Dodaj do ulubionych

"upadła" obwodnica Raszyna

13.01.11, 20:31
chyba już ostatecznie upadła decyzja środowiskowa na obwodnicę Raszyna( odcinek-Opacz-Paszków-Magdalenka). Po 4 latach stało się to, co musiało ostateczniesię stać. Bubel do kosza. Zaczynamy od nowa.
Obserwuj wątek
    • jacek-wisniewski Re: "upadła" obwodnica Raszyna 13.01.11, 21:38
      Niestety moja "spiskowa" teoria dotycząca tej drogi się sprawdza. 5 stycznia na spotkaniu w GDDKiA dowiedziałem się, że obwodnica Raszyna będzie budowana, czyli przechodzi z załącznika 1a do załącznika 1 ( takie słynne załaczniki programu budowy dróg ). Informację potwierdzono we wtorek w tym tygodniu. Oficjalnie. A tu taka "niespodzianka". Po 4 latach uchylono decyzję środowiskową. Dramat. Specjalnie nie naciskaliśmy na jej uchylenie, bo to by odesłało w niebyt budowę całej tej drogi.
      Jak pod naciskiem społecznym rząd musiał wpisać drogę do realizacji to "ktoś" wymyślił numer z decyzją środowiskową. Ciekawe co z odcinkiem warszawskim? Tam chyba już podpisano z wykonawca umowę.
      Od nowa to sama decyzja środowiskowa będzie realizowana 2 lata.
      • wygrarajkowski Re: "upadła" obwodnica Raszyna 14.01.11, 08:55
        O! Jacku Wiśniewski, a co Ty konsultujesz w UG? Na jakich warunkach? Etat? Zlecenie? Za ile? Był konkurs? No Jacku!? W końcu to mieszkanców kasa-żywicielka.
      • robert_c Re: "upadła" obwodnica Raszyna 14.01.11, 11:03
        jacek-wisniewski napisał:

> 5 stycznia na spotkaniu w GDDKiA dowiedziałem się, że obwodnica Raszyna będzie budowana,

Podstawowe pytanie. Po co chodzi Pan na spotkania do GDDKiA? Ktoś tam Pana zaprasza?
        Kto konkretnie mówił, że obwodnica Raszyna bedzie budowana?

> Informację potwierdzono we wtorek w tym tygodniu.

Kto to potwierdził?

> Specjalnie nie naciskaliśmy na jej uchylenie, bo to by odesłało w niebyt budowę
        > całej tej drogi.

Co znaczy "nie naciskaliśmy"? Stowarzyszenie Przyjazna 721 złożyło odwołanie od decyzji środowiskowej do GDOŚ. To procedura administracyjna, a GDOŚ ma obowiazek to rozpatrzeć.
        Jakie inne "naciski" można wywierać na GDOŚ? Każde dodatkowe naciskanie jest działaniem nieformalnym i nie mieści się w normach przysługujących stowarzyszeniom.

> Jak pod naciskiem społecznym rząd musiał wpisać drogę do realizacji to "ktoś" w
        > ymyślił numer z decyzją środowiskową.

Kto miał niby wymyśleć "numer" z decyzją środowiskowa?
        GDOŚ rozpatrzył odwołania Przyjaznej 721 w trybie administracyjnym. Miał tego nie robić? Mógłby gdyby Przyjazna 721 anulowała swoją skargę.

Coś kręcisz Panie Wiśniewski.

> Od nowa to sama decyzja środowiskowa będzie realizowana 2 lata.

Od nowa, to będzie analizowana TSW z węzłem Magdalenka.
        • jacek-wisniewski Re: "upadła" obwodnica Raszyna 14.01.11, 17:38
          Gdybym chciał odpowiedziec Panu, Panie Robercie w taki sam impertynencji sposób jak się Pan pyta co robiłem w GDDKiA, to musiałbym wybrać coś pomiędzy:
          a/ od kiedy to SISKOM ustala listę gości na Mińskiej?
          b/ mijałem sie z Panem, kiedy latał Pan po korytarzach z jakąś fakturą. Ciekawe za co?
          Ale mam naturę raczej ugodową, więc... Ta faktura to oczywiście dowcip na poziomie Pana pytań do mnie.
          Nie wiem, czy stowarzyszenie 721 napisało odwołanie od decyzji środowiskowej, bo nie należę do tego stowarzyszenia. Natomiast my, w tym i stowarzyszenie z Magdalenki jesteśmy w sprawie decyzji środowiskowej jak najbardziej czyści od zarzutów. Na spotkaniu w Krajowej GDDKiA po ustaleniu przebiegu ( koncepcji ) zwróciłem się z pytaniem do reprezentantów min. inwestora, czy w tej sytuacji nie powinniśmy wycofać pism do Ministrestwa Środiwiska ( wtedy tam się składało odwołania od dec. środowiskowej ). I usłyszeliśmy, że nie ma takiej potrzeby. A było to jakoś 2 lata temu. I mam kilkunastu swiadków.
          Mamy spotkanie stowarzyszeń w Poniedziałek. Ustalimy co w tej sprawie zrobić. Nikomu pomysł na "uwalenie" obwodnicy się nie podoba. Jak Pan z kolegami ma ochotę porozmawiać w tej sprawie to zapraszamy o godz. 19.00 do Sękocina Nowego. Z pewnoscią w sprawach budowania dróg macie większe doświadczenie od nas. Co Pan na to?
          • robert_c Re: "upadła" obwodnica Raszyna 14.01.11, 21:21
            Proszę odpowiedzieć na pytanie kto konkretnie mówił, że TSW będzie budowana i kto to potwierdzał
            • jacek-wisniewski Re: "upadła" obwodnica Raszyna 14.01.11, 22:04
              Nie jestem upowazniony do publikowania tej informacji i zapytam się w Poniedziałek, czy mogę się powołac na tą osobę. Jezeli tak, to z przyjemnością potwierdzę.
        • raszyn2 Re: "upadła" obwodnica Raszyna 20.01.11, 14:40
          Po przeczytaniu tego wpisu to naprawdę nie wiem o co autorowi chodzi? Jakieś wyrwane z kontekstu urywki zdań - szkoda prądu na takie pisanie !
        • tygrysow uzasadnienie "upadłej" obwodnicy Raszyna 20.01.11, 20:07
          Tutaj uzasadnienie do uchylonej decyzji środowiskowej
    • stoper57 Re: "upadła" obwodnica Raszyna 13.01.11, 22:03
      ciekawe, kto ma teraz "schade" a kto "freude" ?
      • tygrysow Re: "upadła" obwodnica Raszyna 13.01.11, 22:26
        Mnie to niezbyt ciekawi(bo wszyscy mają kaca w korku). Mnie ciekawi za to,kto za takie upadki w końcu zapłaci finansowo(firma?,urzędnik?). Do piachu poszło kilkaset milionów zeta. Projekty wykupy itd. Ale jak znam życie to nikt. A operator wywrotki,który rozwalił trakcję dostanie wyrok w zawiasach za zniszczenie mienia. Cała Polska.
        • maw01 Re: "upadła" obwodnica Raszyna 14.01.11, 09:35
          I jak, Panowie i Panie z "Przyjaznej 721". Jesteście dumni z siebie?!
          Proponuję zmienić nazwę stowarzyszenia na "Przyjazna Obwodnica Raszyna... za 100 lat".
          Jestem jednym z tych co codziennie podróżują w tym korku lub po kartoflisku i dzięki m.in. Wam będę tak podróżował jeszcze Bóg wie ile lat. Ach, nawet szkoda gadać...
          • tygrysow Re: "upadła" obwodnica Raszyna 14.01.11, 12:00
            dumni-nie,zadowoleni-też nie.Jacy jesteśmy? NORMALNI. Gdyby Panu niszczono dorobek życia,(płacąc za to smieszne pieniądze),gdyby Panu niszczono firmę (nie dająć Panu odszkodowania0,gdyby niszczono środowisko obok którego Pan mieszka z pewnością Wniósłby Pan swoje uwagi i wnioski z prośbą o ich uznanie. Co zrobiono z tymi wnioskami:
            a) wyrzucono je do kosza
            b)niezwariantowano inwestycji drogowej czyli nie pokazano innego ekolicznego wariantu
            c) sfałszowano dokumenty administracyjne
            d)prowadzono inwestycję niezgodnie z prawem-jest rawomocny wyrok NSA
            Można by tak w nieskończoność,ale po co? I powiem panu wtajemnicy ,że nie jesteśmy dumni z naszego Państwa. Ale cały czas mamy nadzieję,że ono sie zmieni. A co do Roberta postu TO PROSIŁBYM NIE SIAĆ TUTAJ kłamliwej PROPAGANDY(wystarczą własne Siskomowe strony internetowe) Z NOWYMI ROZWIĄZANIAMI I ZOSTAWIĆ TO wybranym w przetargu projektantom.
            • pablopic Re: "upadła" obwodnica Raszyna 21.01.11, 11:12
              prywata ponad dobro publiczne => rzygać mi się chce jak czytam twoje posty
              • tygrysow skąd ta nienawiść? 21.01.11, 17:35
                Podobno ten stans jest często wynikiem nadmiaru alkoholu.Zrób to.Może ci ulży.
    • podkowianka gratuluję WAM 14.01.11, 09:46
      i dziękuję...
      • grocholica Re: gratuluję WAM 14.01.11, 11:27
        Ale dlaczego istnieje tylko alternatywa albo źle albo wcale?

czy nie można budować dróg z poszanowaniem ludzkiego majątku i zdrowia?

Czy albo zniszczymy dolinę Rospudy albo TIRy będą rozjeżdżać augustowskie dzieci?
        Czy albo bedziemy mieli asfaltowe autostrady bez asfaltu albo wcale?

Nie rozumiem, czemu jedni ludzie dają się napuszczać na innych, poczytajcie np. co się pisze w wyborczej o tych z prowincji (czyli nas) blokujacych warszawskie ulice, zamiast wspólnie wymagać rzetelnej pracy od urzedników. To oni lub róźne lobby asfaltowe, moim zdaniem, manipulują nami jak chcą
        • tygrysow Re: gratuluję WAM 14.01.11, 13:38
          100% racji
          • patrzacy.z.boku Re: gratuluję WAM 14.01.11, 15:24
            ja sie zgadzam z grocholica i tygrysowem. a za przegrane sprawy gminne w sadach powinni płacic odpowiedzialni za przegraniesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka