Dodaj do ulubionych

smokdiplodok

IP: 193.0.100.* 18.01.13, 10:05
kto jest za stara trasą 516?

człek patrzy zawsze na własną korzyść, więc może ja niesłusznie nie dostrzegam zasadności linii 214 (nowodwory - stare swiry) i 516 (żeran - stare świry).
proszę mi wyjaśnić, jakie są plusy nowej trasy 214 i jakie 516. mieszkańcy odkrytej, dzierzgońskiej, nowodworskiej mieli 516, z którego mogli się przesiąść do 101 lub E. dla nich 214 nic nie zmienia
a znowuż kto będzie jeździł z żerania do świdrów, skoro może przejechać most grota i byc na marymoncie lub dojechać w pobliże północnego innym autobusem.
a mieszkańcy odkrytej, nowodworskiej nie korzystający z metra zostali na lodzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: smokdiplodok IP: 92.60.130.* 18.01.13, 10:16
      ZTM i logika to dwa różne światy. Oni w imię swoich koncepcji eliminują zdrowy rozsądek.
      • Gość: smiokdiplodok Re: 214 i 516 IP: 193.0.100.* 18.01.13, 10:19
        tez tak myślę.
        a ja widzę, że z emocji pomyliłam pola tytułu i nicka
    • Gość: Echo Re: smokdiplodok IP: 78.133.161.* 18.01.13, 11:45
      Plusy są takie, że 214 nie dojedziesz już do E i do 101 tylko do tramwaju.
      • Gość: smiokdiplodok Re: 214 i 516 IP: 193.0.100.* 18.01.13, 12:22
        to nie jest plus. z 516 można się było przesiąść do 101 lub E z tego samego przystanku i dojechać bezpośrednio do metra. teraz, żeby przesiąść się z 214 do tramwaju trzeba będzie kawałek podejść, więc żaden plus.
        • dermalamor Re: 214 i 516 19.01.13, 09:33
          Przecież 214 będzie jeździć na Nowodwory, więc nadal można się z niego przesiąść do 101 i E i do szeregu innych linii tam jeżdżących... To 214 nie znika nagle w czasoprzestrzeni po przejechaniu Odkrytej, tylko jedzie na pętlę...
          • Gość: smiokdiplodok Re: 214 i 516 IP: 193.0.100.* 19.01.13, 10:23
            ale człeku, mnie nie chodzi o przesiadkę do 101. ja jestem z tych, co metrem nie jeżdżą i własnie piszę, że grzebanie przy trasie 516, żeby ułatwić życie ludziom korzystającym z metra nic im nie ułatwiło (ani nie utrudniło) a pogorszyło sytuację tym, którzy chcą dostać się od modlińskiej na odkrytą albo z odkrytej do żerania.
            • dermalamor Re: 214 i 516 19.01.13, 14:56
              No to wsiądziesz w 214 w kierunku pętli i tam masz szereg autobusów na Modlińską, do Żerania a nawet na Krakowskie Przedmieście, Dw. Centralny czy też Natolin!

A tak poważnie, problem z zabraniem 516 z Odkrytej jest poważny o tyle, że zastępujące go 214 będzie tylko dla tych, co chcą jechać do metra, po drodze nie ma praktycznie żadnej możliwości przesiadki na inne linie, no może jedynie w 503 albo 510 przy Picassa, co jest znacznie słabszą ofertą od tej z przystanku Mehoffera, na którym wymiana pasażerów z 516 była spora. I to jest ból. ZTM nie pomyślał o tym, że ktoś, kto z Odkrytej nie potrzebuje wcale dostać się do metra zostanie praktycznie odcięty od całego układu komunikacyjnego osiedla, jakim jest ulica Światowida. No chyba że faktycznie zacznie jeździć tym 214 w przeciwnym kierunku, ale komuś z okolic przystanku Ciołkosza np. to tak średnio na rękę...
              • Gość: 214 Re: 214 i 516 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.01.13, 15:17
                I tu jest główny błąd właśnie.
                Mogli chociaż zrobić podjazd na Tarchomin 01 w kierunku Starych swidrow. Ćmielowską-Światowida-Świętosławskiego

Nie wpłynęło by znacząco na czas a umożliwiło dogodną przesiadke.
                • dermalamor Re: 214 i 516 19.01.13, 15:51
                  Ale wtedy jeszcze nie daj Boże ludzie przesiedli by się w E4 zamiast w tramwaj :) zresztą i tak będą mogli to zrobić, więc ZTM aby do tego nie dopuścić powinien zlikwidować na 214 przystanek "Tarchomin" :)

Pomysł 214 jest bardzo dobry, bo najszybszą drogą dowiezie ludzi do tramwaju, ale 516 powinno zostać na swojej trasie, może ze zmniejszoną częstotliwością, ale pozostać. A tak to będzie woziło muchy po Świderskiej...
                  • Gość: smokdiplodok Re: 214 i 516 IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.01.13, 18:15
                    no własnie w głowę zachodzę, czemu akurat 516 padło ofiarą tego p...ego tramwaju. co 516 ma do metra. linia ta zaczęła kursować na długo zanim powstał most północny, pamiętam, że autobus zapełniony jechał do żerania a tam ludzie przesiadali się do tramwaju. to było jeszcze zanim pokasowali niektóre tramwaje i pozmieniali trasy.
                    z 516 i do Piotra i Pawła można było dojechać, i do ratusza, i do auchan.
                    trzeba się zorientować, czy działania tego monopolisty ztmu - na szkodę pasażerów - można zaskarżyć w UOKiK lub coś w podobie.

• dermalamor Re: 214 i 516 19.01.13, 18:31
                      Gość portalu: smokdiplodok napisał(a):

> z 516 i do Piotra i Pawła można było dojechać,

Do Piotra i Pawła oraz innego Tesco w tej okolicy to akurat 214 też dojedziesz, tylko z drugiej strony. A w kierunku Odkrytej to przystanek będzie nawet bliżej niż było do 516.

> trzeba się zorientować, czy działania tego monopolisty ztmu - na szkodę pasażer
                      > ów - można zaskarżyć w UOKiK lub coś w podobie.

Nie. Monopol to masz wtedy, gdy jedna firma rządzi jakimś rynkiem. ZTM nie jest firmą, tylko komórką miasta ds. organizacji komunikacji miejskiej. A taki obowiązek na miasto (gminę) nakładają ustawy.
                      • Gość: smokdiplodok Re: 214 i 516 IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.01.13, 07:33
                        dermalamor napisał:
                        > Do Piotra i Pawła oraz innego Tesco w tej okolicy to akurat 214 też dojedziesz,
                        > tylko z drugiej strony. A w kierunku Odkrytej to przystanek będzie nawet bliże
                        > j niż było do 516.

masz na myśli przystanek na ścianie PiPu od strony świderskiej? widziałeś ile osób z niego korzysta? prawie nikt. 516 zatrzymywał się przy bazarku i gros osób wtedy wysiadało a potem wsiadało z zakupami z bazarku, tesco, pipu, rossmanna czy pawilonów pod sąsiednimi blokami. nie dalej jak wczoraj jechałam 516 i na tym przystanku autobus zapełnił się do ostatniego wolnego miejsca i jeszcze trochę.

dermalamor napisał:
                        > Nie. Monopol to masz wtedy, gdy jedna firma rządzi jakimś rynkiem. ZTM nie jest
                        > firmą, tylko komórką miasta ds. organizacji komunikacji miejskiej. A taki obow
                        > iązek na miasto (gminę) nakładają ustawy.

a co za różnica czy monopol powstanie na drodze prawnej czy innej? masz w Wa-wie innego przewoźnika? możesz pojechać innym publicznym środkiem transportu (jak choćby w Rumi)? nie, więc masz monopol.
                        dla przypomnienia były czasy, kiedy taki właśnie monopol (również regulowany i wspomagany odgórnie) sprawowała poczta polska telegraf telefon. dziś doszło do tego, że wreszcie monopol poczty polskiej został przełamany i do naszych skrzynek trafiają przesyłki pozbawione blaszek i kalendarzyków.
                        tak że nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka.
                        • dermalamor Re: 214 i 516 21.01.13, 06:25

> masz na myśli przystanek na ścianie PiPu od strony świderskiej? widziałeś ile o
                          > sób z niego korzysta? prawie nikt.

No tak, ale "ścieżkę zakupową" można zaplanować inaczej. To akurat drugorzędna sprawa. Pierwszorzędną jest utrudniony dostęp mieszkańców Odkrytej do kręgosłupa komunikacyjnego osiedla, jakim jest ulica Światowida. ZTM sam się na niego powoływał, odmawiając korekty trasy 101. Powtórzę to już napisałem: 211, 214, 741 - ok. Ale 516 powinno wrócić na swoją stara trasę, bo na tej nikomu potrzebny nie jest! Ludzi należy zachęcić do przesiadki w tramwaj, i zrobi się to oferując go jako alternatywę, ale nie jako przymus, szczególnie gdy jedzie w kompletnie innym kierunku.

> a co za różnica czy monopol powstanie na drodze prawnej czy innej? masz w Wa-wi
                          > e innego przewoźnika?

Owszem. Przewoźników mamy obecnie 7 o ile dobrze liczę. ZTM nie jest przewoźnikiem.

> możesz pojechać innym publicznym środkiem transportu (jak
                          > choćby w Rumi)? nie, więc masz monopol.

Ale to nie tak działa. Gmina ma obowiązek organizować na swoim terenie komunikację publiczną i do tego celu ma swoich szeregach odpowiednią komórkę organizacyjną (w Warszawie, ale nie tylko, jest to właśnie ZTM). A dopiero ta komórka rozpisuje przetargi itp na obsługę konkretnych linii. To nie jest monopol.
                          • Gość: smokdiplodok Re: 214 i 516 IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.01.13, 09:26
                            wiedziałam,  że przyczepisz się do kwestii terminologicznej. przewoźnik np. its michalczewski to tylko pojazd wykorzystywany przez ztm. transport jest jeden. tak że mamy monopol i zero wyboru.

ja myslę, że w ztmie nikogo 516 w oczy nie kłuło. po prostu finansowo musza wyjść na swoje - dodali tramwaj, to musieli zabrać linię.
                            w mediach zapowiadają dalsze cięcia linii - w całej Wawie, nie tylko u nas.
                            • dermalamor Re: 214 i 516 21.01.13, 09:54

> wiedziałam,  że przyczepisz się do kwestii terminologicznej. przewoźnik np. its
                              > michalczewski to tylko pojazd wykorzystywany przez ztm. transport jest jeden.
                              > tak że mamy monopol i zero wyboru.

Może i się czepiam, ale takie jest prawo. Monopol jest wtedy, kiedy np. jeden producent czy usługodawca jest jedynym na rynku. ZTM nie jest ani producentem, ani usługodawcą, a organizatorem komunikacji na terenie gminy, która go powołała do życia. Nikt nikomu nie broni uruchomienia prywatnej działalności przewozu osób autobusami na terenie Warszawy - a jakoś chętnych prywaciarzy nie ma...

> ja myslę, że w ztmie nikogo 516 w oczy nie kłuło. po prostu finansowo musza wyj
                              > ść na swoje - dodali tramwaj, to musieli zabrać linię.

Nie do końca, bo to jest zupełnie inaczej rozliczane. Fundusze sa dystrybuowane na poszczególne środki transportu a nie na rejony. Zresztą - w dotychczasowym dojeździe do metra z rejonu Tarchomina i Nowodworów zmieniło się jedynie to, że E4 jeździ rzadziej i ma jeden przystanek mniej (tak samo E6). 516 to był błąd, bo nikt w ZTM nie zauważył, że spełnia ważną rolę komunikacji lokalnej, i założę się, że będą starali się to poprawić, więc to tylko kwestia czasu.

Swoją drogą, to nie byłoby aż takiego problemu, gdyby udało się zrobić normalne skrzyżowanie Dorodnej z Mysliborską, wtedy 516, czy 214 mogłoby pojechać do Żerania właśnie ta trasą i nie byłoby aż tylu protestów, a od strony osiedli z okolic Dorodnej pewnie byłyby i pochwały. Tymczasem można zrobić w dwa dni przystanek przy Świderskiej, a nie można wylać paru metrów kwadratowych asfaltu na skrzyżowaniu i przesunąć jednej latarni...

> w mediach zapowiadają dalsze cięcia linii - w całej Wawie, nie tylko u nas.

W mediach wiele rzeczy zapowiadają. Zapowiedzieli, że Tramwajom Warszawskim zabiorą 46 mln zł, ale nie wspomnieli, że w umowie wieloletniej, która te pieniądze gwarantowała była obsługa tras przez cały Tarchomin, czy Powstańców Śląskich między Radiową a Górczewską. Tras tych nie ma, to i kasy na nie nie ma...
          • tarantula01 214 do metra przez pętlę Nowodwory 20.01.13, 22:22
            Zgadza się ludzie będą np. z Barei, a zwłaszcza z Dzierzgońskiej jechać 214 na pętlę Nowodwory i tam wsiadać w E-8/509/503/186 (zależy komu gdzie odpowiada). Już teraz, ale tylko w drodze do metra z Dzierzgońskiej niemal połowa pasażerów jedzie na pętlę, a pozostali w kierunku Mehoffera:
            radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-101linia120910odkryta_bdik1.jpg
            radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-101linia120910odkryta_bdik2.jpg
            Podpierano się tym przy okazji odmowy skierowania 101 na trasę: Młociny - ... - Światowida - H. Ordonówny - Odkryta - Dzierzgońska - Światowida - Nowodwory.

Naprawdę prościej (i oszczędniej) byłoby wydłużyć 101, pozostawić 516 i ... nie uruchamiać ogryzka tramwaju.
            • dermalamor Re: 214 do metra przez pętlę Nowodwory 21.01.13, 06:16
              tarantula01 napisał:

> Naprawdę prościej (i oszczędniej) byłoby wydłużyć 101, pozostawić 516 i ... nie
              > uruchamiać ogryzka tramwaju.

Moje zdanie jest takie, że ten ogryzek tramwaju stanie się ciekawą alternatywą zwłaszcza popołudniu - teraz wbić się do E6 to nie lada wyczyn, a i 101 nie lepsze. Natomiast z przystanku Stare Świdry autobusy w głąb osiedla odjeżdżają chyba częściej niż sam tramwaj przyjeżdża, i myślę, że Ci co od Światowida i tak musieli dojść czy dojechać, to taką alternatywę wybiorą. Ogólnie zmiana trasy 211 i 741 jest ok, uruchomienie 214 też. Jedynie 516 powinno pozostać tak jak było, może co najwyżej z mniejszą częstotliwością. Myślę że po kilku dniach pasażerowie którzy i tak w drodze do metra się przesiadali wybiorą jednak tramwaj (plus oczywiście Ci, którzy są w strefie dojścia do jego dwóch przystanków). Czy tak będzie - zobaczymy, ja bym dał mu szansę i poczekał z negatywnymi opiniami. Jedynie co, to wywalczyć należy powrót 516!
    • Gość: gosc 214 jest okej IP: *.devs.futuro.pl 18.01.13, 12:21
      214 jest okej pod warunkiem że zwiększą nieco częstotliwość w szczycie popołudniowym. Bo właśnie w popołudniowym będzie to dobra alternatywa dla nabitego po dach E6. Jesli jednak pasazerowie beda na niego czekac 10 minut to niewielu sie zdecyduje i 214 wraza z tramwajem będą woziły powietrze.
      • Gość: smiokdiplodok Re: 214 jest okej IP: 193.0.100.* 18.01.13, 12:24
        ale ludzie, wy wszyscy patrzycie pod kątem użytkowników metra, a ja - i pewnie jeszcze ździebko innych osób - z metra nie korzystam. wam - metrowiczom - źle nie było, to na cholerę szkodzić niemetrowiczom?
        • Gość: jerry Re: 214 jest okej IP: 92.60.130.* 18.01.13, 12:46
          Ja na Bródno bede jechał metrem na Słodowiec a potem 112, czyli z przesiadkami jakieś niecałe 2 godziny :)
        • Gość: gosc Re: 214 jest okej IP: *.devs.futuro.pl 18.01.13, 14:10
          >wam - metrowiczom - źle nie było, to na cholerę szkodzić niemetrowiczom?

ale 214 nikomu nie szkodzi. Szkodzi co najwyżej zmiana trasy 516.
          • Gość: smiokdiplodok Re: 214 jest okej IP: 193.0.100.* 18.01.13, 14:37
            i ja jestem zdania, że nadmiar autobusów nie zawadzi, ale z wypowiedzi qnegundy i innych ztmowców wynika, że autobusy się nie rozmnazają. nie ma tak, żeby 516 zostało po staremu i 214 dodali. 214 powstało kosztem 516.
            • Gość: . Re: 214 jest okej IP: 92.60.130.* 18.01.13, 14:50
              Pokombinować trochę z trasami 133,152 oraz 326 i nie ma potrzeby ruszć 516 a efekt może być znacznie lepszy tylko myśleć trzeba.
              • tarantula01 Re: 214 jest okej 20.01.13, 22:32
                ZTM-owi muszą się złotówki w skarbonce zgadzać.
                Musieli uruchomić tramwaj - ok. 4 km w jedną stronę
                163 kursy w jedną stronę (rozkładowo 164, ale pasażerowie 5 popołudniowych kursów z Starych Świdrów dojadą tylko do Zajezdni Żoliborz).
                wozokilometr - prawdopodobnie 8 zł
                Razem:
                4 km x 2 (tam i z powrotem) x 163 kursy/d = 1304 zł/d

To na pozostałe linie autobusowe w obrębie Tarchomina i Nowodworów jest o tyle zł mniej niż dotychczas przeznaczano.
                • Gość: . Re: 214 jest okej IP: *.free.aero2.net.pl 20.01.13, 22:57
                  Ich powinni na głowę leczyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka