Dodaj do ulubionych

Odśnieżanie

26.01.13, 18:06
Problem znany od czasu kiedy wymyślono śnieg. Kiedzyś odśnieżano ręcznie łopatami i śnieg wywożono wozami w wyznaczone miejsca gdzie czekał wiosny. Obecnie w dobie mechanizacji, kompueryzacji i wielu innych ...acji, śnieg w ramach umowy z odpowiednią firmą, rozpychany jest na boki. Zasypuje chodniki, bramy i wjazdy. Obywatel ma obowiązek oczyścić taki chodnik, ale co począć ze śniegiem? Spycha go więc na jezdnię, firma znowu rozepchnie i tak w koło macieju. Wić się pytam czy w ramach umowy, firma nie ma obowiązku uprzątać śniegu z ulicy.
Obserwuj wątek
    • tomekk_ar Re: Odśnieżanie 26.01.13, 23:04
      a co obywatel ma na myśli pisząc uprzątnięcie śniegu z ulicy? Bo wg mnie odśnieżenie polega na zepchnięciu śniegu z środka ulicy na jej bok
      • tuurodzony Re: Odśnieżanie 27.01.13, 09:06
        Szanowny Obywatelku. Umowa jak mniemam jest podpisana na uprzątnięcie śniegu z ulicy. Powstaje pytanie -co to jest ulica- i dla kogo jest ulica. Myślę że nie tylko dla pojazdów, ale i dla ludków. A poza tym, jak zepchnięty śnieg zablokuje wejście na posesję i trzeba będzie interwencji lekarskiej, albo w domu mieszka człowiek niepełnosprawny? To co, ma czekać ocieplenia i roztopów ??
        • tomekk_ar Re: Odśnieżanie 27.01.13, 09:28
          lat trochę już mam, i zawsze mi się wydawało po ulicy poruszają się pojazdy, natomiast ludzie poruszają się po chodniku. Czyżby ostatnimi czasy coś się zmieniło? Czyli rozumiem że wg Ciebie firma odśnieżająca powinna posprzątać śnieg z ulicy, chodnika, wjazdu bramy? Jak u mnie zepchnięty śnieg blokuje wejście do mnie na posesję to biorę szuflę i go odgarniam, i problem się rozwiązuje. Polecam zrobić to samo, wydaje mi się że nie jest to trudne zadanie smile
          • in-tereska Re: Odśnieżanie 27.01.13, 10:04
            ...własnie mam wrażenie ze ostatnimi czasy się zmieniło. Jakoś na koncu rzadow poprzedniej władzy mieliśmy zimę ze hej; zaczęło się chyba w listopadzie, snieg sypał i sypał bez konca , białe hałdy w koło były widokiem codziennym. Kierownikiem od dróg w UG był wtedy urzednik - dziś juz chyba nie pracuje - którego numer telefonu komórkowego był wszedzie: na stroie internetowej, w gminie na dole (na biurze podawczym) oczywiście był to numer w nagłych przypadkach (soboty, niedziele, świeta, godziny popołudniowe i nocne) bo w godzinch pracy mozna było zadzwonić do UG, do innych jeszcze pracowników. Wtedy śnieg był spychany przed odśnieżarką a potem wywozony. To wtedy dowiedziałam sie, że śnieg to odpad toksyczny, skażony i powinien być usuwany a nie zalegać na terenach gminnej zieleni. Ja tez żyje juz troche lat i nie pamiętam żeby wczesniej śnieg spychać na boki ludziom przed furtki i bramy wjazdowe. Przecież ci kierowcy w odśnieżarkch, (z firm które biorą pieniadze) siedza w cieplej kabinie i pracuja maszyną, a sprzed posesji odgarnąć ciężki zbrylony snieg (przypchniety spychaczem, nie taki świezonapadany) musi człowiek często starszy i schorowany - chańba!!! gmina oszczedza na mieszkańcach
          • tuurodzony Re: Odśnieżanie 27.01.13, 13:08
            Wszystkich którzy głoszą że mieszkaniec powinien sam oczyścić wjazd/wejście na własną posesję pytam. Co ma zrobić człowiek starszy, inwalida, lub po prostu chory, który spodziewa się przyjazdu lekarza, wezwał pogotowie, lub chce z wysiłkiem iść do sklepu po zakupy jedzenia. Wziąć łopatę i zebrać śnieg, tylko gdzie go umieścić? Trochę rozumu - czy tak wiele wymagam?
            • tomekk_ar Re: Odśnieżanie 27.01.13, 13:36
              to według Ciebie kto powinien odśnieżyć wjazd/wejście na własną posesje? Idąc tym tokiem rozumowania jak starsza bądź chora osoba ma iść do sklepu/apteki/przychodni jeśli ktoś wyrzuca śnieg ze swojej posesji na ulicę/chodnik?
    • mikey777 Re: Odśnieżanie 27.01.13, 00:02
      plug spycha ze srodka na bok, a potem taki meiszkaniec Na Skraju zrzuca od siebie na srodek
      i nastepnego dnia to samo...
      • patrzacy.z.boku Re: Odśnieżanie 27.01.13, 09:50
        miki, a gdzie mieszkaniec ma zrzucac ten snieg?za komuny to ciezarowkami wywozili snieg nad wisle i tam sie topil.ty swoj snieg trzymasz w domu,roztapiasz i podpisujesz umowe smieciowa z opcja na male zuzycie wody od mieszkanca?wink
        • tomekk_ar Re: Odśnieżanie 27.01.13, 11:44
          to ja zadam takie pytanie, czy to że ktoś nie ma gdzie wyrzucać śniegu uprawnia go do wyrzucania śniegu na ulicę? Utrudniając przez to życie użytkownikom dróg (czyt. zarówno kierowcą jak i pieszym) oraz stwarzając poniekąd zagrożenie

PS. na jutro są zapowiadane kolejne opady śniegu wink

Miłej niedzieli nam życzę
    • konradzubko Re: Odśnieżanie 27.01.13, 13:02
      Może tu się da zadać pytanie i uzyskać odpowiedzi?

Spotkanie w sprawie uchwalenia nowego regulaminu utrzymania czystości i porządku

Przewodniczący Rady Gminy Dariusz Marcinkowski w poniedziałek 4 lutego 2013 r. o godz. 16.30 zaprasza na spotkanie Radnych Rady Gminy Raszyn i Sołtysów w sprawie uchwalenia regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Raszyn.
      • grocholica Re: Odśnieżanie 27.01.13, 17:34
        Do pana tomka. No, ale dlaczego pana zdaniem nie w porządku jest zgarnięcie przez człowieka śniegu na ulicę, a w porządku jest zgarnięcie śniegu przez firmę na chodnik i nasze podjazdy/

Bo nie rozumiem dlaczego firmę robiącą to za 400 tysi uważa pan za upoważnioną do zaśnieżania chodników i podjazdów?
        • tomekk_ar Re: Odśnieżanie 27.01.13, 21:02
          Odpowiadam na Pani pytanie smile tak się składa że pewien okres swojego życia, było to w sumie nie tak dawno, bo jakieś 2 lata temu, spędziłem u naszych zachodnich sąsiadów, i proszę mi wierzyć że tam pług odśnieża dokładnie tak samo jak u Nas, i nikt nie robi problemu z tego aby po tym odwalić trochę śniegu na bok, tak samo nikt nie wyrzuca śniegu centralnie na ulicę która jakiś czas temu była odśnieżana. W tym momencie pojawia się Nasza mentalność, od innych wymagamy dużo, a od siebie nic. Nie chciałbym aby wyszło że kogoś tutaj bronię, bo nie taka ma rola, ale nie widziałem aby pług odgarniał śnieg centralnie na chodnik, zazwyczaj zgarnia na tyle umiejętnie że robi to na bok ulicy. Poza tym jak Pani wyobraża sobie odśnieżanie bez odrzucania śniegu na bok?

I jeszcze jedno, orientując się trochę w ustawie o zamówieniach publicznych kwota jak Pani mówi 400 tys jest zarezerwowana na poczet odśnieżania, a kwota zarezerwowana nie jest jednoznaczna z kwotą z góry zapłaconą
          • tuurodzony Re: Odśnieżanie 28.01.13, 07:52
            Pewnie jesteś człowiekiem młodym i sprawnym fizycznie i z tąd Twoja opinia. Ja nadal się pytam co maja robić ludzie chorzy i nie sprawni mieszkający przy ulicach z bardzo wąskimi chodnikami - albo gdzie chodników nie ma? Byłeś w innych państwach i nie widziałeś jak maszyny zbierają śnieg z drogi? Dziwne.
            • tomekk_ar Re: Odśnieżanie 28.01.13, 18:14
              Co mają robić? Może poprosić osoby sprawne o odśnieżenie kawałka chodnika jak i dojścia do furtki? Owszem, widziałem maszyny zbierające śnieg, ale albo w głównych miejscach miast (np. coś a la starówka w Warszawie) bądź w miejscowościach górskich. Ale chyba Raszyn nie zalicza się zarówno do jednej jak i do drugiej kategorii miejscowości smile

Mam dobrą wiadomość dla tych którzy dużo wymagają od innych i dla leni (czyt. Ci którzy nie lubią używać szufli do odśnieżania)...idzie odwilż smile
              • tuurodzony Re: Odśnieżanie 29.01.13, 12:31
                Idzie odwilż i nie będziesz się musiał męczyć aby Twoje było na wierzchu. Pozdrawiam do wiosny - albo do powodzi.
                • b.brudny_motocykl Re: Odśnieżanie 29.01.13, 14:09
                  naszej władzy się dobrze powodzi...
    • j.aranowski Re: Odśnieżanie 28.01.13, 11:24
      Było coś niecoś na ostatniej sesji.
      Pytanie Przewodniczącego Zarządu Osiedla Falenty w tym temacie
      • j.aranowski Re: Odśnieżanie 28.01.13, 12:24
        Mała poprawka
        Dyskusja tutaj
        musiałem podmienić film na serwerze
        • dro-gow-iecccccc Re: Odśnieżanie 07.02.13, 19:25
          władza oszcz-znowu-biało-czas na zmiany władzy gdzie kasa z podatków
          • baranska1 Re: Odśnieżanie 07.02.13, 22:13
            czas zmienić władze nic nie robią a pieniądze z podatków gdzie jak do tej pory nic nie odśnieżają niemożna wjechać na posesje . Naprawdę nie mam pojęcia poco wójt
            Chmielewski obejmując stanowisko tak dużo obiecywał a teraz nic z jego obietnic nie jest wykonane. A ZIMA TO DOPIERO PORAŻKA CZAS NA ZMIANY
            • grocholica Re: Odśnieżanie 08.02.13, 06:40
              6:35 pług przejechał ( a miałam pisać co innego) - pozdrawiam
            • tuurodzony Re: Odśnieżanie 08.02.13, 12:02
              Trochę powagi. Nie pisz wyśwfechtanych politycznych banałów, podajac je jako własne mądrości
            • tuurodzony Re: Odśnieżanie 08.02.13, 12:04
              Sączysz polityczną mamałygę i tyle
              • grocholica Re: Odśnieżanie 08.02.13, 13:41
                to do mnie?
                • tuurodzony Re: Odśnieżanie 09.02.13, 12:59
                  To nie do Ciebie. Przepraszam. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka