Dodaj do ulubionych

Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.13, 13:59
Witam, Panie Waldku, Panie Wojciechu, proszę o informację czy coś wiadomo o to, kiedy zostanie ogłoszony termin, do którego mają zostać zgłoszone oferty wykonawców dot. budowy tramwaju do ul. Mehoffera? Czy wnioski wykonacwów o dopuszczenie do przetargu zostały zweryfikowane? Jak nie, to kiedy można się tego spodziewać? Mam jeszcze pytanie odnośnie odwołań dot. decyzji środowiskowej? Czy są jakieś informacje kiedy SKO ma je rozpatrzeć? Zgodnie z tym artykułem, www.rynek-kolejowy.pl/47954/warszawa_dwunastu_zainteresowanych_tramwajem_na_tarchomin.htm z 17 września decyzja powinna być już wydana. Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.10.13, 14:31
      Witam. Może Pan Tomasz ma również jakieś informacje kiedy nastąpi budowa II etapu czyli linii tramwajowej aż do Winnicy. Dziękuję za info
      • bbkk Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 18.10.13, 15:06
        Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> Witam. Może Pan Tomasz ma również jakieś informacje kiedy nastąpi budowa II e
        > tapu czyli linii tramwajowej aż do Winnicy. Dziękuję za info

:-D
      • Gość: winnica Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: 212.59.248.* 18.10.13, 21:32
        Do Winnicy to jak Hanna nie będzie rządzić. Czyli... na święty nigdy
    • lkan Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 18.10.13, 19:03
      Kronika budowy tramwaju na Tarchomin - decyzja z 27 września.
      tarchomin.naszynach.info/
    • tarantula01 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 18.10.13, 21:29
      Proszę:
      radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2tw/tram-tarch_winnica130928terminy.pdf
      Odpowiedź:
      radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2tw/tram-tarch_winnica131014terminy_bdik.jpg
      No to to samo pismo poszło teraz do ZTM. Czekamy.
      • Gość: Mako Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 13:54
        Panie Wojciechu, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania. Dziękuję i pozdrawiam
        • tarantula01 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 22.10.13, 00:05
          Gość portalu: Mako napisał(a):

> Panie Wojciechu, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania. Dziękuję i pozdrawiam

No to tak:

> Witam, Panie Waldku, Panie Wojciechu, proszę o informację czy coś wiadomo o to, kiedy
          > zostanie ogłoszony termin, do którego mają zostać zgłoszone oferty wykonawców dot.
          > budowy tramwaju do ul. Mehoffera?

Tak, zainteresowani Wykonawcy mogli składać oferty do 16 września - wpłynęło 12 ofert:
          tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,tramwaj-na-tarchomin-chce-budowac-12-firm,99038.html
          > Czy wnioski wykonacwów o dopuszczenie do przetargu zostały zweryfikowane? Jak nie, to
          > kiedy można się tego spodziewać?

Ponieważ w temacie jest cisza w mediach, to nie zostały jeszcze zweryfikowane. Kiedy będą? Powinny być w tym, najdalej w przyszłym tygodniu.

> Mam jeszcze pytanie odnośnie odwołań dot. decyzji środowiskowej? Czy są jakieś
          > informacje kiedy SKO ma je rozpatrzeć? Zgodnie z tym artykułem:
          > www.rynek-kolejowy.pl/47954/warszawa_dwunastu_zainteresowanych_tramwajem_na_tarchomin.htm z 17 września
          > decyzja powinna być już wydana.

Bo decyzja środowiskowa jest wydana i ma rygor natychmiastowej wykonalności. W oparciu o nią wydano też już ZRID:
          www.rynek-kolejowy.pl/48276/tramwaj_na_tarchomin_jest_pozwolenie_na_budowe_wzdluz_ul_swiatowida.htm
          Tyle, że SKO może utrzymać decyzję środowiskową w mocy (wtedy nic się nie stanie z inwestycją) lub ją uchylić. Jak uchyli, to w zależności od postępowania odwołujących się od decyzji środowiskowej dla tramwaju i dwujezdniowej ul. Światowida (o 3 pasach ruchu każda jezdnia), ZRID może być podtrzymany (jak nikt nie złoży wniosku o uchylenie ZRIDu) lub uchylony, gdy ktoś złoży wniosek o takie uchylenie. Po wniosku o uchylenie, uchylenie ZRIDu nastąpi z mocy prawa, gdyż jeden z dokumentów będących podstawą do wydania ZRIDu nie będzie istniał (tu decyzja środowiskowa).
          • Gość: Mako Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 00:27
            Hm, akurat wiedziałem, że postępowanie przetargowe zostało już ogłoszone przez TW i że zgłosiło się 12 wstępnie wykonawców. Intresowało mnie czy jest już może termin to kiedy Ci wykonawcy mają złożyć swoje oferty cenowe? Albo jakiś ewentualny termin oraz czy może były odwołania od tego, że jakaś firma nie została dopuszczona.

Jeśli chodzi o decyzję środowiskową, to tak, również wiedziałem że ma ona rygor natychmiastowej wykonalności, dlatego mimo skarg mógł zostać wydany ZRID. Ale moje pytanie w tej kwestii dotyczyło tego: czy ma Pan informacje dotyczące tego, KIEDY SKO ma rozpatrzyć odwołania? Nie chodzi mi o ustawowy termin, interesuje mnie raczej czy wie Pan kiedy SKO ma się zebrać, aby podjąć decyzję czy uznać odwołania. Tutaj: www.rynek-kolejowy.pl/47954/warszawa_dwunastu_zainteresowanych_tramwajem_na_tarchomin.htm powiedział Pan, że powinno być to jeszcze we wrześniu, ale dalej nic nie wiadomo

Ale i tak dziękuję za odpowiedź i czekam na dalsze informacje. Pozdrawiam
            • tarantula01 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 22.10.13, 22:10
              Nie mam żadnych nowych informacji, ani z TW, ani z SKO - tajemnica handlowa / samorządowa.
              • Gość: Mako Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.13, 22:24
                Dziękuję za zainteresowanie sprawą oraz za odpowiedź. Pozdrawiam
          • Gość: murasek Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.13, 22:01
            Witam, minął jeden tydzień, minął drugi i nic... szkoda gadać polski balagan.
            Przy okazji szukania informacji o przetragu znalazłem coś takiego www.zm.org.pl/?a=tram_tarchomin-11c Prawda, że ciekawe ?
            • kuwaka01 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 05.11.13, 00:06
              A tu jeszcze jedno- o naszej wspaniałej inwestycji na końcu artykułu :
              autobusczerwony.blox.pl/2013/11/Bufet-rzadzi-ale-Jazz.html
              Ręce opadają myślałem że sobie tą sześciopasmówke odpuścili.

A tu znowu o tym jak nasz radny udrażnia trase tranzytową na most :
              www.gazetaecho.pl/koniec-korkow-na-swiderskiej-przed-mehoffera_65877
              Ten ciąg wskutek dawania fory kierowcom robi powoli się drogą tranzytową. Już teraz wskutek ruchu rano i wieczorem ciężko tam przejść.
              • tarantula01 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 05.11.13, 22:44
                kuwaka01 napisał(a):

> A tu znowu o tym jak nasz radny udrażnia trase tranzytową na most :
                > www.gazetaecho.pl/koniec-korkow-na-swiderskiej-przed-mehoffera_65877
                > Ten ciąg wskutek dawania fory kierowcom robi powoli się drogą tranzytową. Już teraz
                > wskutek ruchu rano i wieczorem ciężko tam przejść.

Trasy na most nie trzeba udrażniać, bo skręcający w prawo z Mehoffera w Świderską mają pierwszeństwo przed innymi pojazdami. Udrażniam drogę powrotną, kiedy na Świderskiej stoją w koreczku autobusy (314 i 518).

Co do trudności w przechodzeniu przez Świderską, to np. powstał azyl przy nr 113:
                radny.com.pl/dokumenty/interwencje/ (nr 079).
                Mam nadzieję, że wkrótce powstanie podobny azyl przy Maciejewskiego (tylko muszą minąć 3 lata od remontu nawierzchni ul. Świderskiej).
                • Gość: zdenek smetana Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: 212.160.172.* 06.11.13, 16:21
                  nie rozumiem dlaczego kierowcy nie jezdza po prostu Swiatowida? zwlaszcze ze przeciez bedzie tam autostrada ;)
                  zmiana organizacji ruchu wg mnie jest niepotrzebna.
                  • w.i.s.m Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 08.11.13, 07:53
                    Bo jest za dużo świateł po drodze. Bo wjazdy na wiele osiedli są od strony Nowodworskiej i Odkrytej. Bo Świderską jest bliżej - zwłaszcza, gdy z mostu skręci się w prawo (dłuższe zielone światło + zielona strzałka), zamiast czekać na światłach na skręt w lewo i potem robić kółko aby dojechać do Odkrytej. Jak z osiedla wyjeżdżam na Odkrytą, o nie będę specjalnie skręcał w stronę Światowida i potem jeszcze co chwile stał na światłach. Wolę jechać wolniej Odkrytą, Nowodworską i Świderską.
                    I bez przesady z tą autostradą. Zdaje się, że dwa pasy są przewidziane do skrętu w lewo - tak to teraz można by powiedzieć, że przy skrzyżowaniach Światowida ma po 4 pasy. Ale nie analizowałem szczegółowo projektu, więc nie będę się spierał co do liczby pasów. Tramwaj i tak mnie nie interesuje, dopóki nie zostanie przedłużony do Nowodworów.

A co do skrzyżowania Świderskiej z Mehoffera, to byłbym raczej za rondem - no ale oczywiścieto jest rozwiązanie kosztowniejsze, niż przemalowanie pasów :-)
                    • Gość: zdenek smetana Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: 212.160.172.* 08.11.13, 11:11
                      generalnie Swiderska bylaby bardziej uzyteczna gdyby wlasnie zrobic cos kolo kosciola
                      a drugim miejscem jest skrzyzowanie z Mysliborska- tam brakuje po prostu jednego pasa do skretu w prawo jadac w strone Zerania
      • Gość: mieszkaniec Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.10.13, 09:17
        Dziękuje za odpowiedź i przepraszam bardzo za przękręcenie nazwiska. Oczywiscie umywają rączki. Proszę o zamieszczenie odpowiedzi jak dostanie Pan od ZTM. Dziękuje bardzo.
      • tarantula01 Informacje o tramwaju 08.11.13, 14:11
        Na papierze wyglądają bardzo ładnie:
        radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2tw/tram-tarch_winnica131030terminy_ztm1.jpg
        radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2tw/tram-tarch_winnica131030terminy_ztm2.jpg
    • Gość: mieszkaniec Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.13, 10:49
      Witam.
      Ponad dwa tygodnie temu wysłałem do ZTM-u maila z prośbą o przybliżony termin rozpoczęcia realizacji II etapu budowy linii tramwajowej wraz z pętlą do Winnicy. Do dzisiaj nie otrzymałem żadnego maila z odpowiedzią nie licząc potwierdzenia odbioru przez dwóch Panów (nazwisk nie będę podawał - wysłałem maila do rzecznika, na konsultacje i na główny). Dla mnie jest to brak szacunku. Mogli napisac cokolwiek. Że jeszcze nie wiedzą, że na razie tajemnica, że w planach, że nie znają terminu. Ale po co. Kompletna cisza. Tak traktuje się obywateli, którzy za "dużo chcą wiedziec". Pozdrawiam
      • logistyka321 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 06.11.13, 11:49
        Brak szacunku i profesjonalizmu. Ja przez to, że nie odpowiedziałem na maila od jednego klienta, straciłem fajną i dobrze płatną pracę.
        W każdej firmie za takie coś, prędzej czy później dostaje się upomnienie lub traci pracę.
        Niestety nasi urzędnicy to święte krowy i za wszystkie swoje błędy nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności.
        • Gość: Mako Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.13, 12:06
          Panie Wojciechu, czy nie dałoby rady jakoś się dowiedzieć kiedy będzie ta weryfikacja? Ma Pan jakieś informacje? Dziękuję i pozdrawiam
    • Gość: gość Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.13, 21:55
      Informacja ze strony Zielonego Mazowsza:

Na czwartkowej sesji stołeczni radni będą głosować m.in. nad projektem kolejnego odsunięcia w czasie budowy tramwaju na Tarchomin, a jednocześnie przyznaniem dodatkowych funduszy na rozbudowę ul. Światowida do sześciu pasów ruchu.

Tramwaj później, 6 pasów dla samochodów szybciej

W porządku obrad LXX Sesji Rady m.st. Warszawy (7 listopada 2013 r. w Sali Warszawskiej PKiN na IV p., początek o godz. 10.00) znajduje się m.in. projekt uchwały w sprawie zmian w budżecie miasta stołecznego Warszawy na 2013 rok (druk nr 2044). Z uzasadnienia zmian dla zadania ,,Budowa linii tramwajowej na Tarchomin i układu drogowego ul. Światowida i Projektowanej - prace przygotowawcze i pozyskanie nieruchomości oraz budowa układu drogowego'' można się dowiedzieć, że ,,zmniejsza się plan wydatków na 2013 r. o kwotę 10.411.375 zł, którą przesuwa się na 2015 r. Jednocześnie zwiększa się łączny limit zobowiązań na przedsięwzięcie o kwotę 17.000.000 zł, którą przeznacza się na budowę drugiej jezdni ul. Światowida na odcinku do pętli przy ul. Mehoffera.''

Jest to kolejna odsłona spektaklu pod tytułem ,,jak zbudować miejską autostradę pod pozorem linii tramwajowej'' [zobacz >>>].

Coraz mniej tramwaju, coraz więcej drogi

Początkowo ratusz tłumaczył uwzględnienie w projekcie tramwajowym rozbudowy ul. Światowida możliwością skorzystania ze specustawy drogowej, co miało pozwolić na przyspieszenie realizacji inwestycji (warto zwrócić uwagę na skuteczność tego podejścia - przygotowanie inwestycji trwa od 2006 r., pętla Winnica miała być gotowa już w 2009 r., do dzisiaj na budowie nie wbito łopaty - czy faktycznie specustawy ułatwiają perspektywiczne prowadzenie inwestycji? [zobacz >>>]). Przez parę lat utrzymywano, że w pierwszym etapie realizacji sześć pasów ruchu (tak jakby specustawa zabraniała budowy dróg o dwóch pasach ruchu [zobacz >>>]) ma powstać tylko na nowym odcinku ul. Światowida, od ul. Dzierzgońskiej do Modlińskiej. Wiązałoby się to m.in. z wyburzeniami budynków i zniszczeniem Wydmy Nowodworskiej, co zapoczątkowało skuteczne protesty [zobacz >>>]. Od pewnego czasu coraz śmielej mówi się o tym, że tramwaj ma dotrzeć tylko do ul. Mehoffera. Teraz okazuje się, że razem z tym ogryzkiem linii tramwajowej potrzebne jest już zaraz sześć pasów ruchu dla samochodów również na tym odcinku.

Za jakiś czas zapewne autostrada wydłużona zostanie do Nowodworów, a zamiast linii tramwajowej będziemy mieli rezerwę w pasie zieleni do wykorzystania w bliżej nieokreślonej przyszłości (tak jak w przypadku św. Wincentego, trasy Świętokrzyskiej, trasy Tysiąclecia, Czerniakowskiej Bis i innych miejskich projektów). Potem wystarczy tylko zaasfaltować rezerwę na tramwaj pod kolejny pas ruchu, jak w al. Prymasa Tysiąclecia [zobacz >>>], i nowa fabryka korków gotowa.

Czy ktoś wie, o co w tym wszystkim chodzi?
      • Gość: Ja Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.13, 23:52
        Miało być tak:
        najpierw budowa torów tramawajowych do ul. Mehoffera, potem do Winnicy, a na końcu poszerzenie ul. Światowida

A teraz będzie tak:
        tory do ul. Mehoffera, poszerzenie ul. Światowida, a na końcu tramwaj do Winnicy
        • kuwaka01 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 07.11.13, 06:29
          A wszystko to zbuduje nam Zarząd Transportu Miejskiego. Brzmi to jak ponury żart. Instytucja która powinna organizować i promować transport publiczny w mieście buduje wielopasmową arterie dla kierowców indywidualnych, dzięki której tramwaj będzie stał na każdych światłach ( przejścia dla pieszych, lewoskręty dla kierowców itp.)
          Pokasują autobusy, ludzie widząc że jedzie się długo przesiądą się w jeszcze większą ilość samochodów, dzielnica stanie się jeszcze większym parkingiem niż dzisiaj ( w sumie już jest) A wszystko pod egidą ZTM...
          • lkan Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 07.11.13, 17:03
            Modlińska ma tyle pasów ruchu ile ma mieć Światowida, ale "jest do tyłu", bo nie ma tramwaju. Posiada natomiast ekrany akustyczne. Na upór urzędniczy, jak widać, nie ma rady. A później jest wielkie zdziwienie, że mieszkańcy próbują powstrzymać radosną twórczość poprzez protesty.
            • Gość: murasek Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.13, 09:12
              Chciałbym poznać nazwisko tego ludzika, który wymyślił 6-pasmową ul. Światowida. No nie ma się czego wstydzić, przecież to taka wspaniała inwestycja, zachęcam do ujawnienia się. Odwaga obywatelska nakazuje się podpisać :))
              • Gość: Miki Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.jmdi.pl 08.11.13, 11:39
                jak to kto a kto rządzi w Warszawie - to PO
    • Gość: zdenek smetana Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: 212.160.172.* 08.11.13, 11:32
      nie bardzo rozumiem po co robi sie po 3 pasy. spokojnie starczylyby 2 i rozjazdy
      kasy mamy za duzo?
      • Gość: Balbina Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: 92.60.130.* 08.11.13, 14:02
        "nie bardzo rozumiem po co robi sie po 3 pasy. spokojnie starczylyby 2"

Bo drogi projektuje się i buduje z perspektywą 100 lat do przodu a nie pod aktualne natężenie ruchu. Miasto będzie sie rozwijać i infrastruktura ma pewne procesy wyprzedzać. Jasne ?
        • lkan Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 09.11.13, 19:21
          Gość portalu: Balbina napisał(a):

>... drogi projektuje się i buduje z perspektywą 100 lat do przodu a nie pod aktualne natężenie ruchu. Miasto będzie sie rozwijać i infrastruktura ma pewne procesy wyprzedzać. Jasne ?<

Jasne i dlatego wzdłuż Światowida wyburzą wszystkie bloki, a zbudują Manhattan. Po to jest ta arteria. Wszystkie pozostałe uliczki w okolicy pozostaną jednopasmowe, nowych nie będzie, a Obrazkowa była zbędna, więc ją zamknięto na stałe.
        • Gość: zdenek smetana Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: 212.160.172.* 22.11.13, 12:46
          jasne
          100 lat do przodu? to niech metro zbudują a nie bez sensowną autostrade przez niezakorkowane osiedle
      • jot.be Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 08.11.13, 16:16
        Na skrajnych i tak powstanie spontaniczny parking przecież...

Pozdr
        • Gość: murasek Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.13, 16:29
          Parking to akurat jest możliwy :)
          • Gość: Mako Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.13, 00:54
            Panie Wojciechu, i jak ma Pan jakieś informacje kiedy nastąpi poinformowanie które wnioski wykonawców o dopuszczenie do przetargu zostały zakwalifikowane do składania ofert? Czemu to tak długo trwa? Może ma Pan jakieś nieoficjalne informacje? Pozdrawiam :)
            • Gość: murasek Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.13, 23:25
              jak znam historię "budowy" tej lini to coś się znów wykarzcyło :)))
              • Gość: Mako Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.13, 22:28
                No cóż, trzeba było samemu zająć się tematem, a więc, jak wynika z wywiadu z prezesem spółki Tramwaje Warszawskie:
                "Lada chwila wysyłamy dokumentację projektową i SIWZ do jedenastu firm. Koło świąt będzie termin złożenia ofert. Później trzeba je ocenić, będzie przeprowadzana aukcja elektroniczna. Zakładamy, że do końca stycznia powinno udać się nam podpisać umowę, żeby można było – jak tylko puszczą lody – wejść na plac budowy." www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=320903&page=36
                • sibeliuss Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 21.11.13, 22:35
                  Póki nie wbiją pierwszego szpadla to jest wizja....
                • tarantula01 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 22.11.13, 21:02
                  Mam nadzieję, że wkrótce oficjalnie zostanie to potwierdzone:
                  radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2tw/tram-tarch_winnica131122przetarg.pdf
                  • lkan Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 23.11.13, 23:16
                    A mamy pewność, że wszystkie tereny pod inwestycję zostały wykupione? Sądząc po zlikwidowanej części bazarku, wydaje mi się, że na przykład myjnia samochodowa przy Światowida leży w zasięgu planowanej inwestycji. Widać, że coś się "zacięło."
                    • lawkeeper Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 23.11.13, 23:37
                      Czy istnieje jakiś dokument, który mówi jakie działki będzie obejmować inwestycja ?
                      Od dłuższego czasu nie jestem w temacie, ale pamiętam, że ma powstać ulica Projektowana, gdzie miała przebiegać linia tramwajowa. Czy ta ulica będzie szła na przeciwko budynku Śreniawitów 10, gdzie obecnie jest parking samochodowy ?

Jeśli Pan radny mógłby mi odpowiedź, które działki właśnie na ulicy Projektowanej miałby obejmować projekt linii tramwajowej byłbym wdzięczny bardzo.

Poniżej podział na działki w tym obrębie:
                      MAPA

• Gość: bicykle Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.jmdi.pl 24.11.13, 07:33
                        budowa linii tramwajowej zakończyła się na wprost parkingu
                        • lawkeeper Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 24.11.13, 08:51
                          Tzn. parking jest jeszcze czy został/ zostanie usunięty ?
                          • Gość: Jaa Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.13, 13:50
                            Do użytkownika "bicykle", proszę nie pisać głupot i nie wprowadzać użytkowników w błąd. 17 września 2013r. zostało wydane zezwolenie na realizację inwestycji drogowej (ZRID) umożliwiające budowę linii tramwajowej do ul. Mehoffera, w związku z tym wszystkie działki (w tym ta na której leży parking) potrzebne do budowy przeszły na samorząd
                            • lawkeeper Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 24.11.13, 17:33
                              Jaa ma rację sprawdziłem księgi wieczyste i faktycznie działki należą teraz już nie do m. st. Warszawy lecz do gminy Białołęka.
                              Ale nie wiem czy na rozpoczęcie budowy wpływ ma (i czy w ogóle wówczas miasto mogło przekazać działki na rzecz samorządu) fakt, iż trwa postępowanie z o zwrot wywłaszczonych działek (te działki pod ul. Projektowaną były wywłaszczone w latach 70 pod budowę osiedla Tarchomin, ale nie zostały wykorzystane i poprzedni właściciele od kilku lat czekają na zakończenie postępowania o ich zwrot).
                              • Gość: Greta Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.13, 18:15
                                Najpierw niech szczęśliwie rozstrzygną przetarg i niech wybiorą fachowego wykonawcę :)
                                • Gość: Mako Termin składania ofert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.13, 16:54
                                  No nareszcie: "Spółka Tramwaje Warszawskie zaprosiła 11 Wykonawców do złożenia ofert w przetargu na budowę trasy tramwajowej na Tarchomin (od Trasy Mostu Marii Skłodowskiej-Curie do pętli „Mehoffera”). Termin otwarcia ofert zaplanowano na dzień 30 grudnia 2013 r." Miejmy nadzieję, że nie będzie przesunięć otwarcia ofert. www.tw.waw.pl/node/4929
                                  • ss2005 Re: Termin składania ofert 28.11.13, 11:55
                                    Przedmiotem zamówienia jest budowa linii tramwajowej w ciągu ul. Światowida i ul. Projektowanej na odcinku o długości ok. 4500 metrów toru pojedynczego (mtp) od Trasy Mostu Marii Skłodowskiej-Curie (d. Północnego) do pętli „Mehoffera” wraz z niezbędną do wykonania linii tramwajowej infrastrukturą drogową i podstacją trakcyjną.

Czy to oznacza, że to będzie linia tramwajowa z mijankami???
                                    • tarantula01 Termin składania ofert - kiedy koniec? 28.11.13, 12:42
                                      > No nareszcie: "Spółka Tramwaje Warszawskie zaprosiła 11 Wykonawców do złożenia ofert
                                      > w przetargu na budowę trasy tramwajowej na Tarchomin (od Trasy Mostu Marii
                                      > Skłodowskiej-Curie do pętli „Mehoffera”). Termin otwarcia ofert zaplanowano na dzień
                                      > 30 grudnia 2013 r." Miejmy nadzieję, że nie będzie przesunięć otwarcia ofert.
                                      > www.tw.waw.pl/node/4929

Czyli, ze czytanie ofert, ich analiza, porównanie i ostateczny wybór Wykonawcy zakończy się co najmniej w styczniu 2014 r. Dla bezpieczeństwa trzeba dać miesiąc na odwołania i rozpatrywanie odwołań i mamy w zasadzie marzec 2014. Podpisanie umowy w pierwszej połowie marca, wejście na budowę w drugiej połowie marca. 10 miesięcy budowy, to styczeń 2015 r. Kontrole, odbiory, itp. i wiosną 2015 pojedziemy tramwajem do Mehoffera.

ss2005 napisał:
                                      > Przedmiotem zamówienia jest budowa linii tramwajowej w ciągu ul. Światowida
                                      > i ul. Projektowanej na odcinku o długości ok. 4500 metrów toru pojedynczego (mtp)
                                      > od Trasy Mostu Marii Skłodowskiej-Curie (d. Północnego) do pętli „Mehoffera” wraz z
                                      > niezbędną do wykonania linii tramwajowej infrastrukturą drogową i podstacją trakcyjną.
                                      >
                                      > Czy to oznacza, że to będzie linia tramwajowa z mijankami???

Nie, bo do Mehoffera od TMP jest ok. 2 km - te 4500 m toru pojedynczego wystarczy na dwutorową linię tramwajową z pętlą przy Mehoffera.
                                      • Gość: Michał Re: Termin składania ofert - kiedy koniec? IP: *.jmdi.pl 28.11.13, 12:49
                                        Panie Tumasz - jak Pan liczysz - nie wiosna 2015 tylko październik 2015 na dwa tygodnie przed wyborami parlamentarnymi, będzie orkiestra, zespół Mazowsze i HGW przecinająca wstęgę - Oni dobrze liczą
                                        • tarantula01 Re: Termin składania ofert - kiedy koniec? 28.11.13, 12:59
                                          Liczyłem na wybory Prezydenckie. ;)
                                        • Gość: miejscowy Re: Termin składania ofert - kiedy koniec? IP: *.jmdi.pl 28.11.13, 16:42
                                          Liczysz na reelekcję pani HGW ? W związku z tym, że nie została odwołana to może wyrobią się na wybory samorządowe.
                      • tarantula01 Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg 28.11.13, 12:58
                        W ZRIDzie jest ostateczny podział działek. Natomiast niemal ostateczny spis działek jest w Raporcie Oddziaływania na Środowisko wykonanym dla tej inwestycji:
                        radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2tw/tram-tarch_dous130103raport.pdf (str. 11 - 12)
                        • Gość: Anka Re: Tramwaj do ul. Mehoffera - przetarg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.13, 13:12
                          Panie Wojciechu, a ma Pan jakieś informacje jak się toczy postępowanie przed SKO w sprawie odwołań od decyzji środowiskowej? Kiedy w końcu będzie ich decyzja? Ma Pan jakieś informacje kiedy można się spodziewać ich werdyktu? Dziękuję i pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka