Dodaj do ulubionych

Gdzie jest policja??!!

IP: *.jmdi.pl 15.01.09, 17:37
Która pilnowała buspasa? Trochę mrozu i już im się nie chce stać?
Pomału się robi sajgon...

A ciekawe co powiedzą ci co ględzili, żeby zlikwidować buspas i to
by miało spowodować zniknięcie korka z całej modlińskiej. Teraz jest
tak, że buspas załadowany a korek nie mniejszy.
Obserwuj wątek
    • Gość: arek Re: Gdzie jest policja??!! IP: *.acn.waw.pl 15.01.09, 19:02
      Nie zgodze się z Tobą. Jeżdżę od grudnia bus pasem i czas przejazdu
      skrócił mi się o 1/3 - jakieś 15 minut codziennie. I paliwa mniej
      spalam. Same pożytki z buspasa. A jaka ekologia! Powinno być ich
      wiecej.
      • Gość: Jaś Re: Gdzie jest policja??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 19:09
        A gdzie jest ten korek - bo jakoś od początku miesiąca wyraźnie
        mniejszy moim zdaniem jest.
        • omeri Re: Gdzie jest policja??!! 15.01.09, 22:10
          moim też
          • Gość: Greg Re: Gdzie jest policja??!! IP: *.acn.waw.pl 15.01.09, 23:59
            A moim nie.
            • Gość: liber Re: Gdzie jest policja??!! IP: *.sgcib.com 16.01.09, 09:44
              No i widzicie: Wystarczy, że chocby na chwilę zabraknie policji i
              już genialny wynalazek pt. buspas nie działa...
              Czyli im więcej malowańców-buspasów tym więcej trzeba będzie
              zatrudniac (niedoinwestowanej finansowo i kadrowo) policji), żeby te
              malowanki pilnowała. A skąd kasa na to? Skąd ochotnicy do takiej
              służby na mrozie za grosze? Nie budujmy państwa policyjno-
              represyjnego, tylko inwestujmy w infrastrukturę drogową i
              komunikacyjną, wtedy i KM i kierowcy dojadą bez łamania przepisów.
              Bazgranie po jezdni na niewiele się zda.
              A swoją drogą skoro ten cały buspas wprowadzono niejako na siłę,
              olewając zupełnie zdanie kierowców, to nic też dziwnego,ze niektórzy
              kierowcy olewają teraz ten buspas. Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.
      • Gość: Fidel Re: Gdzie jest policja??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 09:39
        Od grudnia łamiesz przepisy? Podaj dokładne namiary, aby odpowiednie
        służby mogły pobrać odpowiednie opłaty.
        • Gość: arek Re: Gdzie jest policja??!! IP: *.acn.waw.pl 16.01.09, 16:02
          Jak ktoś już nadmienił - służby mnie nie pytały o zdanie robiąc
          malunki, to i ja je mam w nosie (póki mogę). Mam dość stania po 20
          minut na rondku koło Policji. A odpowiednie opłaty to uiszczam
          codziennie - np spalając zakupione w Warszawie paliwo, czy meldując
          się w Warszawie.
          • Gość: Fidel Re: Gdzie jest policja??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 12:07
            "Jak ktoś już nadmienił - służby mnie nie pytały o zdanie robiąc
            malunki, to i ja je mam w nosie (póki mogę)." - Czy pytano Cię o to
            czy można kraść? Jeśli nie, to jak rozumiem, masz ten zakaz "w
            nosie"?
            "Mam dość stania po 20 minut na rondku koło Policji." Wyobraź sobie,
            że pasażerowie autobusów mają dość stania w korku spowodowanym przez
            kierówców blokujących buspas.
            "A odpowiednie opłaty to uiszczam codziennie - np spalając
            zakupione w Warszawie paliwo, czy meldując się w Warszawie." - Czyli
            możesz jechać 200km/h w terenie zabudowanym, wymuszać pierwszeństo
            na pasach, parkować na trawnikach, itp. bo płacąc daninę fiskusowi
            (w postaci dopłaty do paliwa, lub innych podatków) "odpowiednie
            opłaty to uiszczam codziennie"? Poproszę o wykładnię prawną, która
            umożliwi innym kierowcom, ubieganie się o zwrot kwot, nieprawnie
            wpłaconych na poczet opłat za mandaty karne.
            • Gość: liber Re: Gdzie jest policja??!! IP: *.sgcib.com 21.01.09, 09:36
              Faktem kompromitującym jest, że ten cały buspas przepchnięto na
              siłę, głosami tylko pasażerów autobusów, zupełnie olewając zdanie
              kierowców, a więc naruszono drastycznie zasady demokratycznego
              głosowania.
              Ponieważ potraktowano kierowców na zasadzie: "walcie się - my tu
              malujemy sobie buspas i od teraz wara wam", to nie oczekuj teraz od
              kierowców puryzmu w przestrzeganiu tego przepisu oraz szczególnej
              empatii wobec pasażerów autobusów.
              Demokracja, jak już kiedyś tu pisałem, to jest wola większości ale z
              poszanowaniem praw, woli i poglądów mniejszości. Jeżeli tą drugą
              częśc się odrzuci, to z demokracji robi się ochlokracja czyli rządy
              motłochu.
    • misiekka Nie ma policji.... Umowa się skonczyła 16.01.09, 15:37
      Więc misiów od 1.01 nie ma. A trzeba było pozakładać foto-
      skrzynki....
      • Gość: liber Re: Nie ma policji.... Umowa się skonczyła IP: *.sgcib.com 16.01.09, 17:27
        Pewnie, że można i całe miasto obstawic foto-skrzynkami, kamerami,
        scanerami, radarami i policją. Nakupowac z naszych padatków
        wyrafinowanych, elektronicznych gadżetów, które kosztuja krocie.
        Tylko, że idąc tą drogą powoli stajemy się takim dziwacznym,
        żałosnym skansenem w Europie, który ma najgorsze drogi i najbardziej
        zacofaną infrastrukturę komunikacyjną ale za to najlepsze
        fotoradary.
        • bbkk Re: Nie ma policji.... Umowa się skonczyła 16.01.09, 17:30
          A nie zauważyłeś że taka jest teraz polityka? Spójrz co jest w całym kraju ...
        • jurek_dzbonie Re: Nie ma policji.... Umowa się skonczyła 23.01.09, 16:44
          > Nakupowac z naszych padatków
          > wyrafinowanych, elektronicznych gadżetów, które kosztuja krocie

Ktore szybko sie zwroca, a nawet spowoduja wieksze zyski budzetu.
          • Gość: liber Re: Nie ma policji.... Umowa się skonczyła IP: *.aster.pl 31.01.09, 16:34
            jurek_dzbonie napisał:
            "Ktore szybko sie zwroca, a nawet spowoduja wieksze zyski budzetu."

Wiem dzboniu, że żyjesz z renty babci,tak jak Ferdek Kiepski, a więc
            twoją troskę o większe wpływy budżetowe uważam w tym konteście za
            całkiem uzasadnioną.
      • tarantula01 Re: Nie ma policji.... Umowa się skonczyła 16.01.09, 20:25
        Może sięchociaż przy Płochocińskiej pojawi (jak ją zaopiniuje
        pozytywnie KSP):
        radny.com.pl/pisma/zdm/modlinska-buspas/zdm-modlinska20081203-buspas_zdm.jpg

a pismo z 17 listopada jest tu:
        radny.com.pl/pisma/zdm/modlinska-buspas/zdm-modlinska20081117-buspas.doc

Pozdrawiam
        • Gość: Jaś Ależ Tarantulo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 02:19
          skąd ten żal, że nie ma Policji? Jeszcze raz zapytam - gdzie ten korek
          spowodowany brakiem kontroli buspasa? Jak to się stało, że bez pomocy
          Policji, jadąc ZGODNIE z przepisami mogę przejechać Modlińską
          zwalniając dopiero na pierwszym wiadukcie? Ja wiem, że niektórych
          pasażerów KM szlag trafia, gdy widzą samochody osobowe jadące szybciej
          od autobusów - ale czy na pewno autobusy zwolniły po 1 stycznia? A
          może wreszcie okazało się, że buspas na Modlińskiej wprowadzony został
          pochopnie?
          • Gość: tnt to nie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 01:08

To nie dlatego, że buspas nie działa są mniejsze korki. To recesja i przez to
            mniej ludzi jeżdżących do pracy ...
            • Gość: . Re: to nie tak IP: *.subscribers.sferia.net 18.01.09, 01:13
              spoko! spoko! jaja to się dopiero zaczną jak zaczną remont wiaduktu -
              horror !!!
              • Gość: bolo Dokładnie tak IP: *.acn.waw.pl 18.01.09, 01:56
                Każdy myślący człowiek wiedział, że buspas jest psu na budę i
                typowym działaniem pod publiczkę. I teraz to jeszcze wyraźniej widać.
                • Gość: warsa Re: Dokładnie tak IP: *.spray.net.pl 19.01.09, 22:14
                  Mam pytanie do Tarantulli na tym forum, czy jako radny
                  reprezentujacy wolę mieszkńców Białołęki może otworzyc, oczywiście
                  na ściśle demokratycznych warunkach listę głosów mieszkańców
                  Tarchomina oraz społeczności którą reprezentuje, wnioskujących
                  likwidację BUS-PASA, oraz listę głosów które są przeciwnego zdania,
                  ponieważ podczas pierwszego zbierania podpisów głosy przeciwne
                  wogóle nie były wzięte pod uwagę, tym samym nie dając żadnych szans
                  na demokratyczny wybór.
                  • tarantula01 Re: Dokładnie tak 20.01.09, 01:10
                    A jak sobie to technicznie wyobrażasz?
                    • bbkk Re: Dokładnie tak 20.01.09, 10:11
                      Może w formie elektronicznej?
                      Bo pytanie na przystankach i w autobusach to demokratyczne nie było ...
                      • Gość: mona Re: Dokładnie tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 10:24
                        Znowu legionowscy pieniacz walczą z bus - pasem. Tylko go
                        zlikwidujcie to w gminie ludzie szyby powybijają.
                        • bbkk nie mieszkam w Legionowie 20.01.09, 11:29
                          a przeprowadzanie ankiety tylko wśród ludzi korzystających z KM to przegięcie
                        • bbkk i jeszcze 20.01.09, 11:30
                          nie wiem gdzie Ty mieszkasz bo w Warszawie są dzielnice
                          nie wiem w jakiej gminie chcesz wybijać szyby ...
                        • Gość: bolo Re: Dokładnie tak IP: *.acn.waw.pl 21.01.09, 23:12
                          Niunia, a z jakiej wiochy do warszawy przyjechałaś, że się tak
                          łokciami rozpychasz?
                    • Gość: warsa Re: Dokładnie tak IP: *.spray.net.pl 20.01.09, 21:06
                      Technicznie, może to wyglądac tak: W Urzędzie Dzielnicy Białołęka w
                      okresie kalendarzowym od-do (myślę że tydzień wystarczy), do godzin
                      zapewne późno popołudniowych oraz w sobotę dla zwiększenia
                      frekwencji. W jednym z pomieszczeń urzędu można dobrowolnie
                      oczywiście zagłosowac, wyrażając swoją wolę w stosunku do istnienia
                      BUS-PASa, co w efekcie głosowania mialoby znaczenie
                      wiążące.Oczywiście warunkiem przystąpienia do głosowania byłoby
                      zameldowanie w rejonie Białołęki, i rejonu zasięgu miejskiej
                      komunikacji autobusowej, aby ilośc uprawnionych do glosowania byla
                      jak najbardziej sprawiedliwa. Należy również wziąc pod uwagę okres i
                      formę informacji o takim glosowaniu, oczywiście z odpowiednim
                      wyprzedzeniem czasowym. Taka jest moja sugestia...
                      Tak na marginesie, nie mam nic przeciwko istnieniu BUS-PASów w
                      centrum miasta w rejonach płatnego parkowania, ale na drogach
                      dojazdowych do centrum (a taką jest Modlińska) to świadome
                      utrudnienie ruchu, co widzimy kazdego poranka, szczególnie w
                      sytuacji, gdzie w temacie komunikacji nie dzieje się nic, co by ją
                      poprawiło oprócz "artystycznych" wizji od kilkunastu lat oraz promu
                      rowerowego w okresie letnim.
                      • tarantula01 Re: Dokładnie tak 21.01.09, 23:52
                        To nie jest wogóle kwestia do poddawania pod głosowanie. Tu liczą
                        się fakty, które przemawiają za pasem autobusowym na Modlińskiej:
                        radny.com.pl/pisma/zdm/modlinska-buspas/zdm-modlinska20080908-buspas_zdm-zal.pdf

Pozdrawiam
                        • Gość: arek Re: Dokładnie tak IP: *.acn.waw.pl 22.01.09, 07:56
                          Pytanko, przepraszam, ale nie przeczytałem całych 65 stron. Widze
                          tabelę, ile zysków w osobogodzinach daje buspas. To jest argument.
                          OK. Do pełnego obrazu brak tylko kosztów - ile to samo dało
                          osobogodzin straty? Ja zaobserowowałem, że jazda buspasem
                          przyspiesza mi przejazd na Okopową o 1/3 - jakieś 15 minut.
                          A przepraszam jest ciekawa strona 35 - wprowadzenie bus pasa
                          poprawiło/przyspieszyło jazdę samochodów. Nooo, z taka logiką nie da
                          się dyskutować. Choć nie umiem tego wniosku wytłumaczyć logicznie.
                          Aczkolwiek, wskazanie odcinka Światowida-Obrazkowa sugeruje mi, że
                          Tarchominianie przenieśli się masowo na równoległą ulicę i stąd
                          dramat przy Policji. Idąc tym tropem pewnie wydzielenie jeszcze
                          jednego buspasa wogóle by samochodziarzom pomogło?
                        • Gość: liber Re: Dokładnie tak IP: *.sgcib.com 22.01.09, 09:13
                          "To nie jest w ogóle kwestia do poddawania pod głosowanie."

Nie jest? No co ty nie powiesz... A jednak została poddana pod
                          głosowanie w autobusach i na przystankach wśród samych tylko
                          pasażerów KM, a więc z urągającym wszelkim zasadom demokracji,
                          pominięciem ogromnej rzeszy mieszkańców.
                          A opracowanie, jakoby buspas pomagał kierowcom mozesz sobie wsadzic
                          w buty bo nawet nie wypada, żeby samorządowiec powtarzał takie
                          bzdury .
                        • Gość: Jaś Re: Dokładnie tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.09, 15:28
                          Przepraszam, ale za taką analizę:
                          "Nie odnotowano negatywnego wpływu wprowadzenia pasa autobusowego na
                          warunki ruchu indywidualnego. Wręcz odwrotnie, co zaskakujące,
                          odnotowano skrócenie czasu podróży także w grupie użytkowników
                          komunikacji indywidualnej (średnio o ok.13 minut na odcinku
                          Obrazkowa – EC śerań) przy zwiększonym natęŜeniu ruchu
                          samochodowego średnio od 20 do 30%"

tobym nawet nie zapłacił, nie mówiąc już o jej wykorzystywaniu.

A sprawa jest dość prosta, tylko pisać o tym, jak głową w mur walić.
                          W czasie, kiedy zbierane były podpisy pod petycją o buspas wjazd na
                          most odbywał się tylko jednym pasem. I dobrze pamiętam kolejkę, jaka
                          się ustawiała do wjazdu het, zaraz od skrzyżowania z Kowalczyka. I w
                          kolejce tej grzecznie stały autobusy zatrzymujące się przy EC jak i
                          tłum samochodów wjeżdżających na most. Po czym wymalowano na
                          wjeździe drugi pas (ten kończący się nagle i niespodziewanie) i
                          kolejka do wjazdu zniknęła. Jakoś kilka tygodni później wymalowano
                          buspas...
                          • Gość: bolo Re: Dokładnie tak IP: *.acn.waw.pl 22.01.09, 20:22
                            Pan radny chciał wypłynąć na szerokie wody przy okazji demagogii z
                            buspasikiem i poniekąd mu sie udało. To gdzie nastepny przystanek
                            Panie radny? Na pl. Bankowym? Czy może pałac prezydencki od razu? A
                            taką analizę, to sobie Panie radny możesz nie powiem gdzie włożyć,
                            bo większego i bardziej tendencyjnego i nierzetelnego gniota to w
                            życiu nie widziałem.
                        • Gość: warsa Re: Dokładnie tak IP: *.spray.net.pl 22.01.09, 22:15
                          No cóż, było pytanie "jak to widzę technicznie" więc napisałem,
                          oczywiście przeczytałem zalecaną "Analizę" polecam str.35 pkt.4.3,
                          ale nie tylko.O podobnej dokumentacji jest na forum opinia
                          miejskiego inżyniera ruchu, podzielam, oczywiście opinię inżyniera
                          ruchu.Co do faktów które przemawiają, to oczywiście widzimy je
                          codziennie na własne oczy, prowadząc auto w stanie trzeźwości.
                          • Gość: bolo Re: Dokładnie tak IP: *.acn.waw.pl 23.01.09, 19:20
                            "technicznie" organizowanie głosowania nad drastycznym ograniczeniem
                            przepustowości jedynej drogi wylotowej z miasta na tym kierunku, i
                            to przypominam drogi głównej (nr 61) nie może się ograniczać do
                            mieszkańców jednego osiedla i to położonego w odległości od tej
                            drogi. To nie jest droga LOKALNA, z którą można robić co się chce.
                            Więc jako takie "głosowanie" powinno z samej swojej natury objąć
                            CAŁĄ gminę dla której Modlińska to główna droga dojazdowa, jak
                            również uczestników ruchu tranzytowego, a więc przynajmniej powiaty:
                            legionowski, nowodworski i pułtuski, żeby wymienić tylko te
                            najbliższe. Inaczej głosowanie takie narusza podstawowe zasady
                            demokracji. Jeżeli osiedle pt. Tarchomin chce sobie wydzielać bus-
                            pas, niech sobie najpierw wybuduje lokalny ciąg komunikacyjny, a
                            potem wyczynia na nim co chce. Generalnie nadal uważam, że
                            odpowiadzialnych za wysmarowanie tzw. bus-pasa powinno się pozwać do
                            sądu i wnioskować o wielomilionowe odszkodowania za czas straconyw
                            korkach dzięki ich "inteligentym" rozwiązaniom. Szczególnie dotyczy
                            to Pana (bez) radnego tarantuli, który jakby dostał mocno po dupie
                            to by się skoncentrował na rzeczywistym rozwiązywaniu problemów
                            dzielnicy, a nie działaniu pod publiczkę w imię własnej popularności.
                            • herox Re: Dokładnie tak 23.01.09, 22:34
                              Człowieku, idź cebulę smażyć z tegorocznych zbiorów.
                              Nie zabieraj głosu, jak nie znasz języka praojców naszych, jesteś totalnym
                              ignorantem językowym. Na polu to nie przeszkadza, ale tutaj nie wypada.
                              • rysio.ochucki Re: Dokładnie tak 03.02.09, 09:11
                                Muszę przyznać że to Ci się udało :D

Póki co to nikt nie zmusza nikogo do jeżdżenia Modlińską. Nie podoba się dojazd
                                tym z Nowego Dworu? Mają własny most przez Wisłę, więc o co ten krzyk? O to że
                                pastewny burak nie może dojechać bez korka? Nie dziw się że tu jest bus pas bo
                                te parędziesiąt tysięcy by utknęło na amen. A skoro nie obchodzą Cie problemy
                                mieszkańców Warszawy to dlaczego niby Warszawiaków miały by obchodzić problemy
                                ludzi z Nowego Dworu, Pułtuska czy innego miasta?
                            • Gość: Bezledy Re: Dokładnie tak IP: *.spray.net.pl 24.01.09, 23:04
                              Bez przesady z tymi powiatami bo sięgniemy Bialegostoku...
                    • Gość: Fukiert Re: Dokładnie tak IP: *.aster.pl 03.02.09, 01:18
                      Ja kiedyś trochę jeździłem busem i pamietam, że głosy za buspasem na modlinskiej zbierane były tylko w autobusach. Taka nasza polska demokracja.
          • herox Re: Ależ Tarantulo 20.01.09, 10:28
            Ludzie, zastanówcie się!
            korków od 1.01. do 16.01 nie było, bo:
            a\ duże mrozy - większość wypasionych wiejskich fur nie odpaliła
            b\ okres pomiędzy świętami i feriami - wiele ludzi zostało w górach,
            pojechało wcześniej, bądź wróciło później

od 20.01 są ferie więc będzie jeszcze lepiej.

Zobaczycie co się będzie działo w lutym i marcu - masakra. Cała
            nowobogacka tarchomińska elyta wróci z wydłużonych wojaży.
            • sassybrown Re: Ależ Tarantulo 21.01.09, 09:55
              Z tego co można przeczytać w artykule w GW wygląda na to, że policji
              na Modlińskiej jeszcze przez jakiś czas nie będzie. A to czy w lutym
              będą korki to zobaczymy. Jeśli po feriach ruch Modlińską bez
              kontroli policji będzie sprawniejszy, to dowód, że cały ten bus pas
              jest kompletnym bublem, który zamiast poprawiać komunikację to ją
              pogarsza.

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,6173807,Policja_przestala_kontrolowac_buspasy.html
            • Gość: Fukiert Re: Ależ Tarantulo IP: *.aster.pl 03.02.09, 01:13
              herox: masz jakieś kompleksy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka