeczny w zwykłym trybie można 20 lat blokować. Dojazd do
              pętli będzie dobry bo będzie ona przy nowym odcinku Światowida(od
              Modlińskiej).
              • Gość: biel Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.chello.pl 07.02.10, 00:23
                OK, rozumiem. zastanawia mnie tylko, czemu biorac pod uwage mapke z siskom,
                trasa nie dochodzi do samej Modlinskiej a urywa sie 250 m wczesniej??

link ponizej

siskom.waw.pl/komunikacja/tramwaj-tarchomin/ROS/orientacja.pdf
                • Gość: inż. ruchu Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 11:03
                  Dojdzie do Modlińskiej bez obaw.
                  • tarantula01 Dlaczego? 08.02.10, 22:41
                    Ul. Światowida, nieważne w jakim wariancie, będzie realizowana
                    specustawą, więc odpada to zagrożenie, ze wariant społeczny można
                    będzie 20 lat blokować. Najistotniejsze, to uzyskać prawomocną
                    decyzję środowiskową - wówczas specustawa pięknie zadziała.
                    Prawomocnej decyzji środowiskowej się nie uzyska bez
                    przeanalizowania wariantu społecznego.

Światowida dochodzi/urywa się ok. 250m od Modlińskiej, gdyż taki
                    jest zakres opracowania. Ten zaś wynika z tego, że te 250 m
                    Światowida do Modlińskiej ma być zbudowane w ramach rozbudowy ul.
                    Modlińskiej. Ponieważ ul. Modlińska wyleciała (mimo starań o
                    utrzymanie) z WPI, więc miasto budując ul. Światowida z tramwajem,
                    buduje ulicę w pole. A przez to pole żaden autobus do pięknej pętli
                    nie dojedzie.
                    Wariant społeczny eliminuje tę uciążliwość - lokuje pętlę przy samej
                    Modlińskiej i czy Światowida dojdzie, czy nie do Modlińskiej, to
                    autobus z Modlińskiej na pętlę da radę wjechać, aby pasażerowie się
                    przesiedli do tramwaju. Samochody na ew. P&R też dojadą, czego nie
                    można powiedzieć o wariancie miasta.
            • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 12.02.10, 10:26
              > Nawet jesli powstanie obok petla autobusowa to chyba wszystkie linie
              > autobusowe z Legionowa konczylyby tutaj swoj bieg,

Legionowo ma linie kolejową i niedługo dotrze tam S-9.
              • Gość: Kola Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.10, 09:48
                lEGIONOWO MA OBECNIE DUŻO LEPSZĄ KOMUNIKACJĘ NIŻ NOWODWORY. CZY TO
                PRZYPADEK ?
                • programistajava Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 18.02.10, 10:29
                  <sarkazm> Nie to kolejna teoria spiskowa. To ci sami ludzie co Kennedyeago zastrzelili teraz rozkazali ignorowac Białołękę </sarkazm>
                  • Gość: Waldi Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.10, 13:23
                    programistajava,..... - Dojazd z krańca Nowodworów do centrum
                    Warszawy trwa w szczycie 1- 1,5 godz. a z Legionowa po uruchomieniu
                    SKM -25 min. Po co ztm dopłaca do tego interesu kiedy Białołęka
                    prawie z tego nie będzie korzystała (taka geografia).
                    • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 22.02.10, 13:37
                      > Dojazd z krańca Nowodworów do centrum
                      > Warszawy trwa w szczycie 1- 1,5 godz

30 minut E8 + 10 min metrem - trochę mniej wychodzi.

> z Legionowa po uruchomieniu SKM -25 min.

Po 45 minutach tłuczenia się mazowieckim sraczem po rozjazdach na Żeraniu. A
                      poza tym się zgadza :)
                      • Gość: E-4 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 81.15.148.* 25.02.10, 12:00
                        Gość portalu: Prahnitz napisał(a):
                        > 30 minut E8 + 10 min metrem - trochę mniej wychodzi.

10 minut metrem ze stacji Marymont do stacji Centrum? Chyba nocą, bez
                        zatrzymywania się na stacjach pośrednich...
                        • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 15.03.10, 09:24
                          > 10 minut metrem ze stacji Marymont do stacji Centrum? Chyba nocą, bez
                          > zatrzymywania się na stacjach pośrednich...

Wtedy to 5 minut.
                • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 22.02.10, 13:36

> LEGIONOWO MA OBECNIE DUŻO LEPSZĄ KOMUNIKACJĘ NIŻ NOWODWORY. CZY TO
                  > PRZYPADEK ?

Skąd tą brednię wytrzasnąłeś? Daj namiar na swojego dealera - to zioło musi być
                  naprawdę extra :)
                  • Gość: Jaśka Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 08:59
                    Niestety ale Kola ma rację. Nowodwory rosną w astronomicznym tempie
                    a komunikacja najbardziej rozwijana jest do Legionowa. Z Żerania
                    kilka linii , nowa z Nowodworów do Chotomowa, SKM i z Marymontu
                    wszystkie z wyj. E-8 umożliwjają przesiadki(dlatego E-8 traktowana
                    jest po macoszemu).
                    • Gość: ted Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.subscribers.sferia.net 05.03.10, 22:06
                      Smutne ale prawdziwe, tylko dlaczego mieszkańcy Warszawy mają za to
                      płacić?
                      • Gość: wyborca Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.10, 08:31
                        Z tym E-8 jes coś na rzeczy i z tym Legionowem też, a gdzie są nasi
                        radni ? Panie Tumaszu dlaczego nie grzmisz ?
                        • programistajava Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 12.03.10, 11:12
                          E8 jest wkurzające w okolicach 16:25-16:40, czeka sie i czeka az zjedzie nowy
                          wóz na swój pierwszy kurs....
                          • Gość: wyborca Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.10, 13:56
                            Zwyczajnie jaja sobie robią z ludzi. W czasie gdy kilka E-4 i innych
                            autobusów stoi bezczynnie na Marymonci to na E-8 tłum ludzi musi
                            czekać bardzo długo na mrozie i w deszczu zarówno na przystanku dla
                            wysiadających jak i na pętli. Ja nic z tego nie kumam ?
                          • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 15.03.10, 09:27
                            > E8 jest wkurzające w okolicach 16:25-16:40, czeka sie i czeka az
                            > zjedzie nowy wóz na swój pierwszy kurs....

Bo to do 508 to nie łaska wsiąść i być szybciej, tylko trzeba sterczeć jak
                            mimoza na jedyne słuszne E8?
                        • tarantula01 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 12.03.10, 16:54
                          Gość portalu: wyborca napisał(a):

> Z tym E-8 jes coś na rzeczy i z tym Legionowem też, a gdzie są
                          > nasi radni ? Panie Tumaszu dlaczego nie grzmisz ?

Może dlatego, że częstotliwość kursowania w szczycie dla linii E-8 jest niewiele
                          mniejsza od częstotliwości kursowania wszystkich linii legionowskich razem wziętych?
                          • Gość: nick Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.subscribers.sferia.net 13.03.10, 22:09
                            Człowieku - a Kolej i prywatne linie. Pamiętam jaka wojna była
                            niedawno (za poprzedniej ekipy)z samorządowymi władzami na tej
                            trasie o dopłaty do linii podmiejskich a tu słyszę ztm ma dopłacać
                            do SKM i nową linie do Chotomowa puszcza więc pytam po co i za czyje
                            pieniądze ?
                            • tarantula01 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 16.03.10, 16:39
                              Gość portalu: nick napisał(a):

> Człowieku - a (...) prywatne linie.
                              To prywatne linie.

> tu słyszę ztm ma dopłacać do SKM i nową linie do Chotomowa puszcza
                              > więc pytam po co i za czyje pieniądze ?

Także dla mieszkańców Białołęki (Choszczówka, Płudy) - tam ludzie
                              nie mają za dużo autobusów.
                      • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 15.03.10, 09:25

> Smutne ale prawdziwe, tylko dlaczego mieszkańcy Warszawy mają za to
                        > płacić?

Za co? Za linie 7xxi 8xx płacą gminy podwarszawskie.
                        • Gość: nick Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.10, 12:58
                          Jaki % kosztów ich funkcjinowania ? A ruszająca SKM -ka ?
                          Myślałem żeś bardziej kumaty.
                          • Gość: Rurecki Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 195.117.162.* 15.03.10, 13:53
                            > Jaki % kosztów ich funkcjinowania ?

Do granicy Warszawy.

> A ruszająca SKM -ka ?

Tak samo.

> Myślałem żeś bardziej kumaty.

Bardziej od ciebie i innych piszących brednie na tym forum kumaty.
                            • Gość: nick Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.10, 14:42
                              Tylko kto i gdzie z Warszawy tym podróżuje ?
                              • tarantula01 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 16.03.10, 16:41
                                Choszczówka i Białołęka Dworska to taka sama Warszawa, jak i
                                Tarchomin, czy Nowodwory.
                                • Gość: nick Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 13:13
                                  Tylko na sztuki jak to wygląda w porównaniu np. z mieszkańcami
                                  Legionowa.
                                  • kruder76 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 17.03.10, 20:21
                                    Przypominam, że to wątek o tramwaju, a nie o SKM. Kiedy można spodziewać się
                                    ostetcznej decyzji co do lokalizacji pętli i przebiegu całej trasy???
                                    • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 19.03.10, 09:26
                                      Lokalizacje już są. Jak Biuro Ochrony Środowiska wyda decyzję środowiskową ruszy
                                      przetarg na wykonanie.
                                      • kruder76 Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) 21.03.10, 10:24
                                        Gość portalu: Prahnitz napisał(a):

> Lokalizacje już są. Jak Biuro Ochrony Środowiska wyda decyzję środowiskową rusz
                                        > y
                                        > przetarg na wykonanie.

Czyli jeszcze może być tak jak z obwodnicą Marek, gdzie decyzja środowiskowa
                                        włśnie poległa w sądzie i zabawa zaczyna się od nowa.
                              • Gość: Prahnitz Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 212.244.73.* 19.03.10, 09:27
                                > Tylko kto i gdzie z Warszawy tym podróżuje ?

Zamiast głupio pytać to się przejedź. Ja jeżdżę codziennie i w pociągu jest
                                coraz więcej pasażerów. Wielu wysiada przed Choszczówką.
                                • Gość: buba Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 12:04
                                  I znowu lecisz w głupa. Codziennie w zależności o wątku jeździsz E-
                                  8, E-4 a teraz pociągiem a jak zacznie się dyskusja o lotnisku to
                                  codziennie samoletem będziesz latał.
                                  • Gość: Rurecki Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 195.117.162.* 19.03.10, 16:49
                                    > Codziennie w zależności o wątku jeździsz E-
                                    > 8, E-4 a teraz pociągiem

Rano Ex, wieczorem pociąg? Jedno drugiemu nie przeczy.
                                • Gość: nick Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 12:13
                                  To wreszcie czym codziennie jeździsz E-8, E-4 czy pociągiem ?
                                  Zdecyduj sie chłopie bo się plączesz w zeznaniach.
                                  • Gość: Rurecki Re: Tramwaj do Winnicy - 14 I (konsultacje) IP: 195.117.162.* 19.03.10, 16:48
                                    > To wreszcie czym codziennie jeździsz E-8, E-4 czy pociągiem ?

Może jeździć różnie - jednego dnia E8/E4, drugiego pociągiem. Życie to sztuka
                                    wyboru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka